Title: Boşanma Sürecinde 5 Altın Kural!
Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Sep 15
Rating: 5.0

Boşanma, kararın alınmasından itibaren zorlu ve kimi zamanda yıpratıcı bir süreci peşi sıra getirmektedir. Bu nedenle boşanma sürecine girmek üzereyseniz dikkat etmeniz gerekenlere aşağıda değinmekte fayda olacağı kanaatindeyiz.

1.Kural: Boşanmaya Karar Vermek

Kimi zaman ani kızgınlıklar kimi zaman ise çevresel etkenler eşleri boşanma sürecine itmektedir. Boşanma tabiri caiz ise enine boyuna düşünülmesi gereken ve çoğu zaman geri dönüşü olmayan bir yoldur. Bu nedenle boşanmaya karar vermeden önce boşanmaya sebep olan etkenleri, boşanmaya sebep olan durum ve davranışların değişme olasılığı bulunup bulunmadığını, eşinize duyduğunuz sevginin azalıp azalmadığını düşünmek ve tartmak gerekmektedir.

Ani karar vermemek ve boşanmaya kesin karar vermek için kendinize birkaç gün verin ve boşanmaya sebep olan durum ve davranışların listesini yapın. Kesin olarak karar vermeden önce çevreniz ile bu konudaki fikrinizi paylaşmamanız kararınızın değişme ihtimali düşünüldüğünde önemli bir gerekliliktir.

Şayet kararınız kesin ise sonraki süreçte hayatınızı şekillendirmek adına adım atmanın vakti geldi demektir.

2.Kural: Boşanma Nedenlerini ve Evlilik Sürecinizi Yazıya Dökün

Boşanmaya karar verdikten sonra evlendiğiniz günden itibaren yaşanan olumsuzlukları, boşanma sebebi olan davranışları birkaç sayfa ile yazıya dökün. Eşinizin profiline ve aile yapınıza da notlarınızda yer vermenizde fayda olacaktır.

Notlarınıza birkaç gün sonra tekrar dönün. Unuttuğunuz herhangi bir olay olup olmadığını kontrol edin.

3.Kural: Boşanma Avukatı Bulun

Boşanma süreci diğer dava türlerinden hazırlık aşaması bakımından farklılık göstermektedir. Bu nedenle boşanma davasının hazırlık aşamasından itibaren sizi hukuken bilgilendirecek ve süreci sizinle beraber takip edecek bir boşanma avukatına ihtiyacınız olabilir. Avukat seçimi konusunda karar verdiyseniz hukuken boşanma gerekçesinin tespiti adına notlarınızı avukatınız ile paylaşın. Davada delil olarak kullanılabilecek belge, fotoğraf vb. hususlar bakımından sizi bilgilendirmesini talep edin.

Her boşanma davasının kendisine has bir stratejisi bulunmaktadır. Bu nedenle hazırlık aşamasında dava sürecinin mümkünse kısa sürmesi adına neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunun.

4.Kural: Sabırlı ve Sakin Olun

Hayatınızda yaşamadığınız ve sizi alt üst eden bir süreç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle olaylar karşısında kontrolünüzü kaybedebilir ve doğru düşünemeyebilirsiniz. Hatta ve hatta kararlarınız değişebilir ve çevrenizden fikir almak isteyebilir, hayatınızdaki özel konuları bir anda herkes ile paylaşmaya başlayabilirsiniz. Sükûnetinizi bozmamaya ve herkesle her şeyi paylaşmamaya çalışın.

Boşanma sürecinin en önemli kısmı dava aşamasıdır. Dava süresi tahmininizden fazla olabilir. Bu konuda tahmini süreçle ilgili olarak avukatınız ile sık sık bilgi alışverişinde bulunmaya devam edin. Sabırlı olun. Unutmayın ki hukuki olarak süreç belirli bir zamana ihtiyaç duymaktadır.

5.Kural: Yeni Bir Hayata Hazır Olun

Boşanma prosedürü neticesinde hayatınızda bazı şeyleri değiştirmeniz, varsa çocuklarınızı bu değişikliklere hazırlamanız gerekecektir. Bu nedenle dava sonucunu beklemeyin. Çevrenizdekilerin olumsuz beyanlarına ve size karışmasına izin vermeyin. Bu süreçte psikolojik destek almak ve bir uzman ile paylaşımda bulunmak belki de hayatınızdaki farklılığın tadına varmanıza yardımcı olabilir. Hobilerinize biraz daha zaman ayırabilir, işinize dört elle sarılabilir ve sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirerek mutluluğun tadını çıkarabilirsiniz. Ne de olsa yeni bir başlangıç ile yeni bir hayat bütün sürprizleriyle sizi bekliyor olacak!

Av. Tuğsan YILMAZ

Bir önceki yazı:  Sorunsuz Boşanma Süreci Nasıl Olur?