Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Apr 6
Rating:
Yaşadığımız ülke sınırları içerisinde, refah seviyesi yüksek yaşam tarzlarını benimsemiş kesimlerle birlikte hayat şartlarının olumsuz getirileri altında yaşayan kesimler arasında fark gözetmeksizin, toplumun her kesimden insanının karşılaşabileceği bir olgu olması itibariyle boşanma, geçimsizlik ve birtakım ekonomik problemler başta olmak üzere aldatma, duygusal anlaşmazlıklar ve karşılıklı iletişim bozuklukları gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununda zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak sayılan sebeplerden biri öne sürülerek boşanma davası açılabilmektedir.
Bu sebeplerin dışında günümüz dünyasında daha çağcıl bir yaklaşımla hukukumuzda yer alan anlaşmalı boşanma, tarafların çocuğun velayeti ve mali konularda bir uzlaşma etrafında birleşerek protokol hazırlamalarıyla mümkün olmaktadır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için öncelikli olarak evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, daha sonrasında ise eşlerin bizzat başvuruları veya eşlerden birinin davasını diğerinin kabul etmesinin ardından evliliğin sona ermesiyle birlikte değişime uğrayacak olan çocuğun velayeti ve nafaka, tazminat gibi hususların taraflarca mutabık olunarak duruşma esnasında hakim huzurunda da bu beyanlarının dile getirilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları, baştan beri anlaşma sağlanarak hukuki prosedürlerin takibiyle gerçekleşebileceği gibi, tarafların boşanma davalarında varsa çocuğun velayetini kimin alacağı, nafakanın miktarının belirlenmesi, boşanma sonrasında malların durumu ve diğer konularda fikirbirliği oluşturamamaları halinde hukuk dünyasında çekişmeli boşanma olarak adlandırılan boşanma davalarının, tarafların boşanma davası süresince bahsedilen konularda uzlaşıya varmaları halinde anlaşmalı boşanma davalarına dönmesi mümkün olabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarının uzun bir süreç sonunda sonlanması, tarafların hem psikolojik olarak zarara uğramalarına hem de mali olarak birtakım problemlerle karşılaşmalarına neden olmaktadır. Boşanmanın daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla en az 1 yıl süren evliliğin ardından, dava öncesinde tarafların başta konsensüse varamadığı hususlarda dava süreci içerisinde anlaşmaya varmaları durumunda, hakim, tarafların istemi üzerine somut olayın durum ve şartlarını değerlendirerek çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanma davası olarak devam etmesini karara bağlayabilmektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki, devam eden bir çekişmeli boşanma davası sırasında tam olarak mutabakata varılmadan, sadece bu zorlu sürecin bitmesi gayesiyle tarafların gerçek istemlerini yansıtmayacak bir şekilde anlaşmaya varılması, kişilerin boşanmanın ardından devam edecek olan yaşamlarında birtakım problemlerle karşılaşmalarına yol açabilmektedir. Kişilerin mağduriyetle karşılaşmamaları açısından sonradan pişman olmalarına yol açacak şekilde ani kararlardan uzak durmaları ve bu hususta bir uzmandan yardım almaları tavsiye edilmektedir.
Ben 16 yıldır evliyim iki çocuğum var 6 aylık gebeyim ama bu ay cekismeli dava açtım fakat süreç uzatacak sanırım ben tek celsede boşanmak istiyorum şimdi buna karşı tarafta razı nasıl anlaşmalı davaya döner bu dava henüz bir duruşmada olmadı zaten ltfn acil cvp verin
Uzlaşırsanız anlaşmalı boşanmaya çevirebilirsiniz.
Bir yıl dolmadı. Şiddet cinsel b. kurmama ve ilgisizlik sebebiyle Boşanmak isteyen ben olmama rağmen asılsız iddialar ve geçmişte olanları yeni öğrenmiş gibi ifade ederek karşı taraf bana dava açmış. Watsapp ve msj kayıtları için av istersen kitap çıkar şahitsiz olmaz diyor ne kadar iddia o kadar ispat diyor ben okadar çok şahit bulamam çünkü evliyken 3 4 ay bir ilçede yaşadık kimseyi tanımam etmem ailemin üzülmesini istemiyorum. Haklıyken inanılmaz iftiralara maruz kalışımı da hazmedemiyorum. Beni evliliktenöncr barışmakla tehdit ettiği konuları mahkemede gündeme getirmiş. Birde evliyken aldattı demiş asla sadece 2 3 defa birkaç dk lık telf görüşmesi yaptım dökümde de kontrol ettim. Sizce ben haklıyken bu onu haklı çıkarabilir mi. Şahit olmak isteyip mahkemeye çıkmak istemeyenler (annem rahatsız örneğin) başka şekilde ifade verebilir mi?
Derya Hanım,
Öncelikle sorunuz yukarıda izah ettiğimiz konu ile alakalı değil. Konu dışı sorulara o başlık altında cevap vermiyoruz. Ancak bu defalık kısaca değinelim.
Karşı tarafın iddialarını çürütmek boşanmak istediğiniz takdirde yeterli olmayacaktır. Çünkü karşı tarafın boşanmakta haksız olduğunu kanıtlayarak boşanmama kararı verilmesine neden olacaksınız. O nedenle karşı dava açmalı, karşı tarafın iddialarını çürütmeli ve kendi iddialarınızı ispatlamalısınız. Tanık olmak isteyip mahkemeye çıkmamak gibi bir durum yok. Kanuni mevzuat belli ve kişiye özel muamele yapılamaz.
Fazlası için tanık konusundaki yazımıza göz atabilirsiniz: Boşanma Davasında Tanığın Önemi
Günümüzde bir boşanma davasıyla karşı karşıya kalmamanın en etkili yolu evlenmemektir. Değişen kanunlar, hayat şartları, ihtiyaçlar arası değişkenlikler zamanla boşanmanın zeminini hazırlar. En önemlisi de eşlerin tanışıp evlendiklerini sanıp aslında önce evlenip sonra tanıştıklarını fark etmeleridir. Evlenmeden önce bu konuyu en az 1 yıl düşünün. Çünkü evlenmek için azami 1 aya boşanmak içinse asgari 3 yıla ihtiyaç duyacaksınız. Maddi manevi zararınız, boşa geçmiş yıllarınız varsa bir de çocuklarınızı ayrıca kaybedecekleriniz. Bir faciada siz yaşamak istemiyorsanız Nikah masasına oturmadan önce müstakbel eş adayınızla bir araya gelip beklentileriniz ve verebilecekleriniz konularında anlaşın ve yazılı mutabakat yapın. Aksi halde üzülürsünüz. Hemde çok üzülürsünüz.
2003 yılında anlaşmalı boşandık. 15 yaşında oğlumun velayeti bende. 24 yaşındaki kızım ben de kalıyor. Anlaşmada oğuluma ve kızıma baba %60 oranında iştirakte bulunuyor. Oğlum şimdi güzel sanatlar lisesinde. Baba okul, servis ve haftasonu atolye bedelinin % 60 ını ödüyor.Onun dışında giyim, kira, elektrik, internet, doğalgaz, su,gezme, yeme içme, kuaför, kırtasiye, kitap. Vb masraflarına karışmıyor. Israrla faturaları yollarsam bazen veriyor. Evde erkek arkadaşınla yaşıyorsun çocuğu şahit gösterir nafakanı keserim diyor.
Çocuk internetten toplamda 20 000 tl oyun oynamış aylarca sonra araştırınca çıktı ve kabül etti özür diledi. Baba şimdi kanser ve masaflarım var diyor 1.derecede memur Prof ve halen çalışıyor. Ben Yrd.Doç. ekstra vakıf üniv derslere açılırsa gidiyorum. Çocuğuna 550 tl veriyor. 3 sene önce 450 tl idi. İştirak nafakası artırımı yapmak istiyorum.
Merhaba, 29 Aralık 2016 da 2 yıllık evli olduğum eşime boşanma davası açtım. Telefon ve sosyal medya hesaplarında başka kadınlarla konuşmalarını ve yazışmalarını buldum. Evli olduğumuz süre boyunca sürekli yalan konuştu. Yüzleşmeye kalkınca da başka yalanlar hakaret ve sözlü şiddet uyguladı. Şuan aynı evde yaşıyoruz ve bu katlanılır bişey değil. Kirada oturuyoruz. Evde sadece benim resmi kaydım var. Eşim başka bir yerde görünüyor. Henüz mahkeme olmadık.Bu davayı anlaşmalı boşanmaya nasıl çevirebilirim. Çocuk yok. Mülk yok. Evdeki eşyalardan başka paylaşılacak birsey yok. Teşekkürler.
Çekişmeli başlayıp anlaşmalı olarak sonuçlanan boşanma davasında nasıl bir ücretlendirme uygulanmaktadır bilgi verirseniz sevinirim
Saygılar
Ayşe hanım,
Baroların asgari ve tavsiye niteliğindeki tarifeleri size fikir verebilir ancak kesin değildir. Avukatlar avukatlık ücretlerini verdikleri emek ve mesleki yetkinliklerine göre kendileri belirlemektedir.
Bahsettiğiniz kapsamda bizim avukatlık ücretlerimizi sorma gayesinde iseniz lütfen iletişim bilgilerini kullanarak bize ulaşınız.
Merhaba Tuğsan Bey. Ben çekişmeli sürdürdüğümüz boşanma davasını anlaşmalıya çevirdik. Bu arada evliliğimizde 1 yıl doldu Mayıs 2017 tarihi itibariyle. Hakim eşimin zulmünden dolayı intihar girişimim çekişmeli boşanma dilekçesinde yazıyor diye bir öğretmen olmama rağmen, akıl sağlığı raporumu istedi. (heyet) Aldım. Raporum olumlu olarak mahkemeye gönderildi. Yine darp yüzünden açtığım bu 2. çekişmeli dava ona karşı. (İlkinde beni kandırmıştı.) Anlaşmalıya çevirdiğimiz bu boşanma davasında kadın hakim beni koruyacağına, akıl sağlığı raporumu istediği için, adli tatilden hemen önceki celsede boşanma garanti olsun diye karşı tarafın avukatına sormadan (karşı taraf da aslında boşanmak istemese de, arabayı elimden almak ve satıp annesine parasını vermek zorunda olduğu için boşanıyor, benim avukatım yok) çekişmeli boşanma dilekçeme darp raporu harici eklemeyi unuttuğum darp resimlerini anlaşmalı boşanma başvurusunun tarihinden sonra koydum. Mahkemeye bizimle yaşayan şahidimi de getireceğim. Avukatı beni arayıp “neden böyle birşey yaptınız bana sormadan. Artık hemen boşamaz. Ekim, Kasım, belki de yıllarca. Siz yine de iradenizin sürdüğünü belirtin, şansınıza. Yoksa bu davanızdan feragat edersiniz, yeni bir dava açarım, sizi bir haftada adli tatilde boşarım” dedi. Bir hinlik mi düşünüyor avukatı? Çekişmeli sonuçlanırsa acaba parasını mı alamayacak? Çünkü ben boşanma davasında protokolü kabul etttiğimi belirteceğim. Başka bir avukata sordum: “yıllarca sürmez, çok tuhaf konuşmuş. Biraz uzar, ama biter. Sakın hakkınızdan feragat etmeyin. uyduruk bir nedenle karşı tazminat davsı açar” dedi. Ki haklı. Asla feragat etmem. Kendisi de boşanma günü boşanmak istediğini söyleyecek. Avukatı mı aklını çeliyor acaba? 15000 de arabanın taksit kapatma parasını ödüyorum ona. İstemezsem, onu ödemem. Arabayı da polis aracılığyla alırım. Cevap yazarsanız çok sevinirim.
Ayşe hanım,
Belli ki anlaşma zemini olmasına rağmen güvensizliğin hakim olduğu bir yargı süreci içerisindesiniz. Feragat sizin zararınıza olacaktır. Ancak karşılıklı vazgeçme düşünülebilir. O durumda dahi anlaşmalı boşanma olmaz ise büyük bir zaman kaybınız oluşacaktır. Kanaatimce bu dava üzerinden gitmeniz ve anlaşmalı olarak neticelendirmeniz daha sağlıklı olabilir. Ayrıca süreç için avukat ile birlikte çalışmanızı öneririm.
Babam anneme 3 yıl önce bozana davası actı ama annem bosanöak istemediği için boşanma olmadı 3 yıl geçti ve babam tekrar dava actı bu süre içinde ayrı evlerde yasadır görüşme olmadı ama annem bu süre içinde meme kanseri oldu engelli raporu aldı ve geçim kaynağı yok bizim yardımcımızla bu davada bosanma olurmu annem bosanma istemiyor bu dava nasıl ve kimin aleyhine gelişir tesekkurler ilk mahkemede boşanma olur mu
Merhaba istinafta olan boşanma davam var hakim 10.000 maddi 10.000 manevi tazmınatı bana verdi karşı taraf istinafa gitti. Karşı tarafında tazminat isteği vardı.İstinafta olan davadan çekilmek istiyorum. Hak görülen tazminatlardan vazgeçip sadece boşanmak istiyorum mümkünmüdür?
Teşekkürler
3 yıla yakındır çekişmeli boşanma davasıyla uğraşıyoruz. hakim davanın reddine karar verdi. herşey başa döndü. eşim ise istinafa gitti. yaklaşık 6 aydırda istinafta incelenmesi için atama bekliyor. biraz daha uzayacak sanırım. lakin eşim sonunda radikal bi karar alıp anlaşmalı boşanmak istiyor şuan. istinafa gün içerisinde feragat yazısı göndericek. bölge adliyeye ne zaman ulaşır, bölge adliyeden ne zaman döner ve ne zaman kesinleşir hiç bilmiyorum. sorum şu olacak. feragat dilekçesi varken anlaşmalı boşanma için çekişmeli boşanma davasının kesinleşmesini beklememiz gerekiyormu yoksa bu süre içerisinde anlaşmalı boşanma davasına başlıyabilirmiyiz.
Mehaba av.bey, biz 2015 eylülde 1yıllık evlilikten boşanmak için çekişmeli dava açtık , çocuk yok ,sadece karşılıklı tazminat isteği var. 2,5 yıl sürer dendi, dava 2018 martta bitti onlar tazminat cezası yedi. Karşısı ankara bölge adl istinafına gönderdi ,2019 mayıs yine kazandık, şimdide yargıtaya göndermişler. Yani sonuç olarak şuan 4 yıl oldu ve bu tam bir evlilik bile değildi. Yargıtayın yetkili birimi ile görüştüğümde dostanın 2020şubatta incelemeye gireceğini vs ancak sonuç 2020 mayısı bulacak. Ben pes ettim tazminatta istemiyorum ve bir yıl daha beklemek istemediğimi avukata belirttim uzlaşalım karşıyla iletişime geçin dememe rağmen avukatım benimle bile iletişime geçmiyor , bana cevap vermiyor..çok uzattım ama şimdi ben bu yargıtayda ki çekişmeli davamı bir kenara bırakıp, yeni sıfır bir anlaşmalı dava mı açarak boşanabilirim , anlaşmalı olarak izleyeceğim şu aşamada ki yol nedir demek istiyorum teşekkürlerimi sunuyorum ,iyi çalışmalar !..
TUĞSAN BEY MERHABA.BEN 5 YILLIK EVLİLİĞİMİ EŞİMİN SORUMLULUKLARINI BİLMEMESİ VE ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK AYNI ZAMANDA ALKOL KULLANMASINA BAĞLI BİTİRMEK İSTEDİM.BULUNDUĞUM İLÇEDEKİ ADLİYEYE GİTTİM VE BARODAN AVUKAT İSTEDİM.FAKAT ÇALIŞTIĞIM İÇİN BANA AVUKAT VEREMEYİZ DEDİLER.AVUKATSIZ DA DAVA AÇABİLİRSİNİZ DEDİLER.ANCAK ÇALIŞTIĞIM KADAR EVLİLİK SÜRECİNDE OLUŞAN BORÇLAR DA BENİM ÜZERİME VE ONLARI ÖDÜYORUM.YİNEDE BARODAN AVUKAT TALEP EDEMEZ MİYİM?HAL BÖYLE OLUNCA HER HANGİ BİR ARZUHALCİYE GİDEREK GEREKLİ ŞİKAYETLERİMİ SÖYLEYEREK VE 4 YAŞINDAKİ OĞLUMUN VELAYETİNİ İSTEDİĞİMİ BELİRTEREK ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DİLEKÇESİ HAZIRLADIM VE AVUKAT TUTMADAN DAVAYI BAŞLATTIM.10 OCAK TA DİLEKÇEMİ VERDİM VE İKİ HAFTA SONRA TENSİP TUTANAĞI GELDİ BİLİNÇSİZCE HAREKET ETMEMDEN DOLAYI ONUN NE ANLAMA GELDİĞİNİ 2 HAFTALIK CEVAP VERME SÜREM DOLUNCA FARK ETTİM.AYNI ZAMANDA DAVALI EŞİMDE HİÇ BİR ŞEY YAPMADI CEVAP OLARAK.SORMAK İSTEDİĞİM BUNLARIN ÜZERİNE BİZE DAVA GÜNÜ VERİLİR Mİ?VE NE KADAR ZAMAN SONRA VERİLİR? BUNLARIN DIŞINDA EŞİM BENİ BOŞANACAĞIMI SÖYLEDİĞİM GÜNDEN BERİ TELEFON ÜZERİNDEN GEREK SÖZLÜ GEREK YAZILI RAHATSIZ EDİYOR.ETMEDİĞİ KÜFÜR HAKARET KALMADI.BANA SÖYLEYEBİLECEĞİNİZ ÖNERİLERİNİZ MUTLAKA VARDIR LÜTFEN YARDIMCI OLUR MUSUNUZ…
Merhabalar tuğsan bey 11 senelik evliliğim var ve 2019 aralık ayın 24 ‘de çekişmeli boşanma davası açtım dava haziranın 23 ‘ne verdiler biz ilk 3 ay karşı tarafla karşı tarafla tartışmalı süreç geçirdik ve eşim bu süreçte sürekli intihar da bulundu 4 defa kendisini hastaneye kaldırdılar en sonunda polisler geldiğin de kendisini Bakırköy ruh ve sinir sağlık hastanesine götürdüler ve 2 gün orda kaldı bu süreçten sonra kendini toparladı ve anlaşmalı boşanmaya karar verdi ve karşılıklı anlaşmalı boşanma protokolü imzaladık şuan kendisi arkadaşlarının evinde ve erkek arkadaşlarıyla birlikte takılıyor bu süreçte boşanma davası günü boşanmak istemiyorum derse hakim boşar mı yoksa aksi bir durum mu olur şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkür ederim