Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Feb 5
Rating:
Çalışırken olduğu gibi işten ayrılma durumunda da kişilerin bir takım hakları bulunmaktadır. Bu noktada en önemli konulardan birini de kıdem tazminat hakkı oluşturmaktadır. Kıdem tazminatı hakkı işçinin haksız gerekçelerle işten çıkarılmasını frenleyecek bir hak olarak son derece büyük bir önem taşımaktadır. Öte yandan kıdem tazminat hakkı, işten çıkarılma durumunda işçinin ekonomik anlamda zora düşmesini de engelleyecek, en azından mağduriyetini azaltacaktır.
Bu yazımızda ‘kıdem tazminatı hakkı nedir, hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır, kıdem tazminatı davası nedir, kimlerin kıdem tazminatı davası açma hakkı bulunmaktadır, ölen işçinin yakınlarının kıdem tazminatı hakkı bulunmakta mıdır, kıdem tazminatı davası nereye ve kime karşı açılır’ sorularını ele alacağız.
Kıdem Tazminatı Hakkı
Kıdem tazminatı kısaca, işçiye görev süresine bağlı olarak işveren tarafından ödenilen paradır. Ancak kıdem tazminatı hakkı elde edebilmek ve kıdem tazminatı davası açabilmek için bir takım şartlar gereklidir. Kıdem tazminatı hakkı doğması için;
-İşçinin İş Kanunu kapsamında çalışması,
-İşçinin haksız bir nedenle işten çıkarılması ya da işçinin haklı bir neden ile işi bırakması,
-İşçinin en az bir yıldır çalışıyor olması
şartlarının bulunması gereklidir. Bu unsurların bulunmaması durumunda işçinin kıdem tazminatı hakkı, dolayısıyla da kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda kıdem tazminatı davası açma hakkı bulunmamaktadır. İşçi genel ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmak sebebiyle işten çıkarılması durumunda ve haklı bir neden olmaksızın işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı hakkı sahibi olamamaktadır.
Kıdem Tazminatı Davası Sebepleri
Sağlık: Burada önemli olan nokta işçinin sağlık durumunun yapılan iş dolayısıyla bozulup bozulmadığı noktasıdır. Eğer işçi yaptığı iş dolayısıyla sağlığını kaybeder yahut bir hastalığa yakalanırsa işi bırakarak kıdem tazminatı hakkı kazanabilir. Bu gerekçeyle işi bırakan işçi kıdem tazminatı talebinin reddedilmesi durumunda kıdem tazminatı davası açabilir.
İşçiyi yanıltmak: İşçinin işi ile ilgili olarak yanıltılması dolayısıyla işçi iş akdini feshedebilir. Bu gerekçeyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır ve kıdem tazminatını alamaması durumunda da kıdem tazminatı davası açma hakkına sahiptir.
İşçinin maaşını alamaması: İşçi maaş, fazla mesai gibi alacaklarını alamaz ise iş akdini feshedebilir ve kıdem tazminatı hakkı doğar. Bunun ödenmemesi durumunda kıdem tazminatı davası açabilir. Benzer şekilde sigorta primleri eksik yatırılan ve bu nedenle işten ayrılan işçinin de kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır ve bunu alamaz ise kıdem tazminatı davası açabilir.
İşyerinin taşınması: İşyerleri bazen yer değiştirebilmekte ya da bir işçiyi başka bir yerde görevlendirebilmektedir. Bu yer değişiklikleri işçiyi olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu durum işi bırakmak için haklı bir gerekçe olarak görüldüğünden kıdem tazminatı hakkı söz konusu olmaktadır ve kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda işçinin kıdem tazminatı davası açma hakkı vardır.
İşin değiştirilmesi: İşyeri içerisindeki iyi niyetli olmayan değişiklikler de bu kapsamdadır. Örneğin bir işyerinde bir bölümde çalışan bir kişi haklı bir gerekçesi olmaksızın başka bir bölüme kaydırılırsa yahut statüsü düşürülürse iş akdini feshederek işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı hakkı elde edebilir. Böyle bir durumda kıdem tazminatı hakkı reddedilen işçinin kıdem tazminatı davası açma hakkı bulunmaktadır.
Taciz, küfür, hakaret: İşçinin iş yerinde işvereni, diğer çalışanlar ya da müşteriler gibi başka kişiler tarafından cinsel tacize uğraması ya da işvereni tarafından hakarete uğraması, tehdit edilmesi gibi durumlar işten ayrılmanın haklı gerekçeleridir ve kıdem tazminatı hakkı doğurmaktadır. Böylesi bir sebep ile işten ayrılan ve kıdem tazminatı ödenmeyen işçi kıdem tazminatı davası açabilir.
Askerlik: Askerlik ülkemizde yasal bir zorunluluk olduğundan işçinin askere gitmek amacıyla iş bırakması sonucu kıdem tazminatı hakkı, kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda da kıdem tazminatı davası açma hakkı bulunmaktadır.
Ölüm: İşçinin hayatını kaybetmesi durumunda da kıdem tazminatı hakkı söz konusudur. Şöyle ki işçinin ölmesi durumunda onun yasal varisleri işverenden kıdem tazminatı talebinde bulunabilir. Kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda da kıdem tazminatı davası açma hakları bulunmaktadır.
Bu nedenlerden birinin gerçekleşmesi durumunda işçi iş akdini feshederek kıdem tazminatı hakkı kazanabilir. Öte yandan işyerinin el değiştirmesi sonucu işçilerin işten çıkartılması durumunda da işten çıkarılan eski işçiler kıdem tazminatı hakkına sahip olmaktadır.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Yukarıda sayılan durumlarda işçiye her yıl için 30 günlük brüt maaş kadar kıdem tazminatı ödenir. İşçinin aldığı ikramiyeler ve primler de kıdem tazminatı hakkı kapsamında olabilmektedir. Kıdem tazminatı hakkı kazanabilmek için işçinin en az bir yıl aynı işyerinde çalışması gerekmektedir. Bir yıldan arta kalan süreler için, bir aylık brüt ücret üzerinden hesaplama yapılarak tazminat miktarı belirlenir.
Bu arada şunu da belirtmekte fayda bulunmaktadır ki kıdem tazminatı hesaplanırken bir üst limit bulunmaktadır. Bu rakam 2016 yılı için 4.092.53TL’dir. Yani işçinin aylık maaşı bu tutarın üzerinde olsa bile bu rakam tavan kabul edilerek hesaplama buna göre yapılmaktadır.
Kıdem tazminatı davası nasıl ve nerede açılır?
Bazı durumlarda işçi ile işveren arasında kıdem tazminatı konusunda sorun yaşanabilmekte, kıdem tazminatı işçiye ödenmemektedir. Kıdem tazminatını alamayan işçinin kıdem tazminatı davası açma hakkı bulunmaktadır. Kıdem tazminatı davası işin yapıldığı yerdeki mahkemeye açılabileceği gibi şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkeme de kıdem tazminatı davası için yetkili mahkemedir. Açılacak kıdem tazminatı davası sırasında mahkeme, durumu değerlendirecek ve işçinin kıdem tazminatı hakkı elde edip etmediğine karar verecektir.
Burada şu unsuru da belirtmek gerekmektedir ki; kıdem tazminatı davası on yıl içerisinde açılmalıdır. Kıdem tazminatı davası açacak işçi on yıl içerisinde kıdem tazminatı davası açmaz ise sonrasında zaman aşımı söz konusu olmaktadır ve işçinin kıdem tazminatı davası açma hakkı bulunmamaktadır.
Kıdem Tazminatı Davası Avukatı
Özetle, işçilerin haksız gerekçelerle işten çıkarılarak mağdur edilmeleri yönünde frenleyici bir kavram olan kıdem tazminatı hakkı işçiler için son derece önemlidir. Kıdem tazminatı hakkı bulunan ancak herhangi bir sebeple kıdem tazminatını alamayan işçiler kıdem tazminatı davası açma hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı davası sürecinde bir uzman avukattan yardım almak yaşanacak hak kayıplarını önleyecek ve dolayısıyla da işçinin mağdur olmasının önüne geçecektir.
Kıdem Tazminatı Davası Öncesi Zorunlu Arabuluculuk
Kıdem tazminatı davası öncesinde arabuluculuk müessesine başvuru zorunludur. Aksi halde başvuru yapılmaksızın dava açılması durumunda dava usulden reddedilecek ve karşı tarafa avukatla temsil edilmesi durumundan karşı taraf vekalet ücreti çıkacak ve arabuluculuğa başvurulup uzlaşılamaması halinde dava açılması gerekecektir. O nedenle kıdem tazminatı davası öncesinde arabuluculuk işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Av. Tuğsan YILMAZ
Kıdem tazminat hakkında diğer bir yazımız olan Kıdem Tazminatı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular başlıklı yazımızda da tarafımıza yöneltilen sıkça sorulan sorular cevaplanmaktadır.
05.02.2015 tarihinde kurumsal bir şirkette satış temsilcisi olarak çalışmaktaydım, istifa ederek ayrıldım. 07.07.2009 yılında işe başlamıştım. İstifa mı yazılı olarak verdim ve ibraname imzaladım. İş değişikliği nedeniyle ayrıldım. Hiç bir hakkımı alamadım. Daha önce başvurduğum avukatlar tazminat alamayacağımı bildirmişti. Şuan duyduğum haberlere göre istifa etmiş olunsa bile tazminat hakkı doğuyormuş. Konu hakkında sizden ayrıntılı bilgi alabilirmiyim? Hangi şartlar oluşmuş olsaydı, tazminatımı alabilirdim? Şuan böyle bir şey mümkün müdür? Son çalışmış olduğum ayın primini de yatırmadılar. Hakkımı alabilmem için nasıl bir yol izleyebilirim? Yardımcı olabilir misiniz?
İyi günler.
İstifa etmenizin tamamıyla hatalı bir tercih olduğunu düşünüyorum. Haklı nedenle iş sözleşemesinizi feshetseydiniz kıdem tazminatı alacağınız doğabilirdi. Ancak yine de istifa ve ibraname metinlerine bakarak dava açılıp açılamayacağına karar vermek daha doğru olacaktır.
Çalışmış olduğum bir şirkette işveren işlem askı işlemi belirtmeme ragmenn kaldırmıyor tazimat haklarım ödemiyor .işten ayrıldım baskaa. Yerde bu aşkı.sebebiyetindwn dolayı başvuru yapamıyorum ne yapmam gerekiyor ..ayrıca çalışmış olduğum yer mevsimlik iş yeri ne yapmam gerekiyor
01.03.2014 tarihinde başladığım işimden 30.04.2016 tarihinde iş değiştirmek için istifa ederek ayrıldım. İki sene içinde yıllık izin kullanmadım ve kullandığıma dair herhangi bir belge de imzalamadım. İstifa ettikten sonraki ödeme gününde hesabıma sadece o ay çalıştığım mesai ücretim yattı. Alacak olduğum 28 günlük yıllık izin ücretim yatmadı. Ayrıca haftalık yasal çalışma süresinden fazla çalıştığım zamanlar oldu ve bir kısmı da fazla mesai olarak gösterilmedi. Bazı günler 12 saat çalıştığım halde 8 saat gibi gösterildi ve bundan dolayı da eksik ücret yattı istifa ederken. Kıdem tazminatına hak kazanır mıyım?
Samet Bey,
Bahsettiğiniz durumda istifa etmek kıdem tazminatını almak için bir engel teşkil etmektedir. O nedenle istifa etmek yerine iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmeyi ısrarla vurguluyoruz ve öneriyoruz. Fazla mesai ve yıllık izin ücretleriniz içinse dava açabilirsiniz.
Merhaba;
Evlilik nedeni ile işten ayrılma hakkında sorum olacaktır. Nişanlım 06.06.2016 tarihinde nikamızdan sonra iş yerine giderek evlilikten dolayı işten ayrılması için iş yerine dilekçe verecek ve her ay’ın 10’unda maaş alıyor. Ancak iş yerinde dolaşan bir bilgiye göre evlilikten dolayı ayrılacağını bildirdikten sonra 10-15 gün daha çalışma zorunluluğu var diye birşey duymuş. ben yasada böyle birşey bulamadım. Nikah tarihinden itibaren evlilik nedeniyle işten ayrılması için verdiği dilekçe gününden itibaren çalışma zorunluluğu varmıdır ? Yada iş yerinin bundan dolayı tazminat ödemem deme gibi bir lüksü varmıdır ? Nişanlım alacağım tazminatını iş yeri maaş günü olan 10.06.2016 tarihinde mi ödemeli yoksa farklı bir günü varmıdır ? Cevap verirseniz sevinir. İyi günler dilerim.
Onur Bey,
Çalışma zorunluluğunuzdan bahsettiğiniz durum ihbar süresidir. Evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresinde çalışma gibi bir zorunluluk yoktur.
Tazminat ödenmediği takdirde kıdem tazminatının tahsili amacıyla dava açılması gereklidir.
Merhaba Tuğsan Bey;
06.06.2016 tarihinde düğünden önce resmi nikah yapacağız ve nişanlımın iş yeri sıkıntılı olduğu için bu nikahı iş yerinden gizli tutuyoruz şuan. Bayan çalışanın iş yerine nikahlanacağını yada nikah tarihini söylemesi gerekli mi bununla ilgili bir sıkıntı yaşarmıyız söylemediğimiz zaman. Konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Söylemememizin sebebi iş yerinin çağrı merkezi olduğu için gerekli / gereksiz iş çıkışları vermesi. Bu nedenle nikahı yaptığımız gün iş yerine gidip Evlilikten dolayı fesih isteyeceğiz tazminat alabilmek için. Yasal olarak yada iş yerinin nikah tarihini bize bildirmediniz gibi bir durum söz konusu olur mu veya yasada bayan çalışan iş yerine nikah tarihini önceden söylemek zorunda gibi bir durum varmıdır. İlginiz için teşekkür ederim.
İyi günler dilerim.
Nikah sonrasında 1 yıl içinde evlilik nedeniyle bayanlar iş akdini feshedebilir ve kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Şayet usulüne uygun başvuruya rağmen ödenmez ise kıdem tazminatı davası açabilirsiniz.
Merhabalar Tuğsan Bey;
Öncelikle kolay gelsin. Benim sorum ben askerlik sebebiyle 2 yıl taşeron olarak çalıştığım üniversite hastahanesinden askerlik sebebiyle ayrılmak zorunda kaldım fakat tazminat dilekçemi vermeme rağmen halen tazminatım ödenmedi şuan askerlik sebebiyle pek uğraşamıyorumda askerliğim bittiğindr tekrar işe dönmek istemezsem tazminatımı alabilirmiyim hangi süre içerisinde bu konuyla alakalı ne yapmam gerekiyor ?
Merhaba,
Kıdem tazminatı bakımından zamanaşımı iş hukuku mevzuatına göre 10 yıldır. Bu süre iş akdinin feshi ile başlamaktadır.
İşe başlatmama yahut tazminatınızın ödenmemesi durumu söz konusu olduğu takdirde dava sürecine gitmeniz gereklidir.
Merhaba Tuğsan bey,07.09.2002 tarihinde ilk sigorta girişi olup aynı iş yerinde aralıksız 05.08.2016 tarihine kadar c alisan kişi istifa ettiği taktirde kıdem tazminatı alabilir mi?
Reyhan Hanım,
İstifa edildiğinde tazminat alınmayacağını sorulan soruların cevaplarında en az 25-30 kez söylemişimdir. Haklı nedenle iş akdinizi feshettiğinizde tazminat haklarınız mevzubahis olacaktır.
İş hukuku alanındaki yazılarımıza ve verilen cevaplara göz attığınız takdirde aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Yine de işin içinden çıkamıyorum derseniz 0212 343 24 95 ten çalışma saatlerimiz içinde ofisimize ulaşabilirsiniz.
Merhaba Tuğsan bey,
4 sene 2 ay çalıştığım fabrikadan çıkarıldım tazminatimi hesaplayip kağıt verdiler bir ay içerisinde yatacak dediler fakat 45 gün sonra arayıp merkez ofislerine çağırdılar orada tazminatı 3 taksitte yatiracaklarini belirten sözleşme yi imzalattilar ve ilk iki taksidi gününde yatırdilar Son taksiti ise bir aydır erteliyorlar bu durumda olan 60 arkadaşım var mahkemeye vermeyi düşünüyoruz toplu vermekte fayda varmı ve ne kadar sürer tazminatı almamız tesekkurler
Merhaba,
Toplu hareket etmek firma ile pazarlık ve ödeme alımında avantajlar sağlayabilir. Hem pazarlık hem de dava sürecinde birlikten kuvvet doğar. Süreçle ilgili avukatlık hizmeti talebiniz olduğu takdirde iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.
Tugsan bey merhaba özel bir bankada çalışmaktaydım 31.08.2016 tarihinde haklı sebeblerden dolayı tek taraflı iş akdimi fesh ettim hiç bir kagıt dosya imzalamadım iş akdımi fesh nedenim eşimin başka bi şehirde yaşaması tayinimin verilmemesi ikincisi banka içi geçici görevlendirilmelerde bu her hafta olmaktaydı 8 10 saat pazar gününden yolculuklara çıkmam hiç bir şekilde yol harciyakı verilmemesi ve mesaiden sayılmaması hatta subelerde yeri geldiginde gece 10 lara 11 lere kadar çalıstıgımızda mesai ödenmemesi gibi nedenlerden is akdimi fesh ettim iş akdi fesh dilekçemede zorlayıcı sebebler ve evliligimin sıkıntıya düşmesi olarak belirttim ne yapabiliriz yardımlarınızı bekliyorum
İş akdinizin feshinde kanunen haklı sebepler bulunduğu takdirde işçilik alacaklarınızın tahsili için dava açmanız gerekecektir.
Söylemeyi unuttum beş yıla yakındır bu bankada çalısmaktaydım
21 aydan beri calısıyorum senelik iznimi vermediler bayram tatili mesailer yok ek ücret yok maas asgari gösterilip elden geri kalanı veriliyor nasıl ayrıla bilirim işten
25/01/2012 tarihinde hektur Hekimoğlu tekstil fabrikasında ise başladım.2013 tarihinden beri bir kere senelik izin kullandım ve bir daha hiç izin kullanmadim işveren işlerin yoğun olduğunu öne sürerek senelik izin vermiyor sadece her hangi bir denetime karşı tedbirli olmak amaçlı herkese izin yaptırıyor imza attirip hala işte çalışmaya devam ettiriyor. 08/10/2016 tarihinde işin yoğun tempolu ve yorucu olduğu için bi anda zayıfladığını ve vucud direncimin düşmesinden dolayı kendi kararimla istifa dilekcemi yazdim artı bana içerden alacak hiçbir şeyim yoktur tum haklarimi aldım diye kağıt imzalatmak istediler ben de imzalamadim ve bana yasal süreç baslatacakalrini söylediler.ayriyeten kullanmış olarak gösterdikleri senelik iznimin ustune yattilar ve işe gelmediği günler den dustuk dediler ki ben ise gitmedigim zamanlar hep raporluydum ki maaşında her ay eksik yatıyordu.
İstifa doğru bir tercih değil. İş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi ile birlikte tazminat ve fazla mesai talebinde bulunulabilir.
Merhaba tuğsan bey ben 2004 yılında işe girdim 2011 yılında oradan ayrıldım. Tazminatımı 1 sene sonra vermeyi söz ile taahhüt etti . Ama 5 sene geçmesine rağmen vermedi . Mahkemeye versen kazanabilirmiyim.
Kıdem tazminatı için zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu süre zarfı içerisinde kalmak suretiyle dava açabilirsiniz.
Tuğsan Bey iyi çalışmalar.Ben bir firmanın İnsan Kaynakları bölümünde çalışmaktayım.Çalışan personelimiz oleyis sendika üyesi ve kıdem tazminatı hesabını yaparken bu hesaba yan ödemeler olarak yemek+ çocuk parası+ikramiye+yakacak+makam+kasa parasının bir aylık brütünün günlük rakamını yine brüt olarak hesaplayarak personelin kıdem hesabını yapmaktayız.Fakat işletmemiz yemek yardımını nakdi değil ayni olarak bize vermekte.Sendika sözleşmesinde bu rakam günlük net( 9,50.TL) biz bu rakamın brütünü bularak (12,59.TL) kıdem hesabına dahil etmekteyiz.Doğru hesaplama yapmakta mıyız acaba birde burada personel 26+4 =30 hafta tatillerini çıkardığımızda 26 gün yemek yemekte bu hesabı yaparken 30 gün üzerinden mi yoksa 26 gün üzerinden mi hesaplama yapmamız gerekmektedir.Bizi bilgilendirirseniz çok seviniriz.İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba Tugsan Bey,kurumsal bir firmada altı yıla yakın müşteri temsilcisi olarak çalışmaktayım,yaklasik on gün öncesinde maaş bordrosu ve hizmet dökümünü aynı işyerindeki bir arkadasim verdiği bilgi doğrultusunda kontrol ettim,ise ilk başladığım ilk yıllardakbi belli aylarda,onar gün ,beser gün,ucer gün sürekli ücretsiz izinde görünmekteyim,ben öyle bir izin kullanmadim,ayrica sürekli onbir saat çalışıyoruz,konuyla alakalı işakdimi feshedebilirmiyim,sonucta emeklilikte bir gün bile çok önemli benim elligune yakın sigortami göstermemiş şirket,ilk zaman yenisin çok şeyin farkında olmadan imza aticaksiniz derlerdi imzalardik,zaten okadar sayfa var ki okumana imkan yok,yani neye imza attığını bilmiyorsun,sonucta kamera kayıtları,turnike giriş çıkışları var ama,nasil bir yol izleyebilirim,cogu kişiye bu şekilde yapılmış,isakdimi feshetmeyi dusunuyorum,desteginizi bekliyorum
Zeynep Hanım,
İş sözleşmenizin feshedilmesinde birden fazla haklı neden bir arada olabilir. Örneğin sigorta primlerinin eksik yatırılması ve fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi birlikte sık karşılaşılan sebeplerdir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için haklı neden yahut nedenlerle iş akdinizi feshetmeniz gerekecektir veya haksız nedenle işten çıkartılmanız mümkün olabilecektir. Fesih sürecinin hukuki unsurlarına dikkat ederek hareket etmeniz kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınızın ödenmemesi durumunda dava sürecinde yararınıza olacaktır.
merhaba tugsan bey bi akaryakıt istasyonun da (BP) de calışmaktayım 1500 tl maas alıyorum fakat bankaya 1300 tl asgari olanı yatırıolar 200 tl sini elden alıyorum bu da sigorta primi mi düşük gösteriyor 2010 -2016 yılları arasında aynı şirkette faal calısmaktayım bu sebebten ötürü iş akdimi fesih edip tazminat alabilirmiyim sizin fikrinizi alıp olumlu ise görüsmek isterim yardımınızıbekliyorum
Merhaba Tuğsan bey yaklaşık 4 yıl 8 ay çalıştığım iş yerrinde bir kavga sonucu işten çıkarıldım.Ama işverenle anlaşıp normal çıkış verildi.4. Maddeye göre işten çıkarıldım.Bana tazminatımın ödeneceği söylenildi.Fakat 1 aydır telefonlarıma bakmıyorlar.Bugün muhasebeciyi aradım ve bana tazminatımın yarısını verip helalleşmek istediklerini söylediler ve bende kabul etmedim.Alacaklarımı nasıl tahsil ederim.Ayrıca işyeri benim çıkışımdan 10 gün sonra kavga tutanağı olusturmuş.şuan işsizlik maaşıda alıyorum.
Fesih nedeninize ilişkin yazılı bir sözleşmeniz veya imzanız olan bir dilekçe var ise inceleyerek dava sürecine ilişkin strateji belirlenebilir.
Herhangi birsey imzalamadım.Sadece normal işveren çıkışı yapıldı.işkura gittim başvurdum ve işsizlik ödeneğide aldım çık kodum 04.herhangi bir sözlesme yok.ztn kavgadan sonra telefonla arayıp burda çalışmazsan iyi olur tazminatını verelim bende kabul ettim.şimdide yan ciziyorlar
04 kodu belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı neden bildirmeden feshidir. Başkaca bir fesih türü olsaydı işsizlik maaşı alamama ihtimaliniz doğacaktı. Konu ile ilgili haklarınız ödenmediği takdirde dava yoluna gitmeniz gerekecektir.
Sn Tuğsan Yılmaz Merhaba,
Özel bir şirket ile imzalamış olduğum 1 yıllık kontratımın sona ermesiyle işten ayrılmış bulunmaktayım. Şirket kontrat uzatmayı önerdi ancak özel nedenlerden ötürü uzatmaya yanaşmadım. Netice itabariyle şirket kıdem tazminatımı ödememektedir.Hukuki yollara başvurmam halinde netice alabilir miyim?
İş sözleşmenizi incelemek gerekir. Ancak prensip olarak kıdem tazminatınızı almanızı engelleyici hususlar yok ise alabileceğiniz kanaatindeyim.
Merhaba
26.01.2010 tarihinde taşörön bir firmanın projesinde işe başladım işyerim evime 20 dakika uzaklıktaydı firma çalıştıgım şubeyi kapattı taşörön firmada seni magdur etmiyecegiz demelerine ragmen sarıyer de bi proje sundu ilk etapta ikinci sunduguda şişli de bi banka şubesi oldu ben halkalıda oturuyorum çok uzak bana gitmem 1.5 saatin üstünde olur işi bu yüzden kabul etmedim işten çıkarttılar dava açsam kazanabilme şansım var mı teşekkürler
İşten çıkartılma veya çıkma konusundaki varsa yazılı sebep önemlidir.
Merhaba;
18 kasim 2013 itibariyle 3 yillik sozlesmeli bir iste calismaktayim ve sozlesmeyi 1 aralikta bitiriyor firma ve 1 aralikta bitirilmesine sebep olarakta egitm surecide icersinde oldugu icn 1 aralik olarak belirtildigi soylendi.ve 4 ay daha uzadi bu ihale ben bu isten kendi istegim ile ayrilmak istiyorum 4 aylik daha bir sozlesme imzalamak istemiyorum ama bu durumda bana tazminat verilmeyecegi belirtildi is cikisiminda kod3 olarak verecekleri solendi ık tarafindan hicbir sekilde tazminat hakkm olmadigi hatta devam etsm bile 4 ay sonundada kendi istegmle cikmak istedigmde tazminat hak edemeyecegm belirtildi.bnim gibi bu sekilde 3 yillk calisan 8 arkadasmla is mahkemesiyle hakkimizi aramayi dusunuyoruz sizce tazminat hakkimiz varmidir mahkeme ile alabilirmiyiz.
Simdiden tesekkurler.
Merhaba çalıştığım sirkette premlerin eksik ödenmesi aldigim maas uzerinden gosterilmemesi nedeniyle is sozlesmemi tek tarafli feshinde bulunup is yerine ihtarname gönderdim ama isten ayrilmadan bir ay ince bi tutanak tutulmus benim bilgim disinda bana teblig falanda edilmedi bu acicam davayi ne yonde etkiler
Emrullah Bey,
Gıyabınızda tutulan tutanak ile ilgili savunmanızın talep edilmesi yahut tutanak ile ilgili tarafınıza bildirimde bulunulmuş olması gereklidir. Aksi halde geçmiş tarihli tutanak düzenlenebilmesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Bu da bahsi geçen tutanağın geçerliliğini sakatlar mahiyette olabilir.
Tuğsan Bey merhaba iyi günler vermis oldugunuz bilgiler icin teşekkür ederim ayrica savunmam alınmadı tarafima bi bilgilendirmede gelmedi
Merhaba Tuğsan bey;
3 yillik sozlesmesi olan kurumsal bir firmada calismaktaydim.3 yillik sozlesme bitti ve sozlesmeyi 4 ay daha uzattilar ancak bn yeni 4 aylik sozlesmeyi imzalamdim bn isten ayrildm is cikisim kod5 ten verildi.Firma kidem tazminati haketmedigimi belirterek tazminat odemeyeceklerini solediler.Bunun uzerine benimle ayni durumda olan 10 arkadasimla birlikte her birimiz ayri ayri olarak noterden ihtar gonderdik tazminatimizin yatirilmasi icin ihtarimiz teslim edileli 1 hafta oldu ancak onlardan bir cevap gelmedi hala suanda ne yapmamiz gerekir sizce tazminati yatiracakmi firma veya mahkeme yolu ile tazminatimizi alabilirmiyiz.
Simdiden tesekkur ederim.
Iyi calismar.
İyi günler, iyi çalışmlar Tuğsan bey;
Bir arkadaşım; 8 yıl çalıştığı işyerinin kapatılacağı söylenerek işten çıkartıldı. Kıdem tazminatının bir süre sonra ödeneceği söylendi. Üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen herhangi bir ödeme yapılmadı. Bu arkadaş şimdi dava açmak istiyor. Yapması gereken; dava, avukatlık v.s. .. konularında ücretler hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlginize şimdiden teşekkür ederiz.
Avukatlık ücreti avukat ile müvekkili arasında kararlaştırıldığından bu husus anlaşmaya bağlıdır. Baronun buradaki asgari ücret tarifesini inceleyebilirsiniz. Kıdem tazminatı ile ilgili davalarda genel olarak dava masrafı ve kazanılan tutardan yüzde olarak anlaşılabilmektedir.
Merhaba. 1 yıl dolmadan istifa ettirilen kurumdan 10 yıl sonunda hakkımda işe gelmedi şeklinde tutanak tutuldu ve kıdem tazminatı için dava açma surecindeyim. Fakat avukatım çalışma geçmişimle ilgili bilgi istedi. Aynı kurumun farklı şubelerinde çalıştım bilgisi dışında işe yarar ne olabilir? Ne tür bilgiler vermeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim
Sevil Hanım,
Bu soruyu doğrudan dosyayı yürütmekte olan avukatınıza danışmanız gerekmez mi?
İşçi sınıfındaki insanlara bir şekilde sıkılmadan yol gösterici tavırda yardımcı oluyorsunuz. Öncelikle herkes adına teşekkür ederim. Durumum şu 2010 yılından bu güne kdr aynı şirkette ssk lı olarak çalışmaktayım. Mesleğim grafik tasarım işyerindeki ben dahil tüm çalışanlar asgari ücretten gösterilmekte. İşveren tazminat vermeye yanaşmadan isteyenin kendi kendine çekip gitmesi beklentisinde. Bende bu açıdan sözleşmemi feshedip kıdem tazminatımı almak istiyorum. Şahitsiz olarak davamı kazanabilirmiyim? Mahkeme meslek kuruluşlarından bilirkişi talep edip maaşımı belirleyebilir mi?
Maaşınız bankadan ödeniyorsa ücret açısından şahide gerek bulunmayacaktır. Ancak sizinle aynı dönemde çalışan veya çalışıp ayrılmış tanıkların olması avantajdır.
Şayet maaş elden ödeniyorsa oda ve sendikalara müzekkere yazılarak emsal ücret araştırması yapılabilir.
Merhaba Tuğsan bey,
Bir arkadaşımıza kıdem ve ihbar tazminatı vermemek için olmayan bir gerekçeyi sunarak işten çıkarıldığında bir bu arkadaşımızı korumak amacıyla şahitlik edersek bizi bi gerekçeyle işten çıkarabilir miler?
Hayır çıkartamazlar. Aksi takdirde haksız nedenle çıkartılmış olursunuz.
grevdeyken hak edilmiş olan kıdem tazminatı mı alabilirmiyim.teşekkürler.
Merhaba, 2009 yılında ssklı olarak işbaşı yaptığım A firması 3 yıl sonra onayımı almadan çıkış yapıp B firmasına girişimi yaptı. 3 yılda bu firmada çalıştıktan sonra çıkışımı yapıp C firmasına girişimi yaptı. Halen C firmasında çalışmaktayım. 3 firmanın da kurucu ortağı aynı kişi ve hiç bir hakkımı almadım. Şimdi çalıştığım firmada benden istenen iş yapmayı taahuut ettiğim iş değil ve beni zorunlu tutuyorlar. Tüm firmalardaki haklarımı alarak ayrılmamın yolu nedir? Sizden hukuki yardım almak istesem sizce kazanır mıyım?
Haklı nedenle iş akdinin feshi yahut haksız nedenle işinize son verilmesi kıdem tazminatı davası açmanız için gereklidir.
Merhaba askerlik dolayısıyla işten ayrıldım fakat sülüs gelmeden 1 hafta önce ayrıldım çünkü işyeri sahibi hakaret içerikli konuştu şimdi işyeri asgari ücretten gösteriyor sigortamı ama ben dahada yüksek maaş alıyorum üstelik depo şefiyim sigortam hiç gitmediğim bir ilde satış elemanı olarak gözüküyor mesai ücretlerini alamıyoruz insana insan gibidr davranılmıyor bu iş yeri tazminatımı vermez ise davayı kazanma şansımız nedir.Teşekürler.
Tugsan bey benimde sorum olcak. Bir bankada5yil calistim. Gorevimin disinda is yapmaya zorluyordular. 5yilin sonunda firmaya ihtar cekerek ayrıldım tazminatimi odemediler. Aradan 4yil gecti dava acma fırsatım olmadi suan dava acsam tazminatimi alabilirmiyim.
marhaba oğlum on dokuz yasında mobilya fabrikasdında calısıyor bir ayda üc gün bilirli aralıklarla işe gitmedi işveren de kendi cikmasi için görev yerini degiştirdi oğlumda işi birakti kıdem tasminati alabilirmi noter tesbiti yapıp üç gün gelmedi deye yazı gönderdiler bügün napabiliriz tesekkürler
MERHABA, 08.2016 TARİHİNDE İŞTEN ÇIKARILDIM.TARAFIMA 1,5 AYLIK MAAŞ ALACAĞIM- KIDEM TAZM.VE İHBAR TAZMİNATIMIN TUTARININ YAZDIĞI BİR YAZI VERİLDİ.O GÜNDEN BU YANA MAAŞ ALACAĞIMI GEÇTE OLSA YATIRDILAR.DİĞERLERİ İÇİN İŞKURA BAŞVURDUM.BU ARADA HAZİRAN VE TEMMUZ AYININ SİG.PRMİNİ EKSİK YATIRDILAR.EN SON ÇIKARDIKLARI AY SİG.PRİM TUTARINI DOĞRU YATIRMIŞLAR.BUNDAN SONRA İŞ MAHKEMESİ AÇMAK İSTİYORUM.NE KADARDA SONUÇLANIR.
Merhaba
Bir araci kurumda 3.5 yildir calismaktayim. 2014 yilinda spk tebligine gore 3 yil icinde spk lisansi almam gerekiyor. Bu sene son sinav hakkim oluyor. Eger lisans alamazsam ve bu sebeple is akdim sonlandirilirsa tazminat alma hakkim olur mu ? Ise girdigim zaman ( 2013) boyle bir teblig yoktu.
Iyi gunler. Babam 2004 yilinda uluslararasi nakliye firmasinda ise baslamsti. 2011 yilinda emekli oldu ve yeni is sozlesmesi yapildi ancak kidem tazminatini almadi. Ve suan hala ayni firmada calismakta. En son duruma gore kidem tazminatinda sure asimi 10 yil idi ancak 2 yila dusme durumu var. Eger 2 yila duserse bu durum babami etkiler mi?yani isi biraksa(emekli) 13yillik kidem tazminatini alabilir mi.Ilginize tesekkurler
Merhaba tugsan bey; 15 yil 3600 sartlarindan yararlanip tazminat alabiliyorum, isten ayrilip bunu aldiktan sonra, fazla mesai ve alamadigim izin haklarim icin dava acabilirmiyiz, birde tazminatimi asgari ucretten alacagim, gercek aylik gelirim asgarinin 2 kati bunun icinde sonradan dava acabilirmiyim.. Dava durumu varsa sizinle iletisime gecmek isterim..
Tesekkurler
Merhaba,
Bahsettiğiniz husus harici fazlaya ilişkin alacaklarınız var ise dava açabilirsiniz.
Tuğsan bey iyi çalışmalar. Ben 2003 – 2011 yılları arasında bir devlet hastanesinde taşeron firmaya bağlı olarak değişik şirketler bünyesinde VHKİ olarak çalıştım. 2011 yılının 5. ayında Devlet Memuru olarak Başka bir kurumda çalışmaya başladım. Ancak şirket bünyesindeki görevimden ayrılırken devlet memuru olduğumdan bahisle istifamı yazarak ayrıldım. Bu durumdan benim dava açıp açamayacağım hususunda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Bu durum haklı bir istifa olarak değerlendirilebilir mi
Merhaba Tuğsan bey 22 ay Calıstıgım Firma işi Başka bir Firmaya Devretti Cıkıslarımızıda İstifa olarak Gostermiş.Ama herhangi Bir seye imza Atmadık 1/2 ayda tazmınatlarınız odenecek Dediler Hala odenmedi nasıl Bir Yol izlememizi Tavsiye Ederseniz.
Abdullah Bey,
Ödeme konusunda oyalandığınızı düşünüyorsanız zaman kaybetmeksizin dava açmanız daha faydalı olabilir.
Mrblar tugsan bey ben mustafa bundan 6 ay oncesinde eski isyerinden istifaya zorlanarak dilekce yazip imzaladim fakat yaxmis oldugum istifa dilekcesini begenmeyip onlarin istegi ile degistirerek yazip imzalattilar dilekceler bende duruyor yedi yillik kidem tazminatimi vermediler bu durumda ne yapmam gerekiyor simdiden tesekkurler..
Tuğsan Bey merhaba,
3,5 yıldır kurumsal bir firmada çalışıyorum ve bulunduğum şehirde ailemle yaşıyorum.
Mevcutta kalıtsal bir hastalığım mevcut, iş stresi ve gerginlik ile daha etkin hale geliyor. Ailem yaşadığımız şehirden taşınma kararı aldı. Kazandığım ücret ile tek başıma geçinmem mümkün değil, üstüne bir de hastalığım mevcut. Doktor raporu ile hastalığımı kanıtlanabilir fakat işe engel teşkil edip etmeyeceği konusu muamma şu an. Kıdem tazminatı alabilmek için ne tarz bir yol izlenebilir?
Merhaba
x firmasına(şahıs firması) 09/2006 yılında işe başladım akabinde 2010 yılında bu firma aile şirketi ltd olan bir Y firması ile birleşti bizde o firmaya geçtik halen 4.500 tl brüt ile çalışmaktayım. Bu arada birkaç ay önce gün dolduğundan (yaşı beklemek üzere) SSK dan emekli olabilir yazısı aldım çantama koydum. Şu an tazminat verirler mi vermezler mi korkusu yaşamaktayım ve işe devam etmekteyim. Kısmen mobbing uygulaması yapılmakta, -ki kendi isteği ile ayrılsın diye bir beklenti var. Böyle bir olumsuz havada tazminatımı alarak nasıl bir yol izlemeliyim.
tuğsan bey merhaba.bende sizden kısa bir bilgi almak istiyorum.bende özel bir firmada 8 senedir çalışıyorum.6 senedir sigortam yatırılmadı 2 sene yatırıldı.ayrıca asgari ücretin altında bir maaş alıyorum.yıllık iznimi hiç bir şekilde vermiyorlar.ne gibi bir yol izlemeliyim
Şayet ayrılmak istiyorsanız bahsettiğiniz gerekçeler haklı nedenle fesih gerekçesidir. Hem kıdem tazminatı davası hem de eksik primler nedeniyle hizmet tespit davası açabilirsiniz.
merhaba tuğsan bey
babam 2003 den beri aynı belediyede kadrolu işçi olarak çalışmaktadır işinin değiştirilmesi sebebiyle işten ayrılmak istiyor kıdem tazminatını hak edebilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz?
İşinin değiştirilmesi tek başına yeterli olmayabilir. İradesi dışında görev ve maaş tenzili yapılıyorsa ve rızası aranmadıysa haklı gerekçe yapılabilir.
merhabalar ben 07.03.2011-29.12.2014 tarihleri arasında çalışmış olduğum kurumsal bir şirketten başka bir çalışanın yaptığı bir duruma arkadaşım olduğu için suç ortağıymış gibi gösterilerek çıkarıldım çıkarken bana istifa etmemi aksi halde çalışma hayatımı yakacaklarını söylediler ben hiç bir şey imzalamadan ayrıldım aynı gün çıkışım yapılmış ki bu konuşmalar o gün akşam 18 sıralarında yapıldı diğer arkadaşım itiraf etmesi ne rağmen benim olayla bir alakam olmadığını söylemesine rağmen bu yapıldı akabinde iki dava açtılar ikiside takipsizlikten açılmamış sayılmasına karar verdi şimdi kıdem tazminatım ve yıllık izin ücretimi alabileceğim tüm haklarımı almak istiyorum nerden başlamalıyım
Hasan Bey dava açmanız gerekecektir. Kıdem tazminatı bakımından zazamanaşımı 10 yıl olduğundan açmanızda sakınca yok. Ancak beklediğiniz her gün fazla mesai zamanaşımı bakımından hak kaybınıza yol açabilir. Zira fazla mesai de 5 yıllık bir zamanaşımı süresi öngörülmüş durumda.
23.10 2002 işe başladım temizlik işçisi olarak her yıl işe giriş çıkışı yapılırdı firma değişiyor du 7 yil hiç izin kulandirilmadi 2009 da aynı is yerinde güvenlik görevlisi oldum 3 yıl çalıştım tabi yine aynı 3 değişik firma ile bi kere tek izin kullandırildi bu firmalar ise başlamadan önce ve sonra hep bişeyler imzalatiyor lardi başka işe girme zorunlulugu oldu ayrıldım istifaya zorlandım ne yapabilirim
merhabalar.
2 yıldır satış elemanı olarak bir iş yerinde çalışmaktayım. ihtarname çekip işten ayrılmayı düşünüyorum.
resmi tatillerde çalışıyorum. ama maaş bodrosunda resmi tatil olarak görünüyor. Çalıştığımız günlerde müşteriye fatura kesiyoruz bir nüshası bizde kalıyor bu nüsha üzerin imzamız ve kendi el yazımızla aldığımız notlar duruyor bu fatura mahkemede delil olurmu ve iş yerimizde iş verenin haricinde binanın kamera kayıtları var. bu kamera kayıtlarının geriye dönük kaç aylık bir kayıt gerekli mahkemede delil için.
teşekkürler
Tuğsan bey ayrıca günlük çalışma saatlerim 10 saat. bu saatler içinde yemek ve çay molası için ayrılmış özel bir zaman yok. fazla mesai ücretlerimizde alamıyoruz. cevabınız için şimdiden teşekkürler
Bahsettiğiniz fatura nüshaları delil olabilir. Kamera kayıtları güvenlik amaçlı olduğundan genelde birkaç ayda silinmektedir.
Merhaba özel bir bankada 10 yıldır çalışmaktayım.Malum mobbing ve baskıdan dolayı strese bağlı psikolojik olarakta olumsuz etkilendiğim için işten çıkmak istiyorum. İnsan kaynaklarıyla görüştüm kendi isteğimle çıkarsam tazminat vermeyeceklerini ısrarla beyan ettiler. Henüz istifa etmedim tazminatımı alabilmem için nasıl yol izleyebilirim.
Haklı nedenle fesih sürecini izlemeniz ve tazminatlarınız ödenmediği takdirde fesih gerekçeleri ve tazminat talepli dava açmanız gerekecektir.
selamlar hocam;
ben yurt dışında kurumsal bir şirkette 06.03.2016 – 07.04.2017 tarihleri arasında 13 ay 1 gün doldurmak suretiyle çalıştım. iş bitiminde türkiyeye döndüm şirketle daha öncede çalıştıgım için güven durumu söz konusu idi. çıkış evraklarını mail atarak gönderdiler hemen hiçbir yasal hakkım yoktur diye imzalayıp geri gönderdim. bu arada yatması geren maaşım ve ihbar tazmınatımı 1 aydan fazla süre sonra yatırdılar. fakat kıdem tazmınatımı yatırmadılar. gerekçeleri ise 3 temmuz 2016 kurban bayramı dolayısı ile toplu halde izne geldik ve 15 temmuz olayları ve şirketteki problemlerden dolayı bizi geri almadılar 12 agustos tarihinde geri döndüm ve 39 gun bizimle alakası olmayan sebeplerden dolayı turkıyede kalmak durumunda kaldım. bu surede bana bir maaş ödenmedi geri dondüğümde bunu halledeceklerini soylediler. bu süreyi ucretli izne gönderip, ucretsiz izin gösterdiler ve 1 yıldan geri düşüp yok saydılar iş bitiminde bu surenin ücretini ve kıdem tazmınatını alamamış oldum. onların elinde benim haklarımı aldım yazısı var. bende ise mail olarak personel memurunun bana ve idari işler mudurune gönderdiği mail var bu parayı yani senin kdemini ödemiyorlar 39 gün ücret ödemedik gibi odemeleri gerektıgını ispatlayan ibareler açık olarak yazıyor. ne yapabilirim yardım edermisiniz.
Mrb avukat bey 4 yil çalıştığım şirketten işveren tarafindan cikarildik.ihbar süresi 56 gün onceden haber verdiler.evrak da kıdem tazminati hesaplanıp tarafınıza ödenecektir yaziyor. Ihbar süresi bittiğinde bi evrak daha yolladılar ve başka sehirde iş gösteriyorlar gelmezseniz fesh etmiş sayılırsınız yaziyor.kıdem tazminati vermemek için böyle bi yol izlediler.tazminatimi nasil alabilirim ne yapmam gerek.saygilar
Merhaba 2005 yılında beri temizlik işçisi olarak bir kamu kurumunda taşeron olarak çalışmaktayım.2008-2009 yıllarında bel fıtığı teşhisi konuldu, 2015 sonlarına doğru tekrar hastaneye gittiğimde 3 fıtık, 3 kanal daralması ve omur iliği eğrili var denildi(3 ayrı hastaneye gittim.) kendini zorlama ameliyat gerekiyor, riskli bu yaşta olmanı önermeyiz dediler bu bel ağrıları merdivan çıkarken ve eğilirken kendini iyice belli ediyor istifa etsem kıdem tazminatı alabilir miyim ? teşekürler
Merhaba avukat bey,
5 yıl 2 aydır büyük bir firmada farklı pozisyonlarda çalışmaktaydım en son firmanın bakırköy ofisinde ofis sorumlusu-yöneticisi olarak çalışmaktaydım. Geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde iş sözleşmesine ek bir sözleşme tüm personele imzalatılmak istendi. Sözleşmeyi incelediğimde kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bir madde düzenlenmişti. Ve bu maddede yasa kapsamında bizden her türlü “kişisel verilerimiz” ve “özel nitelikli kişisel verilerimiz” ile ilgili toplama işleme saklama aktarma konusunda açıkça rıza göstermemiz isteniyordu. Bende araştırmalarım sonucu özel nitelikli kişisel verilerin çok kapsamlı hukuki bir terim olduğunu fark ettim ve sözleşmeyi bu şekliyle imzalamayacağımı bildirdim. Bunun üzerine firmada yüz küsür kişinin imzaladığı bir sözleşmeyi sen neden imzalamıyosun bir akıllı senmisin avukatlığa mı soyundun gibi sözlerle karşılaştım. Bana bunun iş sözleşmesinin feshine kadar gidebileceğini söylediler. Bende hem işimi kaybetmemek adına hemde özel hayatımın korunması adına ilgili sözleşmeyi şerh düşerek imzaladım. Sadece kişisel verilerime erişim izni tanıdım özel nitelikli kişisel verilerime erişim izni vermedim. Bununla beraber firma karşı atağa geçerek iş süreçlerimizin parçası olan tüm sistemlere erişimimi engelledi iş yapamaz duruma getirdi ve bana istanbul genelinde firma broşürlerini dağıtmamı istedi. Bende bu görevlendirmeyi iyi niyet gösrergesi olmadığından ve vasfı olmayan bir alt görevlendirme olduğunu belirterek kabul etmediğimi yazılı olarak bildirerek reddettim. Buna karşı yine atağa geçen firma görev yerimi değiştirdi ve bölge müdürlüğüne aldılar. Ve orda telefonlara ve kapıya bakmam istendi. Ve bunların tamamını iş sözleşmesine göre bana yaptırabilceklerini söylediler sürekli. Onurumun kırılarak bu pozisyona düşürülmek psikolojik baskı olarak uygulandı bana. Bu son görevlendirmeye 3 hafta dayanabildim. Ve çalışma ortamında yaşanan sorunlar nedeniyle sözleşmeyi tek taraflı feshettiğime dair bir istifa dilekçesi vererek iş akdini sonlandırdım ve aynı gün işten ayrıldım. Bana ibraname imzalatılmak istendi imzalamadım. Bu süreç sonrasında kıdem tazminatı davası açabilir miyim. Bu süreçle ilgili yazışmalar ve mailler elimde mevcut. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olabilir misiniz.
Merhaba avkat bey ben 2021 yilinda işe başladim ve daha halen çalişmaktayim yilli izin kullandirmadilar ve 18 saat ful çalişmaktayim askeri ücret aliyorum mesai parasi hiç vermediler haftalik izinde kullandirmiyolar işi birakmak için ve bütün haklarimi almak için nasıl bir yol izlemem gerek yardimcı olursaniz sevinirim
merhaba Tuğsan bey 2003 yılında işe başladığım şirketten 2015 aralık ayında işten karşılıklı sözlü olarak ayrıldım.Beni ödeme konusunda oyaladılar,halen bir ödeme yapılmadı.Hiç bir evrak imzalamadım.Hukuki süreç için nasıl bir yol izlemeliyim tavsiyeniz için şimdiden teşekkür ederim.
sgk ya bildirilen fesih kodunuz nedir? Size herhangi bir evrak veya tutanak ile ilgili tebligat yapıldı mı?
Merhaba Tuğsan Bey
Ben 2016 1 Eylül de işe başladım ama herhangi bir sözleşme imazalamadık konuşarak işe girdim sigortalıyım şimdi 2018 1 Nisa’nda işten evlilik nedeniyle ayrılmak istiyorum. Resmî nikah yapacağım. Mağazada 2 eleman olarak çalışıyoruz.Tazminat alma durumum nedir acaba rica etsem bilgilendirirmisiniz? İyi günler..
evlenme nedeniyle işten ayrılma yazımızı okuyabilirsiniz.
Merhaba Tuğsan bey,son çalıştığım iş yerinden 8.5 yıl çalıştıktan sonra emekli olarak işten ayrıldım,kıdem tazminatımı almak üzere arabulucuyla anlaştık tutanak hazırlandı ve imzalandı, lakin ödeme taksitlerini işveren yatırmıyor, bende dava açıp geriye dönük bordrolarımda gösterilmeyen mesai günlerimide talep edebilirmiyim, bunları arabulucuda talep etmemiştim.Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba tuğsan bey 7 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım kendi işimi kurmak için işi bıraktım herhangi bir evrak imzalamadım kıdem tazminatı işyerim tarafından verilmedi dava açarak kıdem tazminatı alabilirmiyim
Merhaba efendim ben 8 yıldır bı şirket te çalışıyorum Aldığım ücret 2.300 ama bankaya yatan asgari ücret gerisini elden alıyorum çıkmak istiyorum kendim çıksam tazminatı Alabilirmiyim ve yeni ortaklar girdi üstümüze oynuyorlar nasıl bı yol önerirsiniz
Merhaba Eşim bir sitede 1999 yılından bel li kapıcı olarak çalışıyor ilk 5 yil çeşitli bahanelerle sigorta yapmadılar 2004 haziran ayindan bel li sigortalı çalışıyor.ise başladığı gün den 19 yıldır hic bir senelik izin resmi izin haftasonu izni kullanmadı gecen yil izin hakkı için işverenle konuştu ve kullanmadığı izinlerin parasını istedi işveren böyle bir hakkı olmadığını. Söylediler şimdide mobbing yaparak işten çıkartmaya çalışıyorlar işten ayrılsa tazminatını ve izin parasını alabilir mi birde sigortasız çalıştığı 5 yil için bir hak talep edebilirmi
Merhaba, mayıs 2014de kıdem tazminatı davası açmıştık, temmuz 2015 tarihinde karara bağlandı ve nisan 2016 ise yargıtaya geliş tarihi olarak görünüyor. Mahkeme karar tarihinden yargıtaya gelişe kadar 9 ay süre geçmiş, dosyanın bu kadar süre beklemiş olması normal mi? Dosyamız halen daha yargıtay arşivinde olarak görünüyor sizce de çok zaman geçmemiş mi süreci hızlandırmak için neler yapabiliriz? Tahmini olarak yargıtay süreci ne zaman sonuçlanır? Dava açalı dört yıl dolmak üzere hala bekliyoruz.. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim🙂
merhaba 8 yıl fiili 6 yıl sigortalı çalıştığım iş yerinden haklı sebeplerle-1 yıldan fazla sigortasız çalıştırılma,hak ettiğim maaş ve izin günlerini alamama vb.- durumlardan ötürü işten ayrılmak istiyorum fakat kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alamayacağım söylendi tazminat alabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
teşekkürler
Merhaba 7 yildidir calistigim is yerinde yillik izin ve cesit haklar ile ilgili surekli sorun yasiyorum en son problemimde artik hakkimi aramaliyim diye dusundum yillik izin ile ilgili goruatum is yerim banasadece 9 gun cuma gunu baslangic sonraki hafta pazartesi baslarsin dedi kensine yasal hakkim olan izin gunun 20 ve ben 15bl gunu iatiyorum dedim buna karsilik sesini yukseltip bana bir daha itiraz edersen o izninide parcaya bolerim daha zor kullanirsin dedi ve bende konusmayi sonlandirdim ben bu is yerinden bu sebeplerle istifa edip kimdem twzminati alabilirmiyim ve geriye donuk alacak izinlerimi yada nasil bir yol izlemeliyim
MERHABA biz belediyede 5620 sayılı kanun ile çaılışıyoruz . geçici işçi olduğumuzdan 5 ay 29 gün belediye geri kaln süreyide belediyenin şirketinde tamamlıyorduk fakat son çıkan khk ile taşerona kadro gelince bizlere ya şirkete geçin yada 5 ay 29 gün çalışmaya devam edin deyip süremiz dolduğunda iş akdini askıya aldılar . seneye tekrar 5 ay 29 gün çalışacagız fakat belediye şirketine geçmeyeceğimizden orda çalısşmı olduğumzdan doğan kıdem tazminatını almak istiyoruz evrakları hazırlattık fakat şuan olumlu bir gelişme olmadı ne yapmamız gerekli saygılar teşekkürler
Merhaba tugsan bey Benim sorunum bır özel şirkette 8 yıldır calişiyorum işten ayrılmak istiyorum calişma kosullarımız hıcde iyi degıl depo bölumunde calişmaktayım 2 sene önce depomuz yandı üstü acik bir sekilde calişiyoruz yagmur kar sıcak demeden bırde pazar tatılimiz yok pazar gelmek istemediğimi söyledim depo bölümünde Baska yerle tehtıt edılıyorum mal kabul bolumunde calişiyorum. Sevkıyat la tehtıt edılıyorum calişma kosulumuz hıc iyi olmadığından işten ayrılmak istiyorum nasıl tazminat ala bulurum şimdiden Cook tşk ederim
İyi akşamlar ben tekstilde 6 yıl çalıştım ustanın hakaretleri sonucu istifa ettim çıkış evraklarını imzalamadım istifa dilekçe dede beyan ettim ustanın söylemiş oldugu hakaretleri 1 yıl 3 ay oldu ayrılalı ben bu iş yerine dava açabilirbiyim şahitlerim var kazanabilir iyim yardımcı olurmusunuz lütfen çok teşekkür ederim
Avukat bey ben 2007 2013 yillari arasinda akbankta guvenlik olarak calistim.uzun calisma saatleri ve aylik yapklan 50 saat 60saat yapilan fazla mesailer beni yildirdi sagligim bozuldu. Kendi ailemle bu sebeplerle kotu oldum.ve calistigim yasaya gore farkli iste calistirilamz yasasi cignendi.baska isler yapnaya zorlandim ve bbutun psikolojim bozuldu ve busebeplerden tek tarafli is hakkimi fes ederken istifa kagidi imzalamadim.zorla imza attirmaya calistilar. Ve isi birakirken onkara ihtar cektim. Ve odemeydceklerine iliskin cvp verdiler kendim biraktilklarini soyledilr.bu hususlardan. Baska sorunlarim oldugu icin dava acmaya firsat bulamadim. Hskkimi alabilirmiyim saygilarimi sunar.iyi calismalar dilerim.
selamlar efendim. ben yurt dışında kurumsal bir şirkette 06.03.2016 – 07.04.2017 tarihleri arasında 13 ay 1 gün doldurmak suretiyle çalıştım. iş bitiminde türkiyeye döndüm şirketle daha öncede çalıştıgım için güven durumu söz konusu idi. çıkış evraklarını mail atarak gönderdiler hemen hiçbir yasal hakkım yoktur diye imzalayıp geri gönderdim. bu arada yatması geren maaşım ve ihbar tazmınatımı 1 aydan fazla süre sonra yatırdılar. fakat kıdem tazmınatımı yatırmadılar. gerekçeleri ise 3 temmuz 2016 kurban bayramı dolayısı ile toplu halde izne geldik ve 15 temmuz olayları ve şirketteki problemlerden dolayı bizi geri almadılar 12 agustos tarihinde geri döndüm ve 39 gun bizimle alakası olmayan sebeplerden dolayı turkıyede kalmak durumunda kaldım. bu surede bana bir maaş ödenmedi geri dondüğümde bunu halledeceklerini soylediler. bu süreyi ucretli izne gönderip, ucretsiz izin gösterdiler ve 1 yıldan geri düşüp yok saydılar iş bitiminde bu surenin ücretini ve kıdem tazmınatını alamamış oldum. onların elinde benim haklarımı aldım yazısı var. bende ise mail olarak personel memurunun bana ve idari işler mudurune gönderdiği mail var bu parayı yani senin kdemini ödemiyorlar 39 gün ücret ödemedik gibi odemeleri gerektıgını ispatlayan ibareler açık olarak yazıyor. ne yapabilirim yardım edermisiniz.
Merhaba Tuğsan bey;1999 yılında girdiğim iş yerinden 2019 ocak ayı itibariyle şirket kapandığı için ayrıldık,Yönetici olarak calışitığım şirkette ortalama her ay 3500 tl civarı ücret almaktayım , her ay aldığım ücretler 1830 net maaş,360 tl il tazminatı ,ve 3 ayda 1 yılda 4 kez 1200 tl pirim alıyordum,iş veren tazminatımı sadece 1830 tl net ücretin bürütünü vererek tazm,inatımı hesaplayıp verdi,paraya ihtiyacımız olduğu için tazminatı alıp çıktık,tazminatımı alırken düzenli olarak aldığım il tazminatım ve pirimimi tazminatıma yansıtıp tarafıma ödeme yapmaıdılar .20 yıla karşılık 68 bin tl tazminat ile işten ayrıldım,ne yapmalıyım,dava acarsam ne gibi avukatlık ücreti öderim,saygılarımla..
KOLAY GELSİN.BEN ÖZEL BİR ŞİRKETTE 15.07.2013 TARİHİNDE İŞE BAŞLADIM VE EVLİLİK NEDENİ İLE İŞTEN AYRILMAK İSTİYORUM…FAKAT BEN RESMİ TATİLLERDE DE ÇALIŞTIM VE ÜCRET ÖDENMEDİ…BEN EVLİLİKTEN DOLAYI AYRILIRSAM NE YAPMAM GEREKİYOR İŞLEYİŞİ BİLMİYORUM AYDINLATIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM…ŞİMDİDEN ALLAH RAZI OLSUN
ŞEHİR DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE İŞİ BIRAKTIM.İSTİFA DİLEKÇESİ İMZALAMADIM.TAZMİNAT VERECEZ DEYİP ARABULUCUDA KENDİM AYRILMIŞ GİBİ İMZA ATTIRDILAR.VERMEDİLER.YILLIK İZİN ÜCRETLERİMİ YARISINI VERDİLER İZİNLERİMİ ORDAN DÜŞMÜŞLER.FAZLA MESAİ YAPILDI HEP.RESMİ TATİLLERDE ÇALIŞTIRILDI.MAAŞIMI HEP GEÇ VERDİLER 2 AY OLDU OLDU.ACABA Bİ DAVA AÇABİLİRMİYİM TAZMİNAT ALMAK İÇİN.
Merhaba,
26.10.2018 tarihinde bir firmada işe başladım ve 30.11.2019 tarihinde sigortadan çıkışım yapıldı.Bu 1 sene içinde , beni asıl istihdam eden yabancı firmaya hizmet veren insan kaynakları firması üzerinden sigortamız yapıldı.Bu süre içinde asıl çalıştığım global firma burda şirket kurmamıştı ama şimdi şirket kuruldu ve bize sözleşme devri yapılacak denildi.Ama edevlette baktığım zaman insan kaynakları firmasından çıkışım verilmiş ve yeni kuralacak firma üzerinden girişim yapıldı.Bu 1 sene için benim kıdem tazminat hakkım olur mu?Bunu eğer alamaz isem insan kaynakları firmasına dava açma şansım var mı?
Teşekkürler
İyi gunler.calismis olduğum sezon bitiminde. Dolayı işten çıkarken askıya alındı ..bu askıya alınan işlemi telefon iletişime geçmeme rağmen bir türlü gerçekleştirmiyorlar. ayrıca haklarimda var mevsimlik işçi olduğu için mesafe farkida var işlem askisindan dolayı başka işlere başvuru gerçekleşmiyor önüne engel çıkıyor ne yapmam lazım ..ayrıca hukuki olarak çalışmış haklarımı istiyorum