Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 9
Rating:
Miras Hukuku ölen şahsın malvarlığı üzerinde ölümünden sonra doğan tasarruflarla ilgilenen hukuk dalıdır. Kişi hayatı boyunca edindiği veya kendisine de miras kalan malvarlığı üzerinden ölümünden sonra özgürce tasarruf etme imkanına sahip değildir. Toplumumuzda aile bağlarının güçlü olması kanun maddelerine dahi sirayet etmiştir. İşte vefat eden şahsın malvarlığı üzerinden özgürce tasarrufta bulunamaması bu aile gelenekleri ile alakalıdır. Amerikan Hukuku’nda vefat eden kimse ölmeden önce malvarlığı üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabilip mirasını istediği kimseye bırakma hakkına haizken bizim hukuk sistemimiz ancak belirli oranlarda mirasbırakana bu hakkı tanımıştır.
Saklı paylı mirasçıların kimler olduğu kanunda açıkça belirtilmiştir. Saklı paylı mirasçıların kimler olduğu 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 506. Maddesinde belirtilmiştir. Kanuna göre sağ kalan eş, alt soy ve anne baba saklı paylı mirasçılardandır. Bunlar dışında kalan mirasçıların saklı payı bulunmamaktadır. 2007 yılından önce kardeşlerin de saklı paylı mirasçı oldukları kanun nezdinde kabul edilmişti. Ancak 2007 yılında yapılan değişiklikle kardeşlerin saklı payları kaldırılmıştır.
Mirasçıların saklı payları 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 506. Maddesine göre altsoy için yasal miras paylarının yarısıdır. Anne ve babanın saklı payı ise yasal miras payının dörtte biridir. Ancak sağ kalan eş için bir farklılık belirtilerek saklı payın yasal miras payının tamamı olduğu kanunca hükme bağlanmıştır.
Mirasbırakan bu saklı pay oranlarını ihlal etmeden miras paylaşımı yapabilir. Ancak mirasçılardan birinin dahi saklı payı ihlal edilirse bu mirasçı tenkis davası açarak ihlalin giderilmesini talep edebilir.
Burada örneklerle bir açıklama yaparsak örneğin vefat eden şahsın 3 çocuğu ve eşi hayatta olup anne ve babasının kendisinden önce öldüğünü varsayarsak toplamda dört mirasçının her birinin yasal miras payları ¼’tür. Çocukların saklı payları 1/8 iken sağ kalan eşin saklı payı değişmeden ¼ olarak devam eder. Yani vefat eden kimsenin toplamda miras payının 5/8 i saklı paylardan oluşmakta iken kalan 3/8 üzerinde özgürce tasarrufta bulunabilir. Aynı örnekte vefat eden şahsın alt soyunun olmadığını ve anne ve babası ile eşinin sağ kaldığını varsayarsak mirasın ½ si sağ kalan eşe, kalan ½ si ise anne ve babaya gider. Bu halde sağ kalan eşin saklı payı yine ½ iken anne ve babanın toplamda saklı payı 1/8 dir. Yani mirasbırakan yine toplamda mirasının 5/8 i üzerinde tasarrufta bulunamazken kalan 3/8 üzerinde özgürce tasarrufta bulunabilir.
Saklı paylı mirasçılar ancak haklı sebep halinde mirastan çıkarılabilirler. Mirastan çıkarılmalarına ilişkin durumu sonraki makalelerimizde sizlere aktaracağız.
Av. Halil İbrahim ÇELİK
Miras hukukundan kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Av. Tuğsan YILMAZ
ANNEM BABAMDAN BEN 2 YAŞINDAYKEN BOŞANMIŞ. BEN 47 YAŞINDAYIM VE EVLİYİM. ANNEM BENİ BÜYÜTTÜ. ANNEMİN TEK EVLADIYIM. ANNEM ŞU AN SAĞ. ANNEM KIZLIK SOYADINI TAŞIYOR VE BENİM NÜFUS KÜTÜĞÜMDE GÖZÜKMÜYOR. KENDİ NÜFUS KÜTÜĞÜNDE TEK OLARAK GÖZÜKÜYOR. ANNEM ÖLDÜĞÜNDE YASAL MİRASÇISI TEK BEN Mİ OLACAĞIM? MİRASA ANNEMİN BOŞANDIĞI EŞİ YADA KARDEŞLERİ DAHİL OLURLAR MI? GÖSTERECEĞİNİZ İLGİ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA…
Sizin annenizin kütüğünde gözükmemeniz ve babanızın kütüğünde yer almanız normaldır. Anneniz olduğu nüfus kayıtlarında ve kimliğinizde yer alıyorsa mirasçısınız. Boşandığı eşi mirasçı olamaz.
Merhabalar
Babamın vefatı ile Anneme miras kalan 5/20 pay annemin de vefatı ile 5 kardeş e 1 er pay olarak bölündü. Ancak;
2 kardeşimiz annemin vefat eden önceki eşinden. Bu sebeple Babadan intikal eden ve toplam mirası 20 pay sayılıp bu iki kardeşe verilen 1 er pay için kendileri Astronomik bir bedel talep etmekteler.
Biz diğer kardeşler olarak bu iki şahsa mirastan çıkarma davası açabilirmiyiz?
Mahkeme bize mirasın tamamının değeri şudur, o iki şahsa şu kadar tl ödemeniz halinde mirasçılıktan çıkara bilirsiniz diyebilir mi?
Biz bu durumu nasıl çöze biliriz.
Teşekkürler.
Mirasın paylaşımı için dava açmalısınız. Fiili taksimi yapılamaz ise satışa çıkartılacaktır. O durumda payları bedelini ödeyerek alabilirsiniz.
Öncelikle ilginize teşekkür ederim.
Yanlız şöyle bir durum var;
Dava bahsettiğim iki şahıs tarafından açıldı ve babamın mirasının tamamı 20 pay sayılarak birer pay kendilerine verildi.
Bizim istediğimiz dava yolu ile tarla vb. mirasın satışa çıkmaması. Bildiğiniz üzere ihale bu komik denebilecek rakamlara satılabiliyor.
– Benim öğrenmek istediğim şu:
Dava açmak suretiyle bilirkişi yerlerin değer tespitini yaptı diyelim,
– Mahkeme satışa çıkarmadan bilirkişinin değer tespiti üzerinden karşı tarafa 1/20 pay için deyer belirleyip …şu kadar tl ödemeniz halinde mirasçılıktan çıkara bilirsiniz gibi bişey diyebilir mi.
– Tek yol izaleişüu mu?
Teşekkürler saygılar.
Fiilen bölünemez nitelikte ise satışa çıkması gerekebilir.
Merhabalar Tuğsan Bey . Babamın teyzesi yaklaşık elli sene önce vefat etmiş ölmeden önce evliymiş ve çocuk sahibi değilmiş ayrıca eşinden şiddet gòrmekteymiş. Teyzemizin adına “tüm miras payımı kızkardeşime bırakıyorum” yazılı bir senet bulunmakta yani mal varlığını babaanne bırakmış. Köyümüzden yaklaşık onbeş sene önce kadastro geçerken dedem kadastro görevlilerine söz konusu senedi göstermiş ve Teyzemizin pay sahibi olduğu yerlerde eşinin adı pay sahibi olarak geçmemiş, ancak senet o süre zarfında kaybolduğu için bir arazide eşi pay sahibi olarak yazılmış. Öncelikle eşinin şu an vefat ettiğini ve Teyzemizin ölümünden sonra evlendiğini ve çocukları bulunduğunu belirterek, eşinin isminin yazılı olduğu araziden de pay sahibi olmaması için başvurabileceğimiz hukuki yol var mı? Ayrıca kaybolan sened için hmk 203-1e ye dayanarak delillendirme yapabilir miyiz, eşi öldüğü için yani saklı paylı mirasçı olamayacağı için çocuklarının o paya mirasçı olması mümkün müdür? Teşekkürler
Hocam mehabalar.ben 9 kardesim oz ve uvey.babam bana sagliginda satis yaparak evinin karsisindan arazi verdi tabi parasiyla.simdi geriye kalan 8 kardes dava acarlarsa evimi yiktirabilirlermi cunku ben oraya ev yaptim ve 10 sene oluyor?
Satışı ve satış bedelini ispat etmeniz gerekli. Örneğin satış bedeli olarak tapuda genelde alınan miktardan düşük miktar gösterilmekte ve elden para ödenmektedir. Bu durum da problem yaratmaktadır.
Merhabalar hocam.
Benim dedem ikinci evliliğini yaptı ve evlenmeden önce elinde olan mallarindan şimdi evli olduğu kişiye vermemek istiyor. Vasiyet bıraksa gizli mirasçı durumundan dolayı eşini mirastan men etme hakkı var mı?
İlk evlendiğinde evlilik sözleşmesi yaparak Mal vermeyeceği konusunda anlaşmışlar fakat o sözleşmeyi bozmuşlar ve şimdi eşini vasiyet bırakarak mirastan men etmek istiyor.
Eşine bir miktar arazi ve altın almış ve emekli maaşı var.
Şu andaki eşini Hangi şartlarda mirastan men edebilir?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhabalar. Babam 2007 de rahmetli oldu annem sağ biz 5 kardeşiz. 2 erkek 3 kız yalnız kız kardeşlerimden bir tanesi hasta ve o halde başkasıyla kaçtı evlenmek için. Annemin şimdiye kadar hiç bir dediğini ve evlatlık görevlerini yapmadığını düşüncesiyle o kızını mirasından ret edeceğim diyor. Bu mümkünmüdür nasıl bir yol izlenmelidir. Teşekkürler
Murisin sağlığında hayvancılık kredisi cekerek aldığı hayvanlar muris ölünce mirasçının biri tarafından digerlerinin haberi ve rizasi olmadan satilmissa, bu hayvanlarin degeri acilacak tenkis davasinda murisin tum terekesi hesaplanirken dahil edilir mi? Ikinci olarak hayvanlarin bedelini talep etmek icin nasil bir dava acilir?