Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Apr 3
Rating:
4721 sayılı Türk Medeni Kanununda ana ile evlilik ve tanıma dışında, çocuk ile baba arasında soybağının kurulmasına ilişkin bir dava niteliğinde düzenlenen babalık hükmü, yenilik doğurucu bir karar olmasının yanı sıra çocuğun ana rahmine düştüğü lahzaya kadar geçmişe etkili olmakla birlikte herkese karşı etki doğuran bir hükümdür.
Türk Medeni Kanunu madde 302 uyarınca babalık karinesinin işleyebilmesi için baba olduğu varsayılan davalının, çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması gerekmektedir. Bu sürenin dışında olsa bile fiili gebe kalma döneminde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse aynı karine geçerli olmaktadır.
Davalının, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlaması halinde ise karine geçerliliğini kaybetmektedir. TMK m.284 gereğince soybağına ilişkin davalarda yargılama usulü, hakimin maddi olguları re’sen araştırıp kanıtları serbestçe takdir etmesiyle birlikte taraflar ve üçüncü kişilerin soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlü olmaları, aksi takdirde hakimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermeyen tarafın, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucun, onun aleyhine doğmuş sayılabileceği hususları saklı kalmak kaydıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa göre yapılmaktadır. Belirtmek gerekir ki, soybağının belirlenmesinde genellikle, kan grupları ile babalık araştırmaları, vücut ölçüleri orantılarına bakılarak babalık tayini (antropobiyometri), yüz ve vücut benzerliklerine göre babalık tayini (similarite), gebeliğin müddeti ile doğan çocuğun olgunluk derecesine ilişkin tıbbı muayene ile günümüzde en çok tercih edilen ve hakimin öngördüğü inceleme ve araştırmalarda ilk sıralarda yer almasıyla birlikte %100’e yakın kesinlik veren DNA testi yöntemleri kullanılmaktadır.
Davanın kabul edilebilmesi için gerekli olan koşullardan öncül olan dava hakkı, çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini isteme şeklinde, ana ve çocuğa birbirinden bağımsız olarak verilmektedir. Davalı konumunda ise baba, babanın öldüğü hallerde ise mirasçıları bulunmaktadır. Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilmektedir.
Türk Medeni Kanununun 303.maddesi gereğince babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer. Belirtmek gerekir ki Anayasa Mahkemesi’nin 27/10/2011 tarihli ve E.: 2010/71, K.: 2011/143 sayılı Kararı ile bu maddenin 2.fıkrasında yer alan çocuğa doğumdan sonra kayyım atanmışsa, çocuk hakkında bir yıllık süre, atamanın kayyıma tebliği tarihinde; hiç kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlar ibaresi hak düşürücü süre yönünden iptal edilmiştir. Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.
Ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri ile gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderlerin karşılanmasını isteyebilmektedir. Çocuk ölü doğmuş olsa bile hakim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir. Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.
Soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır. Babalık davalarında görevli mahkeme ise Aile Mahkemeleridir.
Örnek bir karar:
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
Esas : 2010/4491
Karar : 2011/7014
Tarih : 26.04.2011
BABALIK DAVASI ( Davalıyı DNA Testine Davetin İçeriği )
BABALIĞA KARİNE
Babalık davası, soybağı ilişkisini kuşkuya yer bırakmayacak nispette açığa çıkarılması halinde kabul edilebilir.
Taraflar ve üçüncü kişiler soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan her türlü araştırma ve incelemeye rıza göstermekle yükümlüdürler.
Davalıya çıkartılan davetiyede “DNA testi için hastaneye gitmek üzere 20 gün içinde mahkemeye başvurması gerektiği, aksi halde küçüğün babası olduğunu kabul etmiş sayılacağı ihtarı” yazılmış ise de, bu incelemenin gerektirdiği masraf ara kararında ve davetiyede gösterilmemiştir. Davetiye Yasanın 284/2. maddesine uygun ve sonuç doğurucu nitelikte değildir.
Takip eden oturumda davalı DNA testine rızasının olduğunu açıkça beyan ettiğine göre, davalının ana ve çocuğun DNA testi yaptırılarak adli tıptan rapor alınıp sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, eksik inceleme ile hüküm tesisi doğru bulunmamIŞTIR.fk
DAVA VE KARAR
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ KARARI
Babalık davası, soybağı ilişkisini kuşkuya yer bırakmayacak nispette açığa çıkarılması halinde kabul edilebilir.
Hakim bu davada maddi olguları res`en araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder (TMK.md.284/1) Türk Medeni Kanununun 284/2. maddesi gereğince, taraflar ve üçüncü kişiler soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan her türlü araştırma ve incelemeye rıza göstermekle yükümlüdürler.
Davalı, hakimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hakim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu onun aleyhine doğmuş sayabilir.
Davalının, çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması babalığa karine sayılır. Bu sürenin dışında olsa bile fiili gebe kalma döneminde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse aynı karine geçerli olur (TMK.md.302/1-2). Bu karinenin geçerli olduğu halde, davalı çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerliliğini yitirir (TMK.md.302/3).
Davalı, 5.11.2009 tarihli oturumda davacıyla bir kaç defa cinsel ilişkiye girdiğini kabul ettiğine göre, yasanın 302. maddesindeki babalık karinesi geçerlidir. Yasa, çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında veya bu sürenin dışında olsa bile fiili gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olmayı, babalığa karine kabul ettiğine göre bu yasal karinenin aksini ispat yükümlülüğü davalıya düşer.
Davalı, hakim tarafından öngörülen DNA araştırmasına rıza göstermediğine ilişkin bir beyanda bulunmamış, aksine bu yönde araştırma ve inceleme yapılmasını talep etmiştir.
Mahkemece 10.9.2009 tarihli oturumda, DNA incelemesi yapılmasına karar verilmiş, bu yönde davalıya ihtarlı davetiye tebliği için karar oluşturulmuştur. Davalıya ara kararı gereğince çıkartılan davetiyede “DNA testi için hastaneye gitmek üzere 20 gün içinde mahkemeye başvurması gerektiği, aksi halde küçüğün babası olduğunu kabul etmiş sayılacağı ihtarı” yazılmış, bu davetiye 2.10.2009 tarihinde davalıya usulüne uygun olarak tebliğ edilmiş ise de, bu incelemenin gerektirdiği masraf ara kararında ve davetiyede gösterilmemiştir. Davalı davetiyede öngörülen süre zarfında mahkemeye başvurmuş olsa bile, yükümlü olacağı masrafın ne miktar olduğu davalı tarafça bilinmediği için, rıza beyanında bulunup bulunmayacağı o aşamada belirsizdir. Bu bakımdan davetiye Yasanın 284/2. maddesine uygun ve sonuç doğurucu nitelikte değildir. Takip eden oturumda davalı DNA testine rızasının olduğunu açıkça beyan ettiğine göre, davalının ana ve çocuğun DNA testi yaptırılarak adli tıptan rapor alınıp sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, eksik inceleme ile hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ
Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple ( BOZULMASINA ), işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
Yazarlar:
Av.Tuğsan YILMAZ
Av.Halil İbrahim ÇELİK
Didem TALGIR
Bir önceki yazımız Soybağının Reddi, Davası, Şartları, Tarafları ve Bilinmesi Gerekenler
Teyzemin kızı evli ve geçinemediği için bazı şartlarlardan dolayı şuan ayrı yaşamaktadır. ve Evililik dışı bir başkasından çocugu olup şuan teyzemin kızı bir başka kişiyle yaşamakta ve teyzemin kızı evli oldugu takdirde bekar olan şahıs cocuğu üstüne alabilirmi? teyzemin kızı şu an evli oldugu halde. yardımcı olrsanız seviniriz .
Boşanma
Eşimle 11 yıllık evliydim 2014 yılı 11 ci ayın 15 de kaçtı kaçtığın telefon kayıtlarına baktım bir erkekle ben gece işte iken 2 ay ev almış hamile olmuş şimdi ben boşanma davası açtım mahkeme son aşamada fakat ortada bi çocuk var hakim kararı çocuk dna tespit olana kadar benim soy adımı taşıyacak ben şimdi boşanma davası için para verdim avukata babalik davasi için ayrı bir ücret ödemem gerekiyor mu ödemem gerekse bu meblağ ne kadar ama ilk başta konuşurken ben avukat hamile olduğunu ve birine kaçtığı söyledim
Az önce sizi aramıştım bu numaradan 0553 … konu bilgilendirmesi için simdikten teşekkür ederim iyi çalışmalar
Babalık davası ile ilgili olarak avukat ile temsil edilmek istiyorsanız anlaşmanız mukabilinde avukatlık ücreti ödersiniz.
Sürecin iki ayrı dava olduğunu ve diğer davada da avukatlık ücreti talep edileceğini veya ücret almadan bakıp bakabileceğinizi avukatınız sanırım size belirtmemiş. Bilgilendirme olmadığından sizin de haliyle bu konuda sitemde bulunmanız doğal.
Merhaba tugsan bey .15 yıllık evliyim evllik içinde birisiyle ilişkim oldu 5 yıl ilişkim oldu ilişkimden 3.5 yaşında bir kızım var kızım ilişkimden olan ķızım ondan hiç şüphem yok eminim babalık davası açtım kızım evlilik içinde dünyaya geldi nüfusu eşimin üzerine çıktı şuan eşimden boşandım . 21.1.20016 tarihinde babalık davasının ilk duruşması kızım boşandıgım adamın üzerind nüfusu mahkeme duruşmaya cagırdı ilişkim olan adam kızımın babası avukat tutmuş davayı red ediyor bana tebrigat geldi ben avukat tutamadım kızımım babası iş adamı bana yardımcı olurmusunuz ben sizi izmirden arıyorum
Dava sürecine ilişkin olarak özel yahut maddi durumunuzun olmadığını belge ile ispat edebiliyorsanız barodan avukat edinmeniz gerekli. Zira usuli işlemlerde hata yapma riskiniz var.
Eski kız arkadaşımla beraberlik yaşayıp ayrıldim(bakire değildi) aradan 2 ay sonra arayıp 4.5 aylik hamile olduğunu söyledi ailesi hemen nikah yapalım dedi . Dava açarız yoksa diyorlar. Nasıl bi yol izlemem gerekiyor. Hamileyken babalık testi yapilabiliyormu . Yardimci olabilir misiniz.
Detaylı hukuki danışma talebiniz var ise iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
Babam annemi bana hamileyken terk etmiş Annem Almanya’ya gitmiş Ben Almanya’da dünyaya gelmişim Annem Tekrar Türkiye’ye dönüş yapılıp burada evlenmiş ben yıllar sonra babam olduğunu öğrendim yani kendisini soy ismini istememe rağmen bana soy ismini vermek istemedi evli çocuklu olduğunu öğrendim benim oğlu olduğumu Benim de onun babam olduğunu bildiğim halde beni arayıp sormuyor babalık davası açsam Maddi manevi ne yapabilirim teşekkürler Bu arada Mayıs 1984 doğumluyum
Tuğsan bey size iyiki sordum siz bana yardımcı oldunuz ben sizin söylediginiz gibi ben maddi durumum olmadıgindan sizin söylediginiz belge ile baronun avukatını tutcam tirafikte araba yok tabıda varisci görünüyorun muhtarlıktan fakirlik belgesi sigortada babamın üzerine bakılıyorum sizce ne olur.
Merhaba ben evliydim ayrıldık ve resmi olarak boşanma gerçekleşmeden başkasıyla dini nikah yapıp evlendik. Simdi bi çocuğumuz var fakat kimliği eski esimin üzerine çıkartmak zorunda kaldık.. Dava acmak istiyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz..ne yapmamız gerekiyor.
Konu ile ilgili sizin de söylediğiniz gibi dava açmak haricinde başkaca bir yol bulunmamaktadır. Teknik bir dava olduğundan avukat ile davanızı yürütmeyi düşünmelisiniz.
Yani davayı kimin açması gerekli oğlum su anda 1.5 yasında davayı üzerine kayıt olduğu eski eşim mi açması gerekiyor cevabınız için çok teşekkürler..
Dava sürecine ilişkin detaylı bilgi babalık davası ile ilgili yazılarımızda bulunmaktadır. Okuyarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Merhaba iyi çalışmalar ben devlet memuruyum.evlilik yaptım ve eşim resmen evli bazı ailevi sebeplerden dolayı eski eşinin akraba olması sebebi ile ve kaçak konumdaydı bu nedenle ne boşanma gerçekleştirebildi nede resmi bir işlem yapabiidi.ben resmen bekar gördüğüm için müdürüm beni çağırdı 4 aylık gebeydim.ahlak dışı hareketten memurluktan men edilebileceğimi söyledi ve hemen nikah Kıymalısın dedi.4 aylık gebe iken eşimin arkadaşı ile nikah kıydık.şuan iki kızım var 1. kızım 27 aylık diğeri 10 aylık eşim şuan cezaevinde çoçujları üstüne almak istiyor.boşanma davası açtım martta inş son celse olacak
bu durumda biz ne yapabiliriz.eşimin resmi problemi kalmadı kaçakta değil artık bana yardımcı olursanız çok sevinirim iyi günler
Dava süreci ile ilgili avukat tutmayı düşünmelisiniz.
Merhaba Tugsan bey ben yegenim için bisey sormak istiyorum annesi ve babası resmi nikahla evlendiler çocukları oldu ve kisa bir süre sonra ayrıldılar çocuk annede kaldı anneane ve dedeyle birlikte yaşıyorlar fakat bir gelirleri yok anne de çalışmıyor ve cocuk 18yasina giricek babasini daha tanımıyor bunun için yapabileceği birşey var mı dava açabilir mi ne hakları olur ve baro bu durumda avukat verir mi bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler
Bulunduğunuz ildeki baroyu adli yardım talebi için arayınız.
meraba tuğsan bey bi konuda bilginize başvuracaktım. babam evliyken annemle sözde aşk yaşayıp bunun sonucunda ben dünyaya geliyorum. annem ben 3 yaşındayken ölmüş. o süre zarfında zaten annem verem oldugu için hastanede tedavi altındaymış. annemi evlenicez diye kandırıp oyalamış. bu yaşa kadar babamla görüşmedim. şimdi ise beni kabul etmiyo. adli yardıma başvurdum ama avukat verilmedi babalık davası açmam için ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz.
Maddi durumunuzun kötü olduğunu ispat edemediğiniz halde adli yardım başvurunuz olumlu sonuçlanmayacaktır. Dava süreci için kendiniz avukat tutmalısınız.
Tugsan bey merhaba benimde bir sorum olacaktı bilgilendirirseniz memnun olurum.
Evlilik vaadiyle kaldırılıp hamile kaldıktan sonra bebeğim 3 aylık olunca aldirmadigim için erkek arkadaşım beni terk etmişti. Doğumdan sonra oğluna babalık yapmak istediğini dile getirdi bir kaç kez ama yapmadı bu zamana kadar 5 6 ay arayla bunu söyledi ama hiç ortaya çıkmadı. Sorum şu ki oğlum suan 3 yaşını doldurdu babalık davası açmam mümkün müdür 1 yıl süre belirtilmiş ama eğer karşı tarafta bu konuda bilgilendirildiyse maddi manevi bir hak talep edememem için bunca zaman oyalamis ola bilir. Ailemle yaşıyorum hiç bir destek almıyorum ne babasından ne de devletten. Dava aça bilir miyim ve dava neticesinde oğlum için maddi destek ala bilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim
Babalık davası anne yahut çocuk tarafından açılabilir. Hızlı bir şekilde dava süreci için bir avukattan destek almalı ve babalık davası açmayı düşünmelisiniz. Dava neticesinde çocuğunuz biyolojik babasının nüfusuna geçtiği takdirde nafaka için dava açarak maddi destek alabilirsiniz.
Merhaba Tuğsan bey eski eşim.bana nesebin tespiti davası açmıs , sırf beni kücük.düsürmek icin kizim yasinda simdiye kadar maddi manevi hicbir destegi olmamistir . Elime mahkeme kagidi gelince dna testi icin hastaneye gittim kizimla . Bana sadece 200 tl dosya masrafi cikardilar kan testi ve öteki testler icin ayri para alacaklarini söylediler . Ben.cocugumun eski esimden olduguna yuzde yüz eminim ve buna esimde emin olduğu halde.yalan beyanla bu davayı acti elinde hicbir kanit olmadan . Ben bu parayi ödeyemem o yüzden dna testi yaptiramiyorum . Nasil bir yol izlemeliyim
Davanın açıldığı mahkemeden maddi durumunuzun olmaması nedeniyle adli müzaharet talep etmelisiniz.
Iyı gunler Tuğsan bey ben yabancıyım ama Turkyede kacak kalmıyorum calışma ıznım var evlilik dışı hamele kaldım 5 sene beraber oldugum kişiden iş adamın oglu beni tehdıt ettı eger babalık davasını acarsam olderecegını soledı suan hıc bı yardım da bulunmıyor hatta terkettı yabancı olmam babalık davasını acmam da sorun olabılırmı
Yabancı olmanız dava açmanıza engel değil.
Babalik davasi acmak istiyorum davayi actigimizda ilk mahkemede baba cocugu kabul ettigi taktirde dna testine gerek duyulur mu ve mahkeme nasil sonuclanir
Şayet çocuk başka bir kimsenin üzerine kayıtlı değilse ve biyolojik baba kabul ediyorsa dava açma haricinde nüfus müdürlüğünden tanıma işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Baba kabul etmiyorsa dava açmanız gerekli.
Cevabınız ıcın cok tesekur ederım bı sorum daha olucak seneye yurtdısına tasınıcagını solıyor bu durumda genede dava acabilyormuyum
Ücretli avukat tutmak ile barodan avukat istemek arasındaki fark nedir Ücretler çok fazla Baro avukatları da aynı hassasiyeti gösterirmi zaman acisindan bir fark olurmu daha mı uzun sürer yani bilgi verirseniz sevinirim babalık ve nafaka davası için
Ebru Hanım,
Adli yardım ile bulunulan ildeki barodan avukat tahsis edilmesi belli başlı şartlara ve mali durumun iyi olmamasına bağlıdır. Aynı hassasiyetin gösterilip gösterilmeyeceği bakımından yorum yapmam etik olmayacağından avukat tutma yahut baroya başvurma konusunda sizin karar vermeniz gerekecektir. Her iki durumda da birebir görüşün ve değerlendirmenizi o doğrultuda yapın.
Tuğsan bey selamlar,
Benim size konuyla ilgili bir sorum olacak. Eşimin yabancı uyruklu olan bir arkadaşının konuyla ilgili bir mağduriyeti nedeni ile sormak istiyorum. Söz konusu bayanın TC vatandaşı bir beyden coçuğu olmuş ancak babası bunu kabul etmiyormuş.Çocugun kalbi delik ameliyat olması gerekiyor ve annesi bu ameliyatı trde yaptırmak istiyor ve çocugun babasının sigorta haklarından faydalanmasını istiyor. Söz konusu bayan böyle bir babalık davası acıp bu davayı kazanması halınde cocugun babasının sigorta haklarından faydalanması gibi bir durum ve babasının cocuğa nafaka ödemesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi ? yardımlarınız için şimdiden çok tesekkurler…
Baba ile soybağının kurulması durumunda nafaka talep edilebileceği gibi sağlık durumu nedeniyle haklardan da faydalanılabilmesi mümkün olabilecektir.Halk arasındaki deyimiyle babalık davası açılması gerekir.
Tugsan.bey merhaba
Ben evlilik.disi cocuk dogurdum.Birlikte oldugum kisi DNA testi istedi testte babasi olarak cikti cocugum benim ustume kayitli simdi velayeti bende ama suan babasinda kaliyor .Ailem beni cocugumla kabul etmedigi icin mecbur kaldim cocugumu babasina vermeye simdi.ise babalik davasi acsam tazminat nafaka alabilirmiyim tesekkur ediyorum simdiden.
Çocuğun baba ile soybağının kurulması neticesinde çocuğa baktığınız ve velayeti sizde olduğu takdirde nafaka talep edebilirsiniz.
Babalık davası iyi akşamlar avukat bey ben ehliyet bir beraberlik oldu ama benim boşanmam 12 yıl sürdü ve boşandım 12 sene içinde kızım oldu şu anda 14 yaşında biyolojik babası vefat etti.Olmeden önce kızımı kızkardeşi nin nüfusuna geçirdi onun için dava açıldı oda sonuçlandı kızım benim nufusum altina geçti kızımın kimliğinden baba yeri eniştesinin adı yazılmış ben bunu istemiyordum babasının adı yapılsın istedim ben bunu düzeltmek için ne yapa bilirim babası öldü şimdi zaman aşımı olmuş diyor nüfus Müdürlüğü daha ben yeni değiştirdim kimliği 6 gün oldu değiştireli babası vefat etti ben nasıl bir dava açma lazım ilginize Teşekkürler. ..
Merhabalar bir sorum olacak babam yurtdışında yaşıyor annem ise trde şuan annemle babam ben doğduktan 20 gün sonra ayrılmış babamı hiç görmedim bugün numarasını buldum aradım 26 yaşındayım bulgaristan vatandaşlığını alabilmem için babamın imzasına ihtiyacım var o da vermiceğini söyledi bu zamana kadar babalık yapmadı hiç 7 yıllık evliyim evlenene kadar onun soyadını taşıdım şimdi ise beni yok sayıyor babalık davası açabilirmiyim nereye başvurmam gerekiyor
Dava süreci ile ilgili yazılarımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Avukatlık hizmeti talebiniz olduğu takdirde çalışma saatlerimiz içerisinde 0212 343 24 95 ten bize ulaşabilirsiniz.
Merhabalar bir sorum olacak ben 26 yaşındayım babam ile annem ayrı daha önce evlilik yapmadılar babam ben doğduğumda başkasıyla evliymiş ve daha sonradan o evliliği bitti başka bir kadınla daha evlilik yaptı şuan evli fakat ben annemin soy adını taşımak durumundayım şuan babalık davası açabılirmiyim? babamla konuştuğumda sen dava aç yada ne gerekiyorsa ben kabul ederim diyor yani babamın soy adını alabiliyormuyum böyle hakkım varmı varsa nerelere müracat etmem gerekiyor?
Dava açmanız gerekli. Soybağının kurulması ve babalık davası ile ilgili yazılarımızda hukuki süreci bulabilirsiniz.
Sayın Tuğsan bey ben 36 yaşında biriyim 2 sene önce ölmüş olduğunu sandığım babamın yaşadığını öğrendim ve anneme sorduğumda gizli kalması konusunda anlaşmışlar karşılıksız olarak annem beni kendi kütüğüne kaydettirmiş. ben şimdi bu şahısa babalık davası açabilirmiyim. ? araştırmama göre maddi durumları iyi olduğu için mahkemeye bu olayı taşımadan avukatlar arasında halledilebilir mi ? cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Nüfusta başka biri babanız olarak görülüyorsa dava açmanız gerekecektir.
Merhabalar bir sorun olucak evlenip boşandığını söyleyen bir kadınla birlikteliğim vardı 3 ay görüştükten sonra bana evli olduğunu fakat boşanmak istediğini söyledi ogün ayrıldım ve engelledim 3 ay sonra internet ortamından bana hamile olduğunu ve çocuğun benden olduğunu söyledi eşiyle barışmak zorunda kalmış bana ulaşamadığı ve hamile olduğu için eşi 2 aylık hamile olduğunu biliyormuş hep 1ay geç söylemiş eşiyle konuştum ve herşeyi anlattım dna testi yaptıralım çocuğun benden olduğunu iddia ediyo dedim ilk başta tamam boşanicam ben tazminat davası açıcam diyordu sonrasında oldurücem demeye başladı bende aldım evime getirdim 4 aydan beri yanımdalar şimdi ise ben çocuğu kabul ediyorum ben eşimi seviyorum boşanmıyacağım diyor tarih beni gösteriyor çocuğun benim olduğunu söylüyor ne yapmalıyim şimdiden teşekkürler
Sorunuz hukuki kapsamda değildir. O nedenle psikoloğa başvurunuz.
Benim annem babamla ewliyken başka şahısla birliktelik yaşamış ve beş tane çocuk var. Ve çocukların kimden olduğunu saklıyor bunun için ne yapabiliriz, yıllardır aklımdaki sorularla yaşamaktan bıktım nereye baş vurabilir iz DNA testi yaptırmak içinde durumuz yok mahkeme versek yaprlarmi?
Benimde dini nikahlı eşimden bir oğlum var benim soyadımı aldı babasıyla ayrıyım haklarımı öğrenmek istiyorum çocuğum icin
Konu ile ilgili yazılarımızı okumak için zaman ayırabilirsiniz.
Merhabalar biriyle konuştum görüştüm ve evli olduğu ortaya çıktı bu süreç zarfında benden olan bir çocuk var ve şuan 1 yaşında 5 senedir hala evli bosanmicagini beyan etti ve çocuğuma başkasına baba dedirttiriyor ben çocuğumu alabilirmiyim yardımcı olurmusunuz tesekkurler
Öncelikle merhabalar tuğsan bey..benim nişanlım formalite icabı Bulgar vatandaşı ile evlilik yaptı bu evlilik içindeyken evliliğin 3 cü ayında oğlum dünyaya geldi fakat kimliği ve soy ismi Bulgaristan vatandaşına ait oldu…çocuğumu üstüme alıp kendi soyadımı vermek istiyorum ne yapmalıyım teşekkür ederim
Merhaba benim annemin babası annemin annesiyle imam nikahıyla evlilik gerçekleştirmiş . Ve sonrasında annemin annesi öldükten sonra dedem başka biriyle evlilik gerçekleştirmiş ve resmi nikah kıymış resmiyette ondan olan çocuklar soyadından faydalanıyor . Annem annesinin soyadını taşıyor cumhuriyet başsavcılığına başvurduk annemin üvey annesinden olan kardeşleride anneme davada destek çıkıyorlar elimizden geleni yaparız diyorlar bu davada herhangi bir sıkıntı olurmu
gayri meşru bir oglum var evli birinden buna babalık testi yaptırabilirmiyim kanunen
Merhaba ben 1 bucuk yil once eşimle tanistim fakat eşim bosandigi icin iddet suresi vardi. Mahkemeye iddet suresini kaldırmak icin hastane raporuyla basvurduk sonra mahkeme kalemi karar tebliginin çıkmadığını bu yuzdende basvurunun gecersiz sayildigini soyledi. Aldigimiz hamile degil raporuna guvenerek cocuk yapmaya karar verdik. Suan resmi nikahliyiz fakat dogan bebegimiz eski eşinin soyadini aldi. Ben babalik davası acmak istiyorum nasil yapabilirim ve DAVAYA NE KADAR UCRET HARCARIM. Sskli iste asgari ucretle calisiyorum tugsan bey lutfen kisaca ne kadar ucret alinir benden bu konuda yardımci olurmusunuz. Dilekcede yanlislik yapmak istemiyorum tesekkur ederim.
Hayırlı geceler sayın av.bey benim sorum size babama dava açmak çocukluğum dan Berri babam bize sevgi şefkat göstermedi 2005 yılında evlilik yaptım annem sağdı o zaman 2006 yılında annem yüksek tansiyon ve babamın anneme olan şiddeti yüzünden yüksek tansiyon dan dolayı beyin kanaması geçirdi vefaat etti. Çok geçmeden babam bekar olan teyzem ile evlendi. Ben verem (tüberküloz) hastalığina yakalandim bunun üzerine tedavi olurken babam ve üvey annem (teyzem) beni ve eşimi 2 yaşında kız çocuğum ile kapı önüne koydular tedavi olamadım senelerce çocukluğumdan Berri bu babamdan hakaret işittim dayak yedim her defasında asla bir faydası olmadı eşimin düğün takılarını aldı vermedi ve ben kendisini arayıp güzel konuşmama ragman ağzını çok kötü bozarak küfürler etmeye devam ediyor. Ben babam yüzünden hapise düştüm piskolojim bozuk insanlar bana deli diyor eşim iki kız çocuğumla 15 senedir böyle zar zor yaşıyorum tedavi olamadım bu babam gerek sagligimla gerek piskolojimle gerekse ailemin zor duruma girmesine sebep olmuştur. Kendisinin bana ağza alınmayacak küfürleri ses kaydı olarak kayıtlarla var bende ben bu babaya tazminat davası açmak istiyorum. Çocukluğum dan Berri ben bu yapılan zulümleri unutamıyorum uyuyamıyorum kendisi evleri var durumu iyi geliri var. Ben çok zor durumdayım babalık görevini yerine getirmiyor bu adam bütün komşular buna sahitir. Nasıl yaparım abim beni aydınlatır mısınız. Çok teşekkür ederim 🙏🌹