Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 21
Rating:
Muvazaa Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek durumu gizleyerek kendi gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında geçerli olmayan bir hususta anlaşmalarına muvazaa denir.
Gerçek irade görünen işlemin yapılmasına yönelik olmadığı halde, üçüncü kişileri aldatma maksadıyla anlaşma söz konusudur.( 7.10.1953 Tarih, 8/7 Sayılı Yargıtay içtihadı Birleştirme Kararı) Dolayısıyla muvazaalı bir hukuki işlemden bahsedebilmek için üç unsur aranır; tarafların gerçek iradelerinin görünen anlaşmaya uymaması, üçüncü kişileri aldatma kastı ve muvazaa anlaşması.
Görünürdeki işlem ve muvazaa anlaşması unsurlarını taşıyan muvazaaya mutlak muvazaa denir. Taraflar aslında işlem yapmadıkları halde üçüncü kişilere karşı bir işlem yapmış gibi görünmek üzere görünüşte bir işlem gerçekleştirmişlerdir. Alacaklıların icra takibinden kaçmak için borçlunun mallarını arkadaşına devretmesi buna örnektir. Taraflar görünürdeki işlem ve muvazaa anlaşmasını esasında anlaştıkları başka bir işlemi gizlemek için yapmışlarsa nisbi muvazaa söz konusudur. Burada ayrıca gizli bir işlem bulunur. Tarafların esasen bağışlama yapmak istedikleri halde satış gibi göstermeleri buna örnektir. Görünürdeki işlem muvazaa nedeniyle hükümsüzdür. Bu hükümsüzlüğü taraflar ya da hukuki yararı bulunan üçüncü kişiler ileri sürebilir. Hâkim de muvazaayı resen göz önüne alır. Muvazaa iddiası taraflarca herkese karşı ileri sürülebilir. Bu kuralın istisnaları bulunur; Yazılı borç ikrarına dayanarak muvazaalı alacağı iktisap eden iyi niyetli üçüncü kişilere karşı muvazaa iddiasında bulunulamaz. Muvazaalı bir sözleşme gereğince bir malı devralan kimse, emin sıfatıyla zilyet durumunda olduğundan, ondan iyi niyetle malı iktisap eden kimsenin iktisabı korunur. Ayrıca muvazaalı sözleşme ile mülkiyeti devredilen bir taşınmazsa, görünürde malik lehine olan tapu kaydına iyi niyetle güvenerek ondan taşınmazı iktisap eden kişinin kazanımı korunur ve ona karşı muvazaa iddiası ileri sürülemez.
Görünürdeki işlemin hükümsüzlüğü defi olarak ileri sürülebileceği gibi bu konuda ayrı bir dava da açılabilir. Davada görünen işlemin muvazaa nedeniyle hükümsüzlüğünün tespiti talep edilir. Gizlenen işlem ise tarafların iradelerinin örtüşmesi nedeniyle kendi şartlarını taşıyorsa geçerli olur. Taşınmaza ilişkin muvazaa davalarında hâkim tapu kaydının da düzeltilmesine karar verir.
Yargıtay HGK E. 1981/1-497 K. 1983/719 T. 22.6.1983 sayılı kararında; Hâkimin muvazaayı istek olmaksızın re `sen göz önünde tutması gerektiğine; muvazaa sebebinin ortadan kalkması veya bir zamanın geçmesi ile görünüşteki işlemin geçerli hale gelmeyeceği kuşkusuz bulunduğuna; muvazaanın gerek def’in ve gerekse dava yoluyla her zaman ileri sürülebileceğine, bir başka ifade ile muvazaa iddialarında zamanaşımı söz konusu olmadığı belirtmiştir.
Muvazaa nedeniyle geçersiz sözleşmeye dayanılarak bir taşınmazın tapuda temliki yapılmışsa bu tescil yolsuz bir tescil hükmündedir. Tapuda yapılan temlik ve tesciller illi işlemler olduğundan tapunun dayanağı sözleşme geçersiz ise tapu kaydının da Medeni Kanunun 1025. maddesine göre iptali gerekir. Ayrıca muvazaalı sözleşmeler yapıldığı andan itibaren taraflar arasında hüküm ve sonuç doğurmayacağından açılan dava sonunda verilen karar, yenilik doğurucu bir hüküm değil, açıklayıcı bir hüküm durumundadır. Muvazaanın varlığını iddia eden taraf veya bunların ardılı (halefi) sıfatı ile hareket eden kişi bu iddiasını ispat etmek zorundadır. Senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası, ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Hukuki yararı bulunan üçüncü kişilerse muvazaa iddialarını her türlü delille ispatlayabilirler.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal Davası
Uygulamada muvazaa nedeniyle tapu iptal davası en çok muris muvazaası sebebiyle açılmaktadır. Bir kimsenin; mirasçısını miras hakkından yoksun etmek amacıyla, gerçekte bağışlamak istediği tapu sicillinde kayıtlı taşınmaz malı hakkında tapu sicil memuru önünde iradesini satış doğrultusunda açıklamış olduğunun gerçekleşmiş bulunması halinde, saklı pay sahibi olsun ya da olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılarının, görünürdeki satış sözleşmesinin Borçlar Kanunu`nun 18. maddesine dayanarak muvazaalı olduğunu ve gizli bağış sözleşmesinin de şekil koşulundan yoksun bulunduğunu ileri sürerek dava açabileceklerine ve bu dava hakkının geçerli sözleşmeler için söz konusu olan Medeni Kanun`un 507. ve 603. maddelerinin sağladığı haklara etkili olmayacağına, Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunun 1.4.1974 günlü ikinci toplantısında oyçokluğuyla karar verilmiştir.
Muvazaa Nedeniyle Tapu İptal Davası ile Tasarrufun İptali Davası Farkı
Muvazaa davası, yani yapılan işlemin muvazaa sebebiyle hükümsüz olduğunu belirtmek için açılan davayla tasarrufun iptali davası amaçları bakımından birbirlerine yaklaşırlarsa da gerçekte nitelikleri, koşulları, doğurduğu sonuçlar bakımından birbirinden farklıdırlar. Tasarrufun iptali davası, borçlunun tasarruf işlemlerinden zarar gören ve elinde aciz belgesi bulunan alacaklılar tarafından açılabilir. Ne var ki, tasarrufun iptali davası, borçlu tarafından geçerli olarak yapılan tasarruf işlemlerin davacı bakımından hükümsüz olduğunu tespit ettirmek için açıldığı halde, muvazaa davasında borçlunun yaptığı tasarruf işleminin gerçekte hiç yapılmamış olduğunun tespiti istenir. Yani yapılan işlemin geçersizliği ileri sürülür. Tasarrufun iptali davası, ayni nitelikte olmayıp kişisel (şahsi) bir dava olduğu halde, muvazaa davası ayni nitelikte bir davadır. Muvazaanın kanıtlanması halinde davaya konu mal, borçlunun malvarlığından hiç çıkmamış hale gelir. Taşınmaza dair muvazaa davalarında hâkim tapu kaydının da borçlu adına tesciline karar verir. Muvazaa iddiası, zamanaşımına bağlı olmadan ileri sürülebildiği halde, iptal davasının tasarrufun yapıldığı tarihten itibaren en geç hak düşürücü süre olan beş yıl içinde açılması gerekir
Örnek Yargıtay Kararları
Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’ nin 2013/20819E., 2014/8630 sayılı kararında;
Davacılar, miras bırakan Hatice S….’ın 4753 ada 31 parsel sayılı taşınmazı satış göstererek kız kardeşi Fatma T…..’e devrettiğini, bu kişinin de taşınmazı bedelsiz olarak davalıya temlik ettiğini, miras bırakanın taşınmazın satısını gerektirir bir ihtiyacı bulunmadığı gibi temlik edilen kişilerin de taşınmazı alacak maddi güçlerinin olmadığını, işlemlerin mal kaçırmak amacıyla muvazaalı şekilde yapıldığını ileri sürerek pay oranında tapu iptal ve tescil istemişlerdir.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’ nin 2014/5067 E., 2014/9904 K., 20.05.2014 T. Sayılı kararında;
Temyize konu dava, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 19.maddesi uyarınca açılmış şahsi hakka dayalı muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Muvazaa, irade ile beyan arasında kasten yaratılan aykırılık olarak tanımlanabilir. Böyle bir iddia karşısında, asıl olan tarafların akitteki gerçek ve müşterek amaçlarının saptanmasıdır. Tarafların 19.4.2012 tarihinde evlendikleri ve halen evli oldukları anlaşılmaktadır. Davalı eş ile diğer davalı arasında gerçekleştirildiği iddia olunan muvazaalı işlem davacı yönünden haksız eylem niteliğinde bulunduğuna göre davacının, şahsi hakkına dayanarak evlilik birliği içinde edinilen taşınmazların davalı eş C. tarafından dava dışı O.’a devredilmesine ilişkin işlemin muvazaa sebebiyle iptali ile eski hale getirilerek, taşınmazların davalı eş C. adına tekrar tescil edilmesi talebinde hukuki yararının bulunduğu gözetilerek davaya devam edilmesi, taraf delillerinin toplanması, toplanacak tüm deliller TBK’nun 19.maddesinde yazılı muvazaa talebi doğrultusunda birlikte değerlendirilerek sonucuna göre işin esası ile ilgili olumlu olumsuz bir hüküm kurulması gerekirken, yazılı şekilde hukuki yarar yokluğundan davanın reddedilmesi doğru olmamıştır.
Av. Tuğsan YILMAZ
Av. Halil İbrahim ÇELİK
Tapu İptal ve Tescil Davası başlıklı yazımızı okudunuz mu?
merhaba..bize miras kalan bir tarlayı değerinden çok daha az bir fiyata sattığımızı 1.5 sene sonra öğrenmiş bulunuyorum..böyle bir durumda tek başıma diğer varisler olmadan tapunun iptali davası açabiliyormuyum? teşekkur ederim..
Muvazaalı bir işlem olmadan salt ticari değeri düşük olduğu için bu kapsamda bir tapunun iptali davası çok sağlıklı olmayacaktır. Yazdıklarınızdan satışın başkalarını aldatmak amacı olmadan gerçek bir satış mahiyetinde olduğu çıkarılabildiğinden dolayı ödemeyi ne şekilde aldığınız ve herhangi bir hak talep edip edemeyeceğiniz üzerinde durulabilir.
nSayın Tuğsan yılmz hocam Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası hakkında bilgilerniz bizi memnun etti.teşekkürler.
Rica ederim.
Merhaba tuğsan bey vereceğiniz bilgi öncelikle benim için o kadar önemli ki.babamın evi alacaklı şirket tarafından icradan satışa çıkarılıyor.ve icra dairesine adamlar koyularak evin satışına dışarıdan birilerinin girmesi engelleniyor. Parası yine babama ait şirket hesaplarından çekilerek üvey annemin babası tarafından alınıyor ( tabi yine babamın parası ile)kendisinin emeklisi dışında her hangi birşeyi bulunmamaktadır. babam vefat etti.söylemiş olduğunuz davayı biz açabiliyor muyuz ?
Hocam öncelikle saygılarımı sunuyorum.
Miras kalan Hisseli tarlaları 3. bir kişi birkaç hissedardan satın alıyor. Noter satışıyla. Daha sonra tapusu nu alamayınca hissedarlardan birinin üzerinde aldıkları yerleri topluyor. Sonrasında aralarında sahte senet duzeleyip icra yoluyla üzerine almış. Yani borçlu olmadığı halde senet imzalatip icraya koymuş. Olay geçen sene olmuş. Biz yeni öğrendik. Bu işe sebep olan hissedar da şimdi pişman.
Senedin anlaşmalı verildiğini dair 4, 5 tane şahit var. Senet veren hissedarda itiraf edecek. Artı hissesini 3. Kişiye satan bir diğer hissedar sonradan sattığı yeri parayi az bulduğundan vaz geçmiş. Fakat hissesini . Tapulari üzerinde biriktirdigi hissedara tapuda vermiş. Aldığı parayi iade etmiş. Tapu belgesinin arkasında da 3.kişinin el yazısıyla filan kişinin üzerinde aldığım hissemi geri iade ettim ve su kadar para geriye aldım diye imzalamış.
Netice itibariyle 3.kişinin aldığı yerler icra cebir ile iptal davası acilabilirmi açılırsa Tapulari iptal olurmu. Tekrar saygilarimla…
Dava sürecine ilişkin elinizdeki deliller ile yüz yüze biz yahut başkaca bir avukattan danışmanlık için randevu talep etmelisiniz. Bir kaç satır ile soru yahut cevap işinize yaramayacaktır.
Merhabalar
2012 yılında eski eşimle anlaşmalı olarak boşandık.Anlaşma protokolüne kredi çekerek aldığım evi çocuğumuz üzerine bırakmam maddesini de bana bin türlü çirkeflikle ekletti.Ben başka bankalardan kredi çekerek evin kredi borcunu ödedim ve çocuğun üzerine yaptım.Ayrıca benden evin kredisini kapatmak için çektiğim borçlarım bitene kadar benden para istemiyeceğini söyleyerek nafaka maddesini de ekletti ve sonrasında icra yoluyla milyonlarca tl tutarında nafaka ödememe sebep oldu.Çocuğa bıraktığım evde halen
çocukla birlikte oturuyor ve ben borç batağı içinde sürünüyorum.Çocuğa bıraktığım evi nasıl geri alabilirim.Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar…
Anlaşmalı boşanma davası protokolünde yer alan bahsettiğiniz devir işleminden hukuken geçerli bir neden olmaksızın dönmeniz yahut dava açmanız pek mümkün gözükmüyor.
değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim saygılar
Rica ederiz.
hocam iyi günler diliyorum sorum şudur;
Konut satışı yapan bir inşaat firması, harfiyatını aldığı ancak belediye nezninde projesini resmen onaylatmadığı bir arsadan konut ve dükkanlar satmıştır.Satış sözleşmeleri adi yazılı şekildedir.
Firma iflas ertele almadan hemen önce hakkında icra takipleri başlamış olup, bu firma kendisinden dükkan alan kişilere bu konut arsasını tapuda devretmiştir.Devrin sebebi tapuda satış gözükmektedir.
Bu arsadan konut alan kişilerin izelmesi gereken dav yolunun ne olması gereketiği konusunda görüşlerinizi bildirmenizi rica ederim
Merhaba Avukat bey,
Benim babam köyündeki tarlayı değerinden düşük olarak birilerinin ısrarı sonucu o kişilere sattı ben bu satışı iptal ettirmek istiyorum çünkü tarla çok ucuza gitti. bu paraya ben alayım dedim babam bana satmadı. bu konuda ne yapabilirim.
merhaba büyükçekmecede 2004 yılında bir hisseli tarla vasfında bir villa aldım satan kadın beni oyalıyıp evde oturdu kocasıda iftira atıp yalan söylediler allah a hamd olsun davaları kazandım lakin yargıytayda 2 4 2015 dosya yargıtayda arsivde nezaman karar onanır ……saygılarımla arz ederim…
Yargıtay’a ne zaman gitti önemlidir. Genellikle Yargıtay süreci en az 6 ay yahut daha fazla sürebilmektedir.
SAYGIDEGR TUGSAN BEY BEN 2004 TARIHINDE NENEMDEN TARLA SATIN ALDIM O TARIHLERDE CIFTCILIKLE UGRASIYOR ARAZIYIDE ALACAK MADDI GUCUM VAR…
SIMDI AMCALARIM ANNELERININ OLUMUNUN UZERINDEN BIR YIL GECMESINE RAGMEN BANA DAVA ACMAK ISTIYORLAR MUVAZA ..
COK ZOR DURUMDAYIM BIR YOL HAL ÇARE LUTFEN..ANNELERININ OLUMUNE DAHI GELMEYEN BU INSANLARA ARAZI VERMEK ISTEMIYORUM BIR HAL CARE LUTFEN SAYGILARIMLA
Merhaba,
Aldığınız tarla için bedel ödediniz mi?
ODEDIM BANKA ARACILIGIYLA DEGIL AMA ELDEN VERDIM HALAM SAHIDIMIZDIR O DA BANA SATTI TARLASINI CUNKU O ZAMAN
Öncelikle iyi çalışmalar,
1999 depremi sonrası evimiz ağır hasarlı olarak tespit edildiğinden afet müdürlüğünce hak sahibi olarak belirlenip tarafımıza 18 yıl vade ödemeli olarak konut tahsisi yapıldı.Ancak depremde hasar gören binamız 2003 yılında mahkeme kararı ile orta hasara çevrilmiş.Şu anda da o binada oturanlar var.Bizim dairede duruyor.Afet müdürlüğünce bize tahsis edilen evin 2005 yılında tapusunu da aldık.Şu an tapu üzerimize ve bankaya olan 18 yıl ödemeli borcunu da ödeyip kapattık.Ancak Afet müdürlüğü bir yazı göndermiş, yazıda ağır hasarlı bina orta hasara çevrildiğinden 2014 yılında komisyon kararı ile hak sahipliğimizin iptal edildiği evin tahliyesinin gerektiği, oturulan süre için kira bedeli belirleneceği ve bankaya ödediğimiz miktar ile mahsuplaşma yapılacağı yazıyor.Sonuçta bu evi bize bedava vermediler, bedeli mukabili aldık, hatta almak istemedik zorla verdiler, alın yararınıza olur diye. Tapusu da 10 yılı aşkın süredir üzerimize kayıtlı.
Bizden evi geri alabilirler mi, 15 yıllık kira bedelini istemeye hakları var mı?Bizimle aynı durumda olan 6-7 kişi kalıcı afet konutunu sattı.Onlardan nasıl geri alacaklar.Biz de satmalı mıyız)Teşekkürler.
Şirketin 2007 yılında iflasına mahkeme tarafından karar verilmiş, şirketin mal varlıklarının en önemlisi yani içinde fabrika binası ve arsası 2014 yılında satılmış, rehin, işçi alacakları ödendikten sonra geri kalan çok cüzi miktarda para ruchanli alacaklar arasında garameten taksim edilmiş, yani vergi dairesi ve Sgk alacaklarını tahsil e denemişlerdir.İflas kararından hemen önce 2006-2007 yıllarında yani iflas erteleme davası aşamasında şirket yetkilileri adlarına kayıtlı mal varlıklarını eş, çocuk ve iş ilişkisi olan kişilere satmışlardır.Bu durumda tapu tescilinin iptali davası açılabilir mi, süreler bakımından değerlendirilmesi 6183sayili kanun 24-30 maddeleri kapsamındaki sureler geçmiş oluyor, zamanaşımı nı durduran bir sebep mıdır iflas, yada muvazaa yönünden mi dava açılmalı… teşekkür ederim.
Merhaba,
Sorunuz çok kapsamlı. O nedenle bahsi geçen iflas kararı sonrası ve öncesindeki devirlere ilişkin evrak görmek gerekli.
Iyi calismalar. 2004 yilinda babamin babası evini anneme yani gelinine tapuladi. Dedem 1yıl önce vefat etti simdi amcam dava açip bu evden pay alabilir mi? Eger acabilirse bu davanin zaman asımi süresi var mi?
Muris muvazaası bakımından Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararları ve diğer kararlardaki baskın görüle göre zamanaşımı bulunmamaktadır. Makul ölçülerde ve iyiniyetli olan miktarlardaki devirlerde devrin iptali yerine denkleştirme yapılmaktadır.
Sn.Tuğsan bey öncelikle merhaba;benim konum şöyle; Babam ben ve ablamın haberi ve bilgisi olmadan diğer kardeşimize evini satış göstererek devretmiş.Bu işlemin iptali için nasıl bir yol izlememiz gerekir,(Evin ne değer gösterildiğini bilmiyor,büyük ihtimal düşük gösterilmiştir.)Babam halen sağ,şahitlik yapacağını söylüyor.)İşlerinizde başarılar dilerim.
Bu dava türü babanızın vefatından sonra hakları zarar gören mirasçılarca açılmaktadır. Tapudaki devredilen miktara göre diğer seçeneklerle ilgili hukuki aksiyon almak gerektiğini düşünüyorum.
7.12.2007 yılında asl hk mhk. tapu iptal ve tescil davası açtım davam görevsizlikten red oldu yargıtay bozdu davamın içinde tedbir isteğimde vardı.Bu arada şahıs arsayı üçüncü şahısa sattı dava görülmeye başladı hakim tedbir koydu üçüncü şahsı dahili davalı yaptı. Yeni bir menfi tespit davası açtık burayı borcumuz yok diyerek kazandık. Ana davamızı üçüncü şahıs iyi niyetlidir diye red eti. Fakat üçüncü sahıs arsanın üstünde banka ipoteği ile aldı ama borcu ödeyen taraf ikinci şahıstı,ayrıca gazete ilanı ile aldım dedi tapuda aynı adresi yazdırdılar maddi hata dediler, iki şahsın ortak tanıdıkları avukat ile aynı masada oturup rakı içtikleri fotoğraf vardır. Bu durum muaavaza olarak görülür mü. Son olarak davanın başlangıç tarihi nasıl baz alınır. SAYGILAR SUNARIM.
Banka ödemelerinin bahsettiğiniz şahıs tarafından yapıldığını kanıtlayabilmiş miydiniz?
Bankanın mahkemeye göndermiş olduğu cevap yazısı size yazdığım şekildedir: Davacı vekili AV………………..27/12/2010 havale dilekçesinde 1. nolu maddesi ile ilgili ………………………………..Firmasına ait kredi riski mevcuttur……….davalı kefildir Mevcut kredinin teminatı olarak Maliki ………………..Davalı Ada…………Parsel……………arsa üzerinde ipotek tutarı.480.000 TL .1 .(BİRİNCİ DERECE) ipoteğimiz mevcuttur. Gayrımenkulün piyasada belirlenen değeri 584.000.TL. Kredi geri ödemesi Davalıya ait ………………………………..firma yetkilileri tarafından firmanın şubemizde bulunan ……………….nolu hesabına yatırılmaktadır. DAVANIN BAŞLANGIÇ SÜRESİ NASIL OLUR. Varsa sizden YARGITAY örnek kararı SAYGILAR SUNARIM……….
Sayın avukat bey.benim dedemden tarlalar kalmış babama.dedem 1967 de babam 2005 te vefat etti.bizim elimizde tapu yok.tarlanın bulunduğu ile geldim.ancak tapu mdrlüğünde adına bir kayıt yok.1983 te kadastro geçmiş ve tüm yerler amca çocuklarının adına görünüyor.biz bu yapıların usülsüz yapıldığına inanıyoruz.köydeki genel kanaat te bu yönde..biz dava açabilir miyiz?hangi mahkemeye başvurmalıyız?kadastro öncesi tapu kayıtlarına ulaşabilirsiniz?bu akşam 21 de evime dönüyorum.şimdi köydeyim.acil cevap verirseniz minnettar kalırım.saygılarımla..😞
Merhaba,
Sorunuza cevap verebilmemiz için evrak ile tapu kayıtlarını incelememiz işlemlere ilişkin tanık var ise bilgi almamız gerekir. Aksi takdirde vereceğimiz cevap soyut mahiyette kalacaktır.
İyi günler Tuğsan Bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Hemen konuya girmek istiyorum. annemler 3 kız kardeş kardeşlerden en büyüğü annem, dedem zamanında annem evlenirken kiralarda sürünmemesi ve başını sokacakları kendi evleri olsun diye istanbulda bir arsayı annemin üzerine yapmış. Ama karşılığında bir ödeme yapmamışız. Diğer kardeşler o ara henüz daha küçük olduklarından o anki oturdukları evi de diğer kardeşlerin üzerine yapacakları konusunda sözleşmişler. O sıra oturdukları ev annemin üzerine yapılan arsanın 2 katı kadar değerli olduğundan adaletli paylaşım yapıldığı düşünülüp konu kapanmış. Aradan 24 yıl geçti ve dede bu sene vefat etti. Şimdi diğer kardeşler arsanın değer kazanması nedeniyle muvazaalı satış bahane edilerek dava açmayı düşünüyorlar sizce davayı kazanma şansımız var mı? şimdiden teşekkürer
Açılmış olan dava üzerinden ve iddialar üzerinden davanın kazanma şansını değerlendirmek mümkündür.
Bahsettiğiniz durum ise ciddi bu nedenle dava açılır açılmaz profesyonel yardım almanız gerekecektir.
Merhaba, dedem vefat etti. Ninem, dayım Teyzem ve annem mirasçı durumunda. Dedem dayıma evlendikten sonra 25 yıl oturduğu evi dayıma bırakıyor ve kendine yeni ev yapıyor. Soruma gelirsek, Dedemin bıraktığı ev tapusuzmuş başta. Dayım otururken tapu işlemleri yapılıyor, tapu dayım adına işleniyor. Evin hemen yanındaki arsa ise dedem adına tapuya geçiyor. Ek olarak 1 adet de tarla dayıma satış yoluyla devrolmuş. Arsa miras içinde, ev muvazzalı işlem olarak gösterilip tapu iptal davası açılabilir Mi? Bu arada 2 kız kardeşe devrolan hiç bir yer yok. Teşekkürler.
Bahsettiğiniz sürece ilişkin tapu ve belediye kayıtlarını görmek lazım.
Tuğsan bey merhaba, 2012 yılında teyzem evini ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile üzerime verdi. O sırada yaşım 22ydi. Bu arada teyzemin çocuğu yok. Senelerdir bakımını ailecek üstlenmiş durumundaydık. 2016 yılında teyzemizi kaybettik ve şimdi dayım bana muvazaa davası açtı. Benim teyzeme bakamayacağımı, teyzeme annemin baktığını ve beni ev edindirmek amacıyla tapunun benim üzerime yapıldığını iddia ediyorlar. Halbuki her zaman ailece teyzemin yanında olduk ve tanıklarımız da bizzat senelerce bu duruma şahit oldular. Sizce davayı kaybetme durumum varmıdır?
Bu kadar az bilgi ile ileriye yönelik öngörüde bulunmamız, dava sonucu hakkında fikir sahibi olmamız mümkün değil.
Tarafımızdan hukuki bir talebiniz var ise dava dosyasının güncel bir fotokopisini incelenmek üzere bize ulaştırmanız daha sağlıklı olabilir.
Tuğsan bey merhabalar,
Bir ev satın aldık fakat daha sonradan bu ev üzerine tapu iptal davasi açıldığını öğrendik .Bizim evi aldığımız kişiden bir önceki kişiler tarafından davayı açan kişiye evin bedeli tam olarak ödenmemiş.Davalı şahsin evi sattığı kişi ama sözde daha sonra diger ortağına tapu işlemleri gerçekleşiyor sonra o da bir başkasına satıyor fakat ödemelerin ne şekilde gerçekleştiğini bilmiyorum muhtemelen elden ödemeler bir kısım para bir Kısım cek iste Çekler ödenmemisfakat bizim ödemelerimiz banka aracılığı ile bu durumda tapu iptali olur mu
Sizin ödemelerinizi banka aracılığı ile yapmanız, tapuda şerh olmadığı sürece sizi-iyiniyetli 3. kişiyi-bağlamayacaktır.
Merhaba sayın hocam
Kadının kocası kendi işlettiği işletmeyi kadının üzerine yapmış, ardından haciz geliyor bahanesi ile kadına ait taşınmaz hacizden kaçırmak için kocanın kızkardeşine devredilmiş (anlaşmalı olarak). Devir yapıldıktan sonra kocası kadına boşanma davası açmış. Bu durumda kadın hile yoluyla yapılan taşınmaz devrinin iptalini isteyebilir mi? Teşekkürler.
merhabalar tuğsan bey dedemin 3 çocuğu var. Ben torunuyum, binayı benim üstüme yapmak istiyor, fakat babamla yaşadığımız sorunlar dolayısıyla babamın dedemin vefatından sonra dava açacağını düşünüyorum, diğer çocukları ile ilgili bir problemimiz olmayacağını düşünüyorum. Problem yaşamamak için tapu devrini ne olarak üstüme yapmamız doğru olur ?
Yusuf Bey Merhaba,
Kapsamlı hukuki danışmanlık talebiniz var ise ofis telefonumuzdan randevu alabilirsiniz.
Merhabalar,
Annem ve kardesleri (3kisi) 1996,1997 ve 1998 yillarinda 3 adet arsadaki kendi hakklarini dayimin uzerine yapmislar.(isteyerek dayima bagislamis).
Tapularin ikisinde satis bedeli yaziyor birisinde de hukusn yaziyor. Dayim hic bir sekilde odeme yapmamis her ne kadar tapuda bir bedel yaziyor olsabile.
Bu tapularin iptali icin bir dava soz konusu olabilir mi? Bu konuda sizinle gorusebilir miyim
Iyi gunler,
Merhaba Tuğsan Bey, 2 sene önce, 50.000 tl ye,belediye rayiç bedeli olan 27.000 tl gösterip vekaletle ev aldım.Vekalet veren kişi yurt dışındaki bir ev satışı için genel vekalet verdiği için, vekil 3 dairesini satmış. Sonuncusunu ben almışım. Ben evi internet ilanı vasıtası ile bir emlakcıdan aldım.Ne vekili ne de emlakcıyı tanımıyorum. Ev 40 yıllık olduğundan ev kredsi çekemedim, bireysel kredi çektim ve emlakçının huzurunda, tapuda parayı elden verim. Düşük bedeli delil gösterip tapu iptal davası açtılar. Şahitler dinlendi, keşif yapıldı ve satış tarihi için bilirkişi raporu 100.000 tl değer çıkardı. Benim için tanıklık yapan kişi aynı zamanda müteahit ve o çevrede büyüdüğünden , bilirkişi raporundaki değerin çok yüksek olduğuna, benim gerçekten o zamanki piyasa değerinden aldığıma dair şahitlik yaptı. Mahkeme yeni keşif için gün verdi. Ben bu durumda ne yapabilirim, tanığın beyanı ne kadar bağlayıcıdır, ben iyi niyetli olduğumu nasıl delillendirebilirm. Teşekkürler
Merhaba babamin bir tanigina para gerekmis.Bu tanidikta kendi arabasini babama satmis ve babam satis dolayisiyla bankadan cektigi krediyi bu tanidigin odemesi kosuluyla parayi bu tanidiga kullanmasi icin vermis.Ancak suan bu tanidik odemelerini yapmiyor.Muvazaa davasi acilabilir mi
Merhabalar kredi cekemedigimden cok yakin bir arkadasimin oyununa gelerek onun adina kredi cekip ev aldim dolayisi ile tapu onun adina kredi odemelerini ben yapiyorum her ay kendi hesabimdan o kisinin hesabina yatiriyorum konut kredisini su anda kredi borcunu kapatip evi devralmak istiyoruz ama vermiyolar kaciyorlar ne yapmam gerekiyor lutfen yardim
tüm evraklarınız ile birlikte bir avukattan destek almak için yüz yüze görüşme talep edebilirsiniz.
Bu arada evi emlakcidan aldik emlakcida bize sattigina parayi bizden aldigina dair sahitlik yapmaya hazir kredi odemeleri dokumanini cikarttik tapunun asli bende ve konut kredisi cekme karsiliginda baska bir bankaya olan borcunuda bana odetti bir suru sahtekarlik tapu iptali olurmu
merhaba tuğsan bey. baba tarafım 7 kardeş. Babanem bu yedi kardeşten birine büyük bir arsa ve içinde oturduğu evi devrediyor. Diğer 6 kardeş bu durumdan çok sonraları haberdar oluyor(25 yıl sonra)) Ama hiçbir hak ellde etmek içinde dava açmılar günümüze kadar.. Bu arada bahsetmiş olduğum arsaya bize göre haksız yere devralan amcamız bir ev daha yapıyor ve günüze kadar geliniyor. Size sorum 3 kuşak olarak ben babamın söz konusu olan yerde hissesi kadar hakkını geriye dönük Muvazaa davası açarak babama babanemden normal şartlarda düşmesi gereken hisseyi talep edebilirmiyim.?
NOt: babane vefat etmiştir (1993-94). 7 kardeşin hepsi hayattadır. Böyle durumlarda dava açma hakkı varsa zaman aşımı söz konusu olurmu ? yada babam hayattaken bu davayı açmak yasal olarak bana düşer mi ?
Babanız hayatta iken sizin dava açmanız mümkün değil. Tarihler bakımından zamanaşımı söz konusu olabilir.
Tuğsan bey merhaba,
Müteahhit babamızın inşatını yaptığı binadaki bir dairesini daha önce başkasına sattığı kişiden biz aldık, bu duruma ikinci eşi ve çocukları tarafından daha sonra tapu iptal davası açılabilir mi? ödemeleri elden yaptık.. Babamızın inşaat firması şirket değil, şahıs iş yeri olarak geçmektedir.
Çok teşekkürler, iyi günler
Ödemeyi elden yapmanız sizin adınıza sağlıklı bir işlem değildir. Ancak sizden önceki mülk sahibinin satış prosedüründeki işlemleri tam, usulüne uygun ve eksiksiz ise mağdur olmazsınız.
merhabalar; eşim ben kayınpederimin teyzesınden yazlık satın aldık yalnız bu teyzenin evlatlığı vardı ve vefat etti evlatlığının bir kızı var biz yazlığı alırken bankadan 60 bin tl karşılığında banka dekontlu bir şekilde aldık ileride bize tapu iptal davası açma gibi bir olasılığı varmıdır açsa bile bizim alabileceğimiz bir önlem varmıdır? konu ile ilgili yardımcı olabilirmisiniz
MERHABA TUĞSAN BEY TEYZEMİN OGLUNA AİT 1999 YILINDA BELEDİYEDEN SATIŞ YAPILARAK ALINAN ARSASINA TEKKAT İŞ YERİ YAPTI BELEDİYEDEKİ ÇAPTA 198 M KARE OLARAK VERGİSİNİ ÖDEDİ YANINDA 100 MT.KARE BOŞ Bİ ARSA VARDI BİZ ORAYI 2009 SEÇİMİNDE KAÇAK OLARAK DÜKKAN YAPTIK TAPU KADOSTURA GEÇİNCE O ARSAYIDA TEYZEMİN OGLUNUN ADINA YAZDIRDIK ARAMIZDA SÖZLÜ OLARAK ORASI BİZİMDİ TEYZEMİN OGLUNUN ADINA 302 MT. KARE TAPU ÇIKTI TEYZEMİN OĞLU ŞİMDİ ORASIDA BENİM DİYOR MUHTARDA DAHİL ORAYI BİZİM ALDIGIMIZI VE BİZİM YAPTIGIMIZI BİLEN KOMŞULAR VE MUHTAR BİLİYOR BU HAKKIMIZI BİZ NASIL ALIRIZ …
İyi çalışmalar,
Dedem vefatından 8 ay evvel tek malvarlığı evini anneannem üzerine 15000 TL değer üzerinden satış yapmış.Annem mirastan mahrum bırakılmaktadır.Bu satışın iptali için dava açmak için avukat ve mahkeme masraflarını karşılayacak gelir durumu yok.Kanun yapıcı bu gibi durumda parası olmayanın malı heder mi olsun diyor ? Ayrıca harç olarak %10 gibi bir tutar yatırıyormuş sanırım o nasıl bulunacak ? Ya 10 milyon değerinde bir mülk olsaydı 1 milyon nereden bulunur gibi sorular kafamızı karıştırıyor yol göstermenizi rica ediyorum.Saygılar…
Merhaba benim sorunun biz 5 kardesiź babam 2 dairesini abilerimin eşlerine tapudan satış karşılığı devretmiş ama para almadan yani herhangi bir para ödemediler bizden kaçırmak için iki abimin eşlerine devretmiş biz nasıl bir yol izlersek dava açabiliriz yada dava açma hakkımız varmı babam sağ 1 yıl oldu verdi zaman aşımı varmı yardımcı olursanız
Babanızın vefatı ile dava açabilirsiniz.
Hiseli bir yerimiz vardi kendi hisemizi satik alici tapuyu alinca hisedarimiz onu mahkemeye verdi oda vazgecip tapumuzu geri verdi bir şartla butun mahkeme masraflari bizim odememizi istiyor arti tutugu avukat ucreti biz şimdi en ucuz şekilde kurtulmak icin ne yapmamiz gerek
Tuğsan Bey, ticari işletme sahibi evini başkasının üzerine tapuda tescil ettirmiş ama bu işlemi sadece görünürde yapmışlardır.Evi alan alan kişi evi geriye vermek istediysede risklerinden dolayı işletme sahibi almamıştır.evi alan kişi savcılığa suc duyurusunda bulunsa herhangi bir ceza ödemek zorunda kalır mı ?
Merhaba, Ablam evli çocuksuz olarak öldü. Eniştemle miras taksim sözleşmesi yaptım. Eniştem oturdukları evi sözleşmeye istinaden üstüne geçirdi. Sözleşmeye göre bende kalması gereken arsada ablamın hissesi yanlış yazıldığı için tapuda işlem yapamıyorum. Yardımcı olmak istemiyor ve oradan da pay almak istiyor. Sözleşmenin iptali davası açtım, hem arsadan hem de evden yasal hissemi almak istiyorum. Ev değerli olduğundan ihtiyati tedbir teminatı olarak yüksek miktar isteniyor. Bu miktarı yatıramıyorum. Dava sonuçlanmadan evi satarsa satış miktarından payımı isteyebilir miyim? Saygılar
Merhaba Tuğsan bey,2000’de vefat etmiş babamın 2. eşi ve bu eşinden bir üvey kardeşim var. 690M2 arsa üzerinde kagir yapı diye geçen 3 katlı binayı babam eşiyle müşterek yapmış.Tapu iptal davasıyla 2006da temyizden bozuldu.Ancak sonradan tapuda bu arsanın 290M2 kaldığını,istimlak edilip karşılığında başka yerden verilen arsaların bu dava sürerken,babamın 2. eşi tarafından 550 hakkını satıp parasını aldığını öğrendim.Şu anda halen ortak olan(hepsi babamın üstünde dolayısıyla biz mirasçılarında hakkı oranda gözüken) başka mallar için de İzale-i Şu davası açan eşi için geçmişe dönük bu kazandığım tapu iptal davasının satılan kısmı ve kendi adına tasarrufta bulunmasından dolayı geçmişe dönük nasıl bir dava yolu izleyebilirim?Zamanaşımı var mıdır?İzale-i Şu davasının aleyhime olmaması için yıllardır kiralarını onlara bıraktığım daha kırsal yerdeki bu evler için (İstanbul’da orta düzeydeki bir semtte de babamın bir evimde ben oturuyorum)ne yapabiliirm?Şimdiden çok teşekkür ediyor iyi çalışmalar diliyorum
Merhaba Tuğsan Bey, benim bir konuda fikrinize ihtiyacım var, zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkürler. 2014 yılında birisine tarım kredisi çekmesi için kefil oldum. Bu kişi krediyi ödemek için pek yanaşmıyor. Üzerindeki tapulu arazileri dünürüne satış yapmış, aralarında banka aracılığı ile para alışverişi yok. Bu arada başka bankalardan üzerine yedi tane daha icra açılmış, benim sormak istediğim, ben bu kredi borcunu ödeyip, bu kişiye haciz göndersem ve muvazaalı satış davası açsam, bu davayı kazanabilirmiyim ve ayrıca icrada sekizinci sırada olduğum bu davayı kazandığım takdirde benden önceki alacaklılar mı faydalanır, yoksa benim bir önceliğim olur mu davayı kazanan olarak, Kolay gelsin, iyi çalışmalar
Tuğsan bey; bana para lazım olunca evimi dayımın oğlu olan enişteme satış yapıp konut kredisi çektik yani borcu borç bitti.şimdi evi anneme satış göstermek istiyoruz muvazaa sayılırmı ? Sayılırsa önlemek için çocuklarından ve eşinden satışa razıyız diye bir yazı alsak yeterlimidir ? Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar
MERHABALAR!
Dedem kız çocuklarından mal kaçırmak için evini bir başkasına bedelsiz bağışlamış ama tapuda satış sözleşmesi olarak devretmiş. 6 ay sonra dayılarıma devrederek çocuklarından mal kaçırmakta nispi muvazalı işlem yapmaktadır. Tapu iptal davası için ne yapmamız gerekir?
Merhaba,
Dava açmanız gerektiği muhakkak. Süreçle ilgili hukuki yardım alırsanız ve aşama aşama giderseniz daha sağlıklı olacaktır. Zira teknik bir dava.
Hocam merhabalar. Dayımın 3. Kişilere borcundan dolayı haciz takibinden kaçmak için Babam ile mutlak muvazaalı bir sözleşme yaptı. Taşınmazın Tapuda satışı gerçekleşti ve kendisi hem emekli hem de baska kendi adına evi yok. Babamın bu mutlak muvazaalı sözleşmede hükmü var mıdır? Müeyyidesi nedir? Bir sorun olur mu olmaz mı. Şimdiden teşekkürler.
Tapu devrinde muvazaalı devir nedeniyle banka aracılığıyla bir para transferi de kanımca olmamıştır. Süreçte ilgililer dava açabilir.
Merhabalar bir sorum olucak yanıtlarsanız çok sevinirim babam vefat ettiğinde üzerine 2 adet gecekondu vardı tapusu yoktu yer iskanı ödeniyordu 10 kardeş 1 annemiz vardı bu yerler bize miras kaldi babamın bankada parası vardı öldüğünde bunun alınması için 10 kardeşten kağıt aldılar 2 tane abim paraları çekmemiz icin ve bu imzalı kağıdı miras kalan 2 gecekonduyu üzerlerine geçirmek icin anneme verdiler annemde bizden habersiz gitti 2 çocuğuna yaptı gecekonduları şimdi tapusu çıkacak bu yerlerin ve annem vefat etti annemin mirasındanda hak talep ediyorlar ama kendi gecekondularını satmıyorlar bölmüyorlar biz 8 kardes ortada kalicaz evsiz olucaz onlar tapu parasını ödemek istiyorlar bizm evlerimizi sattırmak istiyorlar oyun dalavere yaparaktan kağıt imzalattirdilar ve bunu biz babamin bankadaki parasını almak için istiyoruz dediler bunu muhtarla belediyeden 2 yeri üzerlerine geçirdiler ben babamdan kalan mirasımı iznim dışında kullanılmasın istiyordum nasıl bir yol izleyebilirim bu hakkımi geri almak için lütfen bilgilendirin bizleri tesekkurler
Hocam iyi günler benim size sormak istediğim sıkıntım var borçlarımdan dolayı üzerimdeki herseyi sattım sattığım kişide başka birisine sattı borçlularimdan birisi bana tasarrufu iptal davası açtı açan kişiye borcumu ödedim faizci olduğu için evragimi vermedi sonra beni avukata verip mahkeme açtılar parayi ödediğime dair saitim var bu tasarrufu iptal davasını kazanmam için veya iptali için ne yapmam gerekiyor lütfen bana yardımcı olun kişi benide tehdit etmektedir cocuklarimla
MERHABALAR
SAYIN TUĞSAN BEY BİZ YAKLAŞIK 3 AY ONCE BİR DAİRE BANKA ÜZERİNDE İPOTEKLİ OLARAK TAPUSU ALDIK AYNI GÜN ALDIGIMIZ KİŞİNİN BANKAYA OLAN BORCUNU RESMİ BİR ŞEKİLDE ÖDEMESİNİ YAPIP İPOTEGİNİ 1 HAFTA SONRA KALDIRILDI BANKA MAKBUZU VE TAPU YU ALAN ANNEM İSMİ AYNI KİŞİ BUGUN ALDIGIMIZ HABERE GÖRE DAİREYİ ALDIGIMIZ KİŞİNİN ŞİRKETİ BATMIŞ VE KİŞİLERE BORCUNDAN DOLAYI SATIŞIN İPTALİ İÇİN BİZE DAVA AÇMIŞ BORCLU OLDUGU BİR ŞİRKET
TARAFINDAN BİZ TAPUYU ALDIK BİR SORUN OLMAZ DİYE BİLİYORUZ BİZİ KORUYAN Bİ ŞEYLER VARMI NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN
Merhaba hocam dedem kızlardan mal kacirmak icin yeri once baskasina snra 13 yasindaki dayimin ogluna satis yapiliyor buna muvazaa davasi acabilirmiyiz
Iyı akşamlar hocam. Ben 4 yıl önce bir müteahhittin yanında bir yıl kadar sigortasız olarak çalıştım. Çalıştığım dönemde müteahhidin beton firmasına olan borcuna karşılık kendi evimin tapusunu verdim. Karşılığında müteahhitin yeni yaptığı dairelerden birinin tapusunu aldım. Yaptığı daireler henüz bitmedi.Bu sırada da mütehhit firma 2-3 kez değişti. Şimdi ilk müteahhidin alacaklıları mal kaçırma düşüncesi ile muvazaa davası açtı. Bu durumda ben ne yapabilirim.Davayı kazanma yada kaybetme olasılığım nedir.Bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
iyi akşamlar avukat bey. babam 1yıl once vefat etti. varisçiler olarak annem ben ve abim kaldık. babamdan 3 daire ve 2 dukkan olmak üzere miras kaldı. annem ona güvence olsun diye tüm haklarımızı ona devredip tapuda tek isim olsun istedi (abim satıp savmasın diye korumak amaclı oldugunu soyledi bana )bende buna inanarak ve o zaman ki uzuntulu halimle seni mi kırıcam anne dedim ve imza verdim .ve bu evin asla satılmaması şartıyla verdim bunu. bana güven yanlış olmaz dedi. ama bir iki gün once bınayı alatacele 900,bin gibi bir rakama sattılar. bunun oncesinde bu satışın olmasını istemediğimi benim ona o imzayı n şartla verdiğimi söylediğimde sen karışma senden akıl mı alıcam dedi ve benden habersiz satışı gerçekleştirdi. paranın 400 ünü nakit gerisini 3 yıl odemeli çek almış. ve ben bu satışın iptalini isteyebilir miyim…..
iyi günler. bir yıl önce bi ev aldık ama ev babamın üzerine almak zorunda kaldık. babam emekli olduğu için bankalar babama kredi verdi benim maaşım asgarinin altında olduğu için bana kredi çıkmadı. bu sebeple evi babamın üzerine krediyle aldık. kredi taksitlerini ben ödüyorum. bir kaç yıl sonra evi babamdan satın almayı düşünüyorum. kendim kredi çekip babamın bankadaki ev kredi borcunu kapatıp evi üzerime yapmayı düşünüyorum. satın alma işlemi olduğu için bu işlemde diğer kardeşlerim hak iddia edebilir mi? sonuçta borcu ödeyen ve parayla satın alan benim. karşı dava ile ev üzerinde hak iddia edebilirler mi?
Sayın Tuğsan bey,
Beş kardeşiz, babam sağlığında ben hariç diğer dört kardeşime “ölene kadar bakma akdi” ile toplam yedi adet (altı daire ve bir dükkan) taşınmazını devretti ve babamın sağlığında bana herhangi bir tapu devri olmadı.Babamın vefatından sonra bir dükkan ve iki yazlık kardeşlerimle birlikte veraset intikal yoluyla bize geçti.Babam dört yıl önce vefat etti, o dönemde kardeşlerim benim mağduriyetimi gidereceklerini ve bana bir daire alacaklarını söylediler, ancak bu sözlerini tutmadıkları gibi benimle de konuşmuyorlar.Muris muvazaası davası açmam durumunda nası bir sonuç çıkabilir.Babamın kardeşlerime tapuları verdiği yıl 2008 idi, o dönemde birkaç yıl babam ile aram açılmıştı ve görüşmüyorduk, daha sonra aramız düzeldi ve babam bana bir daire almak istiyordu, ancak 2014 yılında 86 yaşındayken trafik kazasında vefat etti (kendi başına yaşıyordu ve son derece sağlıklı idi).
Teşekkür eder, işlerinizde başarılar dilerim.
Saygılarımla, Osman KARABACAKOĞLU
Osman Bey,
Kapsamlı vakıalarda sadece yorum veya soru-cevap üzerinden hukuki kanaat belirtmek sağlıklı olmayacağından mevcut evraklar ile birlikte hukuki hizmet talebiniz var ise 0212 343 24 95 ten randevu alabilirsiniz.
Sayın Tuğsan Bey,
Tarım reformu genel müdürlüğünce yürütülen arazi toplulaştırması kapsamında, babama ait tarla; daha az verimli başka bir parsele taşınmıştır. Yeni tapuların verileceği belirtilmektedir. Babam var olan tapunun değiştirilmesine itiraz ederek yapılan değişikliklerin iptal edilmesi için Bölge idare mahkemesinde dava açmıştır.
Fakat Babam tarlada var olan sulama kuyusunu faaliyete geçirmek için İlçe tarıma gitmiş Su ihtiyaç belgesi alması gerekmiştir. Devamındada Tapu kadastroya gitmiş Yeni tapuyu almak şartıyla su ihtiyaç belgesi verileceği belirtilmiş Babam -Şartları okudum- diyerek imza atıp harç parasını bankaya yatırmıştır. Babam burada dikkatsiz davranarak doğru düşünememiştir. Yapılan bu yanlışın iptali mümkünmüdür. Yanlış farkedileli üç gün olmuştur.
Saygılarımla. Mevlüt
Merhaba Tuğsan bey ,
Ben yaklaşık 2 ay önce bir tarla aldım.Aldığım tarlanın elektriği suyu olduğu ve kelepir olduğu söylenildi.Fakat söyledikleri şeylerin hiçbirisi yok ve tarlanı ederinden çok yüksek bir fiyata satmışlar bana.Bu kişi çalıştığım yerde müdür bana baskı yapıldı tekrar satarım dedi.Şuanda beni satacağım diye oyalıyor ve işten çıkarıldım.Emlakçı da değil.Ne yapmam gerekir? Çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Merhaba Tuğsan bey,
Kızım eski çalıştığı iş yerinden tanıdığı anne dediği saygıdan dolayı bir bayan çok borcu olduğunu bu borcunu kapatabilmesi için kızıma 2017/11 inci ayda tapusu kendi üzerinde olan villasını kızıma 140.000.TL ye satıyor. Kızımda TEB Bankasından 140.000.TL’lik Kredi kullanıp satıcının hesabına parayı virman yapıyor.. Satıcı parayı alıp borçlarını ödüyor. Bizim bu konulardan haberimiz anne ve baba olarak yoktu. Nisan 2018 ayında benim evime TEB Bankasından tebligat geldi. Kızımın 3 aylık taksitlerini ödemediğine dair ve borcun kapatılmasını kapanmazsa yasal işlem başlatılacağı bildiriliyordu. Bizde ilgili kadını evimize çağırdık kendisine bu borcu sorduk bu borcu temizleyeceğini söyledi. Ben emekli olduğumdan ve kızımda belediyede çalışıyor aylık düzgün alamadığını bu banka kredisini bizim ödeyemiyeceğimizi kendisine bildirdik. O gün itibariyle borcun 150.000.TL civarında olduğunu parayı getirin evi size tekrar satalım dedik parasının olmadığını kendisinin alamayacağını bize söyledi. Bizde kendisine müşteri bulup bu evi bir an evvel satılmasını söyledik. Kendisinin arkadaşı olan emlakçıya söyleyeceğini müşteri bulup bu evin satılacağını bize söyledi. Müşteriyi buldular ev 160.000.TL tapu değeri gösterilip müşteriye satıldı. Müşteri kızımın bankadaki hesabına 140.000. TL yatırdı. 3 taksit ve alım satım vergilerinide emlakçı yatırdı aldığı kaparoyla. taksitler 2.300.TL civarında alım satımda 6400.TL tuttu. Kızımın bankaya olan borcu kapandı. Şimdi bu kadın kızıma ve kızımın sattığı müşteriye tapu iptal davası ve kızıma dolandırıcılık davası açıyor. Ayrıca arkadaşı olan emkaçıya tazminat ve dolandırıcılık davası açıyor. Bu durumda benim kızım suçlu duruma düşer mi. Tapu iptal olur mu. Cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Biz ana ayrı baba bir üç kardeşiz analığımız 1999yılında vefat etti malı oğlu (kardeşimiz) Ahmet Aktaş kaldı veraset ilamı gününde çıkartıldı açma tapuda kardeşim Ahmet Aktaş üzerine tescili yapılmadı.Kardeşim Ahmet Aktaş 23,12,2013 yılında vefat etti mirası Kardeşleri Demirtaş ve Gülşen Aktaş kaldı kardeşimin veraset ilamı da çıkartıldı açma tapuda miras üzerimize intikali yapılmadı esas bundan sonrası önemli Kardeşim Ahmet Aktarın ölümünü duyan annesinin teyze çocukları notere gidip 17,03,2014 tarih ve 06823 bolu sahte bir veraset ilamı çıkartarak (sahte olduğu sulh hukuk mahkemesince İspat edildi iptal edildi) Tapuya gidip kardeşimiz annesinden miras kalan ve bize de kardeşimizden intikal eden manisa yunus emre kararlı mahallesinde 831parselde 2540 metre gayrımenkulümüzü manisada ikamet eden üçüncü bir kişiye Hamdullah itaba satmışlar Tapu iptali ve tescil davası açtık mahkeme üçüncü kişiyi Hamdullah itaba iyi niyetli kabul ederek davamız fed etti biz davacı olarak alıcının kötü niyetli olduğunu İspat edememiştir de mahkeme davamız bu sebepten fed etmiş benim bildiğim mirasçılar arasında yapılan hileli satışlarda iyi niyet aranır.sahte veraset ilamı ile yapılan satış geçersiz olması gerekmez mi davayı istinaf mahkemelerine temyiz ettik temyizi sonucunu bekliyoruz, ilginize teşekkür ederiz saygılarımla.
Merhabalar Tuğsan bey
Babaannem 2016yılında evini bana bağışladı tapuda da bağış şeklinde yapıldı. Mirasçısıların dava ile tapuyu geri döndürebilme ihtimali var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
İyi günler , muvazaalı satış konusunda yardım istiyorum ..
Geçmiş yıllar ticari marka değerinin mahkeme kayıtlarında bedeli belli olmasına rağmen düşük bedellerle başkaları üzerinden komik rakamlara 3 kişi markayı elinde toplamış bunu ispat ettim ayrıca maliye bu konuda rapor hazırladı bilir kişi kayıtlarıda mevcut tahrikat inceleme yapılamadığından tazminat isteğimde bulunmöadığını yazdılar ve gelir idaresi açtığım davayı red etti 1905 sayılı Kanunda daimi nitelikli vergiden gizlenmiş olanları haber verenlere tahakkuk edecek yada tahakkuk işlemi henüz sonuçlanmamış vergi ve cexeları üzerinden ihbar ikramiyesi ödenemeyeceği şeklind e açıklanmış ihtar edilen mükellef adına tahriyat yapılamadığından ödeme yok yorumlarınızı alabilirmiyim …
İyi günler, Annem vefatından önce konutunu Erkek kardeşimin eşi üzerine yapmış,tapuyu devretmiş.Bundan haberimiz olmadı.Daha sonra kardeşimin eşi de konutu başka birine satış yapmış…Konutu alan bu kişi önce daireyi kız kardeşine satmış,o da bir inşaat firmasına satmış…İnşaat firması şimdi kentsel dönüşüm formülüyle binayı yıkıp yeniden yapmak istiyor.Annemin evini kardeşimin eşinin üstüne yapması muvazaalı satışmıdır?Bu muvazaalı satış birkaç kişi arasında devam etmiştir.Dava açarsak ne elde ederiz.? konutun tapu iptali ile mirasçılara dönmesi mümkünmüdür?Bina yıkılmadan kanuni miraslarımızı almamız mümkünmüdür? yıkım için tedbir kararı alınabilir mi? TEŞEKKÜRLER
İyi Günler
Evlilikten 2 ay önce eski eşimle ev aldık fakat krediyi eski eşimin babası çekti. Ödemesini eski eşim yaptı halada ödemesi devam ediyor. Bu süreçte ben de ödemesini katkıda bulundum. Eski eşimin ödediğine dair de banko dekontları var. Benim de şahitlerim var. 2 yıl önce boşandık. Şimdi dava açmayı düşünüyorum ama bu durumda eski eşime mi açmam gerek yoksa eski kayınbabama mı? Evle ilgili bi isteğim yok, evlilik süresince ödenilen kredilere yaptığım katkıyı talep etmekteyim. Teşekkürler
hocam iyi akşamlar bir sorum var zahmet olmassa yanıtlarsanız cok sevinirim. babamlar 3 kardes iki kız bir erkek babam ben dogduktan sonra benı ve annemeı bırakarak gitmiş ben 30 senedir dedem ile yaşıyorum ve dedemi ben bakıyorum dedem üç ayrı tapudan olusan fındık bahcesınden sadece bir tapudakı hısselerının baska bır kısıye satarak daha sonra benim almam sartıyla muvazalı bir stıs yaptı babam şimdiden beni mahkeme ile yeri alacagın söylüyor ben bu yerleri nasıl ondan kacırırım bunun bir yolu yok mu verdiğiniz bilgiler için cok tesekur ederım
Babam evimizin yanındaki arsayı kardeşime ev yapması için vereceğini söyledi ben de tamam dedim. Ancak kardeşime 29.09.1998 yılında vereceğini sandığım arsayı evi yok göstererek arsa ve evi 8 ve 12 parselleri birleştirip satmış bana daha önceden sadece arsayı vereceğim demişti. babam öldükten sonra veraset ilamında evin hileli satışla kardeşimin üzerine geçtiğini öğrendim. Niye böyle şerefsizlik yapıp evi üzerine geçiriyorsun diye kavga ediyorduk annem araya girdi. Ben annemi üzmemek için sesimi kestim. annem vefat etti. Dava açıp bozmak istiyorum. ne yapabilirim. vereceğiniz. bilgi için teşekkür ederim.
ipotekli bir taşınmaza ilişkin diğer kardeşlerin açmış olduğu muris muvaazası sebebi ile tapunun iptali davasında verilmiş olan ipoteğin hukuki durumu nedir ?
yani muvazalı şekilde taşınmazı almış olan erkek evlat bu taşınmaz üzerine kredi çekmiş ve ipotek konumuş ise diğer kız kardeşler de tapunun iptalini istemişlerse ipoteğin durumu ne olacaktır ? ipotek durmaya devam mı edecek yoksa asıl borçlu olan erkek kardeşin yalnız payı oranına mı konulacaktır.