Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Aug 20
Rating:
Mirasın paylaştırılması mirasçıların aralarında yapacakları anlaşma ile mümkündür. Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar. Ancak paylaşım sırasında ortaya çıkan ihtilafların mirasçılarca çözümlenememesi durumunda, her mirasçı mirasın paylaşımının mahkeme tarafından gerçekleştirilmesini miras paylaşımı davası ile talep edebilir. Miras paylaşımı davası ile mirasçıların tereke üzerindeki elbirliğiyle mülkiyeti sona erer. Her bir mirasçının belirli tereke malı üzerindeki hakkı belirlenir. Hâkim öncelikle terekeyi mirasçıların miras paylarına göre gruplara ayırır. Buna payların oluşturulması denir. MK 650 uyarınca hâkim tarafından tereke mallarından, mirasçı ya da ortak kök başı sayısına göre pay oluşturulacaktır. Daha sonra hangi payın hangi mirasçıya verileceği tespit edilir, bu aşamaya da payların tahsisi denmektedir.
Mirasçılar aralarında anlaşamazlarsa, miras bırakan da bir ölüme bağlı tasarrufla bu konu hakkında düzenleme yapmamışsa, hâkime müracaat edilir. Miras paylarına göre bir paylaşım yapılırsa mirasçılar terekeden saklı payları oranından daha az bir miktar alacaktır. Bu durumun hakkaniyete uygunluğu doktrinde tartışma konusudur. Dava sonunda paylaşıma ilişkin verilen kararla mirasçılar kendilerine tahsis edilen tereke unsurlarına derhal kavuşurlar. Söz konusu davayı açmak için belirli bir süre şartı düzenlenmemiştir. Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşımı davası ile mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Mirasın açılmasından başlayarak miras ortaklığı sona erinceye kadar açılabilir.
Medeni Kanun Md. 647 uyarınca miras bırakan tarafından ölüme bağlı tasarrufla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar konulabilir. Bu kimin terekeden neyi alacağını belirlemeye ilişkindir. Mirasçıların paylarının miktar ve oranlarına ilişkin değildir. Miras bırakanın koyduğu paylaşma kuralları mirasçıların saklı paylarını ihlal ediyorsa bu kurallara uyulması zorun değildir. Saklı payı ihlal edilen mirasçı bu paylaşıma itiraz edebilir. Bu takdirde hâkiminde hakkaniyet gereği saklı pay kurallarına uygun hareket etmesi gerekir. Dolayısıyla bir miras paylaşımı davasında hâkimin müdahale etmesi için miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufta bulunmaması ve mirasçıların kendi aralarında paylaşım sözleşmesi bulunmaması yahut saklı paya ilişkin ihlalin bulunması gerekir.
Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh hukuk mahkemesinden isteyebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. Paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.
Değerinde önemli azalma olmadan bölünemeyen tereke malı, bütün olarak mirasçılardan birine özgülenir. Mirasçılar bir tereke malının bölünmesi veya özgülenmesi konusunda anlaşamazlarsa, o mal satılır ve bedeli bölüştürülür. Mirasçılardan biri istemde bulunursa satış artırma yoluyla yapılır. Mirasçılar artırmanın şekli konusunda anlaşamazlarsa sulh hâkimi, artırmanın mirasçılar arasında veya herkese açık yapılmasına karar verir. Eşlerden birinin ölümü hâlinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya miras bırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir. Miras bırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek ve sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde, sağ kalan eş bu hakları kullanamaz.
Miras paylaşımı davası miras bırakanın son ikametgâh yeri Sulh hukuk mahkemesine verilecek dilekçe ile açılmaktadır. Dava açmadan önce Mirasçılık Belgesinin temin edilmesi gereklidir. Davanın vekil aracılığıyla sürdürülmesi zorunlu olmayıp avukat tayini ile temsil daha sağlıklı sonuç verebilecek ve hukuki işlemler bakımın riskleri minimize edebilecektir.
Av. Tuğsan YILMAZ
Mirastan Feragat Sözleşmesi başlıklı bir önceki Miras Hukuku yazımızda mirastan feragat sözleşmesinin nasıl yapılacağı, türleri, şekli, sözleşmeden hangi şartlarda dönülebileceği ve mirastan feragat sözleşmesinin iptali davası hakkında değerlendirme yapılmıştır.
Kolay gelsin; Bir sorum olacaktı yardımızı ümid ediyorum;
Babamın annemden önce nikahlı eşi ve bu eşden olma 5 çocuğu var. 2006 yılında bir taksi plakası alıyor. Annemlede imam nikahlı yaşıyor. 2012 nikahlı eşi vefat edince 2013 yılında annemle evleniyor. 5 kardeşiz. Babam 2015 yılında ölüyor. tüm kardeşler ve annem mahkeme başvurup ortak karar alıp taksi plakasını satıyoruz. paylarımızı alıyoruz. iki ay sonrada Babamın ölen ilk eşinin de bu miras da hakkı var deyip miras dan 2002 yılında yürürlüğe giren edinilmiş mallara katılma rejimi kanunu ile mirasın yarısını istiyorlar. Alma hakları varmı. ben ingiltre de okuyorum acil geri dönmeme lazım. kısa süre de cevap verirseniz sevinirim. kolay gelsin saygılar
Mal rejiminden kaynaklanan bir hak vardır. ancak davanın süresinde ve şartlarına uygun olarak açılıp açılmadığını kontrol etmelisiniz.
İyi günler Tuğsan bey ; yardımcı olmanızı ümit ederek bir soru sormak istiyorum, babaannemin ölümünün üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına karşın babam ve iki kardeşi arasında mirası paylaşımı gerçekleşmedi ,konuyla ilgili dava açarak çözüme gitmek istiyoruz ,hangi mahkemeye hangi davayı açmalıyız artı devletin alacağı pay ne ölçüde gerçekleşiyor? Cevabınız için Şimdiden teşekkürler
Devletin alacağı bir payı öngörmüyorum. Mirasın paylaşımı davası süreci uzun bir süreç. Bu nedenle avukat tutmanız daha sağlıklı olabilir. Maddi durumunuz iyi değilse ve belgelendirebiliyorsanız bulunduğunuz ildeki baronun adli yardımından avukat talep edin. Belgelendiremiyorsanız veya maddi durumunuz iyi ise miras paylaşımı davasında bir an evvel avukat edinmenizde fayda olacaktır.
Iyi gùnler bir sorum.olacakti insallah yardimci ola bilirsiniz babam 2000 yilnda vefat etti 4 kardesiz bir de annem 5 kisi mirasciyiz imarli arsamiz var kardesler arasi anlasmazlik var henuz satamadik ben bana dùsen miras hakkimi nasil ala bilirim yada ala bilirmiyim? Simdiden tesekkurler
Uzlaşma yok ise miras paylaşım davası açarak bahsettiğiniz arsanın yahut satılarak bedelinin paylaştırılmasını istemelisiniz.
Merhaba tuğhan bey…dedemden bana miras kaldi…toplamda 6 kardeşler annemler..annem vefat ettiği için onun payı bana ve kardeşime kaldı…diğer mirascılarla anlaştık…fakat benim adıma cılan vergi borcundan dolayı ve ödeyebilecek durumum olmadığından dolayı mirasın satış işlemi gerçekleşmiyor…satış işlemini yapabilirmiyiz (hak sahibi 2 kisinin uzerine olacak satis) satis islemini yapabiliyorsak nasi bir yol izlememiz gerekiyor?
Bahsettiğiniz borç miktarı alacağınızdan az ise diğer mirasçılardan borç alarak ödemeniz en kestirme yol olabilir.
Merhabalar babamdan kalma bir evimiz var annem ve kardesler 5 kisi mirasci annem ile ablam ev hanimi ben abim ve kardesim emekliyiz uzerimize kayitli miras disinda evimiz yok bu ev icin emlak vergisi odememiz gerekiyormu? Tesekkurler
Leyla Hanım,
Vergisel konuda herkes gibi ödemeniz gerekli.
Mahkemede ciktisinda ismim yaziyorsa toplam bir pay belirlenmise devlet bunu Kabul etmise egerki Bana düsen pay haki nedir mirascilik belgesinden yani … Egerki birsey yoksa veyat cikmamis ise devlet paylastirilabilirmi olmayan seyi yani bana düsen pay ne payi ? Hava payimidir nedir yoksa kesinlikle var olan bir mirasmidir tsk
Merhaba bir sorum olacakti biz bâba bir 3 kardesiz. En kucuk kardesim yani 3.babamin 2.evlilihinden. simdi once uvey annem vefat etti mal varligi babamin uzerineydi babamda uvey annemden sonra vefat etti en kucuk kardesim anneden dolayi ayri pay alirmi simdiden tesekkurler yoksa 3 kardese etitmi taksim edilir
Merhaba,
Üvey annenizin mal varlığı babanızın üzerine yapıldı ise en küçük kardeşiniz dava yoluyla saklı paya tecavüz nedeniyle talepte bulunabilirdi. Önce bu iddia ile ilgili yargılama süreci olup olmadığı ve karara bağlanıp bağlanmadığı neticelenerek miras paylaşımı yoluna gidilmelidir.
Merhaba tuğsan bey.. Size sorum olcak umarım aydınlata bilirsiniz. Dedem ve babaannem rahmetli olalı 11 yıl oldu ve kardeşler arasında tartışma nedeni ile arazi ve ev paylasılmadı. Bir amcam yurtdışında yaşıyor ve bir diger amcam rahmetli oldu onunda eşi ve çocukları yurtdışında yaşıyor diger iki halalarımda memlekette erzincanda yaşıyor. Babamın maddi durumu kötü ve biran önce hakkını almak istiyor bunun icin izlenmesi gereken yol veya satmak istese bu hakkını bir başka şahısa satabilirmi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Miras paylaşımı için dava açılması gerekir. Mirasın intikali yapıldı ise kendi hissesini diğer mirasçıların ön alım hakkına riayet ederek satması mümkün olabilir.
Merhaba tuğsan bey. Benim sorum su. Dedemin vefatina 26 sene oldu dedem vefat ettikten sonra kardesler aralarinda bi sozlesme yapiyorlar. Ve anlasmaya variyorlar fakat babaannem bu sozlesmeyi yakiyor simdi ortada sozlesme falan yok. Ve amcalarimdan 2004 te yerlerin tekrar paylasilmasi icin 2 amcami mahkemye veriyor. Mahkemeyi kazanan 2 amcam oluyor . ama bizim oturdugumuz yerle mahkemenin alakasi yok bu durumda bi kendi tapumuzu nasil cikaririz.ayrica 2 amcami mahkemeye veren amcamda vefat etti onunda suan 6 cocugu var. Teskkrler simdidn
Merhaba tuğsan bey…
Babam 2015 annem 2016 vefat etti…
2 katlı müstakil bir evimiz var 3 kardeşiz ben kardeşlerimle oturmak istemiyorum payıma düşen hakkımı alıp başka bir şehire yerlesecem ama abim bu duruma yanaşmıyor… Bu durumda ne yapmam gerekiyor… teşekkür ediyorum…
Merhaba,
sorunuzun cevapları ile ilgili yukarıdaki yazı ve soru-cevapları okuyabilirsiniz.
Merhaba,babam ve üvey annem sağlar,evlilik süreleri içerisinde yapılan tüm taşınmaz,taşınır gibi yatırımların tamamı üvey annemin adına yapıldı.Sorum şu,babamın vefat etmesi durumunda üvey annemin adına kayıtlı olan bu mallardan bende mirasçı olacak mıyım ? Bu arada üvey annemin 2 çocuğu daha var
Üvey annenize mirasçı olmamanız nedeniyle edindiği mal varlığı babanızın miras mal varlığının içerisinde olduğu ve birlikte aldıkları vs. gerekçelerle dava açmanız gerekebilir üvey anneniz art niyetli olduğu takdirde.
Merhaba Tuğsan bey, biz 4 kardeşiz 3 kardeşimden biri öldü onların eşi ve çocukları miras konusunda imza veriyorlar çünkü zamanında yerler paylaşılmış ama kendi hakkımın tapusunu henüz almadım. 4 kardeşten 2 si imza konusunda sıkıntı yaratmıyor bu miras babamın annesinden kalma.Babam yaşıyorken bu yerler içinde ev yaptılar ve daha sonra sattılar . Babam öldükten sonra abim tekrar bu yerden hak istiyorum diyerek kız kardeşimden ve benden para aldı şimdi buranın tapusunu üzerime almak istiyorum diğer varisler imza veriyor ama abim tekrar hak talep ediyor zamanında yapılan hak paylaşımın resmiyette hiçbir belge yapılmamış sadece para ödendiğine dair senet bulunmaktadır.Bu konuda itiraz eden kardeşten hakkımızı nasıl alabiliriz? Şimdiden çok teşekkürler
Abdullah Bey,
Bahsettiğiniz şekilde mağdur olan sayısı inanın çok fazla. Malesef ki sözün senet olduğu dönem yavaş yavaş geride kalıyor. İspat konusunu yüz yüze bir avukatla değerlendirmelisiniz. Şayet ispat edemiyorsanız dava neticesi ile paylaşım yoluna gitmeyi kardeşiniz düşünebilir. Bu da süreci uzatacaktır.
5 ay once kayinpeder vevat etti miras olarak 2 dukkan 3 daire ve 36 bin bankaya borcu kaldi 6 kardes birde kaynana var bu miras nasil bolunur tesekkur ederim.
Uzlaşma ve uzlaşamama durumuna göre süreç değişmektedir. Her iki prosedür uzun olduğundan ve yazılarımızda bilgi verildiğinden okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Merhaba 6 ay once babam vefat etti 6 kardes ve annem var aramizda oz uvey oldugu icin anlasamiyoruz hakkimu bolmek ve almak icin nereye basvurabilirm.
Veraset ilamını aldıktan sonra dava açmanız gerekmektedir.
İyi günler Tuğsan bey ; yardımcı olmanızı ümit ederek bir soru sormak istiyorum,babam ve iki kardeşi hisseli tapuda ortaklarken iki amcam yerlerini geçen yıl satmışlar ve şimdi tapuda ortaklarımız yabancı insan hisseli yerimiz irfaz olamadı belediye amcamın arsasından yol geçti onun cephe yok üçe bölünmüyor dedi şufa davası açmak istedik onundan süresi varmış sanırım yeni ortağımızla paylaşamıyoruz arsamızı mahkemeye taşırsak yeni ortağımız direk satış isteyecek biz bu durumda ne yapabiliriz ne yapabilir sizce mahkeme bize hak verecekmi şimdiden cevabınız için teşekkür ederim
SAyın Tuğsan bey Dedemden yıllar sonra Kadastro geçdı 1 erkek 2 kız kardeş e tapu yapılması gerekırken ÖRF gereği kızları yok sayarak Hepsını Erkek kardeşin Oğul ve kızına Tapu yapmışlar 9 sene geçdı aradan düzeltmeye yanaşmadılar NE YAPMALIYIM
Kadastroya ilişkin evrak toplamalı ve dava açılıp açılmaması konusunda elinizdeki evraklarla birlikte bir avukata danışmalısınız.
Merhaba Tuğsan Bey, babam dört öz ve beş üvey kardeşe sahip. Dedem ve iki eşi de öldü. Babam, dedemin ilk eşinden ve annesi resmi nikahlı. Ancak ikinci eşi resmi nikahlı değil. Sorum şu: Babam köyde bulunan babasından kalan kendi arsasına ev yaptı, üvey kız kardeşi yapamazsın diye jandarma ile uyarı kağıdı gönderdi. Resmi nikahı olmayan bir annenin çocuğu resmi nikahı olan bir annenin çocuğuna yani babama dava açabilir mi? Ve mal paylaşımı olur mu, biz bu durumu engelleyebilir miyiz? İyi çalışmalar.
Annenin resmi nikahının olmaması sadece kendi mirasçılık statüsünü etkiler. Nüfusa kayıtlı çocukların tümü anneleri ister resmi nikahlı olsun isterse olmasın mirasçıdır.
Merhabalar Tugsan Bey. Size rica ve minnet ile bir olucak: Annem kimlikte annesinin isminn yanlis yazilmasinda dolayi mirasci olarak gorulmedi ve buna ragmen anneanemden kalan evi kamulastirilip, kamulastirma bedeli mirascilara dagitildi. Biz mirascilik belgesini iptal ettirdik. Yeni bir veraset ilam i cikardik. Bu durumda kimlere karsi hangi davayi hangi surede acmaliyiz. Simdiden cok tesekkurler ..
tuğsan bey merhaba dedem ve anneannem fefat etti annemler 6 kardeş dedemin nikahlı 2. karısı hayatta dayımlar onu ikna etmiş ve hissesini almış taşınmaz malların kullanımı onlarda paylaşmak istemiyorlar annemin hakkını almak için nasıl bir yol izleyebiliriz mahkemeye versek alabilirmiyiz vede mahkeme hemen sonuç lanırmı.saygılar şimdiden teşekkür ederim
Anneniz imam nikahlı eş midir?
iyi günler Tuğsan Bey, dedem sağ iken 3 oğlu ve halam arasında bazı bahçelerin paylaşımını yaptı tapusunu verdi.bir kısmının da vermedi.dedem vefat ettikten sonra vermediği yerlerin birinde üzerinde kızkardeşlerinin de hakları olduğu ortaya çıktı.bu arada dedemin üzerine olan yerlerden biri de sözlü ve şahitler yanında dedem vefat etmeden önce küçük amcam ve babam arasında paylaştırıldı,dedemin evi de büyük amcama verildi.babam dedem sağ iken kendisine paylaştırılan bu yere ev yaptı.dedem vefat ettikten sonra küçük amcam da kendisine verilen yere ev yapmak istedi ama babam bu duruma karşı çıktı ve dedemin üzerinde kalan tüm yerlerin satışı için tüm itirazlarımıza rağmen mahkemeye başvurdu.mahkeme kararıyla satış olur mu?olursa ilk alma hakkı birinci derecede mirasçı olan çocuklarında mı olur yoksa parayı veren herkes alabilir mi?babam dedemin daha önce kendisine verilen yerleri sattı ve parasını yedi.şimdi kalan yerlerin de satılıp (biz çocukları olarak köyümüzde başka yerimiz kalmadığı için mağdur olduk ama amcalarımın da mağdur olması zoruma gidiyor)gitmesinden korkuyoruz.bu arada halam bu süreçle uğraşamayacağını söyleyip kendi miras hakkını bana devretmek istiyor.bu durumda ben halamın mirastan az yer aldığını ileri sürüp (babam ve amcalarıma göre halama çok daha küçük yer verildi)dedemin sağlığında eşit miras taksimi yapmadığını ileri sürüp yeniden miras taksimi davası açabilir miyim?bu durumda babam sattığı tüm yerlerden dolayı şimdiki davalı olan dedemin üzerine olan yerlerdeki hakkını kaybedebilir mi?yoksa bu davayı sadece halam mı açabilir veya amcalarım ablalarına haksızlık olduğu için yeniden miras taksimi davası açabilirler mi?babamın dava açtığı mevzubahis davalı yerlerin mirasçıları içinde sadece babam yerlerin satışını istediğine göre diğer hissedarlar babama düşen hissenin mahkemece belirlenecek bedelini ödeyip onu haktan çıkarabilirler mi yoksa yerlerin tamamen satışı mı gerekli?böyle bir durumda mirasçılara kalan yerdeki babamın evinin durumu ne olur ya da şu anda dahi amcamlar ve halam babamı dedemin yerine ev yaptığı için mahkemeye verebilirler mi?çok mu karışık oldu bilmiyorum ama maksat ata toprağının satılmaması ve köyümüzle tamamen ilişiğimizin kesilmemesi.konu hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyorum.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
iyi günler tuğsan bey annem vefat etti 4 kardeşis birde vefat eden ablamın cocukları var iki dayre var anlaşamıyoru mahkemeye versek zarar görürmüyüz
İyi günler babam yeni öldü vasiyetnamesi var toplamda paylaştırılacak 7 kişiyiz vasiyetname nereye verilmeli? birde oturduğumuz ev var vasiyetnamede olmayan o satılırsa onun paylaşımını kim yapacak bunun hukuki süreci nedir?
Iyi calismalar.ben babamin ikinci evliliginden resmi nikahli degil kiziyim.babamin soyadini tasiyorum.babam zamaninda calismis yapmis etmis ne alinmissa resmi nikahli esinin uzeri e yapilmis.babam 2005 yilinda rahmetli.oldu.ben yapilan alinan mulklerden hakkimi alabilirmiyim…yargi yolu varmidir…
Babanız tüm mal varlığını eşinin üzerine yaptı ise dava sürecine girilebilir. Ancak öncesinde detaylı bir araştırma yaparak somut veriler üzerinden net olarak karar verilmesi daha sağlıklı olacaktır.
MERHABALAR TUĞSAN BEY ANKARADA DEDEMİZDEN KALMA Bİ ARSA BULUNUYOR, 6 MİRASCIYIZ 2 KİŞİYLE PROBLEM YASIYORUZ ORTAKLIGIN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ. NASIL BİR SÜREÇ İZLEMELİYİZ VE DAVAYI ANKARADAMI YOKSA DEDEMİN SON İKAMETGAH YERINDEMİ ACMALIYIZ
Barivan Hanım,
Sorunuzun cevabı yazılarımızda mevcut. Yazılarımızda olmayan kısımlar ile ilgili hususlarda soru sormanızı önemle rica ederim.
mehaba Tuğsan Bey mersin de sahilde yaşıyoruz zengin bir iş adamı hissedarlardan bazılarının yerini alıp bize taksim davası açtı amaç bizden hisselerimizi ucuz fiyata alıp yüksek fiyata satmak biz satmak istemiyoruz maddi gücümüz de yok ne yapmalıyız yerimizi kaptırmak istemiyoruz teşekkürler
Bahsettiğiniz pay diğer hissedarlardan önalım hakkınız gözetilerek ve bu konuda size bildirimde bulunularak alındı ise yapılacak bir şey gözükmüyor. Aksi takdirde ise alınan hisseyi sizin almanız için dava açmalısınız. Maddi gücünüz yok ise taksim davası satışa gidecek demektir malesef
Merhabalar
Bir ailenin arsası var 3 kız 3 erkek evlatları var ve yerler 3 e bolundu ve 3 erkek kardeşin 2si yerlerini sattı. kızlar haklarını kardeşlerinden alamadıkları için o satılan yerlerden hak talep edebilir veya haklarını alabilirmi. Birde satılan o yerler geri alınıp pay edilirse satılan yerlerını tapusu iptal olurmu? Ve zaman aşımı varmı dava acabilmek için. Şimdiden sagolun
Anneannem vefat edeli 10 ay oldu. Vefat etmeden önce oğullarına üzerindeki tapulu tarlayı satış yapmış fakat ortada ödenen herhangi bir meblaa yok. Bu satıştan bizim haberimiz vefatından sonra miras paylaşımında oldu. Şimdi biz bu satış işlemi sonrasında nasıl bir yol izlememiz gerek bu satış iptal edilebiliyormu ve annem bu haberi duyduktan sonra miras paylaşımını kabul etmedi ancak dayımlar ve teyzemlerin kendileri kura çekerek bize de yer vermiş ama biz kabul etmiyoruz. Şimdi biz bu olayları gözönünde bulundurarak nasıl bir yol izlememiz gerek yardımcı olursanız seviniriz şimdiden teşekkürler
İlker Bey,
Muris muvazaası davası ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Merhabalar;
Annemi 99 depreminde kaybettim, şu an üvey anne öz babamla yaşıyorum. Sorunum şu;
öz dedemden kalan bi yerimiz vardı 1 anane 3 dayı ve (annemin yerine) ben mirasçıyız, bu yere müteahhit 4 daire verdi
3 adet 3+1 , 1 adet 2+1 daire aldık fakat ben izmir’de olduğumdan dolayı istanbul’daki bu yerler için ”güvenerek” dayıma vekalet verdim tüm işlemleri taksimini falan vekaletle hallettik.Fakat sonuç olarak ben mağdur oldum ve bu mallardan dayılar birer 3+1 aldı (ananeyle anlaşarak) bana da 2+1 i ananeyle paylaştırdılar tapusu falan duruyor evim boş daha satılmadı. Ben böyle bir paylaşımı kabul etmiyorum dava açabilir miyim sonuçta paylaşım yapılmış tapular çıkmış.Benim hakkım şu ankinden fazla olur mu, ve dava hakkım varsa bu dava ne kadar sürer ve kazanma ihtimalim var mı burda vekaleti kötüye kullanma var mı bilgilendirirseniz memnun olurum efendim.
Şimdiden teşekkür ediyorum.
hissesi taşınmaz üzerinde bir hissedarın yer kullanmadığı ve kullanacak yerinde kalmaması durumunda mahkeme resen yer ayırıp kullanma kararı verebilir mi
Merhaba avukat bey annanem öleli 54 gün oldu 4 katlı binası 2 dükkanı var daha Öncesinde anneme yarım kat bi daire almışlardı tapu annemin üzerine yanlız dayım olucak adam annemi arayıp sana hiçbirşey yok senin Hakk’ını verdik dedi ne bankadan çağırdılar ne biyerden annem imza vermeden mal paylaşımı olurmu ki bankada parası var ananemin vergisi ödenip alınıyormuş doğrumu
Merhaba Tuğsan bey.
Eniştem vefat etti be ablamla çocukları olmadı. Memlekette arsa var üzerinde ve bu miras ablama ve eniştemin 7 kardeşlerine kalıyor. Altı kardeşi hak talep etmiyor mirasa. Vefat etmiş olan bir kardeşinin 8 çocuklarından ikisi hiçbir şekilde ilgilenmiyorlar olayla. Ablam kendilerinde olan 100% de 2,5 olan haklarını almak için dava açıyor.
Mirasın tamamını alabilmek için arsa ihaleye girmesi mecburmu? Yanı Ablam arsasının tamamını nasıl alabilecek ?
Saygılar iyi günler
Merhaba ,
Babam 1995 de vefat etti,annemin üzerine olan evlerimiz dışında ortak olan (babamın üzerinden bize kalan) evler ve arsa tapuda hissedar görünmek sureti ile taksim edildi 8/2 anne – 8/3+8/3 .
Danışmak istediğim konu şu ;
ablam bunca yıldan sonra (tabi dara düşünce) 3 ümüzün üzerine olan yerleri mahkemeye vererek satılmasını ve 3 taşınmazda ki pay hakkını almak istediğini bununla ilgili olarak ta avukatla görüştüğünü söylüyor .
böyle bir hakkı var mı bunu annemde bende istemiyoruz .
bir diğer sorumda ,annem kendi vasiyetini nasıl oluşturabilir 60 yaşında sağlıklı (rapor ,noter,avukat gibi)
Merhaba büyükbabam vefat etti 9 tane daire babaanemin üzerine babaannem sağ yaşı 70 in üzerinde birkaç gün önce adaletsiz bir şekilde kendi aralarında kura çekimi yapmışlar ve daha önce dedem vefat etmeden dairenin bir tanesini satıp çocuklardan birine veriyor 8 daire kalıyor oda işte dediğim gibi kendi aralarında çekilen kura da pay ediliyor benim babamda bu çocuklardan birisi geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla ve ameliyatlar nedeniyle sessiz kalıyor bu adaletsiz paylaşıma yarın notere gidip tapular verilecekmis ve biz bu paylaşımı kabul etmiyoruz babamızın vekâletini alıyoruz yarın kardeşimle birlikte ve gerekirse devlet tarafından ihaleyle değerinin altında bile satılmasına razıyız diğerler kardeşleri biz razi olduğumuz için ve babaanemin aklı melekeleri yerinde olduğu için bir şey elde edemezsiniz şeklinde konuşuyorlar hem daha önce satilip diğer çocuğa verilen için hemde adaletsiz paylaşım için yapılabilecek hukuki işlem konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba tuğsan bey dedem vefat etmeden önce bana 5 trilyon değerinde arsa bırakmış.Çocuklarına miras bırakmamış . Bana bırakılan mirastan pay alabilme hakları var mı ?
Saklı payları doğrultusunda evet vardır.
Merhabalar 32 yaşındayım dedem ben 1 yaşında iken vefat etmiş, annemde ben 9 yaşında iken vefat etti. Dedemden toplamda 120 dönüm arazi kaldı, mevkileri farklı yerde olarak. 2 dayım 1 teyzem ve ben mirasıyız. Mirasçı olan akrabalarım paylaşıma yanaşmıyorlar. Onlarda yanaşmayınca ben kendi arazilerimi ne değerlendirebiliyor ne de satışını gerçekleştiremiyorum. Taksimi kabil değil davası açıp hakkımın tarafıma ödenmesini talep edeceğim mahkeme yoluyla. Dava ne kadar sürer? Babam yaşıyor babam mirasçı kabul ediliyor mu?
merhaba benim kayınvalideme annesinden kalan miras var. Arsa üzerine yapılmış iki tane ev var. Kayınvalidem Romanya’ dan gelmiş annesiyle İzmir’de beraber almışlar. arsayı. bu arada 35 yıl önce annesi ölmüş tabi arsa kayınvalideme kalmış. Sonrada Romanya’dan kardeşler gelmiş 13 yıl önce Türk vatandaşı kimliğini almışlar. Kimlik çıkartmışlar bu sebeple karşı dava açmışlar mirastan pay istiyorlar bu durumda ne yapılabilir. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba acil. 2002 yılında dayım öldü. Apartmanında teyzemin çocukları ve teyzemin torunları oturuyor yıllardır. O zamanlar bu daireleri dayımın onlara devredip sattığını vs falan söyleyerek annemin hiç bir işlem yapmasını engellemişler. Şimdi evimize gelerek açtıkları miras paylaşımı davasında sonucunda bilirkişi raporunda anneme dayımın 288 kabul edilen kısımdan 120 pay olduğuna, teyzem öldüğü için onun çocuklarına da 42,42,42 pay eşit olarak hakları olduğuna karar vererek mahkemeye sunulmuş. Bize sadece bilirkişi raporunu gösterdiler başka da bişey görmedik. Üstüne üstlük de annemden imza almaya gelmişler. Kesinlikle imza vermedik. Ama nasıl bir yol izleyeceğimiz bilmiyorum nereye nasıl başvurmalıyız annemin hakkını nasıl alabiliyoruz. Yıllardır anneme haksızlık yaparak orayı işgal bile etmişler. Bir yol gösterin bize. Çok teşekkür ederim.
Merhaba Tuğsan Bey, Babam vefat ettikten sonra şu an içinde oturmakta olduğumuz ev ve arsada miras paylaşımında anlaşmaya varılamadı, bunun üzerine varislerden 1 i mahkemeye arsanın ve içindeki 3 evin mirasçılara mümkünse aynen taksimi mümkün değilse satışa çıkması üzerine dava açtı dava süresince yine anlaşmaya varılamadı ve mahkeme evlerin ve arsanın satışına karar verdi. biz evimizin içinde olduğu payı tek başımıza satın alabilir miyiz? Evin bedeli bize ödenecek yalnız 5 sene önce belirlenen bilirkişi raporundaki değere göre karar vermişler ve bu süre zarfında evde 20 bin tllik tadilat yapıldı. bizim bütün arsayı evleriyle birlikte satın alacak maddi durumumuz yok fakat kendi payımıza düşeni alabilecek güçteyiz. Ne yapmamız lazım?
Merhaba tugsan bey,dedem vefat etti.babamlar 9 kardes ve tereke 7 farkli buyuklukte tarim arazisi.babam yalnizca 1 arazinin miras payina mahsup edilmesini istiyor fakat anlasmaya varilamiyor.eger dava acilirsa illa ki araziler satilip 9 a mi bolunecek yoksa hakimin bir araziyi bir kisiye ozguleme sansi var mi ?
Simdiden tesekkur ederim.
Anlaşma yahut mahkemece bölünerek mirasçılara mal paylaştırılması mümkün değilse satışı ile bedeli paylaştırılacaktır.
İyi geceler. Benim annemin babasına ve kendi babama ait 3 katlı binası var. Annem vefat ettiği için ardından dedemde vefat edince dedemin rahmetli anneme bıraktığı haklar biz 3 kardeş ve dedemin ikinci eşine kaldı. Ben babamın bakımını bir Bakımevi desteği ile sürdürmekteyim. Babam 75 yaşında olup akıl sağlığı raporu alınarak 1/2 dükkan hissesinin alış satış vekaletini bana verdi. Dedem vefat edince bende 1/2 hisse ayrıca dedemden kalan 4/1 hisse ve Ablamın 4/1 hissesi ve dedemin ikinci eşinin 4/1 hissesi ve kardeşim 4/1 hissesinin alım satım vekaletkerinide bana verdiler. Binadaki kiracının çıkmaması sebebi ile ondan kurtulabilmek için herhangi bir ücret talep etmeden elimde bulunan toplam 8/8 hisse ile bu yerin Ablamın kızına satışını yaptık. Fakat kardeşimin eşi 8/1 hissenin kardeşim Rıza gösterip vekalet verdiği halde aklı bali olmadığını savunarak bana dava açacakmış. Bu durumda ben ne yapmalıyım. Yardımcı olur beni yönlendirebilirseniz memnun olurum. SAYGILAR.
muvazaalı satış nedeniyle yasal hakkı zarar gören kimse yasal haklarını kullanabilir. akıl sağlığı yerinde olmayan kimsenin yaptığı hukuki işlemler geçersiz olacak olup akıl sağlığı yerinde bu iddia soyut kalmaktadır.
İYİ CALIŞMALAR HOCAM SAYGILAR EĞER BU BU MESAJIN CEVABINI YAZARSANIZ COK SEVİNİRİM
BİZ 4 KİŞİYİZ MİRASCI OLARAK MİRASCIMIZIN 1 i ÖLDU VE ONUN YENİ EVLENDİĞİ EŞİ ÜSTÜMÜZDEKİ MÜLKLERİN SATIŞINI İSTEDİ DAVA ACTI AMA BU SATIŞA ACTIĞI MÜLKLERİN HER PAYINDA ÖLEN MİRASCININDA PAYI VAR BİZLE BERABER BU KİŞİ 2014 TE ÖLDU AMA MİRASCI ÖLMEDEN ÖNCE 2010 DA NOTER HUZURUNDA 4 MİRASCI HALGİ MÜLKLER KİMİN OLDUGUNU BELİRLEMİŞTİK ÖRNEK ( 2 KAT ÖLENİN 5 KAT BENİM 4 KAT DİĞER MİRASCININ ) VE SAYRE HAKİM BU NOTER ANLAŞMAYI KABUL EDERMİ
Miras taksimi konusunda dava içerisine ilgili anlaşmayı sununuz.
sayin avukatim ben almanyada yasiyorum yillar önce abime babamdan kalma tarlayi yaklasik 6000 eur ya satin aldim bu parayi bankayla yolladim yolldiktan sonra kendisinden bana devrettigine dair imza istedim kesinlikle imzayi atmadi bizde büyük abimizdir diye nasil olsa ilerde imzayi atar diye önemsemedik ben bu 6000 eur yu 2001 den 2006 yilina kadar her ay taksitle ödedim büyük abim tutmus hepimizi benim mirasimi vermiyorlar diye su an mahkemeye vermis su an elimde mahkeme tebligati var su an mahkemeye bir itiraz mektubu yazmak istiyorum ama ne yazacagimi bilmiyorum bana yardimci olursaniz sevinirim yada Epostama itiraz dilekce örnegi gönderirseniz sevinirim hosca kalin. yüksel atak
Özürlüyüm. ölü Babamız tarafından miras davası 6 ay önce bitmiş, mirasçı olmamıza rağmen sonuçtan haberimiz olmadı, ödemeden de haberimiz yok, beklemenin belli bir süresi var mıdır? Ne yapmalıyız? Saygılar
Merhaba tuğsan bey benim eşim 5 kardeş 10 sene önce mal paylaşımı yapıldı ve 2008 de kadostro gelip müşterek tapu aldılar. Ve en küçük erkek kardeş baştan konuşulduğu gibi kendine ev yapıp bizim oturduğumuz evin alt katından çıkacaktı ama şimdi çıkmıyor ve bizden para istiyor biz ona hem ev yeri hemde fazladan fındık bahçesi verdik ama anlaşmayı bozuyor tekrar mal paylaşımı yapabilirmiyiz yada mahkemeye başvurabilirmiyiz
Tuğsan bey merhaba
Annemler 3 kardeştir 1 erkek 2 kız Anneannemizden 1 daire miras kaldı Dayımız şu anda bu dairede oturuyor kira ödemediği gibi
evin satışınada müsaade etmiyor zorluk çıkarıyor bunu mahkeme yoluylamı çözmemiz gerekiyor başka bir yolu varmıdır ve
mahkeme satışıyla ev değerinin altında fiyatamı satılır
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkir ederim
iyi çalışmalar
Merhaba Tuğsan bey miras paylaşımında sorun yaşayan tüm yorumculara zaman ayırıp bilgilendirmeniz sizin şahıslara olan saygınızı gösterir ki bu da mesleğinize saygınızın göstergesi diye düşünüyorum. 25 yıllık devlet memuruyum. Biz 3 öz kardeşiz öz annemizi küçük yaşta kaybettik. Babam 2. kez evlendi 2 de üvey kardeş oldu toplam 5 kardeşiz. Anne baba kamuda çalışandı. Kooperafe girdiler taksitle ev sahibi oldular oturma tarihi 1999 üvey annem öldüğümde mirasım bizim üvey olan çocuklarına kalsın diye tapuyu üstüne yaptırdı 2013 yılında vefat etti. Babam ve üvey kardeşlerim miras kanununa göre işlemleri yaptırdılar beraber yaşıyorlardı ve 2017 şubat ayında babam vefat etti. Babamın vefatından geriye 1 ev bir araba ve köy var üvey annemin üzerine olan evde sorun yaşıyoruz. Kanuna göre 8/2 payın 5′ e bölünmesi isteniyor ancak taksitleri ve evin geçimini ikisi birlikte ödediği için saklı pay var mı ? evi kullanan kardeşim miras payını vermemek için anlaşmaya yanaşmıyor davaların süresi ne kadar devam eder kullanım tedbiri ya da başka yaptırım ne yapabiliriz. Bilgilendirme yaparsanız çok memnun olacağım.
Merhaba Tugsan Bey,Babam 2007 yilinda vefat etti vefat etneden 3 yil once 75 yasinda bir evlilik yapti biz 5 kardesiz bir arsa var mirascilar arasinda anlasmazlik var kardesler anlasiyor ama uvey annemiz anlasmaktan yana degil 5 kardes vekaletini bir kardese verdi sadece uvey anne yaklasmiyor bu durumda arsanin tapusunu nasil aliriz tesekkurler
Merhaba Tugsan Bey,
Babam 2007 Yilinda ikinci evliligini yapti, evliligini yapmadan 2-3 Hafta önce Mal Varligin tümünü en Büyük
Abimin üzerine (3 kardesiz) verdi o anki durum öyle gerektiriyordu.
Mal Varligini Satis Yada Bagis Yoluyla abimin üzerine verilmesi diger 2 Kardes icin bir Dezavantaj olarak Döner mi?
Yil 2017 Mal Paylasimi halen yapilmadi, Babam Üzerinden vermis oldugu Mal Varligini Noterli Vasiyetname olarak
Cocuklarina Paylasim yapabilir mi? Büyük Abimden Vasiyetname alinirsa?
Kendi Payimi nasil alabilirim ? Nasil bir Yol cizmemi Tavsiye edersiniz?
Tesekkürler
iyi akşamlar annemin miraslık davaları varda suren en son bi kagıt geldi ve bu kagıtta anneme düşen 3.0720.000 pay yazıyor bu ne anlama geliyor anlayamadık 3.072.000 pay kaç metrekareye tekabul ediyo yardımcı olursanız sewınırım
iyi geceler babam vefat etti annem ayzaymır hastası abim vasi olarak şu an mallardan sorumlu benimde eve ihtiyacım var abim annem ölmeden mirası paylaşmıyacagız diyor mahkemeden malların satılıp parasını paylaştırılmasını isteyebilirmiyim babamdan kalan 2 adet ev var birisi üç kat iki katı ev alt katı dükkan bu dediğim yer toplam 600 küsür m2 diğer ev iki katlı onunda toplamı 250 m2 . biz iki kardeş bu malları öleşmemiz lazım ama abim bekletiyor onun durumu iy devlet memuru iki adet evi var benimevim yok özel sektörde çalışıyorum kütahya da abim ankara da meclis te çalışıyor
Dava sürecine girebilirsiniz.
Merhaba Tuğsan bey Dedem Nisan 2008 de vefat etti. Vefat etmeden önce 2 dayıma değerli 2 arsa üzerine ev yaptı ve arsaları onların üzerine geçirdi. Şu anda dedemden kalan tarlaları da dayımlar ekip biçiyor. Dayımlara verilen bu arsalar için dava açma süremiz geçti mi? Diğer tarlaların da paylaşılmasnıı ve kendi hakkımız olan yerleri kendimiz kullanmak istiyoruz. Bu konularla ilgili nasıl bir dava açmamız gerekiyor.
Merhaba Sn.Tuğsan bey ,
1981 senesinde 4 kardeş babamızdan kalan ve 2598 m2 olan arsanın paylaşımını, tüm kardeşler bir araya gelerek ve arsanın krokisini de çizerek paylaştık. Yola cepheli olan kısıma düşen 2 kardeş (caddeye bakıyor daha degerli diye) m2 olarak daha az pay, arka kısımda kalan arsadan ise ( arka kısım daha değersiz diye) m2 olarak daha fazla pay aldı.
Bu kroki üzerinde paylaşılan m2 ler değerinde yerler tapu da m2 olarak taksim edildi . Ancak tapuda kayıtlar krokideki gibi belirtilemediğinden yalnızca m2 olarak paylaşım yapıldı.
Kardeşler arasında düzenlenen kroki halen elimde mevcut.
Sorum şöyle olacak :
1 – Aramızda kardeşlerimle yapılan anlaşma ile kroki seklinde imzalanmış olan sözleşme (4 kardeş ve iki şahit imzası da bulunmaktadır. ) Bu aramizda ki sözleşme paylaşımda resmi olarak geçerli midir ? Yani anlaşmazlık durumumda mahkeme v.s. yolu açık mıdır?
Geçerli ise ;
2 – Arsanın arka kısmından yol geçmiş olup, fazla pay almış olan kardeşlerin hissesinden mi yola gider yoksa tüm kardeşlerin tamamından mı ?
Aramizda yapılmış olan yazılı anlaşmada yer alan 2 kardeşim vefat etmiş olduğu hususları da dikkate alınarak soruma cevap verebilirseniz sevinirim .
Iyi çalışmalar dilerim .
iyi günler;
tuğsan bey babam erken vefat ettiği için dedemden bana toplam imarlı 36 dönümlük bir arsa düştü yanlız bunlar parsel parsel yanyana ve biz 5 hissedarız ve anlaşamıyoruz ben kendi parselimi yani 7,20 dönümümü ayırmak ve kendi tapumu çıkarmak istiyorum bundan dolayı karım veya zararım varmıdır. rica ediyorum önerinizle birlikte açıklayıcı cevabınız olursa sevinirim… ?
Merhabalar,
Dedemden kalma bir arazimiz var. Bu arazinin bir köşesinde, babamın üzerine tapusu olan bir evimiz var ancak kalan alan dedemin üzerineydi. Dedemin ve babaannemin vefatından sonra halam ve babam iki varis olarak mal paylaşımında bulunmak istediler. Mevcut arazi üzerinde babamın yaptığı ahır, samanlık gibi alanlar mevcut ve aktif olarak kullanıyor.Babam halamın payını satın almak istedi. Bir kaç sokak aşağıda oturan halam son derece geniş bir eve ve araziye sahip olmasına rağmen dedemden miras kalan (bizim evimizin önündeki bahçe olan) alandan pay almak için ısrar ediyor satmaya yanaşmıyor. Babam satın alma konusunda ısrarcı olunca da değerinin 3-4 kat fazlası gibi fahiş fiyatlar istedi. Arazi bölünmeye uygun değil üzerinde taşınmazlarımız var. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? Arazi bölünmeye uygun olmadığı için açık arttırma yöntemiyle satışa sunulur ve fazla parayı veren alır mı? yoksa babama satın alması için bir öncelik sağlanır mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
MERHABA ..
Dedemden kalan miras ile ilgili,
dedem 4 kardeş fakat mal bölüşümünü haksız yapmışlar 2 kardeşe misal 40 dönüm birine 40 dönüm birine 10 dönüm birine 10 dönümde dedeme vermişler şimdi diğer akrabalarımızın doğmamış çocuu bile malı mülkü doğmadan belli ama bizde bölecek yer kalmadı 1950 1990 yılları arası olmuş bir olay bununla ilgili bir kanun madde varmıdır nasıl eşit paylaşıma gidebilriz. teşekkürler
merhaba
anneannem anneme kalacak mıras için vasıyet yapmış ve anneme kalan payı dayımın cocuklarına bırakarak azaltmış. annemde vasıyetın ıptalı davası actı . Dava sonucunda vasıyet kabul edıldı . Anneanemın anneme bıraktığı pay boylelıkle aynen kabul edılmış oldu. E devletten verasete baktığımızda bu payda gozukmuyor herhangı bır kayıt yoktur dıyor. Acaba anneanemın anneme bıraktığı payadamı el koydular. Bız davanın sonuclanmasından sonra her hangı bır işlem yapmadık. TEŞEKKURLER.
hizmetiniz ıçın şimdiden teşekürler. benim sorum teyzemin kendi üzerindeki dairenin tapusunu kizinin üzerine verdi (üç çocugu var)avukatla konuşmuş cocuklara soylersen evin tapusunu kızımın ustüne verdim ve bir yil dava açmasalar öldükten sonra miras alamazlar demişdoğrumu acaba biraz uzun oldu şimdiden teşekürler.birde miras vermemek ıçin başka yolu varmi acaba
Merhaba sayın tuğsan bey.Yönledirme açısından yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum.
dedemin vefatından yaklaşık 9 dönümlük 3 de 2 si fındıklık olan arazi kaldı.Toplamda 9 hissedarız.Tapuya bizzat kendim giderek 3. şahıslara satılabilmesi için gerekli olan işlemleri ben yapıp hissedarların hisse oranının belirtildiği şekilde intikal işlemi yaptırdım.Anlaşmak amacıyla hisse oranında yerleri kendi aramızda pay edelim dedik anlaşamadık. Fındık bahçesindeki tüm fındıkları kedileri toplayıp bizim toplamamıza izin vermediler.Sizden ricam nasıl bir yol izlemeliyiz?İzaleyi şüya davası mı açmalıyız yada izaleyi şüya açmadan yerler satılmadan sadece yer belirtme bölünme için mahkemeye açabileceğimiz bir dava var mıdır ?
Saygılarımla teşekkürler
İyi günler babamlar 8 kardeş 20yıl önce noter huzurunda yerleri paylaştılar Bugün babamın kendi üstüne yani hissesiz dava açtılar siz ce sonuç ne olur tabu kadastro geceli 10 yıl oldu
merhabalar iyi günler tugsan bey sizden bir yardım ve bilgi talep ediyorum bi çok yoruma baktım ama beni ilgilendirene rast gelmedim… bizim dededen kalma 600 m2 bir arsamız var ve bu arsa 6 kadreşe miras babamla burayı satın almak istiyoruz ama amca ve halalarım kendi kardeşine fiyatı afaki yüksek çıkartıp yabancı bi şahsa makul fiyat veriyorlar biz alalım diyince fiyatı yükseltip işi zora sokuyorlar ayrı yetten maddi yünden küçük bi sıkıntımız olduğunu 1 2 sene kadar idare etmelerini istiyoruz ama müşteri bulup satmayı tercih ediyorlar ben ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler..
Merhabalar Tugsan bey, sizden bir husus hakkında bilgi alma babamdan kalan mirası ben ve bir öz kardesim ve 3 diğer üvey kardeşlerim paylaşmak üzere ve ben o evde oturdugum içi n evin satılmasını isteyerek dava açtılar. bilir kişi geldi ve 10-15 gün içinde değer biçilecegi söylendi. ben evin satılnmasını istemiyorum. ne kadar sürede ve nasıl itiraz edebilirim? eğer itiraz edersem satılır mı satılmaz mı. yardımcı olursanız cok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler. İyi aksamlar…k istiyorum.
Merhabalar Tuğsan bey biz bu miras davası için bi avukat tuttuk ve ona 7000 TL ödeme yaptık o da sadece mal varlığı tespiti ve bi kaç bişey yaptı ama hala bir sonuç yok. 2017 Eylül ayında kayınpederim vefat etti kayınpederim 1996 Ankara kurtuluş ta bi apartman yaptırıyor ve bir süre geçtikten sonra kayınpederim apartmanı babasının üzerine yapıyor. Kayınpederimin üzerine kayıtlı olarak 17 tane tarla çıkıyor ve geçen mayıs ayında apartmanın fotoğraflarını çekmeye gelmişler. Kayınpederimler 4 kardeşti Kayınpederim vedat etti 3 kardeş kaldılar. Kayınpederim ilk evliliğinden eşim ve kardeşi var 2. evliliğindende 3 tane çocukları var ve 2. Karısıyla evliyken vefat etti. Şimdii eşimin halası ve eşimin mal paylaşımı olmasını istiyorlar ve bunun için şuanda bizim nereye nasıl başvurmamız gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyiz artık miras paylaşılsın istiyoruz çünkü yurt dışında yaşıyoruz lütfen bize yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim kolay gelsin.
Merhaba Tuğsan bey miras paylaşımı satışta iken ihtisas mahkemesine gitti neden gider devlet benim için haberim olmadan avukat tutarmı avukat benim için kendisine vekalet vermişim gibi kendini atarmı teşekkur ederim iyi çalışmalar
Merhaba,
Babam 2 yıl önce vefat etti.Bankada parası var kardeşler arasında anlaşıp bir araya gelemedik.Mahkemeye verildi.Para paylı mülkıyete cevrildi. Banka karar kağıdı istiyor.O kağıdı nasıl alabiliriz.Yardımcı olabilir misiniz.İyi çalışmalar
Babaanne ve dedemiz vefat etti.10 yıldan beri bakımları ile babam ilgilenmekteydi.diğer iki amcanın ve bir kuzenim kullanmakta olduğu ayrı ayrı tarla vasıflı araziler üzerinde nine ve dedemiz adına yapı kullanım izin belgesi alınmış 3 adet konut var.birkaç tane daha tarla da var.mal paylaşımında sorun yaşayacağımız kesin.bu yapıların olduğu arazileri talep edecekler.ve bu arazilerin değeri arasında ciddi orantısızlık var.biz içindeki evlerle beraber hepsinin satılmasını saglayabilirmiyiz?bir de onca yıl yaşlılıklarında ninem ve dedemle ilgilenmemelerine rağmen tarlaları üzerine yaptıkları evlerden istifade ettikleri için geriye dönük dava açabilirmiyiz?
Kadastro geçerken babam Çocuklarına eşit olarak arazilerini paylaştırdı.Bir kısım arazi ise üzerinde kaldı.Vefatından sonra danışıklı olarak abim dava açtı başka yerlerden hak iddaa etmemek kaydıyla mahkeme kararıyla arazisini genişletti.Daha sonra abimle aramız açılınca kalan yerlere bende ortağım diye söylemlere başladı.(Başka taraflardan hak iddaa etmeyeceğim ibaresi mahkeme tutanaklarında mevcut)Ayrıca kalan yerler üzerinde abim hala daha ortak görünüyor.Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekir.Vereceğiniz bilgi için teşekkür eder saygılar sunarım.