Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jul 30
Rating:
Türk Hukuk Sistematiği içerisinde önemli yer işgal eden sözleşme türlerinden biri de ölünceye kadar bakma sözleşmesidir. Bu sözleşmenin uygulamada ki yeri hiç azımsanmayacak seviyededir. Ancak bu sözleşmenin kanunda önemli geçerlik şartları mevcut olmakla birlikte bilgisizlik nedeniyle yapılan sözleşmeler ciddi problemler yaratmak ve önemli mağduriyetlere yol açmaktadır.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi kaynağını 2 farklı kanundan almaktadır. Bu kanunlar 4721 Sayılı Medeni Kanun ile 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’dur.
4721 Sayılı Medeni Kanunu’nun 527. Maddesine göre “Mirasbırakan yapacağı bir miras sözleşmesi ile belirli bir malını veya mirasın tamamını sözleşme yaptığı 3. Kişiye devredebilir.” Hükmü getirilerek ölünceye kadar bakma sözleşmesinin miras hukuku ile arasından organik bağ kurulmuştur. Spesifik olarak ölünceye kadar bakma sözleşmeleri 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 611 vd. maddelerinde belirtilmiştir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım borçlusu bir mal veya hizmet karşılığında bakım alacaklısına ölene kadar bakıp gözetmeyi kabul eder. Bu bakım ve gözetim karşılığında ise bakım alacaklısı bir malvarlığı değerini devretme borcu altına girer. Burada tek bir malvarlığı değeri olabileceği gibi bütün malvarlığı da devredilebilir. Bakım borçlusu mirasçı olarak atanabileceği gibi genel sözleşme hükümlerinde göre de sorumluluğu doğabilir. Burada takdir yetkisi bakım alacaklısına tanınmıştır.
Ölünceye kadar bakım sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için birtakım şartlar öngörülmüştür. Bu şartlara göre ölünceye kadar bakım sözleşmesi miras sözleşmesi gibi yapılır. Miras sözleşmeleri ise resmi vasiyetname hükmünde düzenlenmelidir. Resmi vasiyetname için 2 tanık ile birlikte notere veya sulh hukuk hakimine başvuru kanun tarafından zorunlu tutulmuştur. Kanun koyucunun ölünceye kadar bakma sözleşmesini bu kadar sıkı şekil şartlarına bağlama sebebi bakım alacaklısı için arz ettiği önemin büyük olması ve önemli malvarlığı devirlerine imkan tanımasıdır.
Bakım alacaklısının burada kendini garanti almasına kanun koyucuda kolaylık göstermiştir. Bu kolaylığın göstergesi olarak da devredilecek malvarlığı değer üzerine rehin veya ipotek tesis etme hakkı tanınmıştır.
Burada sözleşmenin kurulması ile bakım borçlusu bakım alacaklısına kendi aile ferdiymiş gibi davranmak zorundadır. Aksi halde devredilecek malvarlığı değeri üzerinde hak iddia edemez. Burada bakım borcu içeriğine tedavi ettirme vb. gibi sağlığı ile alakalı önemli hususlarda girmektedir.
Av. Halil İbrahim ÇELİK
Bir önceki Miras Hukuku makalesi Mirastan kimler pay alabilir? i okudunuz mu?
Bu sozlesmeyi yapacagimiz anne 87 yasinda.Akil sagligi yerinde degil ise bakmayan istemeyen cocuklar ile bakmak isteyen cocuk arasinda bu sozlesme yapilabilirmi.Yani kardeslerin bir kardesine annesine omur boyu bakamasi karsiliginda annesinin mirasini vermesi olayi.Anne 87 yasinda esi de rahmetli
Noterden yapılan sözleşmelerde yaşın yüksek olması nedeniyle sağlık raporu istenebilir.
Merhabalar
Anneannem 89 yaşında. 3 çocuğundan sadece annem sağ. 6 tane torunu var. Ancak tüm ihtiyaçları ile ben ilgileniyorum. Ölünceye kadar bakım sözleşmesi yaptık. Medeni kanuna göre. Ancak bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için tapuya şerh düşülmesi gerekiyormuş. Fakat bu konuyla ilgili tapuda bana kimse cevap veremedi. Tapuda şerh işlemi yapmalımıyım?? Nasıl yapacağım?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhaba avukat bey bi sorum olacaktı benim babamın bi arsası vardı bu arsaya abim ev yaptırdı babam hayatta olduğu sürece bu ev babamın olacak babam vefat ettiği zaman abim olacaktı fakat abim 1999 yılında arsayı babam amcama satmış gibi göstermiş ve amcamdan 2001 yılında kendisi almış babam şu anda hayatta ve abim evi satmak istiyor diger kardeşler de hakkını istiyor diger kardeşlerin hukuki olarak hakki nedir babamızın evi abime vermesine itiraz etmek istiyoruz bu konuda neyapabiliriz
Ben bakma sözleşmesi yaptırmak istiyorum istiyorum karşı taraf kabul ediyor fakat hiç bir mal karşılığında değil. Bu kişi şu kişiye ölünceye kadar bakacak diye noterde yaptıra biliyormuyuz
Merhaba,
Annem 75 yaşındayken Meme Kanseri yüzünden bir göğsü alındıktan sonra ruh sağlığı raporu ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaparak kendi üzerindeki malvarlığını üzerime yapmıştır ve noter tarafından onaylanmıştır. Diğer oğlu ise bu sözleşmenin mal kaçırma amacıyla yapıldığını iddia ederek itiraz etmiştir. Dava nasıl sonuçlanır ? Bu itiraz davası için ne gibi deliller sunabiliriz?
Tüm malvarlığının üzerinize geçirilmesi bahsettiğiniz süreçte aleyhinizedir. Konu ile ilgili hukuki destek almanızı öneririm.
ben özcan babam 71 yaşında 4 senedir felçli yatalak 4 yıldır ben bakıyorum babamı evde bakımı benim üstüme tek başıma ve kanunen vasisi,de benim yanlız ailede 6 kardeşiz kimse bakmayı kabullenmedi 4 yıl önce ben aldım ve bakıyorum şimdi babama ufak bir miras düştüğü için abim ben bakıcam bana vereceksin bende hizmet etmek istiyorum diye kelimeleriyle bana sorun yaratıyor konuya dönecek olursam ben abimin babamı mefati üzerine istediğine inanıyorum ama bunu kanıtlama imkanım yok ve ben babamı bu kişiye vermek istemiyorum sürekli bakması için vermek istemiyorum 1 yada 2 ay vereyim diyorum kabul etmiyor hizmetlerinden şüpe duyarım abim vermezsen mahkeme acarım bende oğluyum bakmak istiyorum senden alırım diyor ben bu durumda ne yapacağımı bilmiyorum babamı ilgisiz olan bu kişiye vermek istemiyorum ölene kadar ben hizmet edip bakmak istiyorum lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ne yapabilirim mahkeme açsa bana abim babamı benden alabilirmi almaması için ne yapabilirim cevap lütfen not.4 yıldır ben bakıyorum evde bakım sorumluğu bende ve 4 yıldır vasisiyim
MERHABA AVUKAT BEY NENEM 85 yaşında ALZHEIMER HASTASI EŞİ VEFAT ETTİ KIZLARI BAKIYOR ŞİMDİ.5 KIZI VAR FAKAT 2 KİŞİ BAKIYOR ŞUANDA DİGERLERİ FARKLI NEDENLERDEN DOLAYI BAKMIYORLAR SADECE NENEME AİT OLAN MİRASIN ŞUANDA BAKIMIYLA İLGİLENEN KIZLARINA ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA AKDİ İLE BIRAKABİLİRMİ
İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM