Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jul 7
Rating:
Mirasın reddedilmesinin hangi koşullarda gerçekleşebileceği ile ilgili bilgileri bir önceki makalemizde sizinle paylaşmıştık. Kendilerine kalan borca batık mirası reddetmek isteyen mirasçıları en çok düşündüren husus vefat edenden kalan emekli maaşını (ölüm aylığını) almaya devam edip etmeyecekleri hususudur. Bu konu ile ilgili tarafımıza gelen soruları cevaplamak amacıyla bu makalede gerekli bilgileri sizinle paylaşmaya çalışacağız.
Mirasın reddedilmesi ile mirasçılar, ölenden kalan taşınır, taşınmaz, alacak, hak ve borçların tamamından feragat etmiş sayılırlar. Borca batık miraslarda herhangi bir irade beyanına lüzum kalmadan mirasın reddedilmiş sayıldığı kabul edilir. Normal şartlarda mirasçıların mirası kabulleri için herhangi bir irade beyanına lüzum yoktur. Ancak borca batık mirasta, kabul için ayrı bir irade beyanına gerek vardır. Zira kanun borca batık mirasın hükmen reddedildiğini kabul etmiştir. Borca batık olmayan mirasta tereke kendiliğinden mirasçılara geçerken borca batık mirasın geçmesi için kabul beyanında bulunulması veya kabul beyanı yerine geçebilecek davranışların yapılması gerekmektedir. Örneğin mirasçı borca batık mirasta borçları ödemeye veya alacakları toplamaya başlamış ise artık o mirası reddedemez. Reddedilen miraslarda ortaya çıkan problemlerden tabir-i caizse en önemlisi vefat edenden kalan emekli maaşının mirası reddeden mirasçıya kalıp kalmayacağı hususudur.
Gerekçesine girmeden önce sonuca değinirsek eğer, mirası reddeden kişi vefat edenden kalan emekli maaşını (ölüm aylığını) almaya devam eder. Hukuken ölenin emekli maaşı mirasına dahil sayılmamaktadır. Sebebi ise emekli maaşının ölenin yıllar boyunca devlete yatırdığı primler ile hak kazandığı bir ödeme olması ve miras kapsamına girmeden doğrudan mirasçılar üzerinde devam eden bir alacak hakkı olarak kabul edilmesidir. Emekli maaşı (ölüm aylığı) burada miras kapsamına girmeden el değiştirmektedir. Bu el değiştirme hususu nedeniyle ölüm aylığı miras kapsamına girmeden mirasçılar üzerinden devam etmektedir. Bu durum Yargıtay kararlarına da konu olmuş ve Yargıtay emekli maaşının miras kapsamına girmediğini kabule yönelik birçok karar tesis etmiştir. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2005/230073 Esas, 2005/26042 K. ve 26.12.2005 Tarihli kararına göre “Borçluların murislerinden kendilerine bağlanan maaşı sahiplenmeleri Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesi uyarınca murisin mirasını reddetmelerine engel teşkil etmez. Zira, murisin herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan almakta olduğu maaşı terekesine dahil değildir.“ hükmü ile açıkça emekli maaşını miras terekesine dahil etmemiştir. Uygulamada birçok mirasçı ölüm aylığından mahrum kalmamak için borca batık mirası kabul etmektedir. Bilgisizlikle yapılan bu uygulama ile mirasçılar için astarı yüzünden pahalı bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Ancak yukarıda yazdığımız üzere emekli maaşını (ölüm aylığını) almaya devam etmek isteyen mirasçılar herhangi bir soru işaret olmadan borca batık mirası reddedebilirler.
Av. Halil İbrahim ÇELİK & Av. Tuğsan YILMAZ
Bir önceki Miras Hukuku-Davaları kategorisi yazısı için; Reddi Miras
Bu önemli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler ….
babamın bankaya borcu var redi miras talepetmek istiyorum avukat tutmam gereklimi .yoksa hangi belgeler gerekli
Avukat tutup tutmama konusunda kararı siz vermelisiniz. Neticesi itibarıyla avukat tutmak tercih meselesi. Risk almak istemiyorsanız bir an evvel bir avukatla anlaşabilirsiniz.
Babam vefat etti ayri sehirde yasiyoduk anne uvey reddi miras yapmadik ,,bankasinda sigorta parasi ve ayligi var dedi imza attik o parayi aldik arkadan diger borclar gelmeye basladi borca batik hukmu ret yapabilurmiyiz,kredi sigorta veya aylik almak mirasi almakmi
Babam annemle 2002 yilinda anlaşmali olarak başka bir kadinla evlenmek için boşandı anneme nafaka baglandi kapiya gelen postacı bana bir zarf verdi bende ne oldugunu bilmiyordum kabul ettim böyle ce resmi olarak işlem baslamis oldu ve antalyadaki evine zamaninda ödemedigi borclara karşı haciz kondu ben şimdi 34 yasindayim bosandiklarinda 18 dim babam bu olaylardan beni sorumlu tuttu senin yüzünden evim icralik oldu diye beni evlatlıkdan reddedip ölünce de emekli yetim maaşında mahrum etmek istiyor böyle birşey mümkün mü ben babama kötü hiçbir şey yapmadim bıçaklamadim yaralamdım küfür etmedim hakaret etmedim canina kastedmedim anneme yardımcı oldum mahkemede anneme şahitlik yaptim diye beni evlatlıkdan reddetmek istiyor bu mümkün müdür babam ölünce eger mahkeme beni evlatlıkdan redderse ben babamın emekli maaş ını alabilirmiyim cevap verirseniz çok sevinirim iyi geceler…
Mirastan çıkarma kanunen gerekli şartların varlığı halinde yapılabilir. Konu ile ilgili mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İyi günler Tuğsan Bey
Makalenizi okudum. Bizim Durumumuz babama rucu davasından dolayı sgk dan bir borç çıktı.Yanlız Babamdan bize herhangi bir gayrimenkul veya herhangi nir para miras kalmadı aksine bi kaç senetli borç ve açık hesap borçlar kaldı biz bunları ödedik bir adet minibüs vardı bu aracıda sattık rahmetlinin borçlarını ödedik.Yanlız Babamın ölümünden 6 ay sonra sgk dan bir borç muhtırası geldi.35000 lira kardeşimin,benim,annemin aylığının üçte birine el konulacağı hakkında kardeşimle ben asgari ücretle çalışıyoruz. bu borcu ödeme durumuz yok bizde avukatla görüştük avukat bey borca batıklıktan dolayı reddi miras davası açalım dedi.avukatımız gerekli bilgiyi verdi.Ancak benim kafama takılan dava lehimize sonuçlanırsa babamdan anneme kalan emekli aylığı var. bunu almaya devam edermi yoksa bu hakkıda reddetmiş olurmuyuz. birde babam sağken tokiye başvurdu kura çekimi yapıldı daire hakkı kazandı. bu davayı kazanırsak tokide ki daire hakkımız devam edermi yoksa bu haktan hukuken vazgeçmiş mi oluruz.cevap verirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Ben emekli devlet memuruyum. Kredi kartından dolayı borçlandım fakat aradan 7 (yedi) yıl geçmesine rağmen borcumu ödeyemedim. Daha sonra banka zaman aşımından dolayı borcumu “şirketlere” devretmiş. Hala da ödeyebilecek durumda değilim. Üzerime kayıtlı hiçbir mal yok.
Sizden öğrenmek istediğim ben öldükten sonra eşim benim maaşımı reddi miras yapsa dahi alabilir mi? Alırsa ne yapması gerekir. Birde kısa bir zaman sonra Sicil Affı için başvuru süresi bitiyor. Durumum bankalarca ne olur bunlar hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.
Iyi gunler
Babam borca batık sekildr vefaat etti
Bizde reddi miras talebinde bulunduk
Babamdan kalan herhangi bir emekli maasi yoktu
Simdi kalan borcu odeyip babamin uzerinden annemi emekli edebilirmiyim
Simdiden tesekkurler
Merhaba,
Yaşayan kişi için reddi miras yapabilirmiyiz ? Babamızın ne mirasını ne de borcunu kabul etmek istemiyoruz…
Merhaba Hocam,
Kaleminize sağlık, annemiz 30.12.2019 da vefat etti. 14.01.2020 itibariyle borca batık mirasını kayıtsız şartsız reddettik ve mahkeme sonucu 15.01.2020 de mirasın reddinin kabulüne dair kararı açıkladı.
Annemizin katılım bankasında bireysel emeklilik için birikimi var; bu birikim miras kapsamına giriyor mu yoksa emekli aylığı gibi direk mirasçılara verilen bir hak mıdır?
Yardımcı olursanız çok seviniriz.