Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jun 26
Rating:
Miras konusunun toplum algısı her ne kadar ölümden sonra mirasçılara kalan malvarlığı ile ilgili olsa da ölenin malvarlığı her zaman mirasçıları pozitif olarak etkilemeyebilir. Bu makalemizde miras bırakanın borca batık mirasının akıbetini inceleyeceğiz.
Müteveffanın (ölen kimse) ardında bıraktığı malvarlığı hukuk terminolojisinde tereke olarak adlandırılmaktadır. Tereke içerisinde miras bırakanın alacakları, taşınır ve taşınmaz malları, hakları ve borçları girmektedir. Tereke içerisinde mevcut borçlar miras bırakanın alacakları ve mallarından fazla ile tereke borca batık sayılır. Müteveffanın ardından kalan mirasçılar işte bu borca batık terekeyi reddedebilirler. Ayrıca mirasçı ile müteveffa arasında yaşanan kişisel problemler de mirasın reddine gerekçe oluşturabilir.
Mirasın reddi hususu Medeni Kanunu’nun 605 vd. maddelerinde işlenmiştir. Kanun sistematiği içerisinde öncelikle yasal ve sonradan atanan mirasçılara reddi miras hakkı tanınmıştır. Bazı durumlarda kanun herhangi bir davaya veya irade beyanına kalmadan mirasın otomatik olarak reddedilebileceğini hükme bağlamıştır. Buna göre eğer terekenin borca batık olduğu açıkça tespit ediliyorsa mirasçıların herhangi bir işlem yapmalarına lüzum kalmadan mirası reddetmiş sayılırlar. Bu hal dışında kalan diğer ret durumlarında kanun mirasçılara red için 3 aylık bir süre vermiştir. Bu süre genel olarak miras bırakanın ölümünden itibaren başlar. Ancak mirasçıları bu haklarını başka bir tarihte öğrenmişler ise bu tarihi ispat etmek kaydıyla süre öğrenme tarihinde itibaren başlayabilir.
Bazı hallerde reddi miras yapacak kişi bu hakkını kullanamadan ölmektedir. Bu durumda reddi miras hakkı; bu hakkını kullanamadan ölen kişinin mirasçılarına kalmaktadır.
Reddi miras sulh hukuk mahkemesine yazılı veya sözlü bir beyan ile yapılabilir. Burada mirasçılar müteveffanın ölüm yeri veya ölenin son ikametgah yer mahkemesine başvurabilirler. Reddi miras için herhangi bir sebep belirtme zorunluluğu söz konusu değildir. Ayrıca reddi miras herhangi bir kayda veya şarta bağlanamaz. Örnek vermek gerekirse “Şu ev satılmazsa eğer reddi miras yapacağım.” şeklinde bir beyanın geçerliliği bulunmamaktadır. Kısaca belirtmek gerekirse mirasçı reddi miras hakkının olduğunu öğrendiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde herhangi bir sebep öne sürmeden reddi miras talebinde bulunabilir. Böyle bir beyan ileri sürülmez ise kişi mirası kabul etmiş sayılır. Usule uygun red beyanında bulunan kimseye bu husus ile ilgili bir evrak verilir ve durum müteveffanın miras kütüğüne işlenir.
Burada değinmek istediğimiz başka bir hususta mirasçı eğer mirası reddetmeye ilişkin bir beyan öne sürmeden miras ile ilgili tasarruflarda bulunmuşsa; örneğin miras bırakanın alacaklarını tahsil etmiş ise artık mirası reddetmesi mümkün değildir. Ancak burada acil işlerle ilgili bir istisnadan bahsetmekte fayda var. Miras ile ilgili yapılması zaruri, ivedi ve faydalı işlemleri yapanların mirası kabul ettikleri varsayımında bulunulamaz.
Miras en yakın bütün mirasçılar tarafından reddedilmişse artık mahkeme müteveffanın mirasının basit iflas usulüne göre tasfiyesine karar verebilir. Tasfiye neticesinde arta kalan bir malvarlığı değeri olursa bu değer sanki reddetmemişler gibi mirasçılara payları oranında dağıtılır.
Av. Halil İbrahim ÇELİK
Bir önceki Miras Hukuku yazımız Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir? i okudunuz mu?
Miras Hukuku ve Miras Davaları ile ilgili bilgi ve randevu için iletişim kısmında yer alan bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. Av. Tuğsan YILMAZ
Sayin avukat bey miras red davasi icin avukata vekalet verdik karara cikti ama biz tum borclarini devlete olan borclarini odedik neden reddi miras davasi actik onuda bilmiyoruz yanlis yonlendirme sonucu gelisti tum olaylar tekrar dan miras hakkimiz olamazmi iptali yonunDe dava acabilirmiyiz
Mirasın reddine ilişkin usulüne uygun olarak dava sürecini yürüttüyseniz terekede artan bir meblağ bulunmadığı sürece borçlardan sorumlu tutulamamanız gerekir. Avukatınız ile görüşün ve açıklama talep edin.
Sayın avukat bey babam 1 ay önce vefat etti.Vefat yeri İstanbul ikamet adresi Trabzon ben Aydın’da yaşıyorum reddi miras için illaki Trabzonamı başvurmam gerek yoksa yukarıda yazdığınız gibi ölüm yeri olan İstanbul’a başvursam geçerli olurmu.tsk iyi çalışmalar
Ölüm yeri veya son ikametgah adresinde dava açılabilmektedir.
Merhaba,
Babam 2008 de vefat etti.Mal varlığını sevgilisine geçirmek için evlerini onun akrabalarının üstüne 3 el değiştirerek geçirdi.Babamın ödediğini iddia ettii borç o ölünce sanırım hile ile karşımıza 80 milyar olarak çıktı.Bu sebeple kardeşim ve ben babamın mirasını reddettik.Annem reddetmedi,nikahlı eşi olarak.2015 senesinde babamdan 30 sene önce vefat eden dedemden büyük bir miras kalabileceğini öğrendik.Babamın gayrimeşru ilişkisinden soyadını verdiği 10 yaşında bir kızı var.Sevgilisi de bir hayli kanunun boşluklarından faydalanabilen biri..Dedemden bize miras geçer mi,yoksa reddi mirasın iptali davası mı açılmalı?Teşekkürler
Kalabileceğini beyan ettiğiniz mirasın kapsamı ve boyutunu tespit ederek bir miras avukatına başvurmalı ve hukuki süreç başlatmalısınız.
Babam 2008 yılında vefat etti, annem ve kardesimle borclardan dolayı mirası red ettik. 25 sene önce vefat eden büyükbabamın evi kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak. Bahse konu evde büyük babamdan dolayı bsbamın hissesi gözüküyor.ve hala tasfiye yspılmadıgı için babamın vefatından dolayı o evde bizlerin hissesi gözüküyor. Bu apartmanın yıkılıp yeniden yapılması için tüm sakinlerin müteahhitle kat karşılığı sözleşme yapması gerekti.ve herkes inzaladıgı için bizde imzalanak zorunda kaldık. Korkum şu ki babamın terekesinde tasarruf yaptıgımız için reddi miras kararımız iptal olur ve tüm borcları ödemek zorunda kalırmıyız?Yoksa sadece bu tasarrufdan mı sorumlu oluruz?tasfiye yapılması için dilekçe vermem gerekir mi şu an. Bahse konu ev sadece yıkıldı yenisinin yapımına baslanmadı şu an. Cevap verirseniz cok sevinirim.tesekkür ederim
Usuli bir hata mevcut olabilir. Siz reddi mirası zamanında yaptı iseniz söz konusu haklar sizin alt soyunuza geçeceğinden hak sahibi sizin mirasçılarınız olacaktır.
merhaba babam vefat etti ve borclar uzerıme kaldı suan maasımın 4 /1 kesılmekte olumunde 3 aylık sureyı kacırdım ve ıcra yazıları geldı ben avukukata verdım ve mırasın gercek reddı davası acıldı 2014 de ve mahkeme 11.11.2015 te bitti terekeye batık oldugunu ıspatladık koyde kendı babasından kalma arazi cıktı 16 hisseye bolunen ve mahkeme arastırdı degerı 9 bin tl oldugu ortaya cıktı borcu karsılamadı borc vergı dairesine pazalamacılık yapan bi devrekte bi şahsa ve 1 kısı daha yani 3 kişi uzerıne mahkemeyi kazandım devrektekı temmız yoluna gitti sonucunu beklıyorum ama yargıtay nasıl bir sonuc verır onuda bılmıyorum.üzerime kalan bi mal varlıgıda yok ama suan ıcradan param kesılıyor kendı borclarımıda odeyemez duruma geldım.bankadan kredı cektım ve yargıtaya gıtme suresınde kırmızı cızgı yedım şayet yargıtaydan karar onanır gelırse bu devrektekı şahsı bu olay yuzunden nasıl bir dava acmalıyım veya acarsam ne gibi bir sonuc dogurur.İlgiline teşekkür eder saygılar dilerim.
Tufan bey dosyanızı incelemeden Yargıtay sürecinin seyrini ve sonuçlarını öngöremem. O nedenle davanız ile ilgilenen avukatınızdan bilgi edinmelisiniz.
Merhaba Tufan Bey;1996 yılında babamızı kaybettık ben 14 yaşındaydım 4 kardeşiz babanım vergi borcu varmış annem borçlar üzerimize kalmasın dıye mahkemeye hakim karşısında reddi miras vermiş aradan 20 yıl sonra bababım babasından miras kalıyor doğal olarak babam mirascı bizde bababım borclarından dolayı vermiş oldugumuz reddı mırazdan dolayı ona kalan mırasdan ak talep edebilirmiyiz
Anneniz kendi adına reddi miras yaptı ise bu durum sizin mirasçılığınızı etkilemeyecektir.
Tekrar Merhaba annem hatırlamıyor hakim karşısına cıktım soyledım ama hepinizin adına mı kendım için mi dedim bilmiyorum diyor peki bizim yaşımızda kucuk oldugu için bizim adımıza reddi miras yapmış olabilir mi yaptıysa bu durumu nasıl öğrenebiliriz ilginiz için cok tesekkur ederim.
İyi çalışmalar
Mahkemesinden bilgi almalısınız
Merhaba avukat bey babam 2004 de öldü dedemde 85 Yaşında 2013 de öldü şimdi amcam dedemin tapularını ipotek ettirerek ve kefil yaparak bankalardan kredi kullanmış toplam 5banka borç 400 bin civarı öncelik ziraat bankası talaları sattı şu an dedemin tarla kalmadı fakat borç hala 220 bin civarı. Biz üç aylık Süreyi kaçırmışız şimdi zorunlu reddi miras yapmak istiyoruz sonuç ne olur ?
Borca batık olması nedeniyle hükmen mirasın reddini istemeli ve dava açmalısınız.
Tuğsan bey merhaba babam 11.03.2016 tarihinde vefat etti 30.03.2016 tarihinde reddi miras davası açtık.Ordu yardımlaşma kurumundan anneme bana ve ablama ödeme emri geldi buna da yasal sürede itiraz ettik.Ordu yardımlaşma kurumuna yaklaşık 130.000 tl borcu gözüküyor ve babamın üstüne sadece izmirde bir ev var ancak evin o değerde olduğunu sanmıyorum borcu karşılamaz . Dava süreci nasıl işler ? Yapmamız gereken başka bir şey var mı sizce? Duruşma günü hakim bizden ne ister ?
Davanın açılması ile tensip zaptı düzenlenir. Size tebliğ edilir veya siz mahkemesinden alabilir ve mahkemenin vermiş olduğu ara kararlar hakkında bilgi sahibi olabilir ve yapmanız gerekenler açısından hızlı davranabilirsiniz.
Tugsan bey esimin babasi vefat edeli 3ay15 gun oldu banka borcu esime ve uvey annesine geldi banka sigortasinin olmadigini ve bu borcu odeyeceksiniz diyor tuketici kredisi,esimin babasi farkli bir sehirde yasiyor ve 8 yildir gorusmuyolar icra borcu oldugunu ve reddi mirastan haberimiz yoktu,eve icra kegidi geldi ozaman ogrendik herseyi,7gun icinde itiraz hakkiniz var diyor ne yapmamiz lazim,bu borcu odemek zorundamiyoz
Süresi içerisinde reddi miras davası açmadıysanız mirasın borca batık olması nedeniyle hükmen reddi yoluna gidebilirsiniz.
Tugsan bey soyle bi durumda var,kayinpederin mas cektigi devlet bankasindan hayat sigortasive emekli ayligindan kalan parasi vardediler uvey anneside bizim memlekete gelip imza karsiliginda parayi aldilar biz almak istemedik ihtiyacim var dedi hepsini kendisine verdik bu durumunda etkisi ne olur
Tugsan bey cevap verirseniz cok sevinecem,baska bir bankadan hayat sigorta parasini olaylari tam bilmeden cekilrse mirras kabul edilmis mi olurmu,hukmu red davasi acilamazmi,
REDİ MİRAS DAVASINI HERHANGİ BİR İLDE AÇABİLİR MİYİZ…
Merhaba,
Babam 6 sene once vefat etti. Reddi miras yapmistik, Simdi bir borc cikti ve ben Reddi Miras belgelerini buamiyorum. Nasil tekrar temin edebilirim veya yeniden nasil cikartabilirim? yardimci olabilirseniz sevinirim.
tesekkurler.
Reddi miras kararını veren mahkemeden suret harcı ödeyerek bir nüsha alabilirsiniz.
tesekkurler.
hocam merhaba ablamı bir hafta önce kaybettik 3 oğlu var 3 ü de evli bir oğlu ayrılma aşamasında ve eşiyle mahkemelik çocuklarına ve eşine ödemesi gereken nafaka borcu yüzünden haciz var ve ödeyemediği için 3 ay hapis ceza aldı şimdi hapiste hacizi ödeyecek durumu yok ödemek de istemiyor. ablam öldüğü için çocuklara kalan mirası red etme hakkı varmı. mirası almak isterse belki hacizle elinden alacaklar. zaten kardeşlerine maddi ve manevi borcundan dolayı onların almasını istiyor
bir yolu varmı bu konuda bize yardım edermisin
Tuğsan Bey,
Yaptığınız bu kamu hızmeti için nekadar teşekkür etsek azdır.Yorum ve sorular hep ölen kişiler için; ben ise
mallarını diğer kardeşlerime veren ve sağ olanana babam kalan gayrımenkulü için (inat olsun diye) reddi miras
yapıp belgeyi ellerine vermek istiyorum, ne yapmalıyım? nereye nasıl bir dilekçe vermeliyim?
Bedri Bey,
İsteminize göre mirastan feragat etmeniz uygun olabilir. Aşağıda bu konuda yazılmış olan yazımızı okuyabilirsiniz.
Mirastan Feragat Sözleşmesi
Meehaba tuğsan bey
Benim babam 2 ay önce vefat etti reddi miras yapmamız için 2 hafta kaldı 4 kardeşiz 80 milyar borcu var bizim reddi miras yapmamız için dava açmamız şart mı? Yoksa direk nerden halledebiliriz şimdiden teşekkürler..
Reddi miras için süre faktörüne dikkat etmeli ve dava açmalısınız.
İyigünler Tuğsan Bey ben daha oncede yazmıştım adım tufan Bana Babamdan yuklu miktarda borc kaldı ama her hangi bir mal varlıgı kalmadı ben 3 ay sure ıcınde mırası red yapmadım babamla gorusmuyorduk istanbulda vefat etti.aradan 1 sene sonra gıbı alacaklıları benı ıcraya verdı ben avukat tutup mahkemeye verdım borc kaldıgını duydugum tarıhten ıtıbaren mahkeme yaklasık 2 sene surdu dava mirasın gercek reddi olarak acıldı.hakim hukmen reddine kararı verdi.alacaklılar yargıtaua gonderdı dosya suana kadar 2 kez gorevsızlık kararı verdı ve suan dosyayı 14.hukuk dairesine gonderdı her gonderdıgı yargıtay dairesi 3 ay bekletıyor dosyayada mirasın gercek redi acıp hukmen reddi vermesının bana bi kotu sonuc dogurur mu acaba?ve neden dosyayı başka dairelere gonderiyorlar acaba ? bana kotu bi sonuc dogurabilirmi ? Yanıtınız için teşekkurler iyi çalışmalar diliyorum.
Tuğsan Bey,
Babam ve annem bosanmıştı. Babam vefat etti abim ve ben reddi miras yaptık,Sizden reddi mirasın sırasını ögrenmek istiyorum. Babannem ve amcalarım hayatta onlarında reddi miras yapması gerekir mi, onlarda yapınca amca çocuklarına,babamın dayısına amcasına,onların cocuklarına, benim ve abimin çocuguna reddi miras gerekir mi, herkes yapmak istiyor borc ödemek istemiyor.
Simdiden cevabınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Bir ltd sti. 2 ortakli olup %99ve %1 hisselidir. mudur sorumluluk %99 olan kisidedir. Asil kisi bankalardan kredi almis olup 2.ortak krediye kefil olarak imza atmistir. Tutar 1 milyon tl.dir. yalniz 2.ortagin kefil olan uzerinde hic bir mal varligi yoktur. Mali sikintiya girince sirket kefil olan ortak sirket ortakligindan ayrilmistir. Tek ortakli sirket olmustur. Sirket sahibi borcu yapilandirmya gitmistir. Kefil olan ortak ayrilinca Banka ile protokol yapmistir. Protokolde sirket sahibi borcu odedigi takdirde kefil uzerine hic bir islem yapilmayacagi maddesi var. Fakat sirket sahibi hicbir borcu odemedem vefat etti. Baska borcarda oldugundan Varisleri retti miras yaptilar. Kefilin burdaki sorumlulugu nedir. %1ortaklik hissesi uzerindenmi sorumludur yada hepsi uzerindenmi sorumludur. Protokol uzerindenmi sorumudur.Banka %1 hisseli hic bir mal varligi olmayan kisye 1 milyon tl.ye imza atsada kefil ne kadarindan sorumludur. Yardimlarinizi bekliyorum.
Merhaba ;
Babam 27.07.2016 tarihinde vefat etti. Annem ve ben bir hafta içerisinde reddi miras davası açtık . Banka borçları ve bir GSM operatörüne telefon borcu vardı. Borçlarını karşılayacak herhangi bir mal varlığı da bulunmamaktadır, bunların hepsini verdiğimiz dilekçede belirttik. Duruşmamız bu hafta olacak. Duruşmada yapmamız – söylememiz gereken bir şey var mıdır?
Dava dilekçenizi avukata yazdırdı iseniz için rahat bir şekilde dilekçemi tekrar ediyorum demeniz yeterli olabilecektir. Zira yazılı yargılama esas olduğundan dava dilekçesinde tüm bilgi, belge ve taleplerin kapsamlı bir biçimde belirtilmesi duruşmadaki ifadelerinizi kolaylaştıracaktır.
Merhaba,
Reddi miras, veraset ilamından önce yapılabilir mi? Yoksa önce veraset ilamı mı çıkartmak gerekir?
Önce veraset ilamını almanız reddi miras bakımından daha faydalı olacaktır.
Merhaba kolay gelsin yakın tarihte babamın borçları için. Hükmen reddi miras davası açtık ve mahkeme günü saati haberi geldi ancak davayı açtığımız şehirden başka şehirde yaşıyorum mahkeme de bulunmak zorunda mıyım yaşadığım şehirde ifade verebilirmiyim
Merhaba, öz olan babayı reddetmek ve hayattayken reddi miras yapmak mümkün mü? ona ait her şeyi reddetmek istiyorum. Bu şahısın beni bulması, bana ulaşmasını istemiyorum can güvenliğim için çünkü sigortalı çalışanım. Bunla ilgili ne yapabilirim?
Hayatta olan kişinin mirası açılmamıştır. Olmayan miras terekesi için reddi miras yapamazsınız.
Şu aşamada yapabileceğiniz mirastan feragat sözleşmesi
Merhaba Tuğsan Bey. 27 Ekim 2016 tarihinde eniştem vefat etti.:Hemen 1 hafta içinde reddi miras davası açtık ve mahkeme tarihi 17 ocak olarak verildi. Mahkemeden önce eniştemin adına icra geldi. Bu icra ya da gelecek olan icralar için ne yapmamız gerekir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Hocam Merhabalar ; Dedem 2009 yılında vefat etti. Çocuklari ise (annem,teyzem,dayilarim) dedemin çok borcu vardir diye mirasin gerçek reddi yaptilar. Ve sonradan dedemin mirastaki biraktigi arazi ve yerlerinin borçlarindan kat ve kat daha değerli olduğunu ve dedemin adına hala durduğunu öğrendik. Bu durumda ben torun olarak dedemin mirasindan hak talep edebilirmiyim? Veya çocuklari borç var diye reddettiler ama bir hak talep edebilirler mi ?
Merhaba
25 kasım 2016 da babam vefat etti miras bıraktığı bir kaç gayrimenkulü var “Babamın hiç borcu filan yok ” 3 kardeşiz fakat ben babama kırkın ve küs olduğum için bıraktığı mirastan faydalanmak istemiyorum reddi miras nasıl yapa bilirim babamla aramda hiç bir hukuki dava konusu olmadı kırgınlık küslük sadece aramızda olmuştu
Merhaba Tuğsan Bey. Eşim dedesinden gelen miras için reddi miras davası açtı ve dava sonuçlandı. bi süre sonra öğrendik ki çocuklarımız mirasçı durumundalarmış. onlar içinde reddi miras davası açmamız gerekli imiş. nasıl bir dilekçe ike başvurmalıyız ki bu süreç sıkıntısız son bulsun.
İlk davayı açtığınız dönemde hukuken destek almış olsaydınız bu konuda mağduriyetiniz doğmayabilirdi, zira alt soyu da kapsamalı. Velayeten tekrar dava açmanız gerekecek olup reddi miras kavramı ile ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Merhaba. Babam vefat etti ve gereken tüm işlemleri yaptım, Fakat Başka anneden olma kardeşim reddi miras yapmıcam olan banka ve arsa vergisini ödemicem sen öde diyor. Ben bu durumda ne yapabilirim hepsini ödiyecek durumda değilim. Ben şayet reddi miras yaparsam o zaman kardeşimde yaparmış , ve miras amcamlara kalıcak borcu üstleniceklermiş , ben bu durumda ne yapabilirim reddi miras yapmak istemiyorum, kendi payıma düşeni ödemek istiyorum. Nasıl bir süreç devam ettirmeliyim? Teşekkür ederim
merhaba tuğsan bey. dedem öldü Babam reddi miras davası açtı sulh hukuka dilekçemizi verdik dün tebliğ için kağıt geldi 1 ay sonra mahkeme var şimdi hakim ne gibi sorular sorar ve biz ne yanıt vermeliyiz acaba reddi miras kabul edilmez mi aydınlatırsanız çok sevinirim iyi çalışmalar…..
reddi miras davası ile ilgili diğer yazılarımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Tuğsan bey merhaba.Biz annem ablam ve ben babamdan kalan borçlar için reddi miras davası açtık ve sonuçlandı.Ancak hala bizlere icra davaları açılıyor.Bunları önlemek için ne yapmamız gerekiyor?İyi çalışmalar dilerim.
Süresi içerisinde reddi miras yaptığınıza ilişkin kararları itiraz ekinde sunabilirsiniz.
Tuğsan Bey Merhaba
Babam Aralık 2016 da vefat etti. Babamın Hiçbir borcu olmadığı halde ben kardeşimle birlikte reddi miras yaptık. mahkeme sonuçlandı ve babamın bütün mirası anneme bağlandı. ALLAH göstermesin annemin başına bir ölüm kalım geldiği zaman kardeşimle beraber biz tekrardan bu mirasa ortak olabiliyor muyuz yoksa bütün miras devlete mi kalıyor lütfen cevap verebilir misiniz?
Merhaba, Tuğsan bey Babam etti ertesi gün atm’den cenaze işlemleri için babamın hesabından emekli maaşının bir kısmını çektik. Daha sonra yüklü miktarda borcunun olduğunu öğrendik ve bütün yakınları olarak reddi miras vermek zorunda kaldık 7 ay sonra sonuçlandı. Bu süre zarfında banka babamın kredi borcunu bana imzalattığı miktarı belirtilmemiş bir borç üstlenme kağıdına dayanarak banka hesabımdan iznim olmadan kesinti yaptı. Bende dava sonuçlandıktan sonra yapılan kesintinin geri ödenmesi için bankaya dava açtım. Bankanın avukatı beni arayarak babamın maaşını çektiğim için reddi mirasın geçersiz olacağını söyledi. Verdiğimiz reddi miras kabul edildi fakat bankanın dediği gibi iptal edilme durumu var mıdır?’yapılan kesintileri geri alabilir miyiz?
Merhaba hocam babam 2015 yılında vefat ettı bankalara kredı borcu vardı bızde bankalarda ölum kağıdını götürdükten sonra sıgortadan gelen parayı hıc bır şekilde göremedi yanı varisi olarak hıc bır sekılde ımza atmadık. Bunun üstüne bısı borçlu çıkardılar borçlu çıktıktan sonra bızde reddi miras etik bazı bankalar mahkemının verdıgı sonuçlanan kağıtları kabul ettı yanlış bır banka bunu kabul etmedi ve kardesım reddı mıras olayından sonra kredı cektı ve bu banka. Reddı mıras etmesıne Ramen kardesımden. Para kesıntısınde. Bulunmuş yasal olmayan yoldan. Para tahsıs etmıs ben. Bu banka halkında dava açmak ıstıyorum. Bu konuda Nasıl bır ıslem yapabılırız
Hukuka aykırı bir tasarruf varsa alacak/tazminat davası açabilirsiniz.
Merhaba,
Babam 10 gün önce vefat etti.15 YIL ortak olduğu Limited Şirketi vardı.O dönemden kalan vergi ve SGK borçlarının olduğunu düşünüyoruz.Ayrıca ölmeden önce düzenli ödediği banka kredisi ve 1 adet kredi kartı vardı.
Kendisinin bize kalan hiçbir mal varlığı olmadığı için yarın reddi miras davası açacağız.
Reddi miras davası sonuçlanıncaya kadar, banka günü gelecek kredi taksidini ve kart borcunu bizden talep edebilir mi.
Reddi miras sonucunda Maaşımıza ve eşimizin üzerine olan eve haciz gelme ihtimali var mı?
Reddi miras bundan sonra üzerimize gayrimenkul almamıza engel mi
Lütfen yardımcı olabilir misiniz.
Avukatlık yahut hukuki danışma hizmeti talebiniz var ise iletişim sekmesinden bize ulaşabilirsiniz. Sorularınız ile ilgili gerekli bilgiler yazılarımızda verilmiş olup okuyabilirsiniz.
Merhaba, Biz iki kardeşiz ve yeğenim de var ( alt soy ) reddi miras için hepimiz adına tek dilekçe verebilir miyim.? Dilekçe verebilmem için kardeşimden ve yeğenim den vekalet almak zorunda mıyım?
Merhaba; Biz 26 yaşında iki kardeşiz nerede yaşadığını bilmediğimiz babamızın vefat ettiğini tesadüfen öğrendik. mal varlığı veya borçları konusunda bilgimiz mevcut değil. telekoma olan borcunuda bu kurum avukatının telefonu ile öğrenmiş bulunuyoruz. miras reddi talebi için yasal süre öğrendikten sonra 3 ay içinde ama ispatlamak şartıyla deniliyor. davayı herkes adına adına ayrı ayrımı açmak gerekiyor bir de vefatı yeni ve tesadüfen öğrendim nası ispatlayacağım.
cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Tuğsan bey merhaba ; babam kamu çalışanıydı ve vefatından sonra borca batık olduğunu öğrendik fakat ilk 3 ay için de reddi miras davası açmamıştım. daha sonra dava açtım ama maaşımda haciz başladı ssk lı olarak çalışıyorum. mahkemeye kazanmamız durumunda maaşımdan kesilen paralar bana iade olurmu cevaplarsanız sevinirim teşekkürler iyi çalışmalar..
Merhaba
Ben 2 yıl önce ablam ölünce reddi miras yaptım,gerekli yasal çerçeve içinde.aradan 2 sene geçti bir avukatlık bürosundan borcu olduğuna ve icra davası açacaklarına dair bir bir telefon görüşmesi oldu,işin garip tarafı öldüğünü bilmiyorlardı ben söyledim.ne yapmam gerekir.Kendisi ile görüşmüyordum,bana dava açılmaması için genel yapılacak birşey var mı
İyi çalışmalar
Tuğsan Bey Merhaba,
Lütfen bu durumumu aydınlatırsanız sevinirim.
Miras bırakan kişinin borcu oldukça fazla. Hiçbir alacak veya taşınmazı da bulunmamakta. Yani miras olarak sadece borç kalmıştır. Vefat eden bireyin üzerinden çıkan eşyalarını ( telefon cüzdan kredi kartları bir miktar para anahtar..) mirasçıları olarak adliyeden ufak bir duruşma ile aldık. Burada amacımız mirasını kabullenmek değildi.Almamız gerektiği söylendiği için aldık. Bu durumda reddi miras yapabilir miyiz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Anne ve 4 oğluna babamızdan bir ev miras kaldı. Çocuklardan birisi vefat etti ve kendi borçlarından dolayı karısı ve kızı reddi miras yaptı.
Babamızdan kalan bu evi satmak istiyoruz. Tapudaki ölen abimizin ( eşi ve kızı tarafından reddi miras yapılmış olan hakkı) hakkı ne olacak. Bu evi nasıl satabiliriz.
Teşekkürler
TUĞSAN BEY MERABALAR BENİMDE SİZE BİRŞEY DANIŞMAM GEREKECEK:
BABAM 2016 KASIM 15 DE VEFAT ETTİ ÖĞRENDİĞİMİZ BORÇLARININ YÜKSEK OLMASINDAN DOLAYI BİZ AİLECEK MİRAZCİLARI OLARAK HEPİMİZ REDDİ MİRAS YAPTIK ŞİMDİ NERDEN GELDİĞİNİ BİLMEDİĞİMİZ BİR YER VE TEDAŞ ALACAKMIŞ ORAYI ORDAN BİZE DÜŞEN PARAYI BİZ ALABALİRMİYİZ ŞİMDİDEN VERECEĞİNİZ TATMİN EDİCİ CEVAPDAN DOLAYI TŞK EDERİM
önce
Merhaba,
Babam 18.09.2017 de kalp krizinden vefat etti. Vefat isleminden sonra maas aldigi bankaya gidip vefat bilgisini ve maas kartini teslim etmeye gidildiginde kredi cektigini ogrendik. Daha uzerimizden bu soku atmadan kredi soku ile karsi karsiya kaldik. Cekilen kredinin bir tanesi kapatilip, tekrar kredi cekilmis. Odemelerde bir sikinti olmamis Yapilan sigorta isleminde hastaliginiz var mi sorusuna hayir cvb verilmis. Banka tarafindan saglik raporuda istenmemis. Olum raporunda ise 5 yil tedavi gordugu ve kalp krizinden vefat ettigi yazili raporu oldugu icin sigortadan red cvb geldi. Odeme yukumlulugu bize gecti. Fakat kredi cekmeden once kendi uzerine ait olan ortakli evi satisa cikardi. Bu satista evin degeri karsiliginda bankadan para transferi olmadan 20 gun sonra evin tapusunu damadi aldi. Tabi bu durumda bankadan kredi cektigini bilmeden. Bi sekilde baskasina da olsa satis yapilacakti zaten. Evi yabancinin almasini gonlu razi olmadigi icin… Bu durumda ne yapmamiz gerekiyor. Reddi miras yapilsa damadinin aldigi ev risk altina girer mi. Nasil bir yol izlememiz gerekiyor. Yardimlariniza ihtiyacimiz var.
Merhaba Hocam annem 25 nde fevat etti kendisi sgk dan emekli reddi miras yapıcaz maaşını alabiliyormuş.. benim size sormak istediğim 4 bankaya borcu vardı ödenmedi avukatlık olmuştu şimdi hayat varlık şirketi bankadan satın almış bankanın birindede ben kefilim reddi miras yapınca bu borçların hepsi silincekmi teşekkürler..
Merhaba hocam, Babam la 10 yıldır görüşmüyorduk. Temmuz ayında vefat etti. Ben 3 aylık süre içinde reddi miras davası açtım. kendisinin sadece emekli maaşı vardı. 3 bankadan tüketici kredisi çekmiş ve ödememiş. Takibe düşmüş ölmeden önce. Borçlar 3 kardeşime ve bana kaldı. 330.01.2018 tarihine Mirasın gerçek reddi davam var. kardeşlerim dava açmamıştı. Benim sorum kardeşlerim benim açtığım davaya katılabilirler mi acaba Bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Merhaba hocam benim babam 2016 aralık ayında vefat etti.borcu vardi ve mirası yoktu bizde reddi miras yaptık.fakat benim açtığım dava bu ayın 22 sinde bize çok uzak adliye ayricabcok küçük bebegim var. Duruşmaya gitme zorunluluğum var mi?
Merhabalar Tuğsan Bey.Cevaplarınız için çok teşekkürler… Babam vefat ettikten sonra 3 ay içerisinde yaklaşık 160.000 TL kredi borcu olduğu için reddi miras davası açtık ve dava sonuçlandı….Bulunduğumuz arsa tapulu evin 1/2 hissesi babam’a ait idi…Haziran 2017’de 1/2 hisse icra’dan satışa çıkarılmış ancak satışa katılan olmamış ve satış düşmüştü…..Biz bu 1/2 hisseyi almak istiyoruz…Bu hisse sizce bir kez daha icradan satışa çıkarılır mı ? Bankayla iletişime geçip alma niyetimiz olduğunu söylesek yüksek fiyat istemelerinden endişe ediyoruz.Lütfen bir yol gösterin.
Bekar dayım kayseri de yaşıyor ve orada vefat etti.
Reddi miras davasını İstanbul dan açabilir miyiz
Hayırlı geceler TUĞSAN bey . Dedem 1997 de veffaat ettı. babam 7 kardeşler ve en buyuk abiside vefaaat etti. Koyde dedemın bır tarlası varmıs ve o yıldan beri vergısı odenmemıs. bugun babamın maaşına el konulmuş. bu yasalmıdır ve neyapılması gerekır kesılen parasını gerı alabılırmi. Tesekkurler.
Tuğsan Bey merhaba. Bekar olan kuzenim intihar ederek yaşamına son verdi. 20 yıllık polis memuruydu. Kredi ve kredi kartı borçları ve birisine kefilliği vardı. Anne-babası mirası red etse tazminatını alabilirler mi?Bir de annesine maaş bağlanır mı?
Merhaba tuğsan bey oncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı şimdiden çok teşekkür ederim.benim abim 14 aralık 2018 de öldü abimin eşi veya çocukları yok annem ve babam 10 gün sonra reddi miras davası açtı kardeşleri olarak bizim de reddi miras davası açmamiza gerek varmı abimin borćarı kardeşlerini bağlarmi anne babamın dava acmasi yeterlimidir.
Avukat bey babam vefat etti muhasebeden kapanis yaptim annemin uzerine acilis yaptim bizim su bayiisi var isletmeyi babam yapiyordu reddi miras yaparsam isletme elden gider mi ?
Avukat bey,
Bankaya olan kendi borçlarından dolayı kardeşlerden biri reddi mirasta bulunup ,böylece babasından kalan 1 evdeki payına alacaklıların (bankanın) el koymasını engellemek istiyor. 1 tane 17 yaşında oğlu var Kanunen miras hakkı oğluna geçiyor diye okudum.( o da 1 ay içinde mirasçı olduğunu kabul etmesi gerekiyormuş)
Bu evden oğluna kalacak olan paya bankalar dava açıp el koyabilir mi Sonuçta reddi mirası alacaklılarından kurtulup payını oğlunun üzerine kaçırmış oluyor. Yani bu işten çocuk zarar görür mü
Bilgi vermenizi rica ediyorum
mrb avukat bey. babam vefat etti. borca batık olduğundan yasal süre içerisinde annem ve 3 kardeş reddi miras yaptık. öğrendiğimize göre çoçuklarımız içinde reddi miras yapmamız gerekiyormuş 3 aylık süre geçti. ne yapmamız gerekir.. yardımcı olursanız sevinirim. içinde red
Merhabalar Avukat bey,
Babam yeni vefat etti. Üzerinde devam eden tazminat davaları vardı. Bu yüzden reddi miras davası açtık. Bankadan Hayat Sigortasından Para göndereceklermiş. Bizim bu paraları veraset intikal beyannamesi ile almamız REDDİ MİRAS yapmamıza engel teşkil eder mi?
Saygılarımla..
Merhabalar efendim iyi çalışmalar dedem 2008 yılında öldü babam ise 2011 yılında vefat etti bİz 2011 yılında babama reddi miras yaptık 2020 yılında dedemin malları bölüşümü oldu veraset çıktı ve veraset intikalde bizlerin adı çıktı ve tapuda bu şekilde intikal oldu fakat biz ilk başta malları istemedik babama dedemden hisseli tapu kaldı mirasçılar hissesini sattı fakat tapuda babamın borcu var diye şerh var biz bu şehri kaldırabilir miyiz
Malin değeri borcu karşılamıyor mirascilarda bize bu sorunu halledin diye baskı yapıyor nasıl bir yol izlemeliyiz babam öleli 10 sene olmuş fakaat vergi dairesi bu borcu silmiyor 3 vergi dairesinin 2 si sildi 1 i silmiyor ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
Tuğsan Bey,
Babam 2010 yılında vefat etti. Ablam ve ben kendisi ile görüşmediğimiz ve borç-alacaklarını bilmediğimizden dolayı reddi miras yapamadık. Sonrasında babama ait banka borcunun tahsili ile ilgili dava celbi gelmesi üzerine için terekenin borca batık olduğuna ilişkin dava açtık ve 26.11.2020 tarihinde Yargıtay’ın onaması ile mirası hükmen reddetmiş olduk. Ancak borç davasının yürüdüğü mahkeme banka avukatından güncel veraset ilamı talep etti. Bu durumda 08 Kasım 2002 ve 23 Eylül 2009 tarihli çocuklarım mirasçı olarak tanımlanıp borçlu duruma düşebilir mi? onlar adına reddi miras yapmam gerekir mi? Bugün itibariyle onlar adına edevlet veya dava dosyasında herhangi bir veraset ilamı gözükmüyor, bu veraset ilamı çıktıktan sonra mı reddi miras süresi başlıyor? Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
iyi çalışmalar
Tuğsan Bey,
Babam 2010 yılında vefat etti. Ablam ve ben kendisi ile görüşmediğimiz ve borç-alacaklarını bilmediğimizden dolayı reddi miras yapamadık. Sonrasında babama ait banka borcunun tahsili ile ilgili dava celbi gelmesi üzerine için terekenin borca batık olduğuna ilişkin dava açtık ve 26.11.2020 tarihinde Yargıtay’ın onaması ile mirası hükmen reddetmiş olduk. Ancak borç davasının yürüdüğü mahkeme banka avukatından güncel veraset ilamı talep etti. Bu durumda 08 Kasım 2002 ve 23 Eylül 2009 tarihli çocuklarım mirasçı olarak tanımlanıp borçlu duruma düşebilir mi? onlar adına reddi miras yapmam gerekir mi? Bugün itibariyle onlar adına edevlet veya dava dosyasında herhangi bir veraset ilamı gözükmüyor, bu veraset ilamı çıktıktan sonra mı reddi miras süresi başlıyor? Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.