Title: Anlaşmalı Boşanmak İçin İşte Yapılması Gerekenler!
Reviewed by Av.Tuğsan YILMAZ on Mar 30
Rating: 5.0

Boşanmak isteyen kişilerin en kısa sürede, çabuk, kolay ve tabir-i caiz ise sorunsuz olarak boşanabilmesi, maddi ve manevi ve psikolojik olarak daha fazla yıpranmaması, varsa müşterek çocukların olumsuz olarak etkilenmemesi adına tercih edilmesi gereken hukuki yol anlaşmalı olarak boşanmaktır.

Öncelikle yapılması gereken husus boşanma kararının alınmasıdır. Boşanma kararının alınması bir anda olmamalı ve evlilik birliğinin devam edemeyeceği konusunda kesinlikle taraflarca emin olunması gerekmektedir. Zira boşanma kararı almak ve sonrasında barışmak dahi evlilik birliğinin sonraki süreçte temelinden sarsılmasına neden olabilecek bir faktördür.

ANLAŞMALI BOŞANMAK İÇİN MADDE MADDE İŞTE YAPILMASI GEREKENLER!

Anlaşmalı olarak kısa süre içerisinde boşanmak istiyorsanız Türk Medeni Kanunu gereğince evlendiğiniz tarihten bu yana minimum 1 yıl geçmiş olmalıdır. Bahsi geçen 1 yıl resmi nikah tarihinden itibaren başlamaktadır.

Açılacak olan anlaşmalı boşanma davasında varsa çocuğunuzun velayeti, nafaka yahut tazminat ödenecek ise miktarı, mal paylaşımı ve diğer fer’i nitelikteki hususlarda boşanmak istediğiniz eşiniz ile anlaşmanız gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, boşanmak istediğiniz eşinizin de anlaşmalı olarak boşanmayı kabul etmesi ve istemesi gerekmektedir.

Anlaşmalı olarak boşanılabilmesi için eşiniz ile mutlaka protokol imzalamanız ve anlaştığınız hususların tamamını açıkça beyan etmeniz gerekmektedir. İşbu protokol her iki eş tarafından da imzalanmalıdır ve mahkemeye aslının sunulması gerekmektedir. Protokolün fotokopisinin sunulmaması gerekmektedir.

Açılacak olan davada duruşma gününde her iki eşin de bulunması gerekmektedir. Taraflar aynı duruşmada bulunmak istemediği takdirde ayrı ayrı da duruşmalara katılabilirler. Bu minvalde dava sürecinin uzayacağını belirtmekte fayda olacaktır.

Taraflar arasında her konuda hemfikir olunması nedeniyle tanık göstermeye gerek bulunmamaktadır.

Hukuken herhangi bir hak kaybının oluşmaması adına her iki tarafında maddi durumları elverdiği ölçüde avukat ile temsil edilmesinde fayda olacaktır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davası için bir avukattan yardım almak sürecin sağlıklı yönetilmesi ve dava sürecinin en kısa sürede tamamlanabilmesi adına önem arz etmektedir.

Duruşmanın bitmesi ve mahkemece tarafların boşanmasına karar verilmesi durumunda temyiz süreci başlayacaktır. Bu süreç tamamlanmadan verilen karar hukuken kesinleşmeyeceğinden kesin hüküm ihtiva etmemektedir. Tarafların temyiz sürecinden birlikte feragati ise kararın bir an evvel uygulanmasını sağlayacaktır.

Av. Tuğsan YILMAZ

Konu ile ilintili aşağıda yer alan benzeri yazılarımızı okudunuz mu?

En Hızlı Şekilde Nasıl Boşanabilirim?

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Tutmalı Mıyım?

Anlaşmalı Boşanma Davasında Protokol

Anlaşmalı Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme