Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jul 24
Rating:
İşveren koruma önlemi ödevini yapmayıp yasal yükümlülüklerini yerine getirmemiş, işçi de bundan dolayı zarara uğradıysa işveren bu zararı tazminat davasıyla ya da uzlaşarak tazmin etmelidir.
İş Kazası Tazminat Davası Nasıl Açılır?
İş kazalarından doğan davalarda İş Mahkemesi görevlidir. Yetkili mahkeme ise işverenin ikametgâhı veya kazanın gerçekleştiği yer mahkemesidir. Davayı iş kazasında zarar gören kişi açacaktır. İş kazasının ölümlü olması halinde destekten yoksun kalan kişiler de maddi tazminat davası açabilir. Manevi tazminat istemi söz konusu olduğunda BK uyarınca yalnızca zarara uğrayan işçi(ölmediği takdirde) davayı açabilecektir. İşçi manevi tazminat davasını açmadan öldüyse mirasçıları dava açamaz. Ancak bu davayı açıp öldüyse mirasçılar davaya devam edebilir. İşçi iş kazası nedeniyle öldüyse ilgililer manevi tazminat talebinde bulunabilir. İş kazası davaları önlem almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen tam kusurlu işverene karşı açılır. İş kazasından doğan davalarda zamanaşımı süresi 10 yıldır. Zamanaşımı süresi iş kazasının gerçekleştiği tarihte başlar.
İş Kazası Tazminatında Neler İstenebilir?
İş kazasına uğrayan işçinin veya işçinin ölümü durumunda hak sahiplerinin ileri sürebileceği tazminat talepleri şunlardır;
İş Kazası Manevi Tazminat
İş kazası sonucu ağır bedensel zarara uğrayan işçi veya ölümlü iş kazasında işçinin ailesi çektikleri acı, elem ve ızdırapların tazmini için manevi tazminat davası açabilir. Bu davada tazminat belirlenmesinde ortaya konmuş yöntemler yoktur. Hâkim manevi tazminat tutarını takdir eder ve işverence ödenmesine karar verir.
İş Kazası Maddi Tazminat
Tedavi giderleri; işçi kaza sonucunda bedensel zarara uğradıysa yahut ölüm hemen gerçekleşmeyip belli bir süre tedavi devam ettiyse, yapılan harcamaları tedavi giderleri başlığı altında talep edebilir. Hastane, ilaç, doktor masrafları gibi tedaviye yönelik masraflar bu giderlerdendir. SSK tarafından sağlanan masraflarıysa talep edemeyecektir. Zira bunları talep etmesi dürüstlük kuralı ile bağdaşmaz. Burada SSK, iş kazası geçiren işçiye her türlü yardımı yapar, protez, hastaneler arası yol parası giderlerini öder. Geçici iş göremezlik ödeneklerini öder. SSK yaptığı bu giderleri kusuru oranında işverenden rücu hakkına sahiptir.
Çalışamamaktan doğan zararların tazmini; iş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik durumuna düşen sigortalıya her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
A-) Daimi olarak iş göremezlik durumu varsa örneğin sakat kalındıysa ve bu sakatlık işini yapmasını etkiliyorsa ileride uğrayacağı zarar da talep edilebilir. İşçi sakat kalmasına rağmen aynı işinde aynı ücrete çalıştırılıyorsa da aynı statüdeki diğer işçilere nazaran daha fazla efor sarf etmek zorunda kalıyorsa yine tazminatını talep edebilir. İş kazasında meslekte kazanma gücü kayıp oranı %10 dan fazlaysa SGK sürekli iş göremezlik geliri bağlamakta. Zarar %10 un altındaysa SSK tarafından karşılanmayan zararı iş göremezlik tazminat davası açarak işverenden isteyebilir.
B-) Ölüm halinde, ölen işçinin desteğinden yoksun kalanlar işverene destekten yoksun kalma tazminat davası açabilir. Bk ya göre destek görenlerin saptanmasındaki ölçüt; destek veren işçinin ölümü ile destek gören kişilerin maddi bir zarara uğramış olmalarıdır. Bu tazminat, ölenin yaşayacağı muhtemel sürede, çalışıp kazanabileceği kazançtan destek görenlere yapacağı muhtemel yardımın peşin ve toptan ödenmesidir. İşçinin kusuru tazminatta indirime neden olabilmektedir.
İş Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Tazminat hesaplanırken işçinin net ücreti nazara alınmalıdır. Brüt ücret esas alınmamalıdır. İşçi asgari ücretle çalışıyorsa sonraki ücretler de artırımlı olarak göz önüne alınmalıdır. İşçinin gelir elde etmediği dönemdeki gelir hesaplanmaz. Örneğin çalışılmayan tatil günleri, erkekse askerlik günleri dikkate alınmaz. İşçi öldüyse aktif dönem zararları yanında pasif dönem denen yaşlılık aylığı zararı da eklenerek hesaplanır. Yaşlılık gelirinde genelde sağ eş yararlanır. İçtihatlar uyarınca sağ eşe yaşlılık aylığının yarısı verilmektedir.
Bekâr işçi ölümünde ana babaya sağlayacağı destek payı hesaplanırken ilerde evleneceği ve ana babanın yaşına göre ömürleri de dikkate alınır. Hak sahibi kız çocuklarının destekten yararlanma süresi evlenmeleri için muhtemel yaşa göre belirlenir. Bu yaş yaşadığı çevrenin özellikleriyle doğru orantılıdır. Okuyan çocuklar için 25 yaşına kadar pay verilmelidir. Erkek çocuğunsa destek payının 18 yaşına kadar, okuması halinde 25 yaşına kadar olması gerekir. Hak sahibi eşse işçiden yaşça büyükse eşin iş kazası tarihindeki bakiye ömrüne göre belirlenir. İşçiden yaşça küçükse işçinin iş kazası tarihindeki bakiye ömrüne göre aktif dönemle pasif döneminden oluşur.
İş kazası sonucunda ölüm gerçekleşmişse maddi ve manevi tazminatta faize ölüm tarihinden itibaren hükmedilir. İş kazası sonucunda maluliyet halinde ise faize maluliyet tarihinden itibaren karar verilir.
İş Kazası Tazminatı Hesaplamasında İndirim Olur Mu?
İş kazası davasında malul kalan işçiye yada ölümlü iş kazasında destekten yoksun kalan hak sahiplerine ödenecek maddi tazminat hesaplanırken tutardan bazı indirimler yapılır. Önce zararla ilgili indirim nedenleri sonrasında tazminatla ilgili indirim nedenleri uygulanmalıdır. İndirim nedenlerinin uygulanmasında hâkimin geniş ölçüde takdir yetkisi bulunmaktadır.
A-) Maluliyet derecesine göre indirim; hastanede tedavi olan işçinin maluliyet durumu hastanece mahkemeye bildirilir. Bilirkişi bu oranı dikkate alacaktır. Maddi zarar hesabında işçinin 60 yaşına kadar çalışacağı sonra emekli olacağı ve bakiye ömrünü tamamlayıp vefat edeceği kabul edilir. Buradan hareketle bulunan tutar ile maluliyet derecesi çarpımı işçinin zararını oluşturur. İşçi, işveren gibi ilgililer bu maluliyet oranına karşı itiraz edebilir.
B-) Kusur oranı; tazminatın belirlenmesinde bakılan ilk durum kusurdur. Kusuru bilirkişiler belirler. İş kazasında işçinin dikkatsizlik, ihmal, kurallara aykırı davranması nedeniyle kendi kusuru da bulunuyorsa işveren tam kusurlu kabul edilemez. İşçinin kusur payı oranında tazminattan indirim yapılır. İş kazasıyla ilgili bir mahkumiyet kararı varsa kusurun varlığı hukuk hâkimini bağlar. Ancak ceza hâkiminin bulduğu kusur oranı hukuk hâkimini bağlamaz. İş kazası sonrası Çalışma Bakanlığına durum bildirildiyse iş müfettişleri olay yerinde inceleme yapar ve tutanak tutar. Kusur bu aşamada taraflara yüklenir. Kusurun belirlenmesinde İK 73 göz önünde bulundurulmalıdır.
C-) Eşin evlenme şansı indirimi; dul kadının çocuklu olması evlenme şansını azaltır. Genç olması durumunda ise tekrar evlenme şansı yüksektir. Bu takdiri hâkim yapar.
D-) Kaçınılmazlık indirimi; işçinin herkese görev yükleyen genel bir davranış kuralını veya sözleşmeden doğan bir borcu kaçınılmaz surette ihlal etmesi durumunda hakim tazminatta indirime hükmeder.
E-) Hakkaniyet indirimi; zarar gören zarara razı olduysa, kendisinin eylemiyle zararın doğmasına veya çoğalmasına yardım ettiyse ve zararı yapanın durumunu ağırlaştırdıysa hâkim indirim yapabilir.
F-) SGK tarafından yapılan yardımların indirilmesi; zarar görene SSK’ca gelir bağlanmışsa bunun peşin sermaye değeri ile ödenen geçici iş göremezlik ödeneği bu kurumdan öğrenilip zarardan düşülür.
Avukat Tuğsan YILMAZ
Neticesinde ölüm yahut yaralama olan iş Kazası nedeniyle maddi tazminat ve manevi tazminat ile ilgili aşağıda yer alan diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.
selamun aleyküm ben inşaatta 6 .katta demir keserken jet tasından parca geldi sağ gözümü kaybettim 2 ameliyat oldum 3 ay içinde 2 tane daha olacakmısım iş yeri ferdi kaza sigortası yaptık diyor ama e devletden baktıgımda normal sigortam var ferdi kaza sigortası yok nasıl bir yol izlemem lazım ne kadar tazminat alabilirim yardımcı olursanız cok memnun olurum
İş kazası olduğuna ilişkin tutanak tutuldu mu?
Şikayetçi oldunuz mu?
Maluliyete ilişkin heyet raporu aldınız mı? Maluliyet oranı tazminat hesaplamalarında önemlidir.
merhaba
eşim yaklaşık 1 ay önce iş kazası geçirdi sağ işaret parmağının tırnak altındaki eti boğuma kadar preste kalarak ezildi ameliyatla kolundan parça alıp diktiler 42 gün rapor aldı artı eşim iş kazası geçirdiğinde 30 haftalık hamileydi iş kazası raporu bitince de yeni rapor almayıp doğum iznine ayrılacak şimdi biz işverenden şikayetçi olsak tazminat alabilirmiyiz işyerinde asgari ücretle çaşıyordu
iş kazası nedeniyle maluliyet raporu aldınız mı?
almadık
Rapor ve maluliyet olmadan iş kazası tazminat davası açılmasını sağlıklı olmayacaktır.
Merhaba kısaca anlatayım ben 2008 yılında iş kazası geçirdim mobilyacıyken diğer aile şirketinde çalıştırılmaya başladım mobilya kapandı. Ve burda pvc takacaksın dendi tabi bu sırada yüksekten düşme sonucu ayagım kırıldı. 6 ay raporlu kaldım düştüğümde mobilyadan ssk lıydım 2 gün sonra pvc den ssklı yapmışlar daha sonra mesai yzünden tartışdım çünki ayağımdan ötürü ızdırap içindeydim ayrıca ağır işte çalışamaz raporum varken zorladılar kalamıyorum deyincede işten çıkarıldım 2010 yılında dava açtım çsgkurumunada başvuruda bulundum burası %90 işyerlerime %10 bağışlanabilir bana verdi bütün fazla mesailerimi şahitle ıspatladım yalnız 1100 net maaş bordrom varken bundan bişey çıkmaz deyip avukatım dosyaya koymadı asgari ücretten gösterilmiş maaşım ve 25 bin lira gibi bi para aldım 6 senelik. Sonra işyerim kapandı 2015 7. Ayında sürekli iş göremezliği öğrendim malesef avukatımında haberi yokmuş muş. Başvurdum ve %15.2 rapor aldım şuan tekrar müfettiş gelcekmiş bekliyorum benim sormak istediğim maddi manevi tazmiat iş yerim kapandığı için kime açacağım? 2008 yılından beri bütün birikimlerimi tükettim ayrıca kendimde tükendim. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor lüften bir bilgi verin bir yol gösterin.
Ben iş kazası geçirdim hala devam ediyor tedavim ne yapabilirim varmı bi hakim beni bilgilendirebilir misiniz
Merhabalar.
Ben 2016 25 subatta calistigim insaatda is kazasi gecirdim. 3 4 metre yukseklikden dusme sonucu bacagima insaat korumalik tabiriyle ince 8 lik celik demir girdi ve icerden bagirsagimi parcaladi. 1 buyuk 2 tanede kucuk ameliyat gecirdim kalici olarak hasar kaldi bagirsagim disarda. Ve iki tane daha ameliyat olmam lazim. Is yeri 9 ay boyunca aylik 2000 tl odeme yapti ihtiyaclarimi karsiladi daha 19 yasindayim. Askerlikfen bu yuzden muaf oldum. Ve piskolojikmem etkilendim. Is yeri suan odeme yapmiyor basindan savmis durumda. Ve gorgu taniklari var ama yalan ifade var isin icinde ve bunu kanitladim ben. Bide santiye sefinin gozunun onunde oldu bu olay. Ne. Yapmam gerek. Ne kadar tazminat alirim. Butun kaza tutanaklarim herseyim elimde mevcut. Birde bu haldeyken beni is yerinde calistirdi. Ben calismak istedim ama durumum el verisli degil. Ne yapabilirim yardimci olurmusunuz bide kusur bendede var onlardada ne kadar tazminat alabilirim yada acsam kazanirim lutfen yardimci olun….
Babam 2014 de iş kazası geçirdi ayakta aşık kemiği dedikleri yer paramparça olmuş bacağında da 4 tane platin takılı 1 sene yattı. topal kaldı.hiçbir iş yapamıyor girdiği işten çıkartılıyor.dava açıldı ama 3 senedir sonuç yok 3. duruşma yapıldı tazminat alabilirmiyiz yada bu tür davalar kaç duruşmada sonuçlanıyor.
iş kazası tazminatı ile ilgili davalarda “3 duruşmada biter, 5 duruşma sürer” denemez. Dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve alacak kalemlerinin belirlenmesi için dosyanın muntazam bir şekilde takibi gerekir. Sizin denetlemeniz ve bakış açınız bu şekilde olmalıdır. Denetimi yapmak suretiyle avukatınızın işini iyi yapıp yapmadığını görebilir ve duruma göre değiştirebilir veya teşekkür edebilirsiniz. Bilinçli bir şekilde süreci takip etmelisiniz.
merhabalar. ben babamı 26 nisan 2007 yilinda is kazasindan kaybettim dava 7 yil sonunda lehimize sonuclandi faizleri ile bir miktar odeme aldik avukatimiz bunu bize 2 parca halinda 15 gun ara ile havale etti bu islemler gerceklesirken bize evraklar veya dosya ile alakali hic bir belge gostermedi. tazminat davasindan ben annem ve 2 kardesim ayri ayri odeme aldik. akabininde bizle es zamanli olarak babamin akrabalari olan kardeslerinden imza alarak avukat onlarada odeme yapmis lakin bunun bilgisi bize verilmedi. babam haricinde sag olan 6 kardesten sadece 1 tanesi imza atmayip yapilan odemeyi reddetmis. bu sahislarin babam ile hicbir alakalari yoktu yaninda hic olmadilar. hak edisleri var midir hukuki olarak. rica ediyorum beni aydinlatir misiniz.
Davada manevi tazminat talep etmişler ise o kapsamda iş kazası davası tazminatı söz konusu olabilir. Siz avukatınızdan dava dosyanızla ilgili evrakları talep edebilir veya bilgi isteyebilirsiniz.
MERHABA İYİ GÜNLER.. 2014 Yılında 17 yaşındayken yaz sezonunda ağaç hizar kesme atöylesinde çalışıyordum. elektrikli testere hizar makinesinde ağaç keserken işverenin ilgisizliğinden dolayı sol elimi makineye kaptırdım sol elim koptu ve 3 parmağım ayrı koptu. helikopterle edirne tıp fakültesinde 18 saat lik bir operasyonun sonucunda elim dikildi bir gün yoğun bakımda kaldım ardından bir çok ameliyatlar oldum orta parmağım tutmadı tekrar kesildi şuan elimin işlevi kısıtlı. çalışırken sigortam yoktu. ama geriye dönük yaptırmış işveren.
tutanak tutuldu kusurun tamamı işverene verildi. hastaneden çıkınca şikayetçi oldum ceza mahkemesi oldu. işveren ve eşine 1 sene 8 ay hapis cezası verildi.
şuan %43 engelli raporum var.
iş gücü kaybı oranı %9 verildi.
tazminat davası açıcam şuan. ama işverinin ve eşinin üzerine hiç bir mal sahipliği yok. ne yapabilirim ne önerirsiniz. teşekkürler şimdiden ilginiz için
Merhaba Tuğsan bey,
2010’da iş kazası geçirdim.Dava açtım.İş göremezlik oranı %22,3. Dava sonuçlanmak üzere.
Benim sorum; Avukatım kendi adına Maddi ve Manevi Tazminat için haciz süreci başlatacak ve Teminat Mektubunu bankadan alacak.Vekalet sebebiyle,Tazminatı bana gerçek miktarında ödememe durumu var mı?Dolandırıcılık oluşur mu? Hacizi ve Teminat mektubunu benim adıma ve banka hesabıma düzenlenemez mi?
Adnan Bey,
Avukatlık mesleği, vekil-müvekkil ilişkisi güven esasına ve hukuki temsil esasına dayanır. Madem güvenmiyorsunuz o zaman neden çalışıyorsunuz?
Ben avukatıma güveniyorum.Sadece burada kesin öğrenmek istediğim;İş kazası Tazminat davasında Usul gereği , Hacizi ve Teminat mektubunu benim adıma ve banka hesabıma düzenlenemez mi?
2 sene önce fabrikada iş kazası geçirdim benim yapmamam gereken işi yaptırdılar bodronda elektrikçi yaZıyor hem elektrik hemde mekanik iş yaptırıyorlardı 25gün raporum var iş kazası geçirmeme ragmen tekrar bilmedigim işi yaptırdılar bende işten çıktım o zaman dava açmak aklıma gelmedi simdi dava açabilirmiyim üstünden 2 sene geçmiş ve o işte çalışmıyorum şu anda dava açabilirsem ve dava nasıl sonuçlanır.
MEB bnde brodede prmklrmı skıstırdım tendom amlytı oldm on gün gündür çizge gdıyrum ptronm ilgilndgi için iş kazası gecirmtik fakat bu ay maaşını yatramıyacagımı söyledi rapor alıp para almmı söyledi bu durumda ne ypmm gerekir
Öncelikle iyi aksamlar bir sorum olacak bn is kazası geçirdim ve sefime söyledim sefimde yalan söylüyorsun inanmıyorum dedi ve öğün gece mesai bitimine kadar çalıştım ve is bittiğinde hastaneye gittim acil beni gece ortapediye sevketti ve is kazası geçti is kazasini işveren çıkışını verdiler kabul etmedi ve bana dedilerki yalan beyaninda bulun dediler babamda itirazda bulundu ve ikimizede çıkış verildi napa bilirim acaba bir yardımcı olursanız arkadaşlar sevinirim lütfen çaresiz kaldım
Selam-aleyküm
Ben 25 gün önce sağ el 4 ,5 parmak lar ezildi su an tedavi gryorum ve durum iyi değil. Başımdaki sorumlu olan usta nin dikkatsizliği yüzünden oldu. Jandarma bölgesi olduğu için jandarma ifade aldı ben olayın doğru bi şekilde olduğunu anlattım fakat şikayetçi olmadım ancak olcam dava açmak için herhangi bir rapor tutulumu net bilgim yok.ssk dan iş göremezlik maşı alcam ancak diğer masraflar karsilanmoyr hastane ilaç yol gibi … şirket değişti ben yeni şirkette raporlu olark 01.01.2018 de sistemde gösterecekler ben raporu 03.01.2018 de 1 aylik rapor uzattim tekrar ilerde tekrar rapor alcam. Şirket beni sisteminde gösterdiğim tarihten itibaren gösterebilirmi göstermezse ne olur. Tüm bu durumlar göz önünde tutulursa nasıl bir yol izlemeliyim. Şimdiden ilginizden dolayı ve tüm malul olanlara yol gösterdiğiniz için sizlere tesekkur ederim.
Merhabalar
Köy yerinde yapılan 1 katlı koy evi insaatında sigortasız calısan bir isci duserek ayagını inciltmiştir. tarih 06.2017
toplam 20 gun calısması beklenen iscinin 5.gununde ayak incilmesi gerceklesiyor
ayagı incilen işçi ev sahibinin anlaştığı taseronun 2 iscisinden biri olarak calısmaktadır.
daha sonra isciyi hastaneye goturmek istiyoruz fakat gerek yok diyerek evine gidip istirahat ediyor.
geriye kalan 2 kişi (taşeron ve diger işci ) işi bitiriyorlar
bu yılın başında arabulucu arıyarak işcinin taşeron ve diger çalışanları şahit göstererek tazminat davası açacagını ve 15.000 TL istiyecegini soyledi.
26.ocak 2018 de ara bulucu ile görüsme yapılacak.
1. Sorum : bu fiyat normal midir toplam bir ay bile calısmayacaktı. ayak incilmesinde ne kadar gun çalışamaz ki.
2. Sorum bu aradaki taşeronun kusurlu oranında bir etkisi olurmu yani yuzde kusur onada çıkarmı
3. Sorum Köy yeri kendi evimiz idi bir firma falan degiliz o yuzden sigorta da yapılmadı
4. Sorum Nasıl bir yol izlemeliyiz
Tesekkurler
İyi günler bir sorum olacaktı 30 ocak 2016 iş kazası geçirdim. Şikayetçi olmadım suçu ben üstüme aldım. 2 sene sürdü tedavim bu zamana kadar işyeri maaşla hastane masrafı 90.000 tl gibi ödeme yaptı.iyleştikten sonra bana masa başında iş bak dediler. Bende benim zararımı giderin dedim çünki ben kaza geçirmesydim 3000 tl maaş alacaktım.şimdi ise askeri ücrette tabi oldum. Şimdi ben ne yapmam gerek %25 işgücü kaybı var dava açmış olsam ne kadar ödenek alabilirim.saygılarımla
merhaba ben irem babam ormanda ağaç keserken üzerine başka bi ağaçtan dal dustu vefat etti ve yanında kimse yokmuş ne yapmalıyım bilgi verir misiniz
İş kazası geçiridm sonra işten istifa ettim ama çıkarken ibraname imzalattılar dava açabilirmiyim açamazmıyım
annem is yerinin kapisinda aydinlatma olmamadi sebebiyle dustu basini yardi 70kusur dikis atildi buyuk bir iz kalacak .is yeri is kazasi oldgnu kabul etmiyor hastanede adli vaka olarak geciyormus .biz sikayet etmeyi hic dusunmedik fakat bize 1senelik tazminatimizi odemiyorlar.bizde sgk dan 3600 emeklilik kagidini alip werdik .bize parayi ne zaman odeyeceklerni soylemiyorlar.noterden ihtar cektik.3gun doldu para hala odenmedi.napmamiz gerekir?is kazasi oldugunu nasil kanitlariz ve dava acabiliriz?
mrblar avukat bey ben geçirmiş oldugum iş kazası sonucu konturolerim var die dava açmadım martada ikisene olacak işime devam ediorum ama gözüme girem yabancı cisim ameliyatla çıkarıldı gözüm kendini toparladıkça gözümde sıkıntı oldugunu anladım acaba ne yapmam gerekir bana bu şekil yardımcı olabilrmisiniz nasıl bi yol çizebilirim