Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jan 10
Rating:
Boşanma davaları; niteliği itibariyle aile hukuku alanında yer alan evlilik birliği içerisindeki tarafları ve varsa çocukları doğrudan etkileyebilen ve neticesi itibariyle salt boşanmayı değil boşanmanın fer’ilerini de(nafaka, tazminat, düğün takıları, velayet, ayrı bir dava olmakla birlikte mal paylaşımı)boşanma davalarında yahut ilintili davalarda barındıran bir dava türüdür.
Boşanma Davaları Çeşitleri
Basit usul anlatımla boşanma davalarını anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları olarak ayırabiliriz.
Anlaşmalı boşanma davalarında resmi nikah tarihinden itibaren evlilikte 1 yılın dolmuş olması ve tarafların boşanma ve diğer hususlar olan nafaka, tazminat, düğün takıları, mal paylaşımı, velayet, velayeti kendinde olmayan eş ile kişisel ilişkinin tesisi hususlarında anlaşmış olması ve boşanma davaları içerisinde bu anlaşmayı “boşanma protokolü”ne bağlamış olması gerekmektedir. Boşanma protokolünün anlaşmalı boşanma davalarında sadece imzalanmış olması yetmez. Taraflar varsa avukatları ile birlikte duruşma günü mahkemede hazır bulunmalıdır. Şayet eşlerden birisi duruşma günü duruşma salonunda hazır bulunmadığı takdirde boşanma kararı verilemeyecektir. Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların uyuşması nedeniyle dosyaya bakmakla görevli ve yetkili mahkeme hakimince tarafların boşanma yönündeki iradelerinin devam edip etmediği ve kararlarının kesin olup olmadığı sorulur. Hakim çocuğun üstün yararı gereği velayet ve velayeti kendinde olmayan eşin çocukla kişisel ilişkisinin tesisi hususlarını re’sen nazara alır. Hukuka, usul ve yasaya aykırı hususların taraflarca tekrar düzenlenmesini yahut re’sen düzenleme yapılması ve tarafların bu şekilde boşanmayı kabul edip etmediğini değerlendirebilir, sorabilir, taraflara iletir. Genellik müşterek çocuğa nafaka verilmeyen anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme hakimince re’sen nafaka miktarına hükmedilmesi hususu ile uygulamada sıkça karşılaşılmaktadır. (Bkz: Anlaşmalı Boşanma Davası)
Çekişmeli boşanma davalarında ise boşanma davaları açarak karşı tarafın( diğer eşin) evlilik birliğini içerisindeki kusuru ispatlanmaya çalışılmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında genel ve özel boşanma sebeplerine dayanarak dava açılabilir. Davalı konumunda olan eşin de boşanma talebi ve davacı eşe yönelik ispat edilebilir nitelikteki boşanma iddiaları mevcut ise iddiayı ispat adına “karşı dava” açması gerekebilir. Çekişmeli boşanma davalarında her iki taraf da boşanmayı arzu edebilir. Ancak çocuğun velayeti, nafaka, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı, çocukla kişisel ilişkinin tesisi gibi hususların herhangi birinde yahut tamamında uyuşmazlık var ise bu durumda yargılamaya çekişmeli boşanma davaları ile devam etmek gerekecektir. (Bkz: Çekişmeli Boşanma Davası)
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Boşanma davalarının süresi dava türüne göre değişiklik gösterecektir. Anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürerken çekişmeli boşanma davalarında ise davanın süresi artmaktadır. Süre ayrımını sadece bu şekilde yapmak yanlış olabilir. Zira çekişmeli boşanma davalarında dahi süre davadan davaya farklılık gösterebilir. Örneğin davalının süresi içerisinde cevap vermediği çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşma günün belirlenmesi daha hızlı olacaktır. Ya da karşı dava açılmayan boşanma davalarında dava süresi karşılıklı iddialar olmadığından daha kısa sürebilir.
Boşanma Davaları Nasıl Açılır?
Boşanma davaları dava dilekçesi ile birlikte açılır. Dava boşanma avukatı vasıtasıyla açılacak ise öncelikle boşanma avukatına boşanma vekaletnamesi vermek gerekecektir. Boşanma davaları açılmadan kanuni boşanma sebeplerinden hangisine göre davanın açılacağı belirlenmelidir. Boşanma davası açılırken her halükarda ilgili adliyedeki tevzi bürosuna gidilmeli ve harç ile gider avansları yatırılmalıdır. Akabinde ise davanın hangi aile mahkemesine düştüğü sistem üzerinden belli olacaktır. Ancak büyük şehirlerde fiziki dosya genellikle mahkemesine ertesi gün gitmektedir. Ancak dava dilekçesi ve varsa ekleri UYAP sistemi üzerinden mahkemesine iletilir. (Bkz: Boşanma Davası Nasıl Açılır)
Boşanma Davaları Evrakları
Boşanma davaları için gerekli yahut zorunlu evraklar her dava türü için aynı olmayabilir. Dava dilekçesi ise her davada mutlaka bulunmalıdır. (Bkz: Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır) Dava dilekçesinde belirtilen delillerden ise elde bulunanlar eklenmelidir. Boşanma davalarını avukat vasıtasıyla açmakta fayda vardır. Avukatsız açılan boşanma davalarında ise dava açma niyeti olan kişiler nüfus kağıdı fotokopisini dava dilekçesine eklemelidir.
Boşanma davaları açılırken elde olan tüm delillerin eklenmesine gerek yoktur. Dava dilekçesinde deliller kısmında dayanılacak delillere başlık olarak kısaca değinilmesi yeterlidir. Boşanma davası evraklarını dilekçeler aşamasının tamamlanması sonrasın aile mahkemesi hakiminin deliller için 2 haftalık kesin süre vermesi ile de sunulabilecektir. Dava sürecinin hızlı olarak ilerleyebilmesi için başka yerden mahkeme vasıtasıyla istenecek deliller hakkında dava dilekçesinde talepte bulunulmasında ise fayda vardır. (Bkz: Boşanma Davası İçin Gerekli Evraklar)
Boşanma Davaları Protokolü
Boşanma davalarında protokol genellikle anlaşmalı boşanma davalarında yahut çekişmeli boşanma davalarında uzlaşılması durumunda karşımıza çıkmaktadır. Boşanma protokolü ile birlikte taraflar yazılı olarak uzlaştıkları hususları mahkemeye sunar ve protokol kapsamındaki hususlarda mahkemeden karar verilemesini talep eder.
Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Açılır?
Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemesi, aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesidir. Boşanma davalarında yetki meselesini ise 2 ye ayırmak gerekecektir. Kesin yetki hususu olmadığından genellikle anlaşmalı boşanma davaları herhangi bir aile mahkemesinde açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise yetkili olmayan bir mahkemede dava açıldı ise davalı tarafça ilk itiraz olarak yetkisiz mahkemede dava açıldığı belirtilmeli ve yetkili mahkemenin hangi mahkeme olduğu gerekçesi ile birlikte belirtilmelidir. Ön inceleme aşamasının geçmesi ile yetki itirazında bulunulması durumunda ise ilk itirazlardan olan yetki itirazı süresi kaçırıldığından bu husus mahkemece dikkate alınmayacaktır. (Bkz: Boşanma Davası Nerede Ve Nasıl Açılır)
Boşanma Davaları Avukatı
Her hukuki alanda olduğu gibi boşanma davaları bakımından da püf noktaların olduğu aşikardır. Kanuni zorunluluk olarak avukatlık mesleğinde bir branşlaşma olmasa da boşanma davaları avukatları bakımından uzmanlaşma şarttır. Zira boşanma davalarının işleyişi ve dinamikleri diğer dava türlerinden farklılık arz etmektedir. O nedenle boşanma davası açmadan önce boşanma davaları avukatı ile görüşmekte ve mevcut boşanma istemini anlatmakta ve dava süreci ile birlikte karar almakta büyük fayda olacaktır. (Bkz: Boşanma Avukatı)
Boşanma Davaları Masrafları
Boşanma davalarında masraf kavramını yargılama için yapılacak harcamalar ve avukatlık ücretleri olarak ikiye ayırmak mümkündür. Günümüzde boşanma davaları branşında uzman kimi boşanma avukatları Hukuk Muhakemeleri Kanununda yapılan değişiklik ve gider avansının peşin yatırılması ve eksikliklerinin sonradan tamamlanması nedeniyle boşanma davaları bakımından dava masrafları dahil olarak çalışmaktadır. Ofisimiz de dava masrafları ve avukatlık ücreti toplamı olarak tek bir tutar talep etmektedir. Zira boşanma davası açmak isteyen kişilerin büyük bir çoğunluğu davanın başından neticelenmesine kadar ki süreçte toplam harcayacakları tutarı peşinen bilmek istemektedirler. (Bkz: Boşanma Davası Ücretleri Ve Masrafları)
Av. Tuğsan YILMAZ
0212 343 24 95
Boşanma davalarında bize en çok sorulan 100 sorunun cevabını sizler için derledik. Okumak için aşağıdaki linke tıklayınız;
MERHABA,27 AYLIK VE 9 AYLIK IKI COCUGUM VAR İKİLİ OLARAK SORUNLARIMIZ BOSANMA SEVIYESINDE OLMAMASINA RAGMEN AILESIYLE AYNI EVDE KALAMADIGIMI RAHATSIZLIGIMI BELIRTTIM FAKAT GELDIGIMIZ SON NOKTA BOSANMA.BEN CALISIYORUM SIGORTADA 1850 MAASLA GORUNUYORUM.ESIM ARABA ALMASI ICIN 15 BIN KREDI CEKMISTIM HALA ODUYORUM FAKAT ARABAYI SATIP AILESININ EV ALMASINDA KATKIDA BULUNDU.BU DURUMDA BORCU ODEMESI GEREKIRMI? COCUKLARIN VELAYETI BENDE KALMAMA IHTIMALI VARMI? NAFAKA NEYE GORE BELIRLENIR.ESIMIN MAASI 2000 .
Kredinize kefil oldu mu? Boşanma davasında eşinizin bu davranışlarını gerekçe gösterebilirsiniz.
KREDIME KEFIL OLMADI MALESEF.
Kredi ve ekonomik durumunuza ilişkin hususları boşanma davasında iddia ve ispat ederek maddi tazminat talep etmelisiniz. Boşanma davası bakımından maddi durumunuz elveriyorsa sürece hakim bir boşanma avukatı tutmalı elvermiyorsa fakirlik belgesi almak suretiyle barodan adli yardım başvurusu ile avukat talep etmelisiniz.
COK TESEKKUR EDERIM ONEM VERIP CEVAPLADINIZ.COZUM ARAYISINIZ VE YOL GOSTERISINIZ ICIN MINNETTARIM..
Rica ederim.
10 ve 6 yaşında iki oğlum var eşim küçük çocuğumu darp etmiş fotoğraf görüntüleri mevcut sonradan haberim olduğundan darp raporum yok ayrıca eşim daha öncede evi terk etmişti yine boşanma davası açıldığından hakkımızda karşılıklı feragat ettik her ikimizde çalışıyoruz yine eşim peyderpey terk etmelere başladı bahanesi frowerlinin adlı bir firmanın ürünlerinin satışını yapapıp daha çok para kazanmak halbuki ben istemiyorum gelirimiz bize yeter.birde miras olan konutuma aile şerhi koydu.şimdi sorum şu çocukların velayetini alabilirmiyim / dava açtığım an itibariyle birimizin oradan gitmesi gerekir.bu kim olur (konutun kullanım hakkı bana ait) dava süresince çocukların eğitim masraflarını devamını sağlanırmı (çocukların eğitimi eşime evin geçimi bana aitti)yeterince şahidim var bu süreçte en azami nekadar sürer ve veye sıkıntı yaşarım SAYGILARIMLA
Boşanma davası sürecinde velayeti de talep edebilirsiniz. Eşinizin çocuklarınıza bakmadığını veya kötü davrandığı tanık beyanları ve diğer deliller ile ispat etmelisiniz. 10 yaşındaki çocuğunuzun sizinle birlikte yaşamak istiyorsa pedagog veya sair aile mahkemesi uzmanlarıyla rapora dönüştürmelisiniz.
Iyi aksamlar,11 yillik evliyim,8 yasinda bir oglum var, evlikik suresince 3-4 defa siddet gordum, sonuncuda kumandayi bana firlatti ve bacagim morardi, elimde bi rapor olsun diye dr a gittim olay adli vakaya donustu ve karakola goturulup ifadem alindi, amacim bu olmadigi icin sikayetci olmadim.1 hafta once oldu bunlar, suanda ayni konuttayiz, hakaretlerine ve tehditlerine devam ediyor, defol git evi terk et, ben gidersem senin de tabutun cikar diyor.Ben de bosanalim sorun degil, bosanma sonuclansin giderim diyorum (ogretmenim-ev isyerime ve cocugun okuluna yakin).Benim sorum ev ortak tapulu, yeni, oturumunu henuz almadik bu hafta alabilirsiniz denildi, evi benim iznim olmadan devredip satabilir mi, oturum olmadan aile konutu serhi koydurabilir miyim? Cocugun velayeti ne olur, cocugumdan ayri bir gelecek dusunemiyorum.Bosanma durumunda ev % 50 mi bolunur?
boşanma davası açmayı düşünüyorsanız şikayetçi olmanız sizin adınıza daha doğruydu. Tapu her ikinizin adına da çıkacak ise veya eşinizin adına çıkacak ise aile konutu şerhi koydurmalı ve sonrasında boşanma sürecine göre hareket etmelisiniz.
Sayın avukat bey,2011 yılında esim evi terk etti ve ailesinin yaşadığı sehire gidip oradan tedbir nafakasi davasi acti. Bende bosanma davası actim, 3 yil beklemeli olabilmesi icin davadan feragat ettim dava feragat nedeni ile reddedildi, gerekceli karar 2011 yilinda cikti. Fakat aksilik nedeni ile Kesin karar 2015 yılında alındı. 3 yıl bekleme süresi haliyle 2015 yilinda başladı. (2 yıl daha beklemem gerekli). 2015 yilinda siddetli gecimsizlik nedeni ile dava açtım.Bu zaman icinde hic bir araya gelmedik, ayrı şehirler de yaşıyoruz. Hakim tensip tutanağı tuttu ve dava başladı. Esim bosanmak istemedigini ayrica 50 bin maddi ve 50 bin manevi tazminat istedi, Ön incelemeden sonra hakim tanık istedi , ben 5 tanik gosterdim. Onun tanigi annesi, annesinin komsusu (aile yasantimizi hic bilmez) ve ikinci kiz cocugumuz. Ön inceleme sürerken tanıklık yapan kızım telefonum daki bir bayanla olan mesajların fotografini çekip vermiş. Mesajlar cinsel icerik icermiyor, o bayanla ayrılmak üzere olduğumuz mesajlar. Mahkeme Telefon kayıtlarını ve mesaj içeriklerini istedi. Telefon trafiğini gösterir belgeler geldi ve tanık ifadeleri alındı. Tanıklarım lehime ifade verdi. Butun bunlar 4 oturumda oldu. Son oturumda çok sık mesaj atilan ve çok sık görüşülen kişilerin numaralarının kime ait olduğunu istedi. Bu nolardan biri bayana ait. Dava bu oturumda biter mi,
Boşanma davalarında davanın neticelenebilmesi için taraflarca istenen tüm delillerin toplanması gereklidir. Dosyanızda eksiklik kalmadı ise ve taraflarca esas hakkında beyanda bulunmak için süre istenmez ise bitebilir.
Sayin avukat bey, Davalı taraf esas hakkında beyan da bulunmak icin mart taki oturumda süre istedi, 5 mayis a sure verildi, bu oturumda mahkeme bitecek diye beklerken davalı taraf telefon trafiğinin bulunduğu belgelerde ki numaralar dan bazılarının isimlerinin belirlenmesini istemiştir. 30 Haziran a gün verildi, bu belge geldikten sonra tekrar esas hakkinda beyanda bulunmak icin süre isteyebilir mi? Cok teşekkür ederim.
Hakim tarafından araştırılacak bir husus bulunmadığına kanaat getirildiğinde esas hakkında beyanda bulunmak üzere süre verilebilir. Bahsettiğiniz durumda büyük ihtimalle ilk duruşmada karar çıkabilir.
Merhabalar. Otel kayıtlarını çıkartmak için otel ismi mi verilmesi lazım yoksa tüm otel kayıtları çıkar mı?
Boşanma davalarında dava ile ilgili konu ve zaman sınırlaması yaparak delillerinizin toplanmasını talep etmelisiniz. Otel ismi ve zaman aralığı belirterek kayıtların mahkeme kanalıyla celbini talep ediniz.
Kuzenimin 4 ve 2,5 yaşında iki tane çocuğu var. Kuzenim eşi ile birlikte
yaşarken bir gün başka bir adama kaçtı. Biz çocukların velayetini annesi
olan kuzenime verilmesini istemiyoruz. Eşinin sağlık ve maddi durumu
çocukların bakımını karşılayabilecek durumda değil.Ailesi olarak biz
kuzenimin yüzünü bile görmek istemiyoruz. Zaten Kendisinden de haber
alamıyoruz. Daha öncesinde de bir iki defa başka başka adamlara kaçmışlığı vardı biz bulup
getirmiştik.Eşi ile bildiğimiz bir problemi yok. Çocukların ortada
kalmasından, daha doğrusu yetiştirme yurduna verilmesinden korkuyoruz.Baba
velayeti istemezse yada biz ailesi olarak çocukların velayetini alabilir
miyiz? Yapmamız gereken nedir?
Bu konu kuzeniniz ve eşi ile çözülebilecek bir konu. Siz velayet ve boşanma ile ilgili yasal süreci takip edin. Boşanma davası açılmamış ise çocuklara bakılmadığına ilişkin aile ve sosyal politikalar bakanlığı na başvuru yapabilir, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmemekten savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Mrb yerel mahkeme bosanmaya karar verdi karsi taraf temyize gitti bende temyiz icin gerekli evraki delili hazirladim avukatima verdim ama temyize gitmeyi unutmuslar ek avukat tutup davaya mudahil olmasini istedim evraklari gonderdigini fakat yargitay onayi beklendigini soyl3di temyiz icin ise yararmi
Süresi içerisinde yapılmamış ise Yargıtay temyize esas olarak değerlendirmeyecektir. Beyan hükmünde dosyaya gireceği kanaatindeyim.
Mesleki sorumluluk doğuran bir hata mevcut olabilir.
Merhaba. Şu sıra darbe ile ilgili devam eden davaların çekişmeli davaları çok uzatabileceği söyleniyor. Zaten en az 3 yıl, red olursa 3 yıl da ayrılığı kanıtlamak için bekleme derken 6-7 yıl sürebiliyor. Bu durumda 12 yıl sürme durumunu mu göze almış oluyoruz.Bu durum bizim adaletimizi geciktirecekse bu insan haklarına aykırı değil mi ?
Darbe girişimi cezai bir süreç gerektirir. Oysaki boşanma davaları hukuk davalarıdır. Düşünce tarzınız doğru değil, hukuki olarak profesyonel bir biçimde destek alın ve adalete güvenin.
Değerli Tuğsan Yılmaz Bey Boşanma davamda yüzünü görmediğim adını duymadığım bir şahsı tanık olarak tutmuş karşı taraf. Fakat tuttukları bu sahte tanık ifadeye gelmedi. Daha sonra hakim bir tebligat gönderdi bu şahsa yine de gelmedi. Avukatım ise artık bu şahıs tanık olarak dinlenmeyecek dedi bana. Bunu öğrenecektim böyle bir şey var mı. Artık bu şahıs ifadesi Yok hükmünde mi sayılacak ve karşı taraf bu durum da hakimin nezdinde suçlu sayılır mı Teşekkür ederim
Meraba avukat bey bosanma davamiz temyize gitti kadin bosanmak istemiyor ben istiyorum ayni evin icinde cocuklarla yasiyoruz ben onun bosanmak istememesine red gonderdim kabul olmamis ne ypmam lazim 2 sene oldu temyiz sonucu gelmedi
Mrb avukat bey amcamın oğlu eşinden boşanacak ama bayan ev eşyalarının yarısı nı istiyorum demiş ev eşyaları ortak mal sayılırmı yani yarısını alırmı bu bayan alırsa bizim ne yapmamız lazım çok teşekkürler