Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Sep 12
Rating:
Yasal miras paylaşımı nasıl yapılır?
Yasal miras paylaşımı mirasbırakanın bir vasiyetname bırakıp bırakmamasına göre değişiklik göstermektedir. Ölümünden önce yasal şartlara uygun bir vasiyetname bırakan şahsın malvarlığı saklı paylara riayet etmek kaydıyla vasiyetnamesinde belirttiği şekilde paylaştırılır. Ancak bir ölmeden önce bir vasiyetname düzenlemeyen kişinin mirası eşinin hayatta olup olmamasına göre farklı şekilde paylaştırılacaktır. Mirasbırakanın eşi hayatta ise ve alt soy yani vefat edenin çocukları ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1 / 4 sağ kalan eşe ait olacak ve kalan 3 / 4 çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Sağ kalan eş miras bırakanın annesi ve babası ile birlikte mirasçı olur mirasın yarısı sağ kalan eşin kalan yarısı da miras bırakanın annesi ve babası arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Sağ kalan eş miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası ile birlikte mirasçı olursa mirasın 3 / 4 ü sağ kalan eşe verilir ve kalan 1 / 4 te mirasbırakanın büyük anne ve büyük babaları arasında eşit olarak paylaştırılır. Eğer mirasbırakanın eşi hayatta değil ise miras alt soy varsa alt soy arasında alt soy yoksa üst soy arasında eşit olarak paylaştırılır.
Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?
Mirasbırakanın vasiyetname bırakmaması halinde mirasçılar için miras paylaşımı eşin hayatta olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Ancak bunun da öncesinde mirasbırakanın ölüme bağlı sözleşme akdedip akdetmediği araştırılır. Eğer ortada atanmış bir mirasçı yok ise miras paylaşımına geçilebilir. Burada sağ kalan eş ile alt soy birlikte mirasçılar ise mirasın dörtte birini sağ kalan eş kalan payı ise alt soy yanı çocuk ve torunlar aralarında eşit olarak paylaşırlar. Sağ kalan eş müteveffanın anne ve babası ile birlikte mirasçı olursa bu defa mirasın 1 / 2 si eşin kalan 1 / 2 si de anne baba ve onların altsoyu arasında eşit olarak paylaştırılır. Sağ kalan eş büyük anne ve büyük baba zümresi ile mirasçı olarsa bu defa mirasın 3 / 4 ünü alır. Kalan payda bu zümre arasında eşit olarak paylaştırılır.
Mirastan kimler pay alabilir?
Türk Hukuk sistemi içerisinde mirastan pay alacak kişiler belirlenirken zümre sistemi esas alınmıştır. Bu zümre sistemi içerisinde 3. Zümreye kadar olan akrabalar mirasbırakanın mirasından pay alabilirler. Bu zümre sistemi içerisinde 1. Zümre mirasbırakanın alt soyudur. Yani miras bırakanın çocukları ile torunları 1. Zümreyi oluşturur. Mirasbırakanın annesi-babası ve kardeşleri ile yeğenleri 2. Zümreyi oluşturmaktadır. 3. Zümre ise mirasbırakanın büyükanneleri büyükbabaları amca, dayı, hala ve teyze gibi akrabalardan oluşur. İşte mirasbırakanın mirasından bu 3 zümrede olan mirasçılar pay alabilirler. Bunun dışında kalan kimseler mirastan pay alamazlar. Bu yasal mirasçılar dışında bir de kan bağı olmayan kimseler bir vasiyetname ile mirastan pay alabilirler. Bu durumun gerçekleşmesi için mirasbırakanın vasiyetname düzenlemesi şarttır. Zümreler arasında kanuni bir sıra vardır. 1. Zümreden mirasçılar hayatta ise 2. Zümreden kimse hak iddia edemez.
Mirasta saklı pay ne demektir?
Türk Hukuku mirasbırakanın malvarlığı üzerinde vasiyetname veya başka bir ölüme bağlı tasarrufla istediği gibi devirler yapmasını engellemeye çalışmıştır. Mirasbırakanın bir kısım mirasçılarının miras üzerinde saklı payı bulunmaktadır. Yani mirasbırakan malvarlığı üzerinde saklı paylara dokunmamak kaydıyla dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. Ancak saklı pay denilen oranları mirastan çıkarılma hariç olmak üzere başkasına devredemez. Devretmesi halinde saklı paylı mirasçılar dava açarak bu devirleri iptal ettirebilirler.
Mirasta saklı paylı mirasçı kime denir?
Saklı paylı mirasçıların kimler olduğu Türk Medeni Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Buna göre mirasbırakanın sağ kalan eş, çocukları, torunları ve anne ve babası saklı paylı mirasçılardır. Mirasbırakanın altsoyunun saklı payı yasal miras payının yarısı, mirasbırakanın anne ve babasının saklı payı yasal miras payının 1/ 4 ü, sağ kalan eşin saklı payı ise anne baba veya altsoy ile birlikte mirasçı olursa yasal miras payının tamamı diğer hallerde ise yasal miras payının 3 / 4 üdür. Mirasbırakanın kardeşlerinin miras üzerinde saklı payı 2007 yılında yapılan kanun değişikliği ile kaldırılmıştır.
Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?
Saklı paylı mirasçıların Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen bir takım hareketlerde bulunmaları halinde mirasbırakan tarafından mirastan çıkarılabilirler. Kanuna göre saklı paylı mirasçılar mirasbırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse veya mirasbırakana veya mirasbırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan ödevlerini yerine getirmez ise mirasbırakan tarafından mirasçılıktan çıkarılabilir. Mirastan çıkarılan saklı paylı mirasçı mirastan pay alamayacağı gibi tenkis davası da açamaz. Mirasçılıktan çıkarılan bu saklı paylı mirasçının payı altsoyu var ise ona geçer altsoy yok ise diğer mirasçılar arasında eşit oranda paylaştırılır. Mirasbırakan mirastan çıkarma sebebini açıkça belirtmelidir. Aksi halde çıkarma işlemi geçersiz olur.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl yapılır?
Mirasbırakan ölmeden önce yapacağı bir sözleşme ile bir malvarlığı değerine ölünceye kadar bakması koşulu ile 3. Kişiye devredebilir. Bu 3. Kişi yasal mirasçı olabileceği gibi atanmış mirasçı da olabilir. Bu sözleşme ile mirasbırakan bir malvarlığı değerini bakım borçlusuna devretme bakım borçlusu ise mirasbırakana ölünceye kadar bakma borcu altına girer. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi resmi şekilde düzenlenmek zorundadır. Mirasbırakan 2 tanık eşliğinde noter veya sulh hukuk hakimine başvurarak sözleşmeyi düzenletebilirler. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi bu şekil şartlarına uyulmaması halinde geçersiz hale gelir.
Reddi miras nedir?
Mirasçılar kimi zaman mirasbırakan ile aralarındaki kişisel husumetlerden dolayı, kimi zamanda mirasbırakanın malvarlığının borca batık olmasından dolayı kalacak mirası istemeyebiliyorlar. Bu doğrultuda yasal ve atanmış mirasçılara kanun mirası reddetme hakkı tanımıştır. Mirasçılar mirasbırakanın ölümü ile birlikte mirasçı olduklarını öğrendikleri tarihten itibaren 3 ay içerisinde mirası reddedebilirler. Bu red beyanı yazılı veya sözlü olarak sulh hukuk hakimine yapılmalıdır. Aksi halde geçersiz olur. Ancak eğer mirasbırakanın malvarlığı borca batık ise bu defa mirasçıların irade beyanına lüzum kalmadan otomatik olarak miras reddedilmiş sayılır. Ayrıca miras en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddedilirse sulh hukuk hakimi mirası iflas hükümlerine göre tasfiye eder. Tasfiyenin ardından bir malvarlığı değeri kalmış ise miras reddetmemiş gibi mirasçılara verilir.
Mirasçılık belgesi nedir?
Mirasbırakanın ölümü ile ardında kimlerin mirasçı olduğunu gösterir belgeye mirasçılık belgesi adı verilir. Mirasçılık belgesinin diğer adı veraset ilamıdır. Mirasçılık belgesinin çıkarılması için tek bir mirasçının dahi başvurusu yeterlidir. 2011 yılından önce mirasçılık belgesi sadece sulh hukuk mahkemeleri tarafından verilebiliyorken yapılan bir kanun değişikliği ile noterlerde artık mirasçılık belgesi düzenleyebilmektedirler. Ancak mirasçılar arasında yabancı ülkede yaşayan veya yabancı ülke vatandaşı var ise noterler mirasçılık belgesi düzenlememektedir. Mirasçılık belgesini sadece yasal mirasçılar değil atanmış mirasçılarda talep edebilirler.
Mirasın reddi, dul ve yetim maaşı almaya engel midir?
Bir şahsın kendisine kalan mirası reddetmesi mirasbırakandan kendisine kalan dul veya yetim aylığını almasına engel değildir. Çünkü mirasbırakanın mirası ile mirasçıların hak kazandığı dul veya yetim aylıkları farklı hukuki gerekçelere bağlanmıştır. Dul ve yetim aylıkları mirasbırakanın yıllar boyu devlete yatırdığı primler neticesinde altsoyu ve eşinin üzerinde doğan bir takım haklardır. Yani bu haklar mirasbırakan üzerinde doğmadan doğrudan mirasçılar üzerinde doğmaktadır. Mahiyetlerindeki farklılık nedeniyle mirası reddetmek bu maaşları almaya engel teşkil etmez.
Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir?
Mirasbırakan sağlığında yaptığı paylaşımlar ile saklı paylı mirasçılarının haklarını azaltmış veya yok etmiş ise bu saklı paylı mirasçılar tenkis davası adı verilen bir dava açarak bu paylaşımların kendileri ile alakalı kısmını iptal ettirebilirler. Burada saklı paylı mirasçı sadece saklı payına ilişkin burumu dava edebilir. Bunun dışında kalan oranlar üzerinde eğer paylaşım hukuka uygun ise müdahale edemez. Bu davayı mirasçı zararını öğrendikten itibaren 1 yıl her halükarda 10 yıl içerisinde açmalıdır.
Hangi durumlarda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?
Kanuna göre saklı paylı mirasçılar mirasbırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse veya mirasbırakana veya mirasbırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan ödevlerini yerine getirmez ise mirasbırakan tarafından mirasçılıktan çıkarılabilir.
Sağ kalan eşin miras hakkı nedir?
Mirasbırakanın sağ kalan eşinin miras payı mirasçı olduğu zümreye göre değişiklik göstermektedir. Sağ kalan eş alt soy yani vefat edenin çocukları ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1 / 4 sağ kalan eşe ait olacak ve kalan 3 / 4 çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Sağ kalan eş miras bırakanın annesi ve babası ile birlikte mirasçı olur mirasın yarısı sağ kalan eşin kalan yarısı da miras bırakanın annesi ve babası arasında eşit olarak paylaştırılacaktır. Sağ kalan eş miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası ile birlikte mirasçı olursa mirasın 3 / 4 ü sağ kalan eşe verilir ve kalan 1 / 4 te mirasbırakanın büyük anne ve büyük babaları arasında eşit olarak paylaştırılır
Vasiyetname nasıl hazırlanır?
Vasiyetnameler sözlü, el yazılı ve resmi şekilde olmak üzere 3 türlü hazırlanabilir.Sözlü vasiyetname ancak olağanüstü durumlarda ve başka bir vasiyet düzenleme ihtimalinin olmadığı anlarda hazırlanabilir. Uygulamada örneği neredeyse hiç yoktur.Mirasçı deprem, sel vb. gibi ölüm tehlikesinin yüksek olduğu durumlarda yanında bulunan 2 tanığa sözlü olarak vasiyette bulunur. Daha sonra bu sözlü vasiyet tanıklar tarafından yazıya geçirilir. Tanıklar yazıya geçirdikleri bu sözlü vasiyeti sulh hukuk hakimine teslim ederler.Bu vasiyetin geçerlik şartlarından bir diğeri de tanıkların okur yazar olmasıdır.
El yazılı vasiyet mirasbırakan tarafından baştan sonra kendi el yazısıyla yazılan vasiyet türüdür. Bu vasiyet türünün bir mahkemeye sunulma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak tek şart baştan sonra el yazısı ile yazılması ve tarih atılmasıdır. Bu 2 şarttan biri dahi gerçekleşmez ise vasiyet geçersiz olur.
Resmi vasiyette kişinin okuma yazma bilip bilmemesine göre 2 şekilde yapılır. Okuma yazma bilenlr tarafından hazırlanan resmi vasiyet notere veya sulh hukuk hakimliğine sunularak onaylanır. Bu onaylama işlemi tarih belirtilerek yapılmak zorundadır. Bu onayın ardından resmi vasiyet 2 tanık huzurunda tekrar okunur ve tanıkların imzası ile geçerli hale gelir. Okuma yazma bilmeyenlerin vasiyetnamesinde de mirasbırakan taleplerin vasiyet memuruna bildirir. Memur bu doğrultuda bir vasiyet hazırlar ve tanıkların önünde mirasbırakana okur. Mirasbırakanın onaylaması ve memur ile tanıkların imzalaması ile vasiyet geçerli hale gelir.
Nikahsız eş ve evlilik dışı çocuk mirastan pay alabilir mi?
Mirasbırakanın mirasından pay alabilmek için yasal veya atanmış mirasçı olmak gerekmektedir. Yasal mirasçılar mirasbırakanın çocukları, eşi, anne ve babası, kardeşleri, büyükanne ve büyükbabaları ile onların çocuklarıdır. Bunlar dışında kalan nikahsız eş eğer atanmış mirasçı değil ise yani vasiyetname ile mirastan pay sahibi olacağı istenmemiş ise mirasbırakana mirasçı olamaz. Evlilik dışı çocukların mirastan pay alabilmeleri için ise baba tarafından tanınmaları gerekmektedir. Tanınan çocuklar evlilik için doğmuş gibi mirastan pay alabilirler. Eğer çocuklar mirasbırakan ölmeden önce tanınmamışlar ise mirasbırakanın ölümünden sonra da bu doğrultuda bir dava açarak mirastan pay alabilirler.
Av. Halil İbrahim ÇELİK – Av. Tuğsan YILMAZ
Bir önceki miras hukuku-davaları kategori yazısı olan Yasal Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır? ı okudunuz mu?
Tek bir oğlum var oglumun banka kredi borçlarindan dolayi birbirimize noter kanaliyla ben eşime,esimde bana tüm mallari vasiyet etti herhangi birimizin ölumu sonrasinda noter vasiyet namesini alacakli bankalar bozabilir mi lütfen cevap bekliyorum
Arzu Hanım,
Miras ve tereke bakımından vasiyetle dahi tasarrufta bulunulamayacak bir alan, bir pay bulunmaktadır. Hukuki olarak emin olmaksızın işlem yapmak size sadece masraf külfeti yükleyecektir.
Merhaba lar şimdi şöyle bi sorum olacak annemin amcasindan bi miras kaldı eşi çocuğu yok annesi babasoda vefat etti ve 5 kardeşler dedemde vefat etti bu durumda annem ve kardeşleri dedeme düşen 4/1 ini mi paylaşıyor yoksa mirasa direk ortak mi oluyorlar bu arada annemlerde 5 kardes
Anneniz pay oranları için noterden veraset ilamı çıkartmalıdır.
Merhaba ben evlilik dışı bir çocuğum babamın soyadını taşıyorum babam uvey annenin uzerine ev ve dükkan yapiyo ben onun üzerinden bir şey alamıyorum dava acsam benden mal kaciriyorlardiye kazana bilirmiyim
Merhaba
Annem 82 yaşında ve yılar önce kardeşime umumi vekalet vermiş bu şahs istedigi kişiye maldan satıp ve para çekip veriyor hesap sorduğumda anamın mal diyip çıkıyor ne yapmam gerekir banka hesabını boşalt mişlar.
Bankadan geriye dönük bilgi alabilirim mahkeme yoluyla ve tedbir koydurabilirmiyim.
Saygılarla kadir
İyi gunler babam 1hafta once vefat etti annemle yillar once ayrildilar 3yildir yurtdisinda baska bir hadinla resmi olarak evli ve suan oturdgumuz ev babamin uzerine biz iki kardesiz ve dedem ve babanem ile birlikte yasiyoruz dedemde babamin vekaleti var bide. Sorum su babamin suanki esi evi sattrip bizi evden cikartabilirmi biz istemezsek sattirmayabilirmiyiz pay alma hakki varmi simdidden tesekkurler
Öncelikle söz konusu miras malvarlığının tespiti yani terekenin belirlenmesi gerekir. Sonrasın kişiler payına düşen terekedeki mal varlığı üzerinden belirli hukuki süreçler sonrasında tasarrufta bulunabilir.
Ailemden kalan üç katli bina da kardeşlerimle. Anlaşıp paylaşım yapmadık defalarca oyunla imza almaya kalktılar vermedim beş yol oldu ev boş olduğu halde beni oraya sokmadilar eşimle beraber kirada kaldık ben bu evin satılıp hakkımi almak istiyorum resmi yette mirasçı olarak gözüküyorum. Gelen evrakta ama tapu tek tapu bişey yapamıyorum ne yapmalıyım
annemin ailesi hırsız babamın ailesindende halam öyle biz kardeşimle bipolar bozukluğu ruhsal bozukluğu olan iki kardeşiz bize annemiz bakıyor annem ölürse diye çok korkuyorum bize işkence yapıp paramızı elimizden alacaklar diye bizi 5 parasız ortada bırakıp bakırköyde süründürürler çok korkuyorum annanemi teyzemleri ve halamı reddetmek istiyorum ben velayeti alınacak kadar deli değil rahatsız değilim ama bu vicdansız insanlardan korkulur bir yolunu bulup deli gösterirler bize zulm ederler hukuken reddetme imkanım varmı
İleride ne olacağını kestirmek mümkün değil. Ancak içinizde bir tedirginlik olduğu belli. Türk vatandaşlığınızın da olması nedeniyle ileride sorun da yaşamanız olası.
Türk vatandaşlığınız bakımından eski eşiniz Türkiye’de size mirasçı olmaya devam edecektir. Zira hala evli gözüktüğünüz için eşlerin birbirine olan mirasçılık durumu geçerlidir.
Merhaba,
Benim dedem 1. Dünya Savaşı’nda şehit olmuş. Dedemin Annem ile evlenmeden önceki ailesini bilemiyoruz. Dedemin ailesinden kalan miras diğer kardeşleri arasında paylaşılmış,
Size sorum şu; biz bunca seneden sonra dedemin hak iddia edebilir miyiz?
Edebilirsek nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Tşk.
Sayın avukat;
Sizlere sorum olacak. Öncelikle babam ben küçükken 5 yaşında iken vefat etti. Kanser hastası idi. Hasta olduğu senede babam kardeşine noter huzurunda ameliyat için ihtiyaci olduğu para karşılığında kendi mirasındanki payını devretmiş. Şimdi ben 23 yaşındayım ve bu durumu yeni öğrendim. Bu durumda bem ve bir kız kardeşim var. Bu babamın yapmış olduğu durumda biz miras hakkımızı talep edemez miyiz? Ve bu 18 sene boyunca da köydeki yerimizi hep amcam işletti. Bize hic pay göndermedi arsadan kazandıgından. Bu durumda ne yapmalıyım. Lütfen bi çıkış yolu ? Simdiden cok teşekkür llee.
Merhaba sayın avukat biz beş kardeşiz annem babamın arsa ve evlerini satıp beş kardeşlere paylarını vermişler ama satıp paralarını verdiler benimki ayrı oldu benim onlara nakit verdiğim paranın üstüne bana düşen iki arsayı satıp katıp ev aldılar bana ben o dönemde Avrupa da çalışıyordum annem evi üstüne aldı şimdi üstüme alacam fakat herkes bana dikkat et diyor diğer kardeşlerim itiraz edebilir çünkü ben onlarla hiç anlaşamıyorum tabiki annemin mallarını satığı ve herkesin payını verdiği belli olur ama yine soru işaretti oluştu kafamda
Ne yapmam lazım çok param gitti bu evde ve arsalarımı boşuna satmışlar zaten .
Teşekkür ederim
Anne baba vefat etmis anne den kalan altinlari abimler elimden almak istiyor. Haklari varmi? Halbuki ikisininde dugunlerini yapti ve takilarini aldilar. Simdide benden digerlerinide istiyorlar. Haklari varmi dava actigimda. Altinlar haric ev ve arsa da var. Ne yapmam gerekiyor
Mrblar,babam gecen yıl vefat etti vefat etmeden 1992 yılında anneme evlerını satış yoluyla vermiş babam ın ilk eşinden olan cocukları Bu satısı bozabılırmı hak talep edebılırmı ? Annem elindeki evleri satiş yaptı mutahıte ama uzerınde bıtek mal almadı tekrarında,bu satıs yapılan mıktarın uzerınden hak talep edebılırlermı ? tşkler
Merhaba
Benim dedemin 2.eşi vefat etti.Dedem sağ.Ortak çocukları yok.Ölen eşin anne,baba,kardeş,büyükanne ve büyükbabasıda yoktur.Ölen eşin kuzenleri vardır.Bu durumda dedem ile ölen eşin kuzenleri mirasçımıdır.Eğer öyleyse hisse payları nedir?Teşekkür ederim
Eşimin 1evli kız kardeşi 1de bekar erkek kardesi var eşim babasından kalan mirasın tamamini erkek kardeşine bırakmak istiyor erkek kardeşide buna itiraz etmiyor bu duruma kanunen ben bir engel çıkartabilirmiyim ne yapmalıyım.tesekkurederim
Merhaba tugsan bey benim sorum babam ve annemden 2 daire 1 dükkanın ben satışını alsam banka yoluyla paralarını hesaplarına yatırıp dekontu bende kalsa ve onlara sağlık raporu alsam ilerde kardeşlerim bana miras kaçırma yoluyla bneden hak talep edebilirlermi cevaplarsanız çok sevinirim iyi calismalar
Yaklaşık 40 yıl önce dedemin babası öldü.Veraset ilanı verilmemiş ve bütün miras böylelikle paylaşılmadı.Bazı mirasçılar kendi istedikleri yerleri kafalarına göre ekip biçiyorlar.Dedemde 1 sene önce öldü ve işler daha karıştı kimse dava açmayı düşünmüyor.Bunun böyle devam etmesini istemiyorum.Torunum , dava açmaya hakkım olmadıgını biliyorum babam hayatta oldugu için ama bu haksızlıgın devam etmesini istemiyorum herhangi bir dilekçe verme , şikayette bulunma vb. benim bu statüde yapma hakkın var mı? Bana yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
iyi gunler ben kucukken babam olunce annemde nikah olmagigi icin ayriliyo banada dedem bakiyo ve beni amcamin uzerinden kimlik cikirtiyo ben suan olen babamin mirasini alabilirmiyim
Merhaba,
Gerçek babanız ile soybağınızın hukuken kurulması gereklidir. Bu işlem için de dava açmanız gerekiyor. Akabinde yasal mirasçısı olacaksınız.
hocam merhaba.
Babam ve annem bütün miraslarını 8 yıl önce abimler arasında paylaştırdılar ben o dönemlerde 12 yaşında olguğumdan dolayı bana herhangi bir hak verilmedi abimler o arsaları satıp yeni arsalar aldılar otel ve dukkkan yapıp işletiyorlar şimdi öğrenciyim aylık 80 90 milyar olan gelirden bana 1000(bin) lira civarında bir harclık veriyorlar benim bu sureçteki hakkım nedir?
Merhaba,
Anne ve babanızın tasarrufta bulunduğu işlem ve zaman dilimi dikkate alınarak hukuki süreç düşünülmelidir.
O dönem itibarıyla her ikisinin de hayatta olması nedeniyle kendi mal varlıkları üzerinde de (mal kaçırma, savurganlık vb.) hususlar bulunmadığı takdirde tasarrufta bulunma haklarının da varlığını unutmamalısınız.
babamlar 1937 de romanyadan gelince devlet çorluda 40 dönüm tarla vermiş dedem 4 -5 yıl sonra bırakıp eskişehire gelmişler akrabaları ekip biçmişler 1980de kadastro geçerken akrabaları ölmüş babaannem satış yapmış gibi gösterip üzerlerine geçirmişler acaba biz dava açıp tarlalarımızı alabilirmiyiz
Bahsettiğiniz sürece ilişkin evraklarla zamanaşımının olup olmadığının incelenmesi lazım öncelikle. Sonrasında ise başka aradan uzun bir zaman geçmesi nedeniyle başka birilerine satış/devir/bağışlama yapılıp yapılmadığının, iyiniyetli 3. kişilerin var olup olmadığının incelenmesi lazım. Açıkçası zamanaşımı yok ise uzun bir süreç sizi bekliyor olacaktır.
Merhaba
Annem abisine 7 yıldır bakıyor ve dayimin diğer kardeşleri ilgilenmiyor dayımın evde bakmakta oldugumuz yani mal varlığına annem nasıl alabilir,dayım bakıma muhtaç dayımın bir kızı var oda bakmıyor yıllardır gelmedi bile malını alırım diyor ustelikhic hakkı yok iken dayımın raporu%80 pisikoz tedavi ile yanıt veren mallini bir başkasına vermek istemiyoruz
Sayın Yılmaz annem 2013 Ağustos ayında babam ise Mayıs 2015 .Babamın üzerine 2004 yılında alınmış bir ev bulunmakta.Mirasçı olarak ben ve baba bir anne ayrı ablam bulunmakta .Annem ve babım verasetlerini çıkardığımız da Ablamın annemden kalan mirasa babamdan dolayı 1/8 ortak olduğu yazıyor bu tamam .Babamın verasetinde ise 2 pay ablam ve bana eşit olarak pay ediliyor.Benim size sormak istediğim son medeni kanunlardan sonra evlilik süresince edinilen varlıklar tapu eşlerden herhangi birinin üzerine dahi olsa ortak bu durumda ben babamın üzerine olan varlıklarda annemdem dolayı daha fazla hak sahibi olmam gerekmezmi ? Kulaktan dolma bir bilgi ile bu olayı önce Aile hukuku cercevesinde dava açarak daha sonrada miras hukuku alanında dava açarak cozebilecegim yönünde .Böyle bir hakkım söz konusumu bunu sizden öğrenmek istiyorum .Şimdiden alakanıza teşekkür ederim..
Hocam merhaba,
Babamlar dört kardeşler.Dedem ve babannem öldükten sonra amcam hakkını kız kardeşlerıne satı.Şuan 3 hissedarlar.oturduğumuz yer alt kat üst kat babannemindi. iki halam üst katı kiraya verdi.şuan bizim oturduğumuz yerdende kira alıyorlar.Böyle bir hakları var mı. Yasal olarak ben bir şey yapabilir miyim. Acil yardımınıza ihityacım var.Teşekkür ederim.
Merhaba,
Babanız da mirasçı olduğundan mirasın paylaşımı açık bir şekilde yapılmadıysa, paylaşımı yönünde dava açabilir, hisseniz oranında miras mal varlığından elde edilen gelirlerden de pay talep edebilirsiniz. Sizin oturduğunuz yer de miras içerisindeki bir gayrımenkul ise normal kira bedelinden sizin mirasçılıktan kaynaklanan paylarınız tenkis edilerek kira bedeli ödenebilir.
Dedemin 7 arsası var
Sağlığında 1 ini babama veriyor
vefat edincede bize siz bitane aldinizmi derler yoksa bastanmi bolusulur(verilen arsa hiç verilmemiş gibi)
Merhaba,
Dedenizin babanıza söz konusu arsayı devir şekli önemli. Ayrıca vasiyetname düzenleyip düzenlemediği belirleyici olacaktır.
Gecen yil mirasla ilgili mahkeme karara cikti..halen pay yapilmadi..bu kadar uzun surmesi normalmi.
Babam 8 parsel ve 3 ev bıraktı;3/8 benimken;el yazısı ile vasiyet çıkardılaŕ ve hakkım sadece 2 parsele düştü ve seçme hakkı verilmedi.Itiraz edersem zararlı mı çıkarım.Akıl hastanesindeki dayım öldü ve tüm malı annem aldı;devlet oraya ne kadar ortak olur ve bir kısmını sattılarsa ne ceza alırlar;bunun için nereyi bilgilendirmeliyim
arsa babamın ama evleri biz yaptık bunun hakkında nasıl hak talep edebilirz
Merhaba,
Dedem vefat ettikten sonra anneannem dayimlarla kalmaya başladı. Annemler 1 erkek 4 kiz kardes. Anneannemin bagkur maaşını dayım almaktadır. Ayrıca anneannem üzerinde bi dukkan bulunmakta olup kirasi paylasilirken dayım bazı konularda kendince kızıp dukkan kirasını kendisi almaya başladı. 5 senedir böyle. . Allah bilsin deyip kimse sorun çıkarmadi.. ama şimdi satmak niyetinde. Acaba sayabiliriz mi? Anneannem aklen çok sağlıklı değil suan.. çok unutuyor yaş itibariyle. . Acaba dayim anneanemden vekalet alıp starsa annemler dava açabilir mi? Ya da basta satması için annemlerin rızası gerekiyor mu? Cevap verirseniz çok sevinirim Teşekkürler şimdiden.
Anneannenizden vekaletname aldıysa satış yapabilir. Ancak belirli bir yaşın üstündeki kimseler için noterler akıl sağlığının yerinde olup olmadığı yönünde rapor talep edebiliyorlar. Detaylıca araştırın ve bir avukattan destek alın.
Merhaba;
Soru cevap imkanı yarattığınız için bir vatandaş olarak teşekkür ederim.
Anneme yapılan haksızlık üzerine bir fikir danışmak ve kafamda bir yol haritası çizmek için biraz vaktinizi alacağım.Miras paylaşımına konu olan yer Kastamonu’ ya bağlı bir köy. Köyde olan bir ev ve arsalar var. Dedem üzerine kayıtlı bu yerler (dedem vefat edeli 40 yıl oldu) 5 yıl önce vefat eden anneannem den sonra dayım sahiplendi. Evin ve Arsaların kullanımını kendi yapmaktadır. Annem 4 kardeşler. 2 erkek ve 2 kız şeklinde. Dayım anneme düşecek evdeki odayı ve arsayı vermemekte ısrar ediyor. Bu durumla ilgili
1-Miras paylaşımı yapılmayan yerlerin tek bir birey tarafından diğer mirasçıların onayı olmadan izinsiz kullandığı için kişiye özel bir ceza verilebilir mi ? 5 senedir evde kendisi oturuyor ve tarlaları kendi ekip biçiyor
2-Miras paylaşımında avukatlarla görüştüğümde köydeki miras paylaşımları para kazandırmadığı ve yorucu-zahmetli-vakit kaybettiren durumda olduğu için genelde bakmıyorlar. Annem adına Adli süreçlerde nasıl bir yasal yol izlemeliyim.
Yardımcı olacağınızı umar şimdiden Teşekkür ederim.
Saygılarımla;
Recep Bey,
Miras kalan malların tamamına tereke denmektedir. Terekenin paylaşımı mümkün değil ise miras mal varlığının satışını ve mirasçılar arasında paylaştırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak bir ev içerisindeki bir oda annemin hakkı diyemezsiniz. Olayı şu şekilde düşünün miras kalan mal varlığı paylaşılamayan bir mal ise (örneğin at) atın bir bacağı benim diyemeyeceğiniz için satışı ile çıkan tutardan hakkınızı almanız mümkün olabilir.
Dayınız mirasa konu mal varlığını kullanıyorsa ve gelir elde ediyorsa kullanıma ilişkin yahut elde edilen gelir doğrultusunda diğer mirasçılara ödeme yapmalıdır. Yasal hakkınızı kullanabilirsiniz
Sayin Avukat,
Babami 2004 yilinda Annemi ise 1999 yilinda kaybettik. Biz 7 kardesiz bense en kücükleriyim. Simdiye kadar mal paylasimi anlasmazliklardan ötürü gerceklesemedi. Abilerimden biri bikac yil önce mahkemeye basvurmustu mal paylasimi icin yanliz sonra uzlasma umudu ile bu davayi dondurmusdur. Annemi ve babami kaybetigimiz süreden simdiye kadar malvarligindan gelen gelirlerden örnegin gelen kira gelirlerinden abilerim faydalanmistir ancak ben hicbir gelirden faydalanamadim. Arsalardan birinede büyük abim ev yaptirdi. Kendi aramizda anlasmak suan mümkün görünmüyor.Ben simdi hakkimi taleb etmek icin nasil yasal bir yola basvurmaliyim? Ve simdiye kadar mirasdan elde edilen gelirlerden geriye dönük hak taleb edebilirmiyim?
Umarim bana yardimci olabilirsiniz simdiden tesekkür ederim.
Saygilar
Mal paylaşımını ve mirasa konu mal varlıklarından elde edilen semerelerden(gelirlerden) pay verilmesini dava açarak talep edebilirsiniz. Dava süreci ve şartları ile ilgili bir avukattan bilgi yahut destek almaksızın işlem yapmamayı tercih edebilirsiniz.
benım babam annemden 2005 yılında ayrıldı bız babamla 18 senegorusmedık ve babam da hıcevlenmedı babam saglında tapu kadastro gecınce bulundugu evı onc kendıadına 12 ay sonra kardesleri ve harıcınde bır yegenı ıle evını müşterek yazdırıyo babam 2013 de vefat etti bahsı gecen evden kendı uzerımıze almak ıcın ne yapmamız gerekır
Merhab avukat bey. Benim anneme nenemden arazi düştü. Biz bu arazilere mirasçılar olarak tapu çıkarmak istiyoruz ama 2 dayım biz imzaya gelmeyiz diyorlar. Üstelik arazileride kendileri kullanıyorlar. Bu konuda bizim ne yapmamız lazım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim…
Mirasın paylaşılmasına ilişkin bir dava sürecine girebilir arazinin fiili kullanımı dayılarınızda ise mahkemeden ecrimisil talep edebilirsiniz. Tabi tüm bu süreçleri anneniz davacı olarak yürütmeli.
Avukat bey cevabınız için teşekkur ediyorum. Size bir sorum daha olacaktı. Benim anneme nenemden düşen araziyi biz satmak istiyoruz. Ama dayımlar imzaya gelmedikleri için satamıyoruz. çünkü tapu çıkmıyor. Tapunun çıkması için tüm mirasçıların hepisinin imza için gelmesi lazımmış. Beş teyzemde arazisini satmak istiyor. Dayımlara söyledik maddi durumları imkan vermediği için arazileri alamıyorlar. Ama annemin dayısı ben sizin beşinizin arazisini alırım demiş. Şuan biz bu araziyi annemin dayısına nasıl satabilirz? Eğer teyzemler annemin üzerine devrederler ve annemde bana oğluna arazilerin satışını yaparsa bende bu arazileri annemin dayısına yani 3. kişiye satabilir miyim? yani böyle bir hakkımız varmı? Yada diğer türlü tapular çıkmadan biz ve teyzmler bu araziyi dayılarına nasıl satabilirler ?Çünkü dayıları 1. göbek akraba olmadığı için direk alamıyor arazileri. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim. Herşey için şimdiden teşekkürler…
83 yaşında akıl sağlığı yerindedir raporu mevcut olan akrabamız, yaklaşık 15 yıldır hizmetini görmekte olan ( boşandıktan sonra ikinci evliliğini yaptığı ) hanımına bir dairesini miras olarak bırakmak istemektedir. Bu amaçla noter vasıtasıyla dairesini eşine miras bıraktığını belirten vasiyet beyanı düzenlemek istemektedir. Burada tek şartı ölümüne kadar eşinin kendisine bakmaya devam etmesidir. Kendisinin yasal varisleri olarak bir oğlu bir kızı bulunmaktadır ve bu dairenin devrine olumlu bakmaktadırlar ancak yazılı muvafakat vermek istememektedirler. Sorumuz şudur: yaşlı akrabamız yasal varislerinin yazılı muvafakatı olmadan ilgili dairesinin tapusunun kendi ölümünden sonra eşine devredilmesini noter beyanı ile garanti altına alabilir mi. Teşekkür ederiz.
Ölümden önce devir ve usulüne uygun ölünceye kadar bakma sözleşmesi isteklerinizi karşılayabilir. Ancak resmi eşi ise zaten miras hakkı mevcut. Öldükten sonra paylaşımın nasıl yapılacağı konusunda vasiyetname düzenlenmesi de mümkün. Birden fazla değerlendirilebilecek seçeneğiniz var.
avukat bey merhaba abilerim babamdan kalan tek tapulu bınada beş daırede yırmı seneden çok ıkamet edıyorlar bana hak vermiyorlar ve yararlandırmıyorlar bırde şimdi bize imza verip evden vazgeçeceksin dıyorlar birde babadan kalan şu an mülkıyeti bizim olmayan fakat 20 seneden beri babamın kurduğu [babam ölünce dükkanı limited şirkete çevirdiler beni ortak göstermediler]müşteri potansıyeli olan kasap dükkanın dan çok iyi gelir ve gayrimenkul sahibı oldular bu gayri menkulleri şirket üzerine değil kendi şahsi uzerlerine yaptılar.
soru1- abilerimden babamın uzerine olan beş daıreli tek tapulu binadan ecri misili hepsinden ayrı ayrı mı talep etmeliyim
soru2-ecri misil aylık miktarı güncel kıra mıktarımıdır
soru 3-önce babamın olan o öldükten sonra limited şirket olarak degiştirdiklerı fakat ismi hala babamın koyduğu ısimle faaliyet sürdüren dükkandan ve elde ettikleri gelir ve gayri menkullerden hak talep
edebilirmiyim EDERSEM bu nasıl hesaplanır
SORU4-ben 11 yaşındayken babam öldü beni o zaman ki dükkânlardan annemin muvafakatnamesi ile çıkarmışlar 20 sene oldu annemin bu hareketine karşılık anneme ve abilerime nasıl bir dava açmalıyım
SORU 5-şimdi ise bana senin hiç bi şeyde hakkın yok sen babamdan kalan ev için imza atacaksın biz buraya kendimize kentsel dönüşüm le buyuk 10 daireli bina yaptıracağız diyorlar ben evlatlık değilim babamın öz çocuğuyum annem de abilerin haklı imza atacaksın diyor ben atmıyorum
NE OLU ACİLEN CEVAP YAZINIZ
Kayınbabam on aydır vefat etmiş dokuz çocuğu var beşi erkek dördü kız mal paylaşımı öldükten bir ay sonra otomatik olarak yapılmıştı ama erkek cocuklari kendi aralarında bütün dokuz kardeşi toplayarak evlerinde sadece kız kardeşlerine kura çektirip 3-4 dönümlük arazileri onlara bırakıp her bir erkek kardeşe 15-20 dönümlük arazileri ayırarak kız kardeşlerine sözlerinden dönmemek için boş senet imzalatmış bunun üzerine sözleşme hazırlamışlardır.Normalde kardeş payı dağıtılacak olan mirası bu şekilde kura yoluyla dağıtıp kadastroya gidilecek henüz devlet tarafından bir imza atılmadı bizim bu saatten sonra ne yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.
Acil bir avukata giderek senet imzalatılması ve miras paylaşım süreci ile ilgili hukuki destek alınız. Duruma müdahale ediniz.
acil yardım dolandırılıyormuyum?
merhaba avukat bey
bana iki gün bir mail geldi özetle mailde ingilterede ölen bir ailenin aile avukatı olarak tanıtan kişi aileni mirasçısının bulunmadığı ve benle aynı soyismi taşıdıklarını prosedürü halledip bankada bulunan yüklü miktarda parayı kurtarmak için yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi işlem %50 parayı paylaşacıgımızı falan söyledi.bunun yanında iletişim bilgilerinide gönderdi.bende polise gitcem falan dedim bana avukatlık diploması nı gönderdi.ne yapmalıyım bu olay hukiken mümkünmü?yardım edermisiniz.
Bahsettiğiniz durumda dolandırılıyor olabilirsiniz. Dikkatli araştırmanız gerekli. Her halükarda dikkatli hareket etmelisiniz. Zira para sızdırmak için benzeri işlemler yapılıyor. Gerçek olsa dahi neler döndüğünü anlamaksızın hareket etmemelisiniz.
merhabalar.
babam vefat etti ve veraset ilamı çıkarttım herkez üzerine düşen payı miras olarak alacak.bizim problemimiz babam 2 evli ve resmi nikahlı eşinden çocuğu yok malum resmi nikahtan dolayı mirasın bir bölümü üvey anneme kalıyor.üvey annemle aramız çok iyi olduğu için bana sahip olduğu hakkı devretmek istiyor yani mirastan payına düşeni bana vermek istiyor.biz bu işlemi karderşerim ilerde problem çıkarmayacak şekilde nasıl yapabiliriz.şimdiden çok teşekkür edrim
Miras hakkının size devredilmesi satış, bağışlama gibi işlemlerle mümkün olabilir. Ancak sonrasında bir problem çıkmasın istiyorsanız şartları oluştuğu takdirde ek olarak ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılığında devredilmesini düşünebilir veya gerçek bir satış işlemi yapabilirsiniz.
Avukat bey annemler 7 kardeş ve babalarından 3 tane farklı dönümlerde tarla kaldı.Veraset ilamı çıkartıldı herkes eşit oranda hak sahibi. Mirasçıların 6 sı kız 1 erkek ve erkek olan bu tarlaları işliyor.Annemler satmak istiyor o da ucuz fiyatına almak istiyor annemler razı gelmiyor annemler bu tarlaları dışarıdan birine satış yapabilirler mi? Yapılabilirse nasıl bir yol izlenmeli.Şimdiden teşekkürler.
Diğer kardeşler kendi miras paylarını başka birisine devredebilirler(satabilirler). Ancak satmak istenen paylardaki anlaşılan tutar mutlaka ön alım hakkının ihlali nedeniyle satışın iptal edilmemesi için erkek kardeşe tebliğ edilmeli ve … tutara satıyoruz, istersen sen aynı tutara alabilirsiniz, … sürede dönüş yapmalısın aksi takdirde satılacaktır denmelidir. Diğer bir deyişle bu kapsamdaki bir içerikle ihtarname gönderebilirsiniz.
Merhabalar. Vefat eden bekar ve cocuksuz kardesten geriye kalan uc kardese bankada bir miktsr para miras olrak kaldi. Uc kardesten birisi puruzluk edip bankaya birlikte gelmek istemiyor o paralari gelmeyerek sizlerede yar ettirmeyecegim diyor banka mudurleride odemeyi yapmak icin uc kardesinde birlikte gelmesini istiyor. Veraset ilaninda her kardesin payi belli olduguna ve parada bolunebilir bisey olduguna gore bankalar neden ayri ayri odeme yapmiyorlar? Paralari cekebilmek icin nasil bir yol izlemeliyiz. Tsk.
Veraset ilamının bir suretini de ekleyerek bankaya yazılı başvuru yapın. Miras payı oranında tarafınıza ödenmesini aksi takdirde yazılı olarak dönüş yapılmasını talep edin. Şayet ödeme yapılmaz ise dava yoluyla almanız gerekecektir, bu durumda parayı alma sürenizi uzatacaktır.
Tskler Tuğsan bey. Bu davayi bankayami yoksa ortak malin bireysel mala donusmesi davasimi acacagiz. Bu dava isleri icin size ne kadar bir odeme yapmamiz gerekir? Davanin sonuclanma suresi hakkinda da bilgi verebilirmisiniz. Tsk.
Babamdan kalan arsaya 2011 yilinda annem ben abim mirasci olduk veraset ilami alinmisti intikal vergisi odendi.Simdi annem vefat etti annemde kullanim hakki annem ciplak mulkiyeti bana ait bir daire var bunu sadece nufus ve olum raporuyla uzerime alip sorun yasamiyorum. Babamdan kalan arsa icin annemin mirascisi oldugumuza dair veraset ilami almamiz gerekir mi.lutfen yanitlar misiniz gerekli degilse mahkemeye gitmek istemiyorum.ayagim kirik ve sure az kaldi .Teskkurler.
annenizin de mirasçısı olduğunuza ilişkin veraset ilamı almalısınız. Babanızdan annenize geçen ve annenizin kendi terekesi için gereklidir.
Tesekkurler Tugsan Yilmaz bey
hisseli olan tapumun ortak sahibi vefat etti mirasçıları reddi miras yaptı 6/5 benim 6/1 onun idi şimdi ne yapmam gerekiyor.muhatabım kim oldu çoğu yere borcu vardı
Mirasçıların tamamı reddi miras yaptı ise alacaklıların talebi ile borcun kısmen de olsa karşılanabilmesi için tapudaki hisse satışa çıkartılabilir. Satış sürecinde sizde satın alabilirsiniz.
Merhaba Avukat Bey,
Annemin nikahsız eşi ölümünden 10 yıl önce tüm mallarını noter yoluyla vasiyet bırakmış. Vefatından sonra vasiyetname açıldı. Şimdi sorum şu: Annem bu belgeden habersizdi. Diğer mirasçılarla sıkıntı olacağından dolayı bu mirası istemiyor. Mirası red davası mı açmalıyız? Nasıl bir yol izlemeliyiz.
Vasiyetname mirasçıların saklı payını etkilemeyecektir. Geçerli hukuki sebep olduğu takdirde ve süresi içerisinde mirasın reddi yahut miras payının devri usullerini, seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Babam, vefatindan birkacyil sonra yurtdisindan emekli oldu ve toplu para geldi bu para sadece ikinci esemi ait yoksa çocuklarida hak talep edebilirmi, babamin butun mallari ikinci esden once edinilmisti hatta bazi mallar hala dedemin uzerinde goruluyor bu durumda ikinci ese yine ayni sekildemi mal verilir. Tesekkurler….
Veraset ilamında mirasçı olarak gözüken kimselerin sonradan gelen bahsettiğiniz toplu parada hak iddia etmesi mümkün olabilecektir.
Merhaba Tugsan bey oncelikle ilk soruma zaman ayirdiginiz icin tesekkurler, esim ilk sorumu eksik sordugumu bunun sonucu degistirebilecegini soyledi o yuzden tekrar sormak istedim, babam 60 yasindayken yurtdisindan emekli oldu cok cuzi bir miktar para geldi oldugunde 64 yasindaydi eside birkac yil sonra muracat etti yazismalar yapti ve karisinin adina sigortadan toplu para geldi O’da tasinmaz mal almis bizim bundan cok sonra haberimiz oldu bu paradan ilk esten olan cocuklar hak talep edebilirmi?tesekkur ederim.
Merhaba avkat bey,
Babamla birlikte 1986 da bir 5 katlı 6 daire ve 6 dükkan bina yaptık 300.000 Alman markı Babamdan 100.000 Alman markı benden.
Burdan olan kira gelirlerinden bana vermedi babandır dedim üzerine gitmedim
Babam 2013 de vefat etti bana Elle yazılı bir vesiyatname bırakmış burda 100.000 Alman markı karşılığında sadece bir 80 metrekarelik daire bıraktığını yazıyor halbuki 1/4 benim hakkım olması gerekiyor
Kardeşlerim Haksızlığı bildiği halde babamın hatasının arkasına siniyorlar bir daire hakkın var diyorlar
Bu paylaşımda haksızlık olduğunu idrak eden Annem isi bana kendine düşen 5/20 payını bana hediye olarak verdi
Biz tam işi yoluna koyduk derken noterden bir vasiyet name peydah oldu burda Annemden hiç bahsedilmiyor sanki bizim Annemiz yokmuş
Önceki verasetnameye göre Annemin 5/20 bana hediye etmiş olduğu paylar geçersizmi oluyor
Bina yapılırken Babama 100.000 Alman Markı verdiğimi bilen halen şahitlerim var
Bana yardımcı olursanız çok memnun edersiniz
Allah tüm size ve aylenize faydalı isteklerinizi kabul eylesin selamlar
Merhabalar. Ben 27 yıllık evliyim 3 çocuk annesiyim. Eşimle aramızda sorunlar var ve eşim beni vasiyet hazırlayıp mirasından men edeceğini söylüyor. Nikahım varken böyle birşey yapabilme hakkı varmı. Teşekkürler.
Mirastan men hukukumuzda sınırlı şartlarda yapılabilir, keyfi olarak yapılamaz. Bu kapsamda eşiniz sizin olası miras payınız üzerindeki saklı pay hakkınız mahfuz olmak kaydıyla vasiyetname ile başkalarına malları bırakmayı düzenleyebilir. Eşinizin mal varlığını tespit etmeli ve tasarruflarını takip etmeli, duruma göre hukuki girişimde bulunmalısınız.
Babam 1995 yılında vefat etti. Annem başka biriyle evlendi. Annemde bu yıl vefat etti. Annem ölmeden Veraset ilamına göre mirastan payımızı aldık. Benim öğrenmek istediğim babamdan anneme düşen hisseyi evlendiği kişiden talep edebilir miyiz?
Bahsettiğiniz husus babanızın miras payı sanırım. Veraset ilamı ile aldığınız babanızdan kalan miras ise annenizin vefatıyla birlikte annenizden kalan mirasa ilişkin veraset ilamı çıkartmanız gerekecektir öncelikle.
Merhabalar dedem iki yıl önce vefat etti fakat dedem doğduğu zaman birisi nüfusuna almış ve soyadını vermiş nüfusuna alan kişide yıllar önce vefat etmiş ve nüfusuna alan kişiden miras kalmış araziler var tapuda ölen Dedemin eşi yani babaannem ve babam amcam halalarım mirasçı olarak gözüküyor bununla ilgili açıklama yapabilirmisiniz
Somut olaylara ilişkin detaylı açıklamayı buradan yapmamız mümkün değil Emre Bey. Anladığım kadarıyla ailenizin miras paylaşımı hususunu sormaktasınız, bu sorunuza cevap verilebilmesini için spesifik bilgilere ihtiyaç olacaktır. Çok spesifik bilgileri de buradan veremeyeceğiniz için danışmanlık ücreti mukabilinde bir avukata başvurabilirsiniz.
Merhaba öncelikle buradan soru cevap yöntemiyle yardimci oldugunuz için çok teşekkür ederim benim sorum amcam 10 yıl önce vefat etti öldüğünde yüklü borc bırakmıştı eşi ve çocukları reddi miras yaptılar bu güne kadar bizlere mirasin geçeceği hakkında bilgimiz yoktu halada tam bilgimiz yok diger amcamlar ve halamlarla yeni öğrendik borca batik reddedilen miras alt soylara geciyormu ve böyle bir durumda ne yapmalıyız bizlerde reddetmek istiyoruz bunun için nasıl bir dilekçe ve hangi mahkemeye başvurmalıyiz bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim iyi çalışmalar saygilar
Miras terekesinin borca batık olduğunun tespiti ve mirasın hükmen reddi usulleri için bir hukukçudan destek almayı düşünebilirsiniz, dava sürecini avukat tutmadan yürütecekseniz de usulünü detaylıca araştırın ve gerek duyuyorsanız danışmanlık alabilirsiniz.
Günaydın bilgi icin Teşekkür ederim.
Tugsan bey benim annemin miras davasi var. Dedemden kalan tarlalari dayimlar ekiyordu. Annem de hakkini almak icin dava acti. Devletin alinan mirastan ℅30 pay aliyor diye konusanlar var bide davalik olan tarlalar dönumu en fazla 1000 Tl den satilirmis. Bu konuda yardimci olursaniz sevinirim. Simdiden tesekkurler
Sorunuz hukuki olmadığından dolayı;
Hurafelerle hareket etmek yerine davanızı bir avukat ile yürütüyorsanız ona, avukat ile yürütmüyorsanız yüzyüze görüşmek için bir avukata başvurun ve aklınızdaki tüm soru işaretlerini danışın.
Mehraba Hoca ,
hiç evlenmedi , çocuk yok , iki evim var , miras kime gidecek ? devlet kaç para alacak ? lütfen
teşekkür ederim
saygılarım’la
Anneniz, babanız yahut kardeşleriniz var mıdır?
babam 3 yıl önce vefat etti babamın üzerine olan arsada 2 kat ve 1 de çatı katı var çatı katını ben kendi emeğimle yaptım 2 kardeşiz ablam eşit şekilde bölünmesini istiyor anlaşamıyoruz annem yaşıyor annemi üzmemek için birşey yapamıyorum çatı katını benim yaptığımı ispatlayıp hakkımı alabilrmiyim yada ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim.
Çatı katının tapusu var mı? Yaptığınız harcamaları belgelendirebiliyor musunuz?
Annenizin de miras paylaşımında hakkı olduğunu hesapladınız mı?
Veraset ilamı aldınız mı?
benim babam annemden boşanırken malları kardeşimin karınısının üstüne kaçırdı iki sene önce şuan babamı kaybetim 40 gün oldu 4 kardeşiz mütahite arsa vermiştik o daireleri iki sene içinde yapıp teslim etii bana hiç bir şekilde hak vermiyolar ben ne yapablirim ayrıca iki daire ve bankadaki paralarda var ben hak alabilmek için napmalıyım ? ve bizim gelin daireleri başkaının üstüne geçirdi ve gelinle kardeşimn boşanmış durumdadırlar ?
çok çaresiz kaldım lütfn bana yol gösterirmisiniz
?
Bahsettiğiniz durumda babanız sağ iken yapmış olduğu başkasının üzerine malları geçirme/kaçırma işlemi için tasarrufun iptali davası şartları var ise dava açılması gereklidir. Diğer mal paylaşımı hususlarında vefatında babanızın üzerinde miydi değil miydi bu husus önem arz eder.
Süreçle ilgili olarak ivedilikle miras hukuku kapsamında çalışan bir avukata başvurun ve yasal sürece zaman kaybetmeden başlayın.
Tuğsan bey benim sorumda biraz karışık eşimin annesi 9yıl önce öldü hepimiz aynı binada kendi yaptığımız evlerde oturuyoruz babası imam nikahıyla evlendi kadın evi sattırıyor acaba eşim ve kardeşleri buna engel olabilirmi 2 bekar 3 evli hepsi erkek hukuken hakları yokmudur
Kendi miras payını sattırıyor ise herhangi bir işlem yapamazsınız. Şayet hileli olarak bir satış var ise eşinizin babasının ölümünden sonra dava açabilirsiniz.
Savurganlık yahut yapmak istenen tasarrufun anlamını bilemeyecek durumda akıl sağlığı bozuk ise dava süreçlerini değerlendirebilirsiniz.
Babamın dedesinden bi arsa kalmiş yeni öğrendik tapu dedemin üstünde fakat 100senelik varmış hak edebilirmiyiz
Evraklarınızı temin ederek avukata başvurunuz.
Sizin bile sahip olmadığınız bir bilgiye dayanarak doğru bilgi vermem mümkün değil. Diğer kimseleri de yanlış yönlendirmemek gerekir.
Babanın dedesinden bir arsa kaldı 100 senelik rahmetli dedemin üstüne babam hak edebilir mi yoksa zaman aşımına mı uğradı
annem ve babam yaklasık 3 yıl once ayrıldılar ayrılmadan once annem bıze maddı ve manevı destek olacagını soyledı bıze bakacagını soyledı sonrasında bızı evden kovdu hıcbır sekılde sahıp cıkmıyor 18 den kucuguz kendısının evi var babamda ayrılırken hıcbır hak talep etmedi bir dönem arastırdım babam hak talep etmedıgı için talep etme hakkı bıze gecıyormus cocukları olarak bu dogrumu şuan ki evi acil satılık ev satılırsa bıze bır hak kalırmı hakkımızı nasıl ararız şimdiden tesekkur ederim
Merhaba,
Mağduriyetinizin giderilmesi adına yürütülecek süreçle ilgili olarak bulunduğunuz ildeki barodan “adli yardım” talebinde bulunun. Ayrıca sosyal hizmetler müdürlüğü ile de iletişime geçiniz.
Selamun aleyküm avukat bey benim babam 2 evli benim annemle hiç nikah olmamışlar diğer annemden 1tane erkek kardeşim annemin üzerine kayıtlı bizden mal talep edebilirmi babam zamanında 30 yıl önce satış yapmış babam vefaat etti 2015 yılında ayrıca annen kredi çekerek kendi maaşınla ev aldı ondada talepte bulunurumu yardımcı olursanız seviniriz 🙏🙏🙏
merhaba benim bir soun olacak.babamızdan bize arsa kaldı ve mirasçılardan birinin bankaya kredi kartı borcu var.acaba banka miras kalan araziye haciz koyabilir mi.bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Tüm mirasçıların haklarına bir haciz konulması mümkün olmayacaktır. Mirasın paylaşımı için gerekli işlemlere bir an önce başlayabilirsiniz.
Merhaba,
Babamın vefatından dolayı yüklü bir vergi borcu kaldı. Reddi miras yapacağız fakat şöyle bir sorum var. Babamın kendi üzerine direk bir mal bulunmuyor ama babamın babası öldükten sonra mirasçılar arasında pay edilmemiş mallar var. Biz reddi miras yaptığımızda bu mallardan babamın payına olanlar diğer kardeşlerine mi geçer yoksa vergi borcu karşılığı olarak devlet el mi koyar?
Teşekkürler
Mirasın reddi hususunu düşünmeden önce babanıza kalan ve intikali yapılmayan miras ile vergi borcunu kıyaslamalısınız. Şayet borç miktarı fazla ise mirasçılar olarak reddi mirası düşünebilirsiniz.
Tuğsan Bey,
Borç miktarı çok fazla bu yüzden reddi miras yapacağız benim öğrenmek istediğim intikali yapılmayan malın ne olacağı?
Teşekkürler
Mirası reddetmeyen mirasçılara aktif ve pasif mal varlığı geçecektir.
Merhaba Tuğsan Bey,
Babamı 03.11.2014 tarihinde kaybettim. Yaklaşık 20 yıldır sürmekte olan babaannemden kalan miras davamız var. Halen devam ediyor. Dava takibi için annem, abim ve ben, davayı takip eden avukata vekalet vermedik. Başka bir avukata da vekalet vermedik. Şimdi mirasa konu arazilerden birinden yol geçmesi nedeni ile Karayolları ödeme yapacakmış. Mirasçılar olarak bize ulaşırlar mı? Yapmamız gereken birşey var mı? Değerli Yönlendirmelerinizi önemle beklerim.
Saygılarımla;
Siz süreci takip etmelisiniz ve babanızın vefat ettiğini, veraset ilamına dayanarak mirasçılar olduğunuzu ve bu kapsamda ödeme talep etmek istediğinizi kuruma bildirmeli ve talep etmelisiniz.
Merhaba ben 68 yaşındayım babamın babasının babası yani büyük babam evleniyor. daha sonrasında askere gidiyor. savaş nedeniyle uzun süre askerden gelemiyor. askerde öldü sanılan büyük babamın eşini diyer erkek kardeşine veriliyor. Büyük babam uzun süren askerlikten sağ salim çıkıp geliyor. eşinin erkek kardeşine verildiğini öğrenince evine uğramadan oraları terk ediyor. ve uzak şehre gidiyor. evleniyor çoçukları oluyor torunları oluyor torunlarımdan biride benim babam benim sormak istediğim soru benim babama ne babasından nede annesinden hiç bir şekilde miras intigal etmemiş şimdi bunları ben araştırmak istiyorum alınmamış miras var ise miras talep edebilirmiyim sırasıyla nasıl bir yol izlemeliyim sadece mahkeme açıp bu sorulara yanıt bulabilirmiyim teşekkürler
Sadece dava açarak net bir netice elde edemeyebilirsiniz. O nedenle soy ağacı, tapu ve sair kurumlarda bizzat araştırma yapmalısınız.
Anne annemden kalan 1600 dönüm yer var anneannem dedem öldü annem yaşıyor burdan ben pay sahibi olur uyum annem yaşıyor ama
Şu aşamada olamayabilirsiniz.
iyi günler sorum şöyle dedem anneannmle evlendiğinde anaanemim başka evliliğinden bir oğlu vardı dedem ve anaanemin 3 çocuğu daha oldu dedem vefat etti bir kaç yıl sonra anaanem de vefat etti ve dedemin dedesinden kalan mallar var bu durum da dedemin üvey oğlu bu mallara mirasçımıdır annelik hakkından alabilirmi
Dedenizden annanenize kalan mallar üzerinden üvey çocuğun miras hakkı olabilir.
Slm.dedem sağ iken dayım 4 daireyi kendi adına satış yaptırmış. Ölünce anneme mirasını vermek istemedi. Otel arazi arsa kalan mirası teyzelere miras payı diye önceden aldığı daireleri verdi. Anneme de vereceğini söyleyip otelin hissesini devretmek için imza almış ama hala bişey vermedi. Ne yapabiliriz.
Merhaba,
Dedeniz muhtemelen dayınıza satış yapmış olarak göstermiştir ancak satış bedeli almamıştır. Bu durumda annenizin dava açması ve tapulara devri engellemek için tedbir talep etmesi gerekir.
Diğer bir deyişle dava açmanız elzemdir. Konunuz ile alakalı aşağıdaki yazıları da mutlaka okuyunuz.
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/genel/muvazaa-danisiklilik-hile-nedeniyle-tapu-iptal-davasi
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/genel/tapu-iptal-ve-tescil-davasi
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/genel/tasarrufun-iptali-davasi
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/miras-hukuku-davalari/muris-muvazaasi-mirastan-mal-kacirma-davasi
75 yaşında bayanım,zamanında eşim ile ortak daire aldık ve ikimizin üzerine yaptık yıllarca aynı dairede yaşadık.Eşim geçen yıl vefat etti,benim dışımda eşimin ilk evliliğinden olan 5 mirasçı daha var şimdi kanunen evin yarısı benim,diğer yarısınında dörtte biri benim,kalan hisseler için diğer mirasçılara ödeme yapıp evin tamamını üstüme alayım diyorum verilen parayı az buluyorlar, bu durumda icralık olursak,icra dairesi evin tamamını mı satışa çıkarıyor yoksa diğer hissesi olan mirasçıların hakkını mı satışa çıkarıyor?eğer tamamı satışa çıkıp ucuz bir fiyata satılırsa bana kalacak para az olacağından yeniden bir daire alma şansım olmayacak,ama sadece diğer hisseler satışa çıkacaksa o zaman yine ucuza gideceğinden benim o hisseleri alma şansım olacak,bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
Merhaba,
Ev şayet kat mülkiyeti tapulu ise mirasçıların size satmaması durumunda açılan dava süreci neticesinde belirlenecek miktar üzerinden karşı taraftaki küçük hisseleri alabilirsiniz.
Merhaba?
Bize miras davası açıldı.
Babamdan kalan fındıklığı 2 kardeş topluyoruz.
Babam ben doğmadan önce kayboldu yaklaşık 50 yıldır kayıp. Ve ölüm raporu yok hayatta görünüyor.
Diğer kardeşlerden biri dava açtı. Hakkını istiyor. Bu davada hakkı verilecektir elbet. yalnız bizim sorumuz bu güne kadar fındıkları biz topladık bu toplanıp satılan fındıkları talep edebilir mi ? Taleb ederse eğer ne olabilir?
Öncelikle babanızın ölümüne yahut gaipliğine ilişkin mahkemece bir karar verilmesi gerekmektedir. Miras paylaşımı ancak sonrasında verilen kararda yer alacağı tarihten sonrasına yönelik olarak mümkün olabilir.
Teşekkür ederim. Doğru anladıysam önceden toplanılan ürünlere hak talep edemez ?.
evin değeri ortalama 300 bin tl olduğu düşünülürse icra da % 60 üzerinden satışa konulduğunda yani 180 bin tl diyelim kimse arttırmadı ve ben almak istiyorum bu durumda evin yarısı benim olduğundan 90 bin tl ayrıca diğer yarısının dört de biri 22.5 bin tl yani toplam da 112.5 tl benim hakkıma düşüyor kalan para da 67.5 bin tl diğer mirasçılara kalıyor benim öğrenmek istediğim icra dairesine 180 bin tl yatırmam gerekiyormu yoksa sadece diğer mirascıların hakkı olan 67.5 bin tl mi yatırmama gerekiyor çünki hernekadar parayı geri alacak olsam da 180 bin tl biraraya getirmek kolay değil
babamın ani vefatını bana haber vermediler ancak cenazesine yetişebildim,üvey annem bana haber vermeden veraset ilamı çıkarmış bana göstermiyor ben bu durumda yeni veraset ilamı nasıl çıkarabilirim,veraset ilamı olmadan tapuya gitsem babama ait bir mal varlığı varmı, öğrenebilirmiyim ?
Veraset ilamını noterden yahut sulh hukuk mahkemesinden çıkartabilirsiniz. Noterden çıkartmanız daha az masraflı ve daha hızlı.
veraset ilamı bir kez mi çıkar,ikinci kez çıkaramazmıyım?kaybolduğu durumlarda ikinci kez çıkarılamıyormu?
Çıkarttığınız noterden suret harcı ödeyerek önceki ilamın nüshasını alabilirsiniz.
babam vefat etti,mirasçısı olarak herhangi bir bankada parası olup olmadığını nasıl anlayacağım?veraset ilanı gösterip herhangi bir hesabı olup olmadığını bütün bankalara tek tek gidip sormam mı gerekli?tapu da taşınmaz malı var mı öğrenebiliiyoruz ama bankadaki hesabına nasıl ulaşacağız? kaldı ki hesabı varsa bile banka yok dese nereden bilebiliriz?
Veraset ilamı ile bankalara soracaksınız.
mirasçılar arasında anlaşmazlık oluştu,hisseli taşınmaz mülkün çoğunluk hissesi elimde ve ben kendi hissemi satmak istemiyorum ,karşı taraf icraya başvurup satışını istediğinde sadece kendi hisselerini mi icrada satışa koyabiliyor?
Bölünebilir bir mal niteliğinde değilse söz konusu malın tamamı satılır. Diğer tarafın hissesini de o satış esnasında satışa iştirak ederek siz de alabilirsiniz.
veraset ilamı alıp tapuya gittiğimde babamın üzerine kayıtlı hiçbir taşınmaz malın olmadığı söylendi ama ben babam sağken bir taşınmaz malın hisseli ortağı olduğunu biliyorum hatta tapusunu da gördüm,fotokopisini çekemedim ama detaylarını bir kağıda yazıp saklamıştım eğer babam bu hissesini sattıysa kime sattığını tapudan öğrenemezmiyim?belki mal kaçırma gerçekleşmiş olabilir.
Tapudan bahsettiğiniz gayrımenkulun ada pafta parsel bilgileri ile akıbeti hakkında bilgi talep etmelisiniz.
hisseli taşınmaz mülkün hissedarlarının isimleri ve kaç pay alacakları veraset ilamında yani mirasçılık belgesinde yazıyor bu durumda herhangi bir hisse sahibi hissesini satabilmesi için illa taşınmaz malın mirasçılarının hisselerinin tapuda tescili şartmı? veraset ilamında zaten payları da yazıyor,
Veraset ilamında toplam miras malvarlığının üzerindeki hak sahiplerinin payı belirlenir. Ancak miras malvarlığının mirasçılara payları oranında intikali, gerekiyorsa denkleştirme yapılması vb. hususlar için dava açılması gerekecektir. Mirasın intikali ile birlikte payınızı satabilirsiniz.
taşınmaz malın yarısı benim,mirasla kalmadı, yani tapusu sadece benim üzerime diğer yarısı miras hisseli ve 1/4 yine bana ait,,hissedarlar arasında anlaşmazlık olduğunda sadece hisseli olana kısım satışa çıkması gerekmezmi?tapusu bana ait olan kısım ben istemeden satılabilirmi?icraya gidildiğinde evin tamamının satışa konulması adaletsiz oluyor çünki yarısının mirasla alakası yok
vefaat edn bırınden kalan arsasayı kımse paylaşmaya yanaşmıyorsa 5 kısıden bırı kendısıne düşecek olan hısseyı satabılırmı
Mirasın intikali yapıldı mı? Bahsettiğiniz arsa üzerinde paylı mülkiyete dönüş var mı?
Merhaba Avukat Bey,
Annem 4 yil once vefat etti ve evimiz onundu.Babam,abim ve ben mirascilariyiz. Evimizde babam,abim abimin.karisi ve cocugu ile yaşıyorduk.ben de evin.masraflarini yari yariya karsiliyordum.Aile olarak evin butun odalarini zapettiler.gecen sene abimin karisi hakaretlerle ve uzerime yuruyerek beni evden kovdu. Ben de o zamandan beri evimde kalamiyorum.issiz kaldigim icin masraflari odeyemiyorum.ben orada kalan esyalarimi alsam onlardan kira talep edebilir miyim? Evdeki ortak esyalarimizi istegi gibi atip satabilirler mi? Benim esyalarimi atabilirler mi?
Mirasın bölüşülmesi, bölüşülemediği takdirde satılarak bedelinin paylaşılması, söz konusu malvarlığından yararlanma nedeniyle tarafınıza payınız oranında ecrimisil ödenmesi talepli davalar açabilirsiniz. ortak eşya olduğunu nasıl ispatlıyorsunuz?
Mirasçılardan biri taşınmazların paylaşımina yanaşmıyor. Bu durumda mirasın satılmadan paylaşımı için ne yapılmalıdır
Dava açılması gereklidir.
Hayırlı akşamlar Tuğsan Bey,
bir konuda bilginize ihtiyacım var. Biz dört kardeştik, bir abim vefat etti ve üç kardeş kaldık. Vefat eden abimin üç çocuğu var. Annem ve babamın birlikte çalışıp aldıkları üç katlı evi var. Bildiğim kadarıyla annem vefat eder ise miras kalan ev 5’e bölünüyor (mirasçılar babam, ablam, abim, ben ve rahmetli abimin üç çoçukları oluyor sanırım). Peki ben o evden Hakkı’mı istersem ve kimsenin maddi durumu bana Hakkı’mı verebilecek durumda olmadığını düşünürsek, evin satılmasını isteyebilirmiyim? Yada satılmasını engelleyebilirmi geri kalan mirasçılar.
Şimdiden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz durumda miras bırakan vefat etmediği için şu aşamada miras paylaşımı söz konusu değildir. Uzlaşı ile aileniz mal varlığını sağ iken sizlere paylaştırabilir. Vefat sonrasında ise anlaşamadığınız takdirde satışı dava ve işlemlerin sonrasında mümkün olacaktır.
Öncelikle bizi aydınlattığınız için sizlere çok teşekkür ederim benim sorum babamla ilgli olucaktı babam dedemim ilk evliliğinden resmi nikahlı ilk çocuğu babam 5 yada 6 yaşlarındaki iken dedemle baba annem ayrılmışlar dedem bir süre sonra 2 ci evliliğini gerçekleştiriyor bu evlillikten ise babamın 3 kız 2 erkek kardeşi olmuş oluyor toplamda 6 çocuk yani babamın akrabalardan duymuş olduğu dedemin bütün mal varlığını 2 ci evlenmiş olduğu eşinin üzerine yaptığı babama söylenmiş böyle birşey olabilirmi olmuş ise şayetki babamın izlemesi gereken yol nedir şimdiden zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim
Öncelikle söz konusu gayrımenkullerin devredilip devredilmediğini araştırın. Şayet devredilmiş ise devir sebebini(satış, bağışlama, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb.) araştırın.
Devir var ise ve şekline göre dava sürecine gitmeniz gerekebilir.
Tenkis davası açabilmek için avukat tutmak şart mı? avukat tutamayacak durumda olan fakir insanlar tenkis davası nasıl açabilirler?
Maddi durumunuzun olmadığını belgelendirebiliyorsanız bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım komisyonuna başvurunuz ve avukat talep ediniz.
avukat olmadan tenkis davası açılamıyormu,vakti olupta uğraşmak isteyen kişi illa avukat tutmak zorundamı?
Açabilirsiniz. Ancak dava sürecini yürütebilecek hukuk tekniği bilgisine sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hem hak kaybı hem de maddi kayıp yaşayabilirsiniz.
Mrb avukat bey babam 8 yıl önce vefat etti biz dört kardeşiz babamdan kalan mal hariç Sonradan babamdan kalan malın birini satip ev aldık o ev annemin üzerine şimdi paylassak o ev boluscemiz malların arasına giriyor mu ve bizim payimiza ne kadar dusuyo.
Randevu alarak bir avukatı evraklarınız ile(veraset ilamı, mal varlıklarının kayıtları vb.) ofisinde ziyaret etmelisiniz. Miras hukuku teknik bir hukuk dalıdır. Farazi konuşmak size fayda değil zarar doğurur.
avukatın yüksek getirisi olan bir mal kaçırma davasını inceleyip davayı kazanma şansının yüksek olduğuna kanaat getirdiğinde kendisine ödeme yapamayacağımı ama dava kazanılırsa örneğin %10 ya da %20 pay vermeyi önererek bir ön anlaşma yapılabilirmi?
Taraflar mutabık olduğu takdirde mümkündür.
tapuya gidip tüm hissedarlar için gerekli masrafı yatırıp tapu tescilini yaptırmak istedim ama kabul etmediler illa tüm hissedarların aynı anda gelmesi gerekiyormuş ama kimi ankarada kimi rusyada ben bunları bir araya nasıl getireceğim,bir hissedar da hissesini bana satmak istiyor ama bu durumda satamıyor,herkesin hissesi ve payları veraset ilamında yazıyor, bana hissesini satmak isteyen kişi tapu tescili olmadan noterden satış yapabilirmi? hisse sahipleri arasında şuan bir anlaşmazlık yok ben kendilerine ödeme yapıp tüm hisseleri almak istediğimi söyledim onlarda kabul etti ama hepsinin aynı anda değişik şehir hatta ülkelerden gelip hepberaber tapuya gidip tescil yapılması çok zor,böyle durumlarda kolay bir yol yokmu? ortaklığın giderilmesi davası açmam şartmı? icraya gidilmesini kimse istemiyor,ortaklar arasında anlaşma sağlandı tek sorun hepbirlikte tapuya gidip tescil yapamamak (gelemeyecek durumda olan örneğin rusyadaki hissedar vekalet gönderse tapu tescil edermi?)
Veraset ilamı sonrasında mirasın mirasçılara intikalini yapabilmeniz için diğer mirasçılardan usulüne uygun vekaletname almalısınız.
Merhaba.. Dedemin sivasta 13 adet arsası var. Vefat ettiği için çocuklarına kaldı doğal olarak. Babamgil 5 kardeş ve babamda 1995 yılında vefat ettiği için kasım 2015 de veraset ilamı çıkarıp tapuya intikal için müracaat ettik. Babamın adına hisselerde sorun yok. Ama 13 tarlanın 1 tanesi 5 hisse 12 tanesi 4 hisse olarak çıkıyor. bu nerden kaynaklanır. yaklaşık 35-40 yıldır kimse ilgilenmemiş. Tapu kayıtlarında ise ” 3402 S.Y. 22/A maddesi gereğince yenilemenin tescili kesinleşmiştir” yazıyor. Daha fazla bilgi vermiyorlar. Hissesi olmayanıda henüz bilmiyoruz. 5 kardeşten birinde çıkacak daha sonra ne gibi sorunlar doğurur. Babama toplam hissenin % 25 i düşüyor.sizce o bir kişinin hissesi ne olmuş olabilir. Teşekkür ederim.
Sorunuza yanıt alabilmeniz için tapu kayıt örnekleri ile fiziken bir avukata başvurmanız gerekiyor. Söz konusu kayıtlar üzerinden inceleme yapılmalı ve ona göre size bir yol çizilmeli yahut açıklama yapılmalı. Konu ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir avukattan randevu talep etmelisiniz.
merhaba,
babam 1 ay önce vefat etti..babam ssk emeklisiydi .babamın emekli maaşını annemin üzerine almak istiyoruz..ancak annem ,kardeşim ve ben reddi miras davasıda açıcaz…reddi miras açma süresi ölüm tarihinden itibaren 3 ay diye biliyorum.. reddi miras davası açmadan önce emekli maaşı için işlem yapılabilir mi?reddi miras davasının açılması,emekli maaşını almaya engel değildir diye biliyorum.. bir de emekli maaşı başvuru nereye yapılmalı ve hangi evraklar gereklidir, bilginiz mevcutmudur. ..ayrıca reddi miras davası için hangi evraklar gereklidir, sulh hukuk mahkemesine dava dilekçesi yazıp adliyeye götürmek yeterlimidir?teşekkürler,
Emekli maaşının alımı reddi miras hususunu şu anki hukuki düzlemde etkilememektedir.
Merhaba,
Benim babam Vefaat etti 2010 da,
Bizler 3 kardeşim, babamızın ilk eşinden bir kardeşimiz var, Bizler almanyada doğru büyüdük. . Var olan malları bizler kurduk. .. ama babamın ilk eşinden olan bizimallarmiza ortak olmaya çalışıyor. Bunun için annem 52% Hak talepte bulundu ve anladigim kadar hakim kabul etmiş 52% Yalnız benim üvey kardeşim kendisini hiç görmediğimiz itiraz etmiş ve mahkeme yine ertelendi… Bu itirazlar 3 kere tekrarlaya biliyormuş. . 3 den sonra ne olur… Annem hakkı olan 52% Hakkını almıyor mu? Ben bu itirazdan sonra ki durumdan Haberdar olmak istiyorum..
Bizler 4 mirasciyiz annem ile .. karşı taraf 1 mirasçı.
Bu konuda yardımcı olun lütfen. Ve gerçekten beni gerdi.. Bizler küçük yaşlarda çalışıp tirnagimiz ile kurduğumuz evi üvey kardeşim almaya çalışıyor. ..
Saygilar,
Emrah
Davanızı avukatsız mı yürütmektesiniz?
Merhaba, Annem 6 kardeş 4 ü erkek 2 si kız. dedem 1992 yılında vefat ettimiş miras için vasiyet bırakmamış. Dayılarım teyzem ve annemi ve kandırarak noterde malınmı aldım deyip imza artırmışlar annem ve teyzem hiçbir mal almadılar ama aldık diye imza attılar.. simdi ise annem ve teyzem Dayılarım’dan hak talep edebilirlermi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Noterdeki evrakın düzenleniş biçimi ve içeriği önemli.
Neden bu kapsamdaki bir evrakı imzaladılar? Nasıl kandırıldılar?
miras yolu ile kalmış taşınmaz bir malın hisselerinden birini almak istiyorum noterden satış olabilirmi? (veraset ilamında paylar belli ama tapu tescili yapılmadı çünki diğer hissedarların hep birlikte tapuya gelmeleri isteniyor ki bu zor herkes farklı şehirlerde,güvenip vekaletname de vermiyorlar) herhangi bir dava açmadan,tapu tescili yapılmasa da isteyen hissesini noter kanalıyla satabilir mi?
Anlatımınızdan miras konusu mal varlığının intikali yapılmadığı ortaya çıkmakta. Şayet intikali yapılmış ise kişilerin payları bölünmüş olarak tapuda yer almakta ise istediğiniz payı alabilirsiniz. İntikali yapılmamış ve tüm payları almak istiyorsanız bu da tarafların iştiraki yahut vekaletnamesi ile mümkün. Ancak hem tapuya intikal yapılmamış hem de sadece bir kısım hisseyi almak istiyorsanız bu konuda neticeye ulaşamayabilirsiniz.
Avukat bey merhaba benim babam annemden önce vefat etti sonra annem vefat etti biz babamın mallarını bölüşmedik hala babamın üstünde idi hala öyle bir kardeşim var kendisi ile görünmüyoruz annem 80 yaşında vefat etti tam 1.5 yıl oldu şimdi bir dava açılmış vasiyet name açılımı diye annem bunu yapacak bir insan değildi ancak oğlu tarafından zulüm altındaydı korkudan yapmış olabilir şimdi ben bu durum karşısında ne yapabilirim yol gösterirseniz sevinirim teşekkür ederim
Merhaba,
Babanız önce vefat ettiği için annenizin de babanızdan kalan mallar üzerinde miras hakkı bulunmaktadır. Anneniz vefat ettiğinde babanızdan kalan miras hakkı da siz diğer mirasçılara geçmektedir.
Açılan dava içerisindeki vasiyetnamenin kanuni şartlara uygun olup olmadığı ve saklı paylara tecavüz edip etmediğinin tespiti gereklidir. Babanız ve annenizden kalan miras içerisinde yer alan malvarlığı nelerdir?
Merhabalar Noterdeki evrakın düzenleme biçimi ve iceriği hakkında bir bilgimiz yok annem ilkokul mevzunu Dayılarım; teyzem ve anneme baskı yaparak imzalatılan bir evrak.. size sorum bu evrakın düzenleme biçimi ve içeriğini herhangibir noterden ögrenebilirmiyiz? 1992 yılında düzenlenen bir evrak zaman aşımı olmuşmudur? Yanıtlarınız icin Teşekkür ederim
Herhangi bir noterden öğrenemezsiniz.
İyi günler babam 2015 vefat etti.2009 yılında annemden ve bizden habersiz hiç tanımadığımız birisine piyasa değerinin yarı fiyatına kendi oturduğu evini ve kirasını aldığı dükkanı pisikiyatriden sağlık raporu alarak 71 yaşında satmış ve ibraname vermiş ,ibranamede 270 bin tl ye her iki gayrimenkulü sattıgı parasınıda banka kanalıyla tamamını aldıgını yazmış ve imzalamış ançak banka dekontlarını inçeledigimizde parça parça en yüksek 25 bin tl yatırdıklarını gördük ,gayrimenkülleri Satmaya da parayada ihtiyacı yoktu .babam satmış olduğu gayrimenkulde ölümüne kadar annemle yaşıyordu, dükkanında kirası babamın hesabına yattı ve ihtiyaçları için kullandı ,babamın ölümünden sonra alan kişi ortaya çıktı bize oturduğu ev için piyasa degerinin çok altında bir kontrat getirdi 2009 bu yana hiç kira artış yapmamışlar,dükkan içinde babamı kiracı olarak gösterilen bir kontrat yapmışlar ve yine piyasa değerinin çok altında kira kontratı düzenlemişler 2009 bu yana hiç artış yapmammışlar(dükkandada 2009 yılından beri aynı kiracı bulunmaktadır) gayrimenkullerdeki demirbaş ların degişimi ve tamiratları babam tarafından ödendi faturalı olarak ayrıca maliyeye 2011 de gayrimenkullerin kendisine ait olduguna dair yazılı ve imzalı belge vermiştir babam sattığı dönemde ,bebekliğinden beri epilepsi hastası ve ciddi derecede görme ve duyma problemleri olan birisidir,bu hastalıklar için doktur raporları bulunmaktadır.bu bilgiler ışıgında bize yol gösterirmisiniz saygılarımla….
Dava açmalısınız.
babamın dost hayatı yasadığı yabancı uyruklu bir kadından 2 cocuğu var, 30 sene evli kaldığı annem ölünce bu kadınla evlendi ve evlilikten bir kaç ay sonra babam vefat etti. evlilik boyunca elde ettikleri tüm mallar babamın üstüne, ölen annemin tapulu hicbir malı yok. bu durumda mal paylaşımı nasıl olur. annemin haklarının durumu nedir?
Annenizin hakları derken neyi kastediyorsunuz? Anneniz babanızdan önce vefat ettiği ve malvarlığı bulunmadığı için ne gibi bir sonuca varmak istediğiniz anlaşılmıyor.
Şu aşamada babanızın eşi ve çocukları mirasçı statüsündedir. Vasiyetname varsa onun da incelenmesi gerekir.
biz üç kardeş babamızın mirasını mahkemede redettik.babaannem 19 kasım 2015 de vefat etti.babaannemden kalan mirastan pay alabilirmiyiz.
Merhaba benimde bir sorum olacak.Babamın amcası yaklaşık yedi sekiz yil önce vefat etti ve çocukları olmadığından babamlarda mirasçı gorunuyordu ancak amcasının eşi sadece kendisinin ve yakınlarının pay almasını istediği için dava acti ve bir yıl önce babamıda kaybettik şimdi dava devam ediyor fakat babamin vefatından dolayı hakkı yaniyormu yada çocuklarına mi geçiyor yardımcı olursanız sevinirim..iyi günler..
Babanızın mirasçıları hak sahibidir.
Avukat bey cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim mallar dört daire bir dükkan dan ibaret
Merhabalar,
Annem vefat edeli yaklaşık 8 ay oldu. Annemin annesi ve babasından kalan mallar bulunmakta. Bu mallardan babam hak sahibi olabiliyor mu?
Veraset ilamı aldığınızda göreceğiniz üzere siz ve babanız hak sahibisiniz.
Merhaba avukat bey benim size bir sorum olacak lutfen yardim edin
Babamin bir evi vardi kendisi 2007 yilinda vefat etti veraset ilani islemlerinden sonra mirascilardan annem. Uc abim ve uc ablamdan satis vekaleti alarak esim uzerine satis gerceklestirdim fakat karsiliginda tek krs bile odemedim cunku hic bir hak talep etmediler . rahmeti babam sagliginda bu evi bana miras biraktigini aciklamis ve kardeslerimde kesinlikle uygun oldunugunu kabul ettiler ve oylede oldu. Suan esim le bosanmak uzereyiz. Bu miras ev mahkemede edinilmis mal olarak ikiye mi bolunur yoksa evimi geri almak mimkunmudur. Lutfen bir oneri sunarmisiniz. Nasil bir yol izlemeliyim.
Mal paylaşımına konudur. Diğer mirasçılar bedelinin ödenmediği savıyla dava açabilir.
kocam ölmeden tapuda dairemizi ikimizin üzerine yapmıştı,öldükten sonra mülkün %50 benim üzerimde diğer yarısının da 1/4 benim gözüküyor,veraset ilamında hisseler belli ama tapu tescili çeşitli nedenlerle yapılmadı,bu durum müşterek mülkiyet mi? yoksa elbirliği mülkiyeti mi oluyor,bilgi verirmisiniz?
intikalini yapmadığınız sürece elbirliği ile mülkiyet söz konusu olacaktır.
Babamın mirasını üvey kardeşlerimle paylaşacak mıyım çoğu reşit resmi nikah annemin üstüne üvey annem vefat etti ayrıca babama ait bazı terler var ama kardeşlerinin üstüne tapu onlar da bana kalır mı
Üvey kardeşleriniz babanızın nüfusuna kayıtlı mıdır?
Hocam annem 2008 yılında vefat etti. Annemin babası yanı buyukbabam da 2014 yılı haziran ayında vefat etti.ama buyuk babamdan kalan mallar dayilarim tarafından kullanılmaktadır.ve biz bu mallardan mahrum bırakıldık.bende öğrenciyim bu konu hakkında ne yapabilirim.
Öncelikle büyükbabanız ile ilgili veraset ilamı almalısınız. Sonrasında mirasçı olmanız halinde paylaşım için dava açmanız gerekecektir.
Avukat bey mirascilar bu evden bedel almadigi icin dava yi tapunun iptali icinmi acacaklar yoksa vekaletlerinin kotuye kullanildigi icinmi lutfen son bir yorum daha rica edeyim.
merhaba. sorum şöyle,rahmetli babam ölmeden önce çocuklarına hep sözlu vesiyette bulunurdu. ben dahil hepimiz kabul ettik. babam vefat ettikten sonra ablam babamın vasiyetini kabullenmeyip bizlere dava açtı. bizler babamın vasiyetnamesi olmadığı için birşeyler yapamıyoruz. akrabalarımız komşularımız vs herkez babamın sözlü vasiyetini biliyor. bunlara şahit oluyor. ablamın yaptığı sizce nedir?ne yapmalıyız sizce?
Babanız sözlü vasiyetini vefatından ne kadar önce belirtti?
2007 de vefat etti babam vefatindan bir yil once de 2006 da bana kendisi direyi satip degistirmem icin noterden satis vekaleti vermisti yani kardeslerimden onay alarak. Bu vekaletnameyi babam vefat etti icin kullanamadim veraset ilanindan sonra tekrar daireyi satmak icin yine mirascilardan satis vekaleti aldim ve daireyi satip degisecektim uste verecek hazir param olmadigi icinde vekaletlerin gecerliligi kaybolmasin diye uzerime olan satiş vekalti ile esime satis yaptim simdi bu evi aleyhime Bosanma da tehdit olarak kullaniyorlar.
Bu şekilde kullanılıyorsa diğer mirasçılar söz konusu satışın gerçek olmadığından bahisle bir dava açabilir.
Siz ise boşanma davasının haricinde mal paylaşımı davası açarak söz konusu malın üzerine tedbir isteyebilirsiniz.
Merhaba Biz iki kardesiz ben babam annem Bulgaristandan geldik.agabim eşi çocukları daha sonra geldiler.babam annem vefat ettiler varis olarak sadece ben görünüm ve ev benim uzerime yapildi agabim varis olarak görünmedi bu durumda bir hak talebedebilirmi agabim vefat etti çocukları var
Mirasçı olabilmesi için öncelikle babanızın çocuğu/alt soyu olduklarının ispatı için dava açmaları gereklidir.
Merhaba
Mirascilardan birini bulamiyoruz, yurt disinda bulundugundan ve adresi belli omadigindan diger mirascilar 4 senedir bir islem yapamiyor. Bu durumda ne yapabiliriz? Tersekkur ederim.
Şartları oluştuğu takdirde ilan suretiyle tebligat yapılabilir.
Merhaba , Size Annemin kardeşi dayım dedem ölmeden 7 yıl önce istanbulda bayrampaşa bulunan 3 katlı değer 1 milyondan fazla olan binayı 3 kardeşin haberi olmadan dedem dayımın üstüne yapmış .. Dayımın kendisi noter olmasından dolayı tapuya bakmak ile mükefleftir. şart koymuş ancak ancak 3 kardeşin ne rıza nede haberi vardır. şuan dede sağ bu ortaya cıktı bizim ne yapmamız gerekiyor ancak dede şuan çok hasta doktorlar ölümünü bekleyin diyor. tapı dayımın üstüne suan sorum dedem öldükten sonra bu bozulurmu?
Dedeniz öldükten sonra muris muvazaası nedeniyle dava açabilirsiniz. Dedeniz dayınıza tapuda satış mı göstermiş? Devir şekli nedir?
Dedem 7 yıl önce bakmak ile mükelleftir şart koymuş ve tapuyu dayımın üstüne yapmış. Ancak diğer 3 kardeşin haberi izni rızası olmadan kendi aralarında yapmış. dedem 10 yıldan beri hasta tedavi görüyor. Ancak aklı yerinde kendisine kardeşleri sordu baba neden bütün tapuyu oğlunun üstüne yaptın bizi niye ayırdı. dedem mal benim istediğime veririm diyor. şuan çok ağır ölümü bekleniyor. dayımında kendisi noterde görevli olduğundan tapuyu dayımın üstüne yapmış
Dedeniz ile dayınız ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile gayrımenkul üzerinde tasarrufta bulunmuşlar. Farazi konuşmamak adına öncelikle hikaye kısmını geçip evrak toplamanız gerekir.
Sayin TUGSAN Bey yorumlariniz ve tavsiyeleriniz icin tesekkurler.
“”diğer mirasçılar söz konusu satışın gerçek olmadığından bahisle bir dava açabilir.
Siz ise boşanma davasının haricinde mal paylaşımı davası açarak söz konusu malın üzerine tedbir isteyebilirsiniz.””
Basarili olma sansimiz varmidir. SAYGİLAR
Sayin TUGSAN Bey diger mirascilar Dava yi tapu iptali icinmi acacaklar.
Basarma sansimiz varmidir.
BABAM VE AMCAM DEDEM ÖLÜNCE VERASET İNTİKALİ YAPTIRMAMIŞLAR HER İKİSİDE ÖLDÜ BAŞKA KARDEŞLERİ YOK.AMCAMIN İKİ OĞLU BABAMIN ÜÇ ÇOCUĞU VAR .BABAANNEM YAŞIYOR VE TÜM ARAZİLER ONUN ÜZERİNE GÖZÜKÜYOR.DEVLETİN İSTİMLAK EDECEĞİ BİR ARAZİMİZ VAR AMCAMIN ÇOCUKLARI VE BİZ ÜÇ KARDEŞ BU SATIŞTEN GELECEK PARA İÇİN HAK TALEP EDEBİLİRMİYİZ.
Veraset ilamını almalısınız ve intikali talep etmelisiniz. Ayrıca istimlak süreci var ise mirasçı olduğunuzu bildirmelisiniz. Şayet bahsettiğiniz gibiyse hak sahibisiniz. Tüm bu süreç için miras davası ile ilgilenen bir avukattan danışmanlık yahut avukatlık hizmeti de alabilirsiniz.
Merhaba miras reddinin iptali hangi durumlarda yapilabilir. Vefat eden kisinin bir oglu var universite ogrencisi hic bir geliri mal varligi olmadigi icin babasinin borclarina miras reddi yapacak ama mal varligi olmadigi icin miras reddi iptal davasi acabilirler mi
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/miras-hukuku-davalari/reddi-miras da yer alan yazıyı okuyunuz.
İyi akşamlar üvey dedem yıllar önce vefat etti bize miras düştüğünü yeni öğrendik anneannem nikahlı eşiydi o da öldü.dedemin 3 oğlu var.biz 2 kardeşiz sorum şu mirastan ne kadar pay sahibi olacağız
Tüm mirasçıları veraset ilamı alarak görebilirsiniz.
Merhabalar resmi nikahlı eşim vefat etti diğer eşten olan iki çocuğu var borçları var bir tanede kredisi halen devam eden evi bankada parası var çocukları reddi miras yaptılar bu durumda ne olur bankadaki parayı tek benmi alıcam yoksa torun veya kızkardeşinede hak geçermi evin akıbeti ne olacak müşterekmi yoksa bana ait tek tapumu ters bir durumda reddi miras yapsam eşim den henüz bağlanmamış olan emekli aylığınıda mı reddetmiş oluyorum rica ediyorum yardım edin şu an kafam çok karışık
Elinizdeki evraklarınızı toparlayın, veraset ilamınızı alın ve bir avukat ile yüz yüze görüşün. Zira evrak incelemek gerekli.
merhaba,
benim dayım vefat etti ve üzerine bir adet ev bulunmakta . bu ev yengem ve anneanneme miras olarak kaldı ancak yengem hayatta iken anneannem hak talep etmedi. şimdi geriye dönük olarak mirasçılarından (çocukları yoktu, yengemin mirasçıları kardeşi ve yeğenleri) dava açarak geriye dönük olarak kira hakkı talep edebilir miyiz ?? davayı kazanma olasılığı yüksekmidir?
Öncelikle ihtarname göndermeli ve ecrimisil(miras payı oranında kira geliri olarak düşünün) talebinizi bahsettiğiniz mirasçılara iletmelisiniz.
merhaba babamın 30 yıldır beyannamesini ödediği tabusu ona ayit olmayan ama çok mirasçısı olan yani kısacası tabusuz biyer mirasçılarında çoğu ölmüş babam bunun tapusunu üstüne alması için ne yapmalı
Öncelikle tapusu olmaması nedeniyle uzun süre kullanma-zilyetlik nedeniyle elde edilebilecek bir yer olup olmadığını araştırmalısınız. Doğrudan tapu ve belediyeden bilgi edinmeye başlayın.
Merhabalar,
Babamın vefatından sonra mirasçılar olarak bankada kalan parasını çekmek için veraset ilamı ve vergi dairesinden alınan borç yazısıyla bankaya gittik.
Bankada babama ait üç farklı hesapta para bulunuyordu. bunlardan bir tanesi annem ile açtığı ortak hesap. Banka bize sadece ortak hesaptaki paranın annem tarafından çekilebileceğini kalan diğer paranın mirasçıların vergi borcuna mahsuben vergi dairesine gönderileceğini söyledi.
Toplam 7 mirasçı var. Bunlardan sadece 3 kişinin borcu var. Miras bırakanın ve diğer 4 mirasçının borcu yok. 3 kişinin toplam borcu bankadaki paradan daha fazla olduğu için banka diğer mirasçıların parasını da vermiyor. Yani benim alacağım ile kardeşimin borcunu mahsuplaştırıyor. Burada bir usulsüzlük olduğunu düşünüyorum. Bana göre herkesin mirastan payı hesaplanmalı ve borcu olanların borçları kendi paylarından düşülmelidir. Eğer böyle olması gerekiyorsa nasıl bir yol izleyerek hakkımızı talep edebiliriz.
Teşekkürler,
Bankaya dilekçe ile yazılı başvuru yapınız, akabinde dava açmanız gerektiği takdirde yazılı başvurunuz ve banka cevabı sizin için delil oluşturabilecektir.
Merhabalar
2ooo yılında oturmuş oldugumuz evimiz yıkıldı yerine yol yapıldı devlet bize bedelini ödedi, Babam şimdiki oturduğumuz evi aldı, fakat o zaman 16 milyara amış olduğumuz bu evi 4 milyarını ben verdim bu arada biz iki erkek kardeşiz ağabeyim hiç paravermedi, Şimdi annem ve babam öldü ağabeym ve benim oturmuş olduğumuz katlarımız var artı babamın 1 katı var şimdi abim miras istiyor biz bu eve taşındığımızda şimdiki oturmuş olduğum katı ben kendim düzdüm kara binaydı, o hazır kata girdi hiç masraf da yapmadı ve şimdi miras istiyor, Yani özetlemek
gerekirse ben kendi oturmuş olduğum katı kendim paramla satınalmış oluyorum ve içinin masrafını da kendim ödedim, şimdi sormak istediğim şu , bu ev yarı yarıya mı paylaşılması gerekiyor, Benim yapmış olduğum bu masraf ve bu kat mirasa girermi ve biz ne yapmamız gerekir yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekürler
mrb benim durumum cok acil.
ben 3 yıl önce evlendim kocamın ilk evliliğinden 4 çocuğu var.biz evlenmeden çok ince kocam kendi malından 4 çocugunada 1 er ev tapudan satmış..kendinede 1 ev 4 kücük dükkan kaldı.biz evlendikten 1 yıl sonra bu evi satıp baska yerde 1 ev aldık taou kocamın adında..ama 2 yıldır çocukları babasından para tırtıklayamıyorlar diye artık hiç aramıyorlar.kocamda buna kızdı.ben kocama bebek gibi bakıyorum.kocamda evin tapusunu benim üstüme yapmak istiyor ama ileride çocukları benim elimden almasınlar istiyoruz..tapudan benim üstüme yaptıktan sonra kocam noterden vasiyetname yazdırsa ben cocuklarıma haklarını verdim.bu evimide ben ölünceye kadar bana bakmak sartı ile karıma bırakıyorum bagişlıyorum yazdırsak.bu sekilde yine elimizden alabilirlermi..acil cevap verebilirmisiniz teşekkürler
Bahsettiğiniz duruma ilişkin miras hukuku ile ilgilenen bir avukattan doğrudan hizmet almalısınız.
s.a. avukat bey ben hem sizin iş ilwtisime hemde yorumlar sayfanıza yazdım ama galiba bakamadınız bir cevap alamadım.benim durumum çok acil sizden en kısa zamanda cevap alabilirsem çok sevinirim sagolun
dedemden babama ondanda bizlere intikal eden bir tarlamız DSİ tarafından kamulaştırıldı babamızdan bize kalan hissemize düşen miktarı aldık saklı pay olarak hissemize düşen miktarı dedemizin 1941 yılında ölmesi ve çocuklarından hiç birinin hayatta olmaması nedeniyle ödeme yapamadılar bu payın mirasçıların alması için ne yapmamız gerek hangi mahkemeye nasıl bir başvuru yapmamız gerek bilgilendirirseniz memnun oluruz şimdiden teşekkür ederim.
Evrak incelemeden bir kanaate varmak zor.
Merhaba, annem 2004 yilinda vefat etti, annemden dogan tek cocuk benim, babam ikinci kez evlilik yapti ve iki cocuk daha oldu, annem doneminde edinilmis bir bina ve arsa tapusu mevcut.
Ben bu yeni aileye uzakta yasiyorum, yakin zamanda arsanin satildigini daire alindigini ve ikinci esin uzerine tapusunun yapildigini ogrendim.
Sormak istedigim; annemin mirascisi olarak benim bir hakkim yok mu? babam beraber edindigimiz mal varligi uzerinde; annemin vefati soz konusu, annemin mirascisi var iken istedigi sekilde hareket edebilir mi? ben bu duruma nasil mudahale edebilirim? haklarim nelerdir?
tesekkur ederim, saygilarimla.
Anneniz döneminde edinilen arsa tapusu babanızın üzerine miydi?
Slm avukat bey felçli bir babam var iki kardeşiz babamın taksi durağı vardı felçli olduğu için boşta duruyodu çalışmak için abim bizden izin istedi tamam dedik ama o durağı devralmış babam dediğim gibi felçli pek sağlıklı düşünemiyo noteri getirip imza artırmış bu konuda ne yapabiliriz yardımcı olursanız sevinirim.
Zaman kaybetmeden dava açmalısınız.
merhaba benim dedemin annesinin tarlaları ve bir evi vardı. kendisi tüm mal varlığını tek bir çocuğa devretti ve dedemin 5 kardeşi var malı alan kişiye biz tek başımıza dava açabilir miyiz. kazanırsak ne oranda miras alırız
Merhaba Tugsan Bey, ölen bir kisinin hic cocugu yok.yigenleri bulunuyor sayica coklar.olen kisiden 5 ve 12 donumluk arazi kalmis yigenler mirasci gorunuyorlar.bazi yigenlerden haber alinamiyor. Sadece 2 yigeni bu arazilerdeki paylarini satabilirler mi?olursa satis nasil olur.cok tesekkurler
Veraset ilamına göre hak sahipleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Bahsettiğiniz şekilde bir satış olamayacağından miras kalan gayrımenkulün satışı veya paylaşımı için dava açmalısınız.
Merhabalar,babam vefat etti,miras olarak 1 adet ev kaldı.Biz 3 kardeş babamın ilk evliliğindeniz.Sonraki evliliğindende 1 kardeşimiz daha var.Üvey annemiz sağ.Miras kalan ev dedemden babama geçmiş,yani 2.evlilikten önce ev zaten varmış.
Evlilikten sonra edinilenlerden eşin hakkıolduğuu biliyorum.Fakat söylediğim gibi bu ev zaten varmış,anne bu durumda mirasçı olurmu?
Teşekkürler…
Anneden kastınız babanız yeni eşi ise ve sorunuz onun mirasçı olup hak iddia edip edemeyeceği ise mirasçıdır ve hak sahibidir.
merhaba annem ve babam ölelı 10 yılı geçti 8 kardeşiz hepimizde memleketi terk ettik abim istanbulda emeklı fakat köydekı babamın arsası üzerine ev yaptı kimseden onay razılık almadan kardeşlerimin hiç bırı razı drğil ne yapabiliriz
İzinsiz olarak yapının yıkılmasını talep edebileceğiniz gibi haksız yapılan yapı nedeniyle miras payınız oranında bedel ödenmesini de talep edebilirsiniz.
Merhaba,Öncelikle daha önceki sorumu yanıtlayıp beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.Benim naçizane bir sorum daha olacak.Babamdan miras kalan 1 adet evimiz var.Evimiz kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılacak.Biz 4 kardeşiz,4.kardeşimiz babamızın ikinci evliliğinden ,yani babamız bir, fakat annemiz ayrı.Üvey annem şu anda yaşıyor.İleride (vefat durumunda ) Üvey annemden kalan miras payını sadece kendi çocuğumu alır,yoksa bizim 3 kardeş olarak,hakkımız olurmu?Teşekkürler…
Üvey annenizin vefatı durumunda mirasçıları kendi altsoyu olacaktır. Sorunuz bakımından ise kendi çocuklarıdır.
merhabalar; sormak istediğim konu şudur vefat eden annemden bir ev kaldı 4 kardeşiz ve babam sağ annem ölmeden önce bu evi bana verdi herkesden söz aldı ama bir belge yok ablam babam sahit (bunun bir hükmü varmıdır) şuanda diğer ablam ve abim paylarını istiyorlar ayrıca evin satılmasını istemiyorlar, ben babam ve ablam satılmasını onaylıyor nasıl bir yol izlemem gerekli? Birde şuan işsizim sosyol güvencem başka bir malvarlığım yok diğerlerinin durumu benden iyi yardımcı olursanız çok sevirim
Diğer mirasçıların dava açması gerekecektir. Siz de o davada miras bırakanın sağlığında fiilen taksim yaptığını delilleriniz ile ispat etmelisiniz.
Sağlığında ablam babam babaannem komşulardan, akrabalardan şahit var ama hepsi sözlü mahkemede şahitlik yapsalar gecerlimidir?
BABAM VE DÖRT AMCAM ORTAK 12 DÖNÜM TARLA ALMIŞLAR.TAPUYU TEK AMCAMIN ÜZERİNE YAPMIŞLAR.BABAM VE AMCALARIMIN HEPSİ RAHMETLİ OLDULAR.AMCAMIN ÜZERİNDEKİ TAPU İNTİKAL YAPILDI VE YENGEM İLE BEŞ ÇOCUĞUNUN ÜZERİNE GEÇTİ.DAHA SONRA BİZ BU TARLAYI BEŞE BÖLDÜRDÜK.12 DÖNÜMLÜK TARLA BEŞ TAPULU ARSA OLDU.HER TAPUNUN ARKASINDA YENGEM VE BEŞ ÇUCUĞUNUN İSİMLERİVAR.BİZLER BEŞ ADET TAPUYU ANNEM VE DİĞER DÖRT AMCAMIN EŞLERİNİN ADINA OLMASINI İSTİYORUZ.SORUNUMUZ TAPU ÜZERİNDE GÖRÜNEN YENGEMİN ONBİR SENEDİR YATALAK HASTA OLMASI VE VEKALETİ DAMADININ ÜZERİNDE OLDUĞU HALDE KISITLI VE VESAYET ALTINDA OLDUĞU VE ONUN HİSSESİNİN ANCAK MAHKEME KARARI İLE OLACAĞI VEKALETİ VEREN HAKİM TARAFINDA SÖYLENDİ.BEŞ ADET TAPUNUN ÜZERİNDE ANNEMİ VE DÖRT YENGEMİN İSİMLERİNİ OLMASI İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİYOR.NASIL BİR YOL TAKİP ETMEMİZ GEREKİYOR.AVUKAT TUTMAMIZ GEREKİYORMU,YOKSA ANNEM VE ÜÇ YENGEM BERABER MAHKEYEYE DİLEKTE İLE BAŞ VURSAK YETERLİMİ?,BÖYLEBİR DAVA NEKADAR SÜRER,MASRAFI NEKADAR OLUR BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.YAKLAŞIK İKİ SENEDİR UĞRAŞIYORUZ.YOL GÖSTERMENİZ DİLEĞİ İLE SAYGILAR,SELAMLAR.
Tapuya ilişkin belgeleri temin ederek avukat tutmanızı öneririz. Zira evrak incelemesi olmadan davanın süresi, masrafı, yapılması gerekenler ve dava tipi hakkında farazi bilgi vermek doğru olmayacaktır.
Merhabalar,Babam 6 yıl önce vefat etti ,1 adet ev miras olarak kaldı.Babam iki kere evlilik yaptı.Biz 3 kardeş babamın ilk evliliğindeniz,sonraki evliliğinden de 1 kız kardeşimiz var.Üvey annem şu anda sağ.Benim sorun şu olucak;Üvey annemin ileride vefatı durumunda, kızı sadece kendi payınımı alır,yoksa ;hem kendisinin hemde annesinin payınımı alır.(Çevremden birkaç kişi
“Annesinin payı daha fazla olduğu için onu alırsa artık kendi payını alamaz” diye bişey söylediler.Doğrumu?) Teşekkürler…
Üvey annenizin vefatı durumunda kendi yasal mirasçıları(çocukları da) hak sahibi olacaktır. Hem kendi payını hem de anneden kaynaklanan miras payını alabilir.
merhaba ben babamdan uc yıl once bır arsa satın aldım parasını elden verdım ybancıya satılmasın dıyerekten ve ımkanım oldugu ıcın babamdan satın aldım babam halen sag 70 yasında ve aklı dengesı yerınde. satıs aıle ıcınde duyulduktan sonra mırası sattı dıye soylentıler oldu aıle ıcınde bende kardeslerım ıle tatsızlık olmasın dıye parselı arkadasımın uzerıne devrettım .
benım sorum babam vefat ettıkten sonra kardeslerımın bu parsel ıcın hak talep etmelerını nasıl engelleyebılırım ?
sımdıden cevabınıza tesekkur ederım
Satış işleminde aldığınız bedeli banka üzerinden geçirmediğinizden babanızın vefatından sonra hileli işlem nedeniyle problem yaşayabilirsiniz. Diğer mirasçılar size dava açabilir. Hatta gayrımenkulü arkadaşınıza devretmenize rağmen satışı engellemek amacıyla tedbir dahi isteyebilir.
Tugsan bey cevabiniz icin tesekkur ederim. bu durumda parseli arkadasimdan babama geri tapulasam sonrada babam satisini baska birene yada bana banka uzerinden yaparsak bu sekilde olurmu? tesekkurler
Konuyu çok dolandırarak bir yere varamazsınız. O nedenle ödemenin ispatı önemli. Banka üzerinden açıklamalı gerçek bedeli yatırıyor gözükmeniz ileride babanızın vefatında miras paylaşımına ilişkin denkleştirme veya tenkis davaları bakımından size ispat kolaylığı sağlayacaktır.
Öncelikle vereceğiniz her bilgi için için teşekkür ederim.babam vefat etmeden önce bir arsa almış ancak arsayı amcamın üzerine yaptırmış. Arsanin parasını babamın ödediğine dair şahitler var.herhangi bir hak iddaa edebilir miyim?
Ne kadar zaman önce alınmış? Fiili kullanımı babanız da mı yoksa amcanızda mıydı? Tanık haricinde yazılı ispata yarar evrak var mıdır?
İlk eşimden bir oğlum var. Bana etmediğini bırakmadı. Hakaretler yanında yumruk ve tekme attığı bile oldu. Şu anda ikinci eşimden olan oğlum bana bakmakta . İlk eşimden olan oğlumu mirastan nasıl men edebilirim? Saygılar.
Hakaretler ve size karşı uygulanan şiddet ile ilgili şikayetçi olsaydınız ve oğlunuz ceza alsaydı mirastan men şartları oluşmuştu. Ne kadar zaman önce şiddet ve hakaret olayı oldu?
Tu5ğsan bey babam araziyi parasını göndererek 1980 veya 1981 yılında anlaşarak almış. Aradan epey vakit geçmiş.Tapu arazi sahibinden 1987 yılında resmi olarak babamın hastalığı nuksedip trabzona gidemeyeceği için orda ikamet eden amcam tarafından tapusunu üzerine almis. Ne amcam nede babam tarafından fiili bir kullanım yoktu.Sadece olayın şahitleri vardir. Aynı zamanda satın aldığımız kişinin çocukları da olaya şahittir.
O döneme ilişkin tanıklar var ise konuyu dava sürecine götürebilirsiniz.
Merhabalar Tuğsan bey.Eşimin annesi eşimin doğumunda vefat etmiş.annesinin üzerine tapulu ev varmış.kanuni olarak 3/4 hisse eşime 1/4 hisse babasına verilmiş.e-devlet üzerinde bu pay gözüküyor.eşimin babası 1 sene sonra birbaşkasıyla evleniyor.o şahıstanda bir çocuğu oluyor.kayınpederimi kaybettik.üvey anne ve üvey kardeş kendi hisselerini %50 ye çıkarmasını eşimden hiçde hoş olmayan bir uslupla hemde kayınpederimin vefatından 3 gün sonra istediler.Eşim bu durumda herikisi ile bir ortaklık bağı kalmasın istiyor.evin değerini düşük söyleyip ucuza kapatmak istiyorlar.bu durumda neler yapabiliriz?tapuda eşimin üzerinde olan 3/4 pay ki karşı tarafın hiçbir hakkı olmayan kısmını 3.bir şahısa satabilirmiyiz?kanuni bir engel varmıdır?ortaklığın bozulması davası sadece 1/4 pay içinmi açmalıyız?LÜTFEN ACİL YARDIM BU İNSANLAR HERGÜN BİR YALANLA VE İFTİRA İLE EŞİMİN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYORLAR.
Öncelikle tapuda veraset intikal yapılmış mıydı? Karşı taraftan gelecek kötüniyetli talepleri kabul etmeyiniz ve kötüniyet var ise dava yolunu tercih ediniz.
Merhaba Tugsan Bey. Babaannemin babasindan kalan arazilerin bolunmesi icin babaannemin yegenlerinden birkaçi babaannem ve diger kardesleri adina dava actilar. Mahkemeden gelen kagitta vefat eden kardesrin cocuklarinin ismi ve suan hayatta olarak ismi yer alan sadece babannem bulunmakta. Babaannemse mahkemeye gidecek kadar saglikli degil, kendisi yatalak. Yegenlerinden gelen bir duyuma gore eger mahkemeye babaannem veya cocuklarindan herhangi birisi dava gunu mahkemeye katilmazsa mirastan hak talep edilemiyecegi yönünde.boyle bir durum gercekten varmi ne yapmaliyiz, tesekkurler
Babaanneniz ve diğer mirasçılar avukata vekaletname vererek davayı takip edebilirler. Duruşmaya katılmaz ise hak talep edemez şeklindeki duyumunuz gerçek dışı. Hak talep edebilir ancak mağduriyet yaşamamak için dava sürecini takip etmeli.
Tuğsan bey ortaklığa söz konusu 1/4 payı soruyorsanız hayır henüz yapılmadı.3/4 eşimin üzerinde.Bu 3/4 payı satmakta kanuni bir engel varmıdır?Müşterisini bulsak satabilirmiyiz?Birde izaleyi şuyu davası sadece bu ortaklığa sözkonusu olan 1/4 pay içinmi açılıyor?
Veraseten intikal sonrasında satılabilir.
Merhaba Avukat bey 2008 yılında babamdan kardeşlerimin bilgisi dahilinde para karşılığı ev satın aldım ve kardeşlerime belli bir miktar para verdim.Kardeşlerime “babamın evinde hakkım yoktur” adı altında kağıt imzalattım ama annemin imzası yoktu (şuan kağıt bende). Babamın vefatından sonra kardeşlerim, annemin hakkını kullanarak evin bir kısmını yada tamamını geri alabilirler mi ? alabilirlerse yasal olarak ne yapmam gerek şimdiden teşekkürler avukat bey cevabınızı biraz acil bekliyorum kolay gelsin
Kardeşlerinize parayı nasıl ödediniz? Elden mi yoksa banka aracılığıyla mı?
elden ödedim 3 kişi imzalı şahitlerim var
Tuğsan Bey merhaba, 25 yil once kadar annemin uzerine babam kuma getirdi. Yani gayri resmi bir iliskisi vardi . O birlikteliginden 3 tane cocugu oldu biz ise 4 kardesiz. Babam yaklasik 6 ay once kanser hastasi oldugunu ogrendi ve birtakim mallarini ikinci esinin uzerine yaptigini biliyoruz ama tapu kayitlarinda herhangi bi degisikilik yok fakat noter uzerinden bir islem yaptigindan supeleniyoruz.hatta arabasinin devrini yaptigini biliyoruz Bu durumda ne yapabiliriz. O kadinin hic bir sekilde mal sahibi olmasini istemiyoruz. Nasil bir hukuki surec olabilir. Hukuk adina boyle bir durum varsa neler yapilabilir? Yardimci olursaniz cok seviniriz. Tesekkurler
Öncelikle babanızın kendi malları üzerinde yaptığı tasarruflardan emin olunuz. Farazi hareket etmeyiniz. Araştırma yapınız.
Akabinde yapılan işin mahiyetine göre babanızın kısıtlanması için bir dava açılabilir yahut vefatı sonrasında malları devrettiği kişilere dava açılabilir.
Babam bütün mal varlığını 18 yaşıma girince benim üstüme yapmak istiyor ama anem istemiyor annemi rızası olmada babam benim üzerime devredebilirmi
Merhaba Avukat bey 2008 yılında babamdan kardeşlerimin bilgisi dahilinde para karşılığı ev satın aldım ve kardeşlerime belli bir miktar para verdim.Kardeşlerime “babamın evinde hakkım yoktur” adı altında kağıt imzalattım ama annemin imzası yoktu (şuan kağıt bende). Babamın vefatından sonra kardeşlerim, annemin hakkını kullanarak evin bir kısmını yada tamamını geri alabilirler mi ? alabilirlerse yasal olarak ne yapmam gerek şimdiden teşekkürler avukat bey cevabınızı biraz acil bekliyorum kolay gelsin
elden ödedim 3 kişi imzalı şahitlerim var hak talep edememeleri için ne yapmam gerekir şimdiden teşekkür ederim
Saklı payı etkileyen bir durum var ise babanızın vefatından sonra diğer mirasçılar denkleştirme yahut tenkis talepli dava açabilirler.
Tuğsan Bey iyi çalışmalar, kolay gelsin. Annem 1938 doğumlu ve hayatta 09.06.2014 tarihinde ölünceye kadar bakma akdi ile 2 ayrı gayrimenkulü ablama devretmiş. Annem ablamla yaşıyor ve bakıyor. Annemin bu gayrımenkullerden ve emekli maaşı ile birlikte 5 bin tl aylık geliri vardır. Erzincan’da köy evinin yarı hissesi, 6 tarla, Pendikte 2 dairesi bulunmaktadır. (Köydeki yerler satılacak olsa alıcısı yoktur. Kışın kimse köyde oturmamaktadır.) Pendikteki 2 daire de takriben 300 bin tl etmektedir. Ölünceye kadar bakma akti ile devrettiği yerler ise biri Taksim’de biri Karaköy’de iki dükkan. Bu iki gayrımenkulün değeri takriben 3 trilyon etmektedir. Annem vefat ettiğinde pendikteki bir daire bana kalacak, köydeki yerler para etmediği için bana takriben 150 bin tl kalmış olacak. Ayrıca anneme vasi davası açtım adli tıptan akıl sağlığı yerinde raporu geldi. Bu konuda ne yapmam lazım yardımınızı rica ediyorum. Saygılarımla…
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin mirasçılardan mal kaçırma saiki ile yapıldığına ilişkin anneniz öldükten sonra dava açabilir ve saklı miras payınıza tecavüz olduğunu iddia edebilirsiniz.
Annemin babasının babasından miras kalmış, yani dedemin babasından, dedemler 3 erkek kardeşler. Benim dedem anneannemle resmi olarak evlilik yapmamış, çok erken yaşta vefat etmiş. Yani resmi olarak annem yada annemin kardeşlerinin hiçbiri mirastan pay alamıyorlar. Dedemin mezarından dna örneği alınıp, babaları olduklarını ispat etseler. yada buna benzer daha farklı ne yapılabilir. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Teşekkürler..
Anneniz dedenizin nüfusuna kayıtlı değil midir?
Rahmetli dedem ve rahmetli anneannem resmiyette evli değiller, o yüzden hiçbir çocuğu resmiyette yoklar. O yüzden ne yapılabilir bu konuda
Nüfusa kayıtlı çocuklar ebeveynler evli olmasa dahi mirasçıdır. Değiller ise soybağının kurulması için dava açılması gerekecektir.
Peki soybağının kurulması için dava açıldı diyelim, burada nasıl bir prosedür uygulanacak, dna testi falan mı uygulanacak yoksa daha farklı ne uygulanır?
Cevap vermediniz tuğsan bey?
Bütün dava sürecini buradan izah etmem mümkün değil. Doğrudan bir avukatla görüşebilir yahut kendiniz araştırabilirsiniz.
merhaba .Benim ciddi bir sorunum var. şöyle ki. babamı 20123 yılında kaybettik. Babamın arkadasına 1999 yılında kefil olduğu borçlardan dolayı babamın vefatı nedeni ile borçlar biz mirascılarına kaldı.Borçlu taraf borçları ödemediğinden halamın açtığı dava sebebi ile tarlalarımız satıldı ve bize düşen meblağlar bu borçlara kesildi. Bu borç miktarlarından haberimiz gelen tebliğ ile olduğundan reddi miras da yapamadık. Birkaç avukata danıştım nasıl kurtulabiliriz diye kalan borçlar mirastan fazla olduğu için hükmen red hakkımız olduğunu ve dava açmamız gerektiğini söyledi. Biz çocuklar reddedeceğiz annem ve abim mirasçı olarak kalacak. Ama bizim kafamıza takılan soru bizim için ev yerimiz çok değerli hatıralarımız var. Anneme birşey olursa Allah korusun tabi biz annemden kalan mirasta hak sahibi olabilir miyiz? yardımlarınızı bekliyorum . şimdiden teşekkürler
Annenizden kalacak olan miras için mirasçılık sıfatınız devam edecektir.
annem dedemin nüfusuna kayıtlı
O zaman mirasçıdır.
Dedem oldu babam dedemden once oldu dedem vaster birakmis birde 1979 da feragat sozlesmesi imzakatmis babama ve halalarima ben itiraz edebilir miyim torunum
Merhabalar dedemi 2015. Te kaybettik babam 2009da oldu dedem vasiyet birakmis daha acilmadi birde mirastan feragat sozlesmesi yapilmis 1900li yillarda dedemin 4 cocuhu var ve o zaman hepsi halama dairenin birini vermisler bu sozlesme hazirlanmis benim buna itiraz hakkim varmi torunum ben mirasciyim babam oldugu icin tek cocugu benim birde evleri vardi dedmin eksper sadece bulundugu konuma gore fiyat vermis evin icini gezmeden dedem vasiyette torunlarima sadece karsiyakadaki evimi birakiyorum diye yazsa itiraz edebilirim degilmi peki vasiyette itirazi mahkemede hakimemi soyluyoruz
Dava açmanız gerekir. teknik bir konu olduğundan avukat tutmanızı tavsiye ederim.
Merhaba;
Babam 2011 yili Mayıs ayinda vefat etti. Terekesi borca batik oldugu icin biz ailecek mirasi reddettik. Fakat gecrn gun e devlet uzerinden baktigimda memlekette dededen kalma bir tarla nin 19 hisseli olarak uzerimize kayıtlı olduğunu gordum. (Diger kardeslerimde de var ayni tasinmaz). Bu tarla ortaya yeni çıktı. Dedem 1981 yilinda vefat etmis. Bizim bu taşınmaz uzerindeki tasarruf hakkimiz nedir? Bunu mirasi reddettigimiz mahkmeye bildirmeye gerek varmidir.
Bahsettiğiniz tarla değeri ile kalan borç miktarı ne kadardır?
Cok ozur dileyerek ne davasi acicam peki teknik konu derken cok sagolun
Merhaba. 2003 yılında mal sahibi vefat etti. 10 ay sonra mirasın intikal ettiği 4 kardeş kendilerine intikal eden mirasın tamamını içlerinden 1 kardeşe tapuda satış yaptı. Bu durumda miras devreden kardeşlerden herhangi biri tapu iptal davası açabilir mi? (aradan 12 yılık geçiyor) Açarsa lehine karar alınabilir mi? Böyle bir işlemde zamanaşımı var mı? Teşekkürler.
Tapudaki devir sebebi (bağışlama, satış vb.) önemli. Usulüne uygun olmayan bir satış ise kişi kendi muvazaasına dayanamayacağından diğer kişiler adına şartları var ise önalım hakkı kullanılmaksızın devir yapıldığı yahut gerçek dışı satış olduğu yönünde iptal talepli dava açabilir. Ancak önce tapu işlemlerini zamanaşımı ve dava tipi yönünden incelemek ve ona göre hukuki pozisyon almak gerekli.
Avukat bey,4 kardeşiz annemiz öldü.babam ikinci evliliği yaptı iki çocuğu daha oldu. sonra babam öldü,olan mal varlığı ile ilgili veraset ilamı yaptık,üvey anneme 4/1 bizede 4/3 çıktı.bu arada üvey anne ölürse onun 4/1 lik hissesi kendi çocuklarınamı yoksa bizlerde dahil bütün çocuklaramı kalır.
Kendi alt soyuna aktarılabilir.
Vergi dairesi ve sgk ya 2011 yapilandirmasinda yaklaşık 50.000 borc vardi. Tarla nin yanında bir arsa var donumu 100.000 civarı.
Tarla 15 dönüm ve 19 ortak. Yani bu tutarlara gore kisi başı 80.000 civarı hesapladim ben.
Merhabalar miras paylaşımı sonrası mirasçılar hakkını başka kardeşe devredip, ne kadar süre sonra cayma davası açabilirler? Babam devrettiği mirası tekrar almak istiyor. Böyle bir uygulama var mı acaba. Cevaplarsanız sevinirim.
Neye binaen devredilmiş bir miras hakkından bahsediyorsunuz? Devredilenler neler? Hangi şekilde devir yapıldı?
Avukat Bey devredilen miras tarla. Tapuda ise satış ibaresi yazıyor. Satış yapılırken bir miktar para elden alınmış satışa karşılık. Devredilme nedeni ise amcam dedeme ölene kadar bakmış fakat buna yönelik bir sözleşme yapılmamış. Sadece şahitler var. Dedem ölünce veraset ilamı çıkarılıp daha sonra kardeşler bu tarlayı amcama tapuda satış yapıyor. Amcamda diğer kardeşlerine bu satışa karşılık (10 yıl kadar önce) elden tarlanın değerinden daha az para veriyor ve herkes buna razı olup olay kapanıyor. Fakat yıllar sonra tarlanın değeri artınca babam da bundan faydalanıp hakkımı geri alabilir miyim diyor?
Aktardığınız kadarıyla biraz zor gözüküyor ancak tüm kayıt verileri bir avukata inceleterek kesin bir karar verebilirsiniz.
Merhaba benim dedem 10 sene once vefat ettı veraset ilanı Çoktan cıktı Nenem yaşıyor ben 2016 oldu hala mirasımı alamadım yok mutant kat karsılıgında alcakmıs felan ama mutaıtte 1 seneden berı hala bır Cvb yok ben hakkımı almak için mutaıtımı beklicem ne yapmam lazım bnm hakkım mirasım sonucta ananemin Hakkı annem oldu bebekken ben 4 dayım var onlarda hava hos
Uzlaşamıyorsanız paylaşımı için dava açmalısınız.
Merhaba kolay gelsin,
Babam 2012 de vefat etmiştir. Biz 4 kardeş ve annem kardeşlerden bir tanesi arkadaşı alacaklı olduğu için avukat aracı ile mahkemeye mirasta ortaklığın giderilmesi bir dilekçe verilmiş mirasın paylaştırılması için dava açılmıştır. Bu durumda benim yapmam gereken nedir. satışa çıktı diyelim 250 tl lik ev mahkeme yoluyla 100 tl gidebilirmi. yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
Saygılarımla.
Söz konusu dava sürecini bir miras hukuku avukatına inceletin. Dava süreci ciddi bir iştir ve iki satırda istediğiniz bilgiyi almanız mümkün değil.
Merhabalar .
Babamin bir mirasi vardi. 4 yildir paylasmak istedim ama kardeslerim hep atlatti. Nitekim bu sene gittik kendi aramizda paylastirma yaptik. Paylastirma yaparken engelli kardesimin miras hakkini vefat ettikten sonra babamin evi ve evin yanindaki arsayi vasisi olan kardesim alsin diye bir kagida imza atmistim. Nitekim mahkeme olumsuz sonuclandi. Bende o zaman vasisi olacak kardesime vekalet vermistim. Simdi bana bir paylasim kagidi yolladilar ama sadece bizim miras payimizla ilgili . engelli kardesim icin atmis oldugum o kagidi gondermdiler. Ben suan o attigim imzanin bu mahkeme icinde gecerli.olup olmadigini ogrenmek istiyorhm ve ben o engelli kardesimin miras hakkidan vefat ettikten sonra hakkima dusen payi almak istiyorum. Noter uzerinden bununla ilgili bir yazi gondersem olur mu . eger vasisi tum mirasini alacaksa ben bu miras paylasimini onaylamiyorum diye. Konuyla ilgili nasil bir yol izleyebilirim Turgay bey. Yardimlarinizi beklemekteyim
Hayırlı günler avukat bey,
Bende benden önce yazan arkadaşlar gibi size teşekkür ediyorum böyle bir sayfa acıyınız icin.
Benim sorum söyle olacak. Benim babam 1995 de vefat Eti. Dedem 2012 de vefat Eti. Ama bugüne kadar güya veraset çıkartılamamış çünkü babamlarin kağıt üstünde bir kardeşleri daha varmış halbuki öyle birisi yok. Dedem Zaman’ında babaannemi hamile sanmış Almanya’ya gitmeden yazdırmış. Amcalarıma konusunca avukata verdik diyorlar ama 4 senedir halen kağıt üstüne olan kişiyi öldüremediler ve bunun yüzünden veraset cikarilamiyormus. Bizim arkamızdan bizim haberimiz olmadan mirası kendi aralarında paylastirabilirlermi? 4 senedir kiralar alınıyor bize hiç birşey verilmiyor Amcamlar kendi aralarinda yıyorlar
2 amcam ve iki halam var bide babaannem
Kiralar bakımından miras oranında payınızın verilmesi için dava açabilirsiniz. Devam eden dava süreci ile ilgili ise dava dosyasını görmeden net bir yorum yapmam mümkün değil.
İyi günler;
Dedemin vefat etmesi üzerine babamlara bir bina miras kalmıştır. Bina da iki daire mevcut diger 2 daire kaba halde durmaktadır. Biz ve diger amcam hakkımız diye daireleri yaptırduk ve yerleştik. Binanın kaba halde olması ve kış günlerini derindındurucu gibi bir evde geçirdigimizden dolayı biz amcamlardan bütün hisselerini almak istiyoruz fakat onlar razı olmuyor. Yaklaşık 10 senedir aynı sıkıntıları çekiyoruz. Biz dairemizi kimseye vermek istemiyoruz ve tek çare olarakta bizim binayı alıp diger daireleri yapmamız.
Biraz uzattım kusura bakmayın. Sorum babam diger mirasçılardan hukuki yollarla hukukun baskınlıgıyla amcamların hisselerini satın alabilirmi ?
İnşallah anlatabilmişimdir.
Şimdiden teşekkür ediyorum iyi günler iyi çalışmalar diliyorum gününüz bereketli olsun
Söz konusu evleri anlaşmayla paylaşıp tapuları üzerlerinize aldınız mı? Almadıysanız ve uzlaşamıyorsanız dava açmalı ve paylaşımını yahut satılmasını talep etmelisiniz. Aldıysanız ve satmak istemiyorlar ise miras paylaşımı yapıldığı için o kişilerden satın almak haricinde başkaca bir seçenek olmayabilir.
Miras paylaşımı yapılmadı biz baba hakkı diye anlaşarak kendi hakkımıza olan daireyi yaptık. Bizim daireye kimse itiraz etmiyor. Fakat digerleri dairelerini yapmadıkları için biz inşaat halindeki bir binada oturuyoruz malumunuz bu kış günlerinde hiç çekilmiyor. Amcamlarda uzlaşmıyor ve evlerinide yapmıyor. Bizede iki tercih düşüyor birisi komple daireyi bırakıp başka yere taşınmak yada digerlerinin mirastaki haklarını alıp kendi gücümüzle kaba halde duran binayı yapmak. Tabi bunlar uzlaşamadıklarından 2. Tercihte yasal yoldan birşeyler yapmamız gerekiyor. Satışa sundugumuzda dışarıdan birisi açık artırmaya girdiginde kendi evimizdende olma ihtimalimiz var. Onun için bu açık artırmanın kendi aralarında ve tek kilinin dava açmasıyla yani onların onayını almaya gerek kalmadan olması gerekiyor. Bu şekil bir dava açabilirmiyiz var mıdır böyle bir imkanımız. Şimdiden teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum.
Ayrıca ilginiz içinde teşekkür ediyorum…
Eger böyle bir durum mümkünse nasıl bir yol izlemeliyiz.
merhaba öncelikle teşekkür ederim benim sorum ….babam öleli 10 SENE OLDU 2 ERKEK 2 KIZIZ ABİLERİM 10 SENEDİR BABAMDAN KALAN EWDE OTURMAKTA VE MEVCUT BULUNAN İKİ DÜKKANIN BİRİNİ KENDİSİ İŞLETMEKTE DİĞERİDE KİRA YA VEREREK GELİR ELDE ETMEKTEDİRLER HAK TALEP ETTİĞİMİZDE ANNEMİN SAĞ OLDUĞUNU ORTAYA KOYDULAR BENİM RIZAM DIŞINDA BUNLARI YAPABİLİRLERMİ BU DÜKKANLARIN KAPATILMASI İÇİN NE YAPMAM GEREKLİ ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
Mirasın paylaşımı için dava açabilir ve miras payınız oranında kira geliri elde etmek için dava açabilirsiniz.
22 yaşındayım,bir gayrimenkul şirketinde göreve başladım bana sigorta yapabileceklerini ama 1000 tl aylık vereceklerini söylediler,asgari ücret 1300 tl olduğuna göre bu yapılan yasal mı , yasal değilse ne yapabiliriz?herhangi bir sözleşme ya da başka birşeye imza atmadım,teşekkürler
İş Hukuku alanındaki yazılara yorum yaparak sorunuzu sorabilirsiniz. Zira kategori dışı olduğu için burada cevaplanmamaktadır.
Merhaba Tuğsan Bey; çok şükür anne babam hayatta biz 3 kardeşiz diğer kardeşlerim evli ben bekarım annem-babam ve 2 kardeşim de oturdukları evin bana verilmesini istiyor(o evi almaları için maddi desteği ben sağladığım için) sağlıklarında sonradan sorun çıkmasın diye bana devretmek istiyorlar ( sanırım satış şeklinde) daha sonradan oluşabilecek her türlü duruma karşı kardeşlerim de gereken ne belge varsa imzalamayı istiyor bu durumda benim sorunsuz evi almam için izlemem gereken yol nedir noter-tapu-dekont-şahitlik gibi. Ayrıca ben dahil kardeşlerim de çalıştığımız için ayrı yerlerdeyiz vekaletle de bu işleri yaptırabilir miyiz. İşlemler 2 günden uzun sürer mi? Teşekkür ederim .
MERHABALAR BABAM 3 AY ÖNCE VEFAT ETTİ VE BİZDE BORÇLARINDAN DOLAYI REDDİ MİRAS YAPTIK . GEÇENLERDE SGK DAN BİZİ ARADILAR VE BABAMIN BAĞKUR BORÇLARI İÇİN YAPILANDIRMA YAPTIĞINI FAKAT BİR MİKTAR ÖDEDİKTEN SONRA ÖDEME YAPMADIĞINI BU YÜZDEN DE YAPILANDIRMANIN İPTAL OLDUĞUNU VE BU YATIRMIŞ OLDUĞU PARANIN GERİ BİZE ÖDENECEĞİNİ SÖYLEDİLER . KİMİLERİ REDDİ MİRAS YAPTIĞIMIZ İÇİN BU PARAYI ALAMAYACAĞIMIZI SÖYLÜYORLAR . KİMİLERİ DE SGK FARKLI BİR BÜNYEDE OLDUĞU İÇİN BU PARAYI ALABİLECEGİMİZİ SÖYLÜYOR BENİ BU KONUDA AYDINLATIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.
Doğrudan sgk ya dilekçe ile başvurup söz konusu durumu izah etmeniz ve mümkün ise bu şartlar altında geri ödeme istemeniz gerekli.
Merhaba,
Bana Almanya vatandaşından vasiyet yoluyla Almanya ve Türkiye’de taşınabilir ve taşınamaz mal varlığı bırakılmıştır.13 yıl önce kalan bu miras belgeleri bazı düzenbazlıklar sonrası ben almadan başkaları tarafından ele geçirildi ve ulaşamadım. Ben kadının kimlik bilgilerini, ölüm yılını nerede öldüğünü bilmekteyim. Veraset ilamı çıkarmak için nerelere başvurmam gerekmekte. Cevaplarsanız sevinirim.
Saygılarımla,
Vasiyet ve Almanya vatandaşlığı nedeniyle Türkiye’de dava açmanız gerekecek.
Miras paylaşımı yapılmadı biz baba hakkı diye anlaşarak kendi hakkımıza olan daireyi yaptık. Bizim daireye kimse itiraz etmiyor. Fakat digerleri dairelerini yapmadıkları için biz inşaat halindeki bir binada oturuyoruz malumunuz bu kış günlerinde hiç çekilmiyor. Amcamlarda uzlaşmıyor ve evlerinide yapmıyor. Bizede iki tercih düşüyor birisi komple daireyi bırakıp başka yere taşınmak yada digerlerinin mirastaki haklarını alıp kendi gücümüzle kaba halde duran binayı yapmak. Tabi bunlar uzlaşamadıklarından 2. Tercihte yasal yoldan birşeyler yapmamız gerekiyor. Satışa sundugumuzda dışarıdan birisi açık artırmaya girdiginde kendi evimizdende olma ihtimalimiz var. Onun için bu açık artırmanın kendi aralarında ve tek kilinin dava açmasıyla yani onların onayını almaya gerek kalmadan olması gerekiyor. Bu şekil bir dava açabilirmiyiz var mıdır böyle bir imkanımız. Şimdiden teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum.
Mirasta yer alan mal varlığının intikalini diğer mirasçılarla anlaşarak yapmanız aksi takdirde ise paylaşıma ilişkin dava açmanız gerekli. Malların satışı olmaksızın denkleştirme yöntemi ile de paylaşılması bölünebilir nitelikte ise mümkündür.
MERHABA
ANNEMIN VEFATINDAN SONRA KENDISINDEN KALAN TAKI KUTULARI BIRININ IÇERSINDE KENDI EL YAZISI ILE
BU TAKININ ÖLÜMÜMDEN SONRA EŞIME VERILMESINI ISTEDIĞINI YAZMIŞ.
BU PAYLAŞIMDA ORTAK PAYLAŞILACAK BIR TAKI MIDIR .. YOKSA EŞIMIN HAKKI MIDIR..
AYDINLATIRSANIZ MEMNUN OLURUM..
Vasiyetnamenin unsurlarını taşıyorsa saklı paya tecavüz de bulunmuyorsa eşinize aittir.
merhaba , annemin vergi borcu ayrıca esnaf ve sanatkarlar odasına borcu var dedemden kalan mirası kendisine intikal ettiğinde esnaf ve sanatkarlar odası veya vergi borcundan dolayı haciz konulur mu? konuluyorsa bunu engelleyip mirası almak için ne yapabiliriz miras payı devri çözüm olur mu ?
Saygılar ,
SELAMLAR
babam 2011 de istanbul da vefat etti. abim babamdan aldığı 10 yıl (2001) önceki vekaletle arsanın satışını yapmış. görülen mahkemede haklı olduğum satışın muvazalı olduğuna karar verildi. dava yargıtaya gitti yargıtay baba vefat ettiğinden arsanın baba üzerine tescil olamayacağı ve davaya diğer 4 kardeşinde dahil edilmesi yönünde karar aldı ve usülden bozdu. bende tekrar 2 sulh hukukdan diğer kardeşleri davaya dahil ettirip terekeye temsilci atandı. fakat diğer 4 kardeşimde noter de bu davaya rızamın olmadığı ve muvafakat etmiyorum diyerek mahkemeye başvurdular. mahkeme 16.02.2016 da çağlayanda görülecek. bu durumda ne yapmam gerek. diğer kardeşlerin davaya rıza göstermemeleri ve muvafakat vermemeleri davaya ne gibi sonuç doğurur. ilginize şimdiden teşekkür ederim. SAMİ ARSLAN
Yapmanız gereken adliyedeki dava dosyasını takip etmek ve eksiklikleri gidermek. Bu kapsamda kardeşlerinizin kabul etmemesi veya sessiz kalarak dolaylı bir biçimde inkar etmesi de aynı manadadır.
Merhaba öncelikle bizim ailede bir miras sorunu var da onun için yazmıştım size. Şimdi benim eşimin annesinin yani kayınvalidemin 4 evi ve 5tane de dükkanı mevcut evler eşit şekilde bölünmüş 2 dayıma 2de kayınvalideme onda sorun yok fakat dayım kayınvalidemin babası hayattayken bütün dükkanları kendi üstüne yapmış. Dedem öleli yaklaşık 4sene olmuş kayınvalidem bu dükkanları mahkeme yoluyla alabilir mi acaba ??
Dava açarak saklı paya tecavüzü yahut muvazaalı olarak dayınıza satış yapıldığını ispat etmelisiniz.
Kardeşimin avukatı babamın vefat ettiğini bildirdi. 25 yıldır görüşmüyorduk. Babam beni nüfusa kayıt ettirirken kendisinin ve eşinin üzerine kayıt ettirmiş ama onun eşi benim gerçek annem değil. Bir miras var ise benim hakkım da onlarınki kadar olur mu? Avukat tutmam çok gerekli mi? Şu an ne yapmam gerekiyor?
Teşekkürler
Avukat tutmanızda fayda olacaktır. Miras durumu ve pay oranınız için veraset ilamı çıkarttırmalı ve babanızın mal varlığında hileli devirler olup olmadığını da araştırmalısınız.
mulis muhittin 2002 yılında vefat ediyor ve 400.000 TL mirasını yazılı vasiyet ile kardeşi mehmete bırakıyor mulisin annesi 1999 yılında vefat ediyor sağ kalan eşi emine (çocukları yok) ve babası hasan,kardeşi mehmet ve ayşe mirasın ne kadarını alırlar?
Veraset ilamını noterden çıkarttırabilirsiniz. Mirasın tamamını başkasına vasiyet yolu ile bırakamaz. Diğer mirasçılar saklı payı oranında hak sahibidir ve dava açmalıdır.
Benim 86 yaşında babannem var 20 yıldır tüm bakımını biz yaptığımız için mirasını bize bırakmak istiyor,diğer çocukları hiç ilgilenmiyor,biz şimdi notere gidip ölümüne kadar bakım sozlesmesimi yapalım yoksa yine noterde mirasini bize bıraktığınızda dair vasiyatnememi yapalim,vasiyatnamede diger mirascilarin sakli payi oluyormus bu sakli pay olumune kadar bakim sozlesmesindede oluyormu,bide bu islemlerden once akil sagliyi yerinde raporu alalimmi?saygilar…
Hangi hukuki işlemin tercih edileceğine somut mal varlığı, mirasın bırakılmak istendiği kişi sayısı ve diğer kriterler ile birlikte karar verilmesi gereklidir. O nedenle miras hukuku ile ilgilenen biz yahut başkaca bir avukata fiziken başvurunuz daha doğru olacaktır.
1901 DOĞUMLU DEDEMİN KIZKARDEŞİ EVLİ ÇOCUKSUZ OLARAK 1986’DA VEFAT ETTİ EŞİ 1936’DA VEFAT ETMİŞ HALAMIN ÇOCUĞU OLMADIĞINDAN NUFUS KAYDIND’DA İKİNCİ EŞ YAZILI BAYANDAN ERKEK ÇOCUK OLUR HALAM VE KUMASI VERASET ÇIARTIRLAR BU VERASETDE İLK EŞ OLAN HALAMA 1/8 KUMASI OLAN İKİNCİ EŞE 1/8 GERİKALAN ÇOCUĞA OLMAK ÜZERE HİSSELENDİRİLİR. VERASETİ VEREN MAHKEME İKİNCİ EŞİ NEYE DAYANARAK YASAL MİRASCI KABUL ETMİŞTİR DAYANAK YOK İSE NE YAPILMALIDIR. TEŞEKKÜR EDERİM.
Slm.babam ölmeden önce resmi nikahlı eşi(benim uvey annem) tarafından darp edildi ve 6 ay uzaklaştırma cezası aldı.babam yatalak hastaydı.ceza kararından bir ay sonra babam vefat etti.şu durumda ben uvey annemi mirastan men ededilir miyim.tesekkurler.
Mirastan men işlemini miras bırakan yapmaktadır. Ancak sizin durumunuzda hukuki menfaat olması nedeniyle dava sürecine gidilebilir diye düşünüyorum.
Merhabalar Tuğsan Bey
2010 yılında vefat eden babamın mirasının gerçek reddini bekar olan kardeşim (iki kardeşiz) ve annemle yaptık. 1998 yılında vefat eden dedemden kalan ev için bu sene tapuya amcamlarla başvurduk. Tapudan miras paylarının tespiti için bizi asliye hukuk mahkemesine yönlendirdiler. Mahkeme kararında babama düşen payın 2015 yılında doğan kızıma düştüğü belirtiliyordu. Kızım için reddi miras davası mı açmamız gerekiyor. Evdeki pay kızımın üzerine geçerse borçlular kızımdan borçları isteyebilir mi? Çok teşekkür ederim
Kızınıza geçen mal varlığı değeri borç miktarından fazla mıdır?
S.A AVUKAT BEY DEDEMDEN MİRASLK TARLA KALDI ANNEMDE VAFAT ETTİ 2010 DAN BU YANA ANLAŞAMADIK DAYILARIMLA 4 GÜN ÖNCE DAYIM GİDİP KIZ KARDEŞLERİME ABİNİZLE ANLAŞTIM DİYE KANDIRIP VEKALETLERİNİ ALMIŞ ŞİMDİ BEN NE YAPMALIYIM YARDIMCI OLURMUSUNUZ
Kız kardeşleriniz dayınızı noterde verdiği vekaletten azledebilir.
Yağmur Toprak 31 Ocak 2016
Merhaba Tuğsan bey.
Biz evli 6 kardeşiz. Annem ve babam üç kardeşim ile aynı şehirde kalıyorlar ve diğer üçümüz ise uzak şehir ve ülkelerde kalıyoruz. Babam ve annem evli ama bütün mal varlığı babamın üstünde. Babam, üç kardeşimize kendileri ile ilgilenmeleri ve ileride bakmaları için her birine birer daire verdi. Daireleri alan kardeşlerim ve eşleri “hep biz kendileri ile ilgileniyoruz ve ileri,de bakıma muhtaç oldukları zaman, sizler bakamayacağınıza göre bu bizim hakkımızdır” diyorlar. Biz ise dairelerin satılması ve bakacak olan kişi/kişilere ise iki veya üç mislisi verilmesini önerdik, maalesef bu teklifimiz kabul edilmedi. Biz bu duruma itiraz edebilirmiyiz?
Saygılar.
Kişinin sağlığında bulunduğu tasarruflar nedeniyle ancak ölümü ile 3. kişilere dava açılabilir.
Merhabalar,
Bizim ailede geçmişte yaşanan bir miras paylaşımı olayında ımza karsılıgında bir hak devri yapılmış olup ve bu hak devri içinde bir bedel biçilmiş ancak ödenmemiştir.
Konuyla alakalı 1nci derece yakınlar bu duruma şahittirler.Annemler 5 kardeş hakları devralan dayım diğer tüm kardeşlerinin haklarını ödemiş ancak anneminkini vermemiştir.
Bu hisseyi geri almak yada maddi olarak bir bedel alabilmek için dava açılabilir mi ?
Teşekkürler.
Satım işlemi doğrultusunda bedelin ödenmesi için dava açılabilir.
Benim dedem sağlıgında her çocugu bakıyodu 3 ü bakmadı aile arasındada size miras verilmez dendi ve benim babamda dedemin vekaleti vardı babamda bütün miras malını amcamın kızının eşine satışını yaptı dedemin sağlıgında , dedem öldükten sonra o miras verilmeyecek amcalarım miras kaçırılıyor diye dava açmışlar satış yapılan kişiye ne olur bu durumda
Merhaba Tuğsan Bey,
yanıtınız için şimdifen teşekkür ederim. Eşimin ablası evlendikten sonra beraber oturduğumuz ailesi bir ev satın alıp tapusunu kendi üzerlerine yapıp yıllarca eşimin maaşını elinden aldılar evi sana aldık diyerek. Hatta bankadan çektikleri kredide de eşim kefil görünüyor. Üstelik ikisinin de ciddi sağlık problemleri vardı biz baktık. Kayınpederim vefat bettikten sonra daha önce biriktirilen paraları da kah borç kah öyle ablasına verildiğini ve tapunun da annesinde olduğunu öğrenen eşim de annesinden satış yoluyla tapuyu üzerine aldı. Kayınvalidem de vefat edince şimdi görümcem 12 sene geçmesine rağmen her şeyden haberi olmasına rağmen, haberim yoktu benden mal kaçırdınız diye dava açmış evin yarısını istiyor. Radyoda bir miras hukuku programında beraber otururken alınan evin yarı değil 3/4 pay edildiğini duymuştum. Böyle bir şey gerçekten var mı?
Saygı ve selamlar
Reyhan Hanım dava sürecini avukatla takip etmelisiniz. Zira dava açan iyi niyetli hareket etmiyorsa ve siz bugüne kadar hukuki değil de vicdanen hareket ettiyseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Dava süreci ile ilgilenilmesi ve dava stratejisinin belirlenmesi gerekeceğinden hukuki destek almanızı tavsiye ederim.
Dayımın oğlu bekar olarak 28. 11 .2014 de vefat etti şağdece annesi yaşıyor . Sağlığı döneminde noterden vasiyetname yazdırarak teyzesi ve bana arsa bırakıyor bu zamana kadar herhangi bir girişimde bulunmadık ne yapmamız gerekiyor ve miras payımız nedir .Bilgilendirirseniz memnun olurum.
Vefat edenin toplam mal varlığı nedir?
Vasiyetname ile ilgili dava süreci başlatmanız gereklidir.
(Tuğsan Bey 01 Şubatta saat 09:26 daki ki sorunuza yanıt olarak.)
Evet borçlar malvarlığından daha fazladır.
Kızınız için ayrıca reddi miras yapılması gerebilir.
Avukat bey iyi gunler. Babam ve annem sag. Dort kardesiz. Babam benim ve ablamın haberi olmadan iki kardese iki evin tapularını ustlerine gecirmış. Şimdi aramızda sorunlar cıkmaktadır. Bundan sonra hukuki surecte hakkımızı mahkeme yoluyla alabilirmiyi?TESEKKURLER.
Babanızın vefatından sonra dava açabilirsiniz.
iyi günler dedem su an 85 yasında çeşitli arazileri var mirasçılar arazilerin paylaşılmasını istiyorlar paylaşma konusunda herhangi bir sıkıntı su an yok dedem arazilerin bölünmesini istemiyor ama mirasçılar bu arazilerin bölünmesini istemekte nasıl bir yol izlemeliyiz
Miras bırakan ölmediyse ve paylaştırmak istemiyorsa malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunamazsınız.
merhaba. ben 2014 yılında evlendim. eşim benden önce bir evlilik yapmış ve 2 çocuğu vardır. eşimin benimle evliliği sırasında edindiğimiz ev araba gibi mallar için eşimin çocukları hak iddia eder mi mallar benim üzerime ve bende devlet memuruyum kendi kazancım ile alınmış mallar bunlar. ayrıca babam hem bana hem kardeşime ev almak istiyor. eşimin çocukları bunlardan da hak iddia eder mi ederse etmemesi için ne yapılabilir sonuçta babamın kazancı. cvp için şimdiden çok teşekkür ederim.
Eşiniz sizin yasal mirasçınız bu kapsamda çocukları değil. Ancak eşinizin vefatı nedeniyle miras paylaşımında şartları oluşuyor ise size karşı dava açma ve talepte bulunma gibi bir amaçları oluşabilir.
Merhaba annemin babası 1962 deannemin doğumunda ölmüş babasının tüm mal varlığını kardeşleri kullanmış annemin amcası kullanmış oda vefat edince amcasının çoçukları tüm mal varlığını satılmış annem bu satılan tarlaların parasını alabilirim
dedeniz ile ilgili mal varlığını tespit edebiliyor yahut devredildiğini tapu kayıtlarını araştırarak bulabiliyor musunuz?
Bir sorum var.2.evliliğimi yaptım.İlk evliliğimden de 2 çocuğum var.Mirasım çocuklarıma kalsın diye vasiyetname yaptım.Ben eşimden önce ölürsem mirasım Nasıl pay edilir.2.eşimden çocuğum yok.
Evlendikten sonra da bir ev satın aldım.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saklı payı aşan kısım için tasarrufta bulunabilirsiniz. Saklı pay da ise bahsettiğiniz vasiyetname düzenlenmesi kesin çözüm olmayacaktır.
MERHABA … biz dört kardeş iz iki kız ikı erkek babamiz rahmetli oldu rahmetlinin adına olan tapuyu kendi adıma çevirmek istiyorum iki katli eviimiz var ablalarım haklarını bana veriyorlar yanı hak talep etmiyorlar benle abim kalıyoruz ne yapmamız gerek tapuyu cevirmem kafi.tesekkurler
Kafi dediğiniz şey gayrımenkulün tamamını kendi adınıza tescil ettirmek. Herkes payını size vermiyorsa dava açmadan yapamazsınız.
Tugsan bey iyi aksamlar.
Babanem 1,5 yıl önce bir evlilik yaptı kendisine bir daire verildi ve mirastan feragat sözleşmesi yapılmış kendisi evlilik sözleşmesi zannediyormus yani eşinin mal varlığınin tamamından heberi yokmuş.
Bu sözleşmeyi de eşinin çocukları yüzünden yapmış dede 87 yasında evlendikten 1,5 yıl sonra vefat etti babanemide oturmuş olduğu evden çıkarmak istiyorlar dede öldüğü için kendilerine babalarından yani babanemin eşinden 4 trilyon mal kalmis ve ocak ayında bir kanun çıkmış mahkeme babanemin hakkini ariyormus nasıl oldu anlamadım öyle dediler babanemin imzasını istiyorlar bi yerde eksiklik olmuş falan diyorlar babanemde bunlara evden çık dedikleri için kızgın ve imza atmak istemiyor zaten mal alamazsin imzayı at sana birkaç milyar verelim at diyorlarmış bu ne imzası olabilir saklı pay mi hani çekirdek pay 1/8 hakkımı var bizi aydinlatabilir misiniz ? Feragat sözleşmesinden sonra bu ne imzasi
Feragat sözleşmesi şekil şartı aranan bir sözleşmedir. Ayrıca ivasız(karşılıksız)yapılması durumunda iptali söz konusu olabilir. Detaylı bilgiyi ise ancak konuya ilişkin evraklar ve detaylı bir görüşme sonrasında kanaat oluşturarak verebilirim.
Merhaba Avukat Bey:
Ben şu anda nişanlıyım.Nişanlımın eski eşi 12 yıl önce vefat etmiş.Nişanlım vefat eden eşiyle ilgili bu güne kadar bir miras süreci başlatmamış.Biz evlendikten sonra soyadı değişeceği için herhangi bir hak kaybı olurmu?Birde bu gibi paylaşılmamış mirasla ilgili bir zaman aşımı varmıdır?Aydınlatırsanız memnun olurum.Saygılar
Anladım ilginiz için çok teşekkür ederim Tugsan bey ben Konya’ dan yazıyorum mail adresinize sözleşmenin fotoğraflarını atsam inceleyebilir misiniz? Zaten bu sözleşme yapilali 1,5 sene oldu şimdi yeniden imza istiyor dedenin çocukları bir yerde eksiklik olmuş bu imzayı atmazsa babanemin bir kazancı olabilir mi imza için para teklif ediyorlar çünkü
Detaylı danışmanlığımız ücrete tabi olarak verilmektedir.
Merhabalar annem vefat edeli on sene oldu dedem ise ennem bekarken vefat etmis.babam ise baska bi kadinla evlendi dedemden anneme bir miktar tarla kaldi.bu tarladan hak sahibi sadece biz üç kardese mi yoksa babam da bizle beraber hak sahibi oluyomu.aydinlatirsaniz sevinirim.iyi calismalar.
merhaba, eşimle evlendikten sonra onun üzerine bir araba aldık birde ortak tapulu bir evimiz var. çocuğumuz yok. eşimin ölümü halinde miras paylaşımı nasıl olacak.
eşinizin kardeşleri veya anne ve babası da var ise onlar da mirasçı olacaktır.
peki bölünme nasıl gerçekleşir. yarısını mı alırlar % kaçını alırlar öyle bir oran var mıdır. zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim.
Spesifik konularda detaylı bilgilendirme tarafımızca buradan yapılmamaktadır.
annemin bir evi var ve annemin ilk eşinden 3 çocuğu var ben ikinci eşinden olmayım ama ben annemle aynı soyaddayım miras eşitmi paylaşılır . TEŞEKKÜRLER.
Çocuklar bakımından eşittir. Ancak saklı pay haricinde anneniz çocukları arasında dilediğine daha fazlasını bırakmak için hukuki işlem yapabilir.
Iyi gunler tugsan bey dedemin mirasininn paylasilmasi icin mirascilarla yani ananem annem ve dayim bir araya gelindi dayim surekli en cok payi istiyor anlasilmadi bizde annanem ve annem yani uzlasilamadiginda devlet esit birsekilde paylastiriyomus ona basvurcaz ama dayim dedem oldugunde cikardigimiz butun evraklar dayimdaydi suanda vermiyor bize bizde sadece veraset ve mukellef beyan bilgileri dökümü var baska hangi evraklari cikarttirmamiz gerekiyor ve nasil basvurcaz devletin mallari paylastirmasi icin neler yapmamiz gerekiyor aydinlatirsaniz sevinirim hayirli günler
Konu ile ilgili dava sürecini avukat edinerek yürütebilirsiniz. Maddi durumunuz el vermiyor ise barodan adli yardım talep edebilirsiniz. Teknik hususlar olduğu için avukat ile temsil size daha kısa sürede ve faydalı netice getirebilir.
İyi günler avukat bey.dedem 1 yıl önce vefat etti.öldüğünde 88 yaşındaydı.Ölmeden 6 yıl önce kendi üzerine olan evi aynı evde yaşadığı torununa vermiş.net bilmiyoruz.amcama da vermiş olabilir.ölümden sonra kalan tarlalar paylaştı 5 kardeş tarafından.biz evden, hatta traktörden yarı hisse devretmiş.Hakkımıza düşeni istiyoruz.haberimiz yoktu.satış yasal mı oluyor.yaş ya da ne hususta itiraz edebiliriz.
SAtılıp satılmadığını tapudan öğrenip sonrasında dava açmanız gerekecektir.
Merhaba Sayın Av. TUĞKAN BEY ;
Babam iki sene önce vefat etti ve mirasçı olarak annem ve beş kardeş kaldık.
Babamın banka ve diğer elden borclarını ben kapattım. babamın kalan mirasçısı arasın da bir araba değeri 6 bin tl birde ortak arsa ve tarlalar var değer olarak toplam babamın mirası 16.000 tl gibi bir rakam. Ben bu borçları ödediğim halde kardeşlerim hala mal peşindeler bunun için ne yapmam gerekebilir. Tüm ödeme evrakların var şahitlerim de var.
İkinci sorum ise babamın annemle birlikte ikamet ettiği köyde bir ev var ama tapusu falan yok devlet hazinesi üzerinde kurulu bir ev ve hala annem oturmakta burdan herhangi bi hak isteyebilirler mi ev 22 yıllık.
Mirasın paylaşılmasına ilişkin dava açıldığında yaptığınız ödemeleri de pay oranında talep etmek/diğer mirasçıların haklarından tenkisini yahut denkleştirilmesini istemek gibi haklarınız mevcuttur. Bahsettiğiniz evle ilgili ise zilyetliği devri şartlarını taşıyorsa miras kapsamında değerlendirilebilir.
Rahmetli kayinbabam borcundan dolayi evini kaynbabasina devretmis yillar once kayinbabam rahmetli oldu.Esimle birlikte bes cocugu var ilk esinden iki ve ikinci eşinden 3tane.Kaynanam babasindan evi almak istiyor uzerine ama korkusu var uvey kizlarda hak talep edebilirmi diye sonucta kendi cocugu degil uvey kizlarin nufuslarinda kendi annelerin adi gecerli. En yakin zamanda bilgi verirseniz mutlu olurum saygilar
Kendi nüfus kayıtlarında çocuğu olarak gözükmüyorsa aksi ispatlanana kadar üvey çocuklar mirasçı değildir.
Sayın avukat bize yol göstermenizi dilerim.bundan 23 sene önce dedemin bütün mal varlığına banka borcu nedeniyle haciz gelmiş.babam da yurt dışında kazandığı bütün parayı borca yatırıp haczi durdurmuş.dedem öldü, amcalarım ve halalarım da bu durumu görmezden gelip mirastan haklarını istiyor.babamın elinde yatırdığı borcun belgeleri var.bu durumda mahkemeye başvursak bir sonuç alabilirmiyiz lütfen bize bir yol gösteriniz.şimdiden teşekkür ederiz.
Dava sürecinde evrakları sunarak ödeme yapılan tutar bakımından talepte bulunabilirsiniz.
Sayın yılmaz merhaba
Devlet memuruyum, kredi ve kart borçlarımdan dolayı maaşımın 1/4 üne haciz geldi. Bir diğer Alacaklı banka ise rahmetli anneannemden 1/6 hisse ile rahmetli anneme kalan ev için 3. Şahıs olarak icra sürecini başlatmış
Bu arada 2 ay önce babam vefat etti ve 1/4 hisse ile bir ev mirası kaldı bana
Sorum: banka bu iki evi icra kararı ile Satışa herhangi bir şekilde çıkarabilir mi?
Reddi miras veya başka bir yol var mıdır?
Çünkü evin birinde teyzem oturuyor, diğerinde ablam ve üvey annem, bunlar mağdur olacak
Alacağın tahsili amacıyla bankanın haciz koyması mümkündür. Kalan miras malvarlığı borç miktarını karşılamıyorsa reddi miras kavramını düşünebilirsiniz. Ancak reddedildiği takdirde alt soyunuza geçeceğini unutmayın.
2008 yilinda banka borcum vardi.yönetim varlik devredilmis maddi durumdan dolayi odeme yapilamadi.bu zamana kadar ev üzerime almaya kalksam el koyarlarmi
İcra dosyası devam ediyorsa üstüne mal edindikten sonra haciz koyabilirler.
Avukat bey 12 Şubatta size yazmıştım ama bir cevap alamadım.İlgilenirseniz sevinirim .Saygılar
Kısa vadede herhangi bir hak kaybı doğmayacaktır. Ancak mirasçı olduğunu bir an evvel veraset ilamı almak suretiyle belgelendirmeli akabinde mal varlığı yönünden işlemlere başlamalıdır.
Merhabalar. Yaşım 37. Babamın ve annemin 2. evliliklerinden olan tek erkek çocuğum. Bunun dışında önceki evliliklerinden babamın 1 erkek, annemin 2 kız çocuğu var.Annemin kız çocuklarıyla yakın zamana kadar görüşüyorduk şimdi görüşmüyoruz. Babamın diğer çocuğuyla telefonla görüşüyoruz aramız iyi şimdilik problem yok. Babamın kendi üzerine ait olan dükkanını 59 yaşında 13 sene önce benim üzerime tapudan satış yaptı. Bu satışı yaparken akli sağlığı yerindedir raporu da aldı.Tapuda ikra yoluyla yazıyor. Babam ve annem Allah uzun ömür versin hala hayatta problemimiz yok. Herhangi bir ölüm durumunda miras paylaşımı nasıl olur. Üzerimde tapusu olan dükkana bir dava açılabilir mi ? Teşekkürler.
Dava açılabilir.
Merhabalar annemin belli başlı malı var ve hayatta.Annem geçmişte 3 evlilik yaptı ve 3 eşide vefat etti benle beraber toplam 4 çocuğu var yanlız ben hariç diğer 3 çocuğu aynı babadan şimdi sorum şu Allah gecinden versin annem öldüğü zaman bu 3 çocuğu mirastan benim pay almamam için birleşip bir şey yapabilirmi? Bunlar miras düşen malları icraya verip beni saf dışı bırakabilirlermi?eğer böyle bir tehlike varsa benim mirastan düşen hakkımı korumam için annem öldüğü zaman tam olarak ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler
Siz de mirasçısınız. Onların sahip oldukları tüm haklara sahipsiniz.
Dedem 1975 te ölmüş.Malları babam amcam halam ve ninem paylaşmışlar.2003 te tapuya gidilmiş,halamın 3 parça yerini ablam almış .tapu alırken bu yerlerdeki babamın hisselerinin de tapularını almışlar yani 2/4 eniştem 1/4 ninem 1/4 amcam almış.amcamın diğer yerlerine babam babamın yerlerine amcam ve ninem hissedar olarak girmiş.bu arada ninem de ölmüş sonra babam da öldü ama tapular hisseli olarak kalmış.köyde annemin oturduğu ev de hala dedemin üstünde.ablam mahkemeye başvurmuş. annemin 50 yıldır oturdukları evden çıkarabilirler mi? hisseli olduğu için amcamın yerleri de satışa çıkar mı? eniştemin üstüne geçirilen hisseler bozulabilir mi? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Dedemden ananeme, ananemde vefat edince çocuklarına yani annemle iki kardeşine bir arsa miras kalıyo. Geçen ay abisi vefat etti, ve nikahlı bi eşi var çocukları yok. Bu durumda onun payı eşine mi düşüyo? Biz arsayı hepimiz satmaya karar verdik alıcı çıktı. Çok borcu olduğu için mirası red edeceğiz. Ama tapu rahmetli dedemin üstüne yani kardeşler geçirmemiş üstüne. Biz bunu satıp kendimizin olan payı hakkımızı yani ordan alacağımız parayı eşine vercez ödesin borcun bi kısmını diye. Bunu bizim satmamıza bi engel var mı? Neye dikkat etmemiz lazım. Biz yurt dışında yaşıyoruz vekâlet vercez.
Veraset ilamı çıkartarak hepiniz istemek suretiyle satabilirsiniz.
Mirası reddetmeyi düşünen mirasçılar var ise mağdur olmamak için süreyi geçirmemeye özen göstermelidir.
Çok tşkkr ederim,
Peki bi sorum daha olacak. Dediğim gibi biz o parayı zaten borcu kapatsın bi kısmını diye eşine vereceğiz, bunun için sonradan bi gelirvergisi ödememiz gerekiyor mu?
Yoksa arsayı eşine hediye ediyoruz diyebilir miyiz, buna ilişkin bişey ödeniyor mu?
Yalnız mirası red etmemiz arsayı satmamıza engel değil dimi, çünkü tapuda dedemin ismi yazıyor..
Tekrar çok tşkkrler biz almanyada yaşıyoruz ve maalesef hiç anlamıyoruz bu konulardan, hukuken yanlıß birşey de de bulunmak istemiyoruz..
Merhaba ;
Babamiz vefaat etti annem yasiyor ve 3 kardesiz 1 erkek 2 kiz avrupa vatandasiyiz turkiyede 4 ev ve 1 tarlamiz var avrupada 1 ev simdi annem bize mal varligini vericek ama abim turkiyedeki 2 evi ve avrupadaki 1 evi istiyor bizede kardesimle 1’er ev ve 1 tarla kaliyor biz bunu kabullenmiyoruz ve abim istersem hicbirsey vermem size diyor bunun icin ne yapmak gerekir .? Yardimlariniz icin simdiden sukranlarimi sunarim .Sayin Avukat Tuğsan YILMAZ Bey.
Babanızdan kalan mirasta çocuklar olarak eşit pay sahibisiniz. Anlaşma olmazsa dava açılması gerekecektir.
Merhaba
babam vefat ettikten sonra kalan mal 8/3 ben ve abim, 8/2 anneme kaldı. Annem ve ben vekalet verdik ve abim kredi için bankaya ipotek gösterdi ve bunun sonrasında da ödemediği için 3 daire icra kanalı ile satıldı. Şimdi annemin iki taşınmazda bir miktar hissesi var. ve bunları bana geçirmek istiyor. Bu arada bende abime 40.000 tl civarında bir paraverdim. ödemedi. Annem bu giden mal varlığından dolayı azda olsa kalanı bana bırakmak istiyor. Nasıl bir yol izlenmeli..Bilgi verirseniz sevinirim..
Detaylı bilgi ve püf noktaları geniş bir biçimde buradan açıklamak tahmin edeceğiniz üzere mümkün değil.
Merhabalar annemin babası ikinci bir hanımla evlenince ananem dedem boşanır ve başka biri ile evlenir ve annemide yanına alır. Annemin gerçek babası vefat etti vizde noterden veraset ilamı aldık. orada annem için 2 pay olarak yazıyor. Ancak gerçek dedemin herhangi bir malı yada parası olup olmadığı ile herhangi bir bilgimiz yok. bulunduğumuz ilçe deki tapu müdürlüğüne sorduk bir şey çıkmıyor dedi. Annemin aldığı veraset ilamında 12 kardeş kaydı var ikisine 4 pay 6 sına 2 pay 4 üne 1 pay olarak yazıyor. Veraset ilamında böyle yazıyor olması annemin babasının malı yada parası olduğunu gösterir mi? babam annemin diğer kardeşleri ile görüşmesine müsade etmiyor bu durumda annem babasından kalan herhangi bir şey olup olmadığını öğrenmek için neler yapmalı yardımcı olursanız çok sevinirim.
Göstermez. Veraset ilamı ile birlikte menkul ve gayrımenkul araştırması yapmalı ve bankalara da sormalısınız.
Dedemden kalan bir tarla var ve tarla da müşterek. Yarısı hüseyin adlı amcama (burası karisik dedemin babası torununu nüfusuna almış torun çocuğu olmuş ondan dolayı yarısı bu kişiye ait) diğer yarısı 5 kardeş arasında paylaştırılarak 3kardesin ana-baba bir diğer iki kardeşin baba bir anne ayrı. Tarlanın yarısına sahip hüseyin ile diğer amcam satmak istemiyor izale-i suyu davası acsak mahkeme yarı fiyattan açık artırmayı açıyormuş kendi değerinden dusuk fiyata satılır mi bundan korkuyoruz bir de biz dava acsak satışa itiraz olurda davayı açıp masraf ettiğimizde mi kalırız. Taksim davası acsak nasıl olur bizim istediğimiz herkesin yeri belli olsun ve isteyen yerini satabilsin ne yapabiliriz? Tesekkurler
Kanunen bölünemeyen mal satılıp parası paylaştırılır.
Dedemizden kalan miras bir evimiz var.Babam 5 kardeş kendi de dahil olamk üzere 4 hissesi bulunmakta diğer kardeşlerden para karşlığı hissleri aldı.Fakat kardeşlerden biri hissesini satmak istemiyor.Ayrıca evi zaptetti.Ne gibi yol izleyebiliriz.hak çoğunluğndan evi mahkemeye verip satışamı çıkarmak gerekiyor.
teşekkürler…
Kullanmaması yahut kira ödemesi gerektiğine ilişkin ihtarname göndermeli ve sonrasında kira bedelinin tahsili amacıyla ecrimisil davası açmalısınız. Paylaşımı için dava açmalı ve diğer hisseyi de almaya çalışmalısınız.
babamız vefat etti. 3 katlı evimiz var. 3 kardeş ve annem 4 mirasçıyız.tapu babamın üstüne .babam vefat etmeden uzun süre önce 3.katta oturan abim noter aracılığıyla babama ev ölene kadar benim öldükten sonra oturan oğlu …. dır şeklinde imzalatmış. 2 kardeş olarak bizim bankaya borcumuz var ev satılsın istemiyoruz. Fakat abim bizi mahkemeye vermiş. Bu durumda izlememiz gereken yol nedir. Annem ve biz iki kardeş olarak ev satılsın istemiyoruz. Bankadaki borcumuza bu vesileyle el konulur mu.. Teşekkürler.
Abiniz paylaşım için dava açtıysa yapmanız gereken dava sürecini takip etmek yahut abinizin hissesini satın almaktır.
Merhaba. 2 kuşak öncesinden kalan mirasın (arsalar) kayıtlarını bilmiyorum. Yaklaşık 7 sene öncesine kadar toplu olarak vergi borçları ödeniyordu. Ancak aile bağlantıları koptuğu için vergi borçları ödenmiyor. Benim hak sahibi olduğum taşınmazların neler olduğunu nereden ve nasıl öğrenebilirim ? TAKBİS’den öğrenebilmem için veraset gerekiyormuş ancak veraset ve ölüm belgesi bende yok mirasın bana kalan kısmını öğrenmek için nereye başvuru yapmam gerekiyor ? Ayrıca e-devlet üzerinden gözükmüyor.
Veraset ilamını edinmeli ve tapulardan araştırma yapmalısınız.
Babam ve annem vefat etti. Kız kardeşim erkek kardeşim ve ben mirasçı olarak kaldık. Şimdi annemden 7 adet taşınmaz kaldı. Kız kardeşim reşit olmadığı için erkek kardeşimin ona vasi olarak atanmasını yaptırdık. Malesef annem önce kayıp olarak arandı ve 4 ay sonra öldürüldüğünü öğrendik annem kayıp iken onu arama çalışmalarında yaptığımız harcamalardan doğan maddi sıkıntılarımız var ve katilinin şu an devam eden davasında avukat tutma isteğimiz birde sağ iken bu taşınmazlardan birini annem satmış ve ödemesini almıştı fakat vekalet vermeye ömrü yetmedi satışı alan kişi de bizim sorunu çözmemizi bekliyor şu an içinde bulunduğumuz sıkıntıları çözebilmek için bu taşınmazlardan bir ya da ikisini satmak zorundayız.Erkek kardeşim kız kardeşime vasi de olsa o da mirasa ortak olduğu tapu taksimi yaptıramıyor bunun için kayyım tayini isteyeceğiz fakat bu dilekçede durumu anlatalım mı sadece taksim yapması için kayyım mı isteyelim .Birde taksimi nasıl yapmak istediğimizi belirtelim mi en değerli olan 3 ya da 4 yeri kız kardeşimize bırakacağız .
Sayin Avukatim merhaba!
Ben bekarken annem ve kardeslerim babamizdan kalan evi bana devrettiler. Evlendigim zaman da esimle mal sozlesmesi yapmadik ama o uzerindeki tum mallari eski eşi ve cocuklarina devretmiş. Hatta oturdugumuz ev bile eski esi uzerine tamamini rehinletmiş. Ailemden surekli para ummakta ve maddi olarak her turlu kullanma cabasinda. Bana da baktigi yok. Harcligima kadar hatta kullandigim telefonuma kadar kardeslerim ödüyor. Ben de cok saglikli degilim. Ölümüm halinde ben de, bekarliktan kalma mal varligimin eşim ve onun cocuklarina kalmasini istemiyorum. Uzerimde kayitli baba yadigarimin, ölümümden sonra tamaminin anneme ve kardeslerime kalmasini nasil sağlarim. Saygilarimla.
Ölüm sonrasına ilişkin yapacağınız vasiyetname, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. tasarruflarda mirasta saklı pay hususuna dikkat edilmesi gerekir. O nedenle şu an yapabileceğiniz bir kaç işlem mevcut. Konu ile ilgili miras davası ağırlıklı çalışan bir avukat ile yüz yüze görüşme suretiyle yol belirlemelisiniz.
Merhaba
Babam hayatta olduğu halde abim ilerde babamın vefat durumu olursa kendisinin mirastan daha fazla pay almak istediğini söylüyor .Ben bunun kanuna göre mümkün olamayacağını söylüyorum. Ama kendisi bu konuda ısrar etmektedir. Gayrimenkullerin tapusunu benden gizli üzerine geçiremeyeceğine eminim. Fakat babamın banka hesabı annemle ortak. ve annem abime çok düşkün. Bir vefat durumunda benden gizli annem bütün hesaptaki parayı çekip abimle paylaşmasından korkuyorum. Bu mümkün mü? Bunu nasıl engelleyebilirim? Böyle bir durum olursa ne yapabilirim?
Annem şu an hayatta .3 çocuğu var. Hepsi hayatta. Bundan 10 yıl önce 17 dönüm arazisini diğer kızına satış yapmış. Geriye de 4 dönüm yeri var başka bir arazisi yok. Kendisini kandirdigini. Babamın borcundan dolayı kendi malını icra nin alacağını söyleyerek korkutmus . Borç bitene kadar tapunun kendisinde duracağı ni . Borç bitince iade edeceğini söylemiş . Ve annem de kabul etmiş . Tüm gelirini de annem ve babam kullandı. Kira ya verip . Parasını anneme verdi . Fakat babam vefat ettikten sonra . Anneme hiç ödeme yapmadı. Yaklaşık 3 yıldır gelirini kendi alıyor. Annem de Kızın dan arazisini geri istiyor . Fakat vermiyor.annem bu durumda dava açarak arazisini geri alabilir mi. Savcılığa başvurdu . Kavuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Burdaki avukatlara da basvuruyor fakat olmaz diyorlar. Çok mağdur. Hiç bir şekilde para almadı. Zaten yerin değeri bu gün 400 milyar ( eski parayla ) . Annem hiç para almadan verdi . Kız kardeşim önce kendi üzerine almış. Sonra damadına satış yapmış . Damadi da karisina satış yapmış . Yani 3 el değişmiş . Ama hepsi de annemin akrabası. Kendi kızı biri . Diğeri torunu . Diğeri de kızının damadı . ÇaresiSiz. Yardım edin lütfen. Ben ve diğer kiz kardesimden kaçırmak için yapmış alan kardeşim. Annem 85 yaşında. Acil cvp verin lütfen.
Dava açmanız gerekli.
Oncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Davayı annem kendisi açmak istiyor . Ne davası açacak. Yani davanın adı nedir? Annemin vefatı durumunda . Ben sonrasında mal kaçırma yaptıklarından dolayı dava açabiliyorum. Fakat annem şimdi açmak istiyor bu konuda yardım edin lütfen
Melek hanım,
dava süreci ciddi bir iş. soru-cevapla danışmak yerine bir avukatla görüşmek için randevu alınız. İnsanların sorularını yanıtlıyoruz ancak bizim buradan her spesifik soruya yanıt vermemiz mümkün değil.
Merhaba babam 3 kardes ve anneden kalan aynı apartmanda 3 daireyi paylasamadiklari için miras davası sonunda satışına karar verildi.ben dairelerin birinde oturuyorum diğer 2 daire kiralarini öteki kardeşler alıyor satış sırasında babamın mirasçı olarak veya benim içinde oturan olarak öncelikli olarak alma hakkım varmı yoksa herkesle birlikte ihaleye mi katılmamz gerekli bunu öğrenmek istiyorum saygilarimla
Babanızın ön alım hakkı olabilir, siz de satışa katılarak alabilirsiniz.
merhaba babam 2012 yılında vefat ettı. 1996 yılında almanya da calısabılmek ıcın alman bı kadınla evlendı ve 2001 yılında kesın donus yaptı kadınla bosanmadı dolayısıyla kendı oz annemlede nıkah yapamadı. ben hala verasat ılamını cıkaramadım cunku kadın mırascı olarak gozukuyo. almanyada kadın bosanmıs olarak dusunuyoruz bunu turk mahkemesıne nasıl ıspat edecegım tesekkurler
Almanya’daki boşanma evraklarıyla Türkiye’de dava açılması gerekir.
Merhaba avukat bey,
Ben red-i miras yapacaktım annem adına avukata gittim vekâlet ile, ama ertesi gün vazgeçtim. Avukatdan red-i mirasdan vazgeçtiğime dair belge aldım. Zaten yürürlüğe girmemiş sadece dilekce yazmış. Borçlar var ve biz bu borçları mirası satıp ödemek istiyoruz (2 tane zeytinlik ve bir araba). 2 kardeş ve 1 eşi var veraset ilamında, biri daha kardeşlerden red etti ama oda vazgeçtiğine dair dilekce vermiş avukata, mahkeme günü belli olduğu için oraya çıkıp vazgeçtiğini söylemesi lazımmış. Bu durumda biz bu mirası satarsak suçlu duruma düşermiyiz? Redi miras sonuçlanmadı sonuçta?
Tapu kayıtlarında satışa engel bir şerh yoksa satabilirsiniz
Merhabalar iyi çalışmalar, babam subat 2016da vefat etti.
Babam 2010yılında noter huzurunda vasiyetname hazırlamış. Biz içeriğini bilmiyorduk. Ev ve iki tarlayı ayrı ayrı kişilere paylaştırmış.
Daha sonra 2013 yılında vasiyetnamenin içerisindeki bir tarla satıldı.
Şimdi 2016da vasiystnameyi açınca evin bir kişiye tarlaların başka kişilre bırakıldıgını gorduk ancak tarlalardan biri vasiyetnameden sonrA satıldıgı için vasiyetname tamamen gecersiz olur mu¿
Ev ve tarlanın biri duruyo
Vasiyetname türleri ve iptali davaları ile ilgili yeni yazılar hazırlamaktayız. Muhtemelen bir hafta içerisinde tamamı yayında olacaktır. Sorularınıza cevap bulabileceksiniz.
İYİ GÜNLER
BEN MİRASTAN HAK ALMAMAK İÇİN NE YAPMALIYIM. BABAM HALEN HAYATTA VE BEN ONUN MİRASINI İSTEMİYORUM. BUNUN İÇİN NE YAPMAM GEREK. AYRICA ÜZERİME İKİ TAPU VAR VE ONLARIDA BABAMA VERMEK İSTİYORUM BUNLARI NOTER YOLUYLA HALLEDEBİLİR MİYİM YARDIMCI OLUN LÜTFEN.
tapuyu noter yoluyla devredemezsiniz. Ancak gayrımenkul satış vaadi sözleşmesi yapılabilir. O nedenle tapudan işlemlerin yapılması gerekli. Şu an babanız vefat etmediğinden yapabileceğiniz mirastan feragat sözleşmesi
Tekrar merhaba avukat bey, benim kafam çok karışık lütfen yardımcı olun.
Daha öncede bi kaç kere yazmıştım.
Annem red-i miras yaparsa veya vekâlet ile adına ben yaparsam. Bu adına payına düşen zeytinlik veraset ilamında annem, kardeşi, ve abisinin eşi (çocuk yok) çıkıyorsa red-i miras yaparsa eğer bizim dava sonuçlandıktan sonra bizim pay kime kalır daha doğrusu asıl merak ettiğim onlar bu zeytinliği satıp parasını alabilir mi? Biz para istemiyoruz mirası red etsek de etmesekde zaten eşine verecekdik borcu ödesin diye. Ben red için avukata dilekce vermiştim geri çekmek zorunda kaldım yürürlüğe girmeden, çünkü o zaman zeytinliği satamayız diyorlar. Annem yurt dışında yaşıyor eğer red i miras yapmazsa burdaki borçlar hakkında biz almanyada nasıl bilgi alabilliriz ne kadar ödenip ödenmediği hakkında.
Çok ömemli bilgi verirseni çok mutlu olurum, ben hafta sonu geri dönüyorum almanyaya bu işler için gelmiştim ve bi red ettim sonra bunlar yüzünden geri çekmek zorunda kaldım, açıkcası napacam bilmiyorum ve annemin başına bişey gelmesinden korkuyorum tuğsan bey.
Ünzüle hanım,
reddi miras kavramının diğer mirasçılar için sonuçları ve süresi vardır. Bu nedenle değerlendirdiğimiz yazımıza göz atınız: Reddi Miras
merhabalar;
size bir sorum olacak
Halam geçtiğimiz günlerde vefat etti çocuğu yoktu fakat sağlığında mal varlığını kardeşinin oğlunu evlat edinerek onun üzerine devretmiş
babam da şu anda hayatta değil
benim mirastan hak almam mümkün mü?
mümkün ise nasıl bir dava açmam gerekiyor.
teşekkürler.
Dava açılması gerekir. Bkz:Mirastan Mal Kaçırma Davası
Avukat bey,
Babam 7/1/2016 da vefat etti. Biz 5 kardesiz. Annem miras istemiyor. Babamdan 10-15 dönüm arası 5 tarla kaldı. Aramızda anlaşarak birer tarlanın tapularını kendi üzerimize alabilirmiyiz. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
Tüm mirasçıların onayı ve imzası ile alabilirsiniz.
Merhaba
Önemli bi sorum olacak size
Babam 3. Evliliğini yaptı annemden 6 yıl önce ayrıldı. Şu an evli olduğu kadın babamın Dedem den kalacak olan miras peşinde bunu babama anlatmaya çalıştım ama ne yazılk ki inanmadı düşman olduk. Ve şu an evliyim babamla görüşmüyorum babam bu mirası bana vermeyeceğini o kadına vereceğini söyledi ben ise o kadının almasını istemiyorum sonuçta benim ve annemin hakkı var bu durumda ne yapılması gerek merakla cevabınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler
Babanız usulsüz devir yaptığı takdirde iptali için vefatından sonra dava açabilirsiniz.
Merhaba tugsan bey benim babam vefat etti iki ay önce mallar annemle müsterekmiş ve annem yinede 4 kardesiz ve dördümüzdende imza istiyor veraset çikarttirdim 16 payin 4 ü annemin 3 er payda kardeslerim ve benimbismim yaziyor 16 pay nedir bana aciklarmisiniz
Miras bırakanın miras malvarlığının tamamına tereke denir. Mal varlığı pay hesabıyla bölünebileceği için veraset ilamlarında o şekildedir.
Merhabalar,
Dedem geçtiğimiz sene vefat etti, babam da biz çocuk iken vefat etmişti. Bütün mülkler dedemin üstüne olmasına rağmen amcalarım ve halalarım, bizi dilekçe ile mirastan saf dışı bırakabileceklerini söylüyorlar. Doğruluğunu danışmak isterim.
Teşekkürler.
Siz de mirasçı olduğunuz için hak sahibisiniz. Saf dışı bırakma gibi bir durum söz konusu olamaz.
Babamın uvey annesinin 5 dönümlük bir yeri var.ölmeden önce akıl sağlığı yerinde olarak birisine satış yaptı.daha sonra vefat etti ve annemde satış yapılan yeri tekrar geri aldı.Amcam su anda bu yer için dava açıyor kazanma olasılığı var mı acaba?
Dava açtığı takdirde avukat tutmanızı öneririm.
Merhaba avukat bey babam annem 1986 yılında vefat etti yedi kardeşiz ben babamdan kalan evi almak istiyorum ama kardeşim 2006 kadastro gelince üzerine geçirmiş tapuyu ne yapmam gerekiyor. İl Özel idarede babamın adına kayıtlı ev arsa belgesini buldum
Kardeşinize dava açmalısınız.
çocuğu olmayan evli karı koca tapu 1/2 (H) 1/2 (A) koca şekjinde koca vefat ediyor 1/2 tapu hissesi eşi (H) ve kocanın 2 kardeşi vefat ettiği için onların Alt soyuna yani (A) nın yegenleri ve Eşi(H) arasında 12 pay olarak
1/6(H) 1/1(B) 1/1(C) 1/1(D) 1/1(E) 1/1(F) 1/1(G) paylaştırılıyor.
Fakat yeni tapu çıkmadan 1/1(B) vefat ediyor 1/1(B) nin hakkı 8pay olarak Eşi(K) 1/2 Oğlu(L) 1/3 Kızı(M)1/3 şeklinde paylaştırılıyor. Fakat 1/1(B) nin batık içinde olduğu için (KLM) reddi miras davası açıyor Mirası reddediyor. Bu yüzden Yeni tapu çıkarılamıyor. Tapunun 24 pay sayarsak 1/18 hissesi olan (H) nin İZALEYİ ŞUYU davası açması olayı çözermi yada 1/18 Hissesi olan (H) ne yapmalıdır
Tuğsan bey merhaba;
eşimin annesi Alman ancak yıllar önce vefat etmiş.Sonrasında da babası vefat etmiş.Almanya’da yaşıyorlarmış ancak annenin ölümünden sonra Türkiye’ye dönmüşler.Almanya’da annesinin ailesinden kendilerine düşen mirasla ilgili nasıl bir yol izlemeleri,nereye başvuruda bulunmaları gerekiyor?Bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.
Almanya’da mirasa konu mal varlığının bulunup bulunmadığına yönelik araştırma yapılması gerekmekte. Almanya’da avukat tutabilirsiniz.
Sayın Avukat Tuğsan Yılmaz Bey !
Önce zamanınızı aldığım için özür dilerim.
Aşağıdaki soruma cevap verirseniz çok sevindirirsiniz
İki Gayrimenkulün satışı için verdiğim vekaletnamenin bu Gayrimenkuller için kullanılıp kulanılmadığını nereden ve nasıl öğrenebilirim ? Bu konudaki bilgileri öğrenmem için hangi belgeleri hangi daireye göndermem lazım ? Kendim yabancı ülkede yaşıyorum. Bu bilgileri ilgili makamda yazılı olarak talep edebilmem için neler yapmam gerekiyor ?.
Zahmetiniz için çok çok Teşekkürler.
Selda ve Selma
Gayrımenkullerin bağlı bulundukları tapu müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz. Ya da e-devlet şifreniz var ise(yurtdışında konsolosluklardan temin edilebilir) üzerinize kayıtlı olup olmadıklarını sorgulayabilirsiniz.
Merhaba Tuğsan bey,
Dedem, henüz amcam 18-20 yaşlarında herhangi bir geliri yokken büyük bir dükkan satın alıp gerektiğinde kardeşinin hakkını ver diyerek amcamın üzerine yapmış. amcam vefat etti ve dükkan verasetten dolayı eşi ve kızlarının üzerine geçti. o tarihler de amcamın bir geliri yok ve dükkanın parasını dedem ödediğinden dükkanda babamın da hakkı var. yasal olarak dava açıp hakkını alabilir miyiz zira tapu şuanda yengem ve kızlarının üzerine geçti? ancak babamlar iki kardeş olduğundan dedemden dolayı %50, %50 paylaşılması gerekmez mi? kullanabileceğimiz yasal hakkımız var mıdır? dükkanı dedemin satın aldığına dair şahitlerimiz var babaannem de hala hayatta.. yardım ve yönlendirmelerinizi rica ederim
Şahit haricinde herhangi bir banka yahut tapuda dedenizin ödediğine dair kayıt var mıdır?
dönüşünüz için teşekkür ederim. maalesef yok sadece o tarihlerde amcamın 18-20 yaşlarında olduğu, çalışmadığı, herhangi bir gelirinin olmadığı ve o denli bir dükkanı satın alabilecek bir maddi gücü olmadığı belli
merhabalar tuğsan bey arkadaşım adına bir sorum olacak arkadaşımın teyzesi var ve ölüyor teyzesi enişte ve teyzesinin çocukları yok 2 adet evleri var 1.si teyzesinin üzerine diğeri ise eniştesinin üzerine teyzesinin kardeşlerinin hakkı var mı ? varsa nekadar hisse düşer (bütünden) teşekür ederim şimdiden bilgilerinize..
Çocukları yok ise ölüm halinde kardeşlerinin hakkı verasete göre vardır.
Avukat bey,
Tekrar rahatsız ettiğim için özür dilerim. Babam 7/01/2016 tarihinde vefat etti. Aynı köyde bulunan babamdan kalan tapuları ayrı 10-15 dönüm arası 5 adet tarlayı 5 kardeş aramızda anlaşarak birer adet tapuları üzerimize alabilirmiyiz diye sormuştum.
Bize15/05/2014 tarih, 6537 sayılı yasaya göre tapular ayrı ayrı da olsa 20 dönümden az olduğundan üzerinize alamazsınız diyorlar. Ya aranızda limited şirket kurun, ya aranızdaki ehil çiftçiye icarlayın ya da tamamını birinize veya üçüncü bir şahısa satın diyorlar. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Slm Avukat Bey Benim Borçlarımdan dolayı babamdan kalan arabalara haciz koyuldu ve yakalandı. ben şimdi reddi miras verdim ve 2,sulh mahkemesinden reddi mirasın kesinleşmiş kararını aldım.annem araçların kalkması için icra dairesine dilekçe verdi bunun sonucu ne olur.
Her şeyi usulüne göre yaptıysanız araçların çözülmesi gerekir.
iyi akşamlar Tuğsan Bey hisse dagılımı olarak kaçta kaçını alır eniştesi ve teyzesinin kardeşleri?
Merhaba Dedem 500mtkare arsa icindeki evi verdikten sonra 4yil icinde vefat etti 2008 yiliydi simdi 2016dayiz 12 yil gecmis mutahite verdiler üzerine 4 katli bina yaptirdilar biz kendi hakimizi iade alabilirmiyiz teşekkürler
Merhaba dedem 500 mt kare arsa icindeki evi tapudan amcamla halamin beyi noter satisiyla ustlerine almislar aldiktan 4 yil sonra haberimiz oldu 2008 yilinda dedem vefat etti mutahite verdiler mutahit halamin ogluydu 4 5 katli bina yaptilar simdi 2016 yilindayiz biz hakimizi iade alabilirmiyiz
Usulsüz satış yoluyla devredildiyse dava açmalısınız. Süreciniz ile ilgili aşağıdaki yazıyı okuyunuz:
Mirastan Mal Kaçırma Davası
Merhabalar size bir sorum olucak Babam 2004 yilinda vefaat etti annem de 2015 haziranda, babamdan ikimkatlı bir ev bir yazlik kaldi ayni zamanda 4 hisseli (ikisi annem ve babamin diger ikisi amcam ve yengemin) bir arsa kaldi .. bu arsa uzerinde abim ve ortaginin 20 yildir islettikleri mermer atolyesi var . Abim ayni zamanda evi kullaniyor 20 yildir..biz uc kardesiz kardesim ve ben abimden kira istiyoruz fakat vermiyor .. mallar hala olen bama min uzerinde.. biz bir avk.konustuk ticaret yaptigi ve para kazandigi icin geriye donuk kndisinden 5 yillik kira alabilicegimizi soylediler.. bi dogru mu abim boyle bir seyin olmadigini soyluyor maddi olarak durumumuz iyi olmadigi icin dava acma konuzunda karasiz kaldik.. ayrica 13 – 14 yil once babamin abime bir arsa verdigini ogrendik bunu biza bilirmiyiz.. cevaplarni izin simdiden tesekkurler..
Geçmiş dönem için yani vefat sonrası intifadan men ile kira bedeli(ecrimisil) talebinizin olduğunu kanıtlayabilirseniz dava sürecini kazabilirsiniz.
iyi günler ben bişey sormak istiyoum benim dayımın birine borcu var alacak olan sahıs mahkeme yoluyla icra davası acmıs bulunmakta dedemden kalan biraz topraklarları var ve 7 kardeşler mahkme bu kardeşlerin yani mirasçıların rızası olmadan bu toprakları alacaklının borcuna karşılık icra yoluyla sattıra bilir mi. sorumu cevaplarsanız kısa surede çok makbule gecer saygılar
Hukuki süreç sonunda satış durumu mevzubahis olabilir, öncesinde çözmeye çalışmalısınız.
Merhabalar, sorum şu şekilde; 20 yıl önce babannem sağlığında tarla hissesini noter aracılığıyla babama veriyor. şimdi babamın kardeşleri annelerinin hissesinden pay almak için babamın alehinde dava açacaklar . şimdi bizim nasıl bir savunma yapmamız lazım karşı taraf hak edebilir mi?
Dava sürecinde ne yapmanız gerektiğini takdirde edersiniz ki buradan aktarmamız mümkün değil. Gayrımenkulün noterden devri olmaz. Devir,satış vb. işlemler tapudan yapılmalıdır.
Merhabalar babam 1996 yılında alman uyruklu bı kadınla evlendı ve 2001 yılında almanyadan kesın donus yaptı 2012 yılında da vefat etti kadından ıse bosanmadı uzerınde ıse ev ve tarla var kadına ulasamıyoruz kardesım ve benım ne yapmamız gerekıyor. Tesekkur ederım.
Ulaşamadığınız takdirde mal paylaşımı paylaşılamadığı takdirde ise satımı ve bedel paylaşımı amacıyla dava açmanız gerekmektedir.
Merhaba Tugsan bey.
Ben Almanyadan yaziyorum. Miras hakkinda size bir sorum olacak. Babam 60 li yillarda almanyaya geldi. Ve calisip para biriktirip Türkiyeye yatirim yapti. Biz dört kardesiz. Bir abimiz var ve üc kiz kardesiz. Babam 70 yas üzeri. Bu aralar bize baski yapiyor, acik acik ta konusmuyor. Biz kizlardan imza almak istiyor. Bize birer daire vermek istiyor. Annem e de söylemis ki imzalarini alip miraz haklarindan vazgececekler. Yani birer daire alip diger hakklarindan vazgececekler. Öyle birsey var mi? Daha öncede bir arsa yi satin alip yarisini abimin üzerine tapu yapti. Bir iki dükkan var onlarin da yarisi abimin üzerine. Abim 50 yasinda ve hic birsey söylemiyor. Haksizliga göz yumuyor. Bekar ken babama maddi acidan yardim etmisti. Fakat evlendikten sonra babama bir kurus vermediler. Evleneli 30 sene oldu. Kusuruma bakmayin, türkcem cok yeterli degíl. Bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Böyle bir durumda ne yapmaliyiz.
Miras hakkınızdan isterseniz vazgeçmeyebilirsiniz. Ya da tüm kardeşler ve babanız ile miras taksimine ilişkin uzlaşarak sözleşme yapmanız gerekecektir.
Merhaba avukat bey bnm babam 2 yıl önce vefat etti biz 6 kardeşiz 3 kız 3 erkek yanliz kizkardeslerimden biri babamdan önce vefat etti onunda 6 tane çocuğu var. Biz 5 kardeş ve vefat eden kız kardeşimin 3 çocuğu mirası aramızda paylaşmak için imza veriyoruz yanliz vefat eden kızkardeşinin diğer 3 çocuğu imza vermiyorlar bu konuda ne yapabiliriz bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden tesekkurler
Herkes paylaşım yahut satış için imza vermediği takdirde tek yol dava açmaktır.
babam ölmüş olan abımın kızına 200 milrar değerindeki tarlayı 3buçuk milyara satmiş habersiz ve babam 9o yaşında 1 ay sonra öldü .sözde doktor raporları elinde var.ama şimdi sattılar bizim hakkımız varmı 4 kardeşiz teşekkürler
Bir an evvel dava açmalısınız. Gerçek bir satış değil ise iptali mümkündür.
Merhabalar Avukat bey hizmetiniz için teşekkürler.Sorum şu şekilde. Babam 1999 yılında amcam ise 2004 yılında vefat etti, hayatta olan bir halam var. Dedemin bir arsası var ve kat karşılığı yaptırdı. Tapularını kat irtifakı olarak 2009 yılında torunları ben ve kardeşime çıkarttı. Amcamın çocuklarına da aynı tarihte iki daire tapusu verdi. 1 dükkanıda yine torunları arasında 2016 yılı şubat ayında çıplak satış ile paylaştırdı.Halam adına da 1 daire tapusunu yine 2009 yılında verdi. Bu duruma herkes razı. Babannem de 2015 yılında vefat etti. Dedemin üzerinde halen başka tapuları var. Dedem tekrar evlenmeyi düşünüyor.Evlendiği zaman devretmiş olduğu tapulardan yeni eş hak talep edebilir mi? yoksa sadece hali hazırda üzerindeki mallardan mı hak talep edebilir. Dedem sadece maaşım kalsın istiyor yeni eşine, evlenmeden önce ne yapabiliriz.
Evlilik öncesi mal ayrılığı sözleşmesi yapılmalı ve ivazlı mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir.
Merhaba Tuğsan Bey
Dedemden kalan tarlalar için anne ve babam vefat ettiğinden dolayı yasal mirascı olarak kendim çıkartmak istedim fakat dedemin (muhrisin) nüfus kayıtlarında olmadığından dolayı veraset ilamını alamadım dedemin tüm çocukları nüfus kayıtlarında görünmekte ama kendisine ulaşılamıyor. şuan mevcut tarlaları benim gibi mirascı olan diğer torunlar kullanmakta ve ben bunun için hiç birşey yapamıyorum bu durumda ne yapılabilir yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Nüfus kayıtlarında soybağı olarak dedeniz olduğu görülüyor ise dava açarak veraset ilamı almalısınız.
Merhaba,
Anneanemiz tüm mal varlığını anneme bırakmak istiyor çübkü diğer 2 çocuğu (dayılarım) yaklaşık 6-7 yıldır bakıma muhtaç olmasına ragmen bakmayı reddediyor. Anneanemin akli dengesi yerinde iken tüm malvarlığını satabilir mi? Kendisi 78 yaşında ve akli dengesi yerinde. Öldükten sonra diger çocuklarına herhangi bir taşınmaz bırakmak Istemiyor.
Selami Bey,
Bahsettiğiniz işleri hukuki zemine oturtmak çok kolay olmayacağından daha sonrasında davalar ile karşılaşmamak adına miras avukatından profesyonel destek ve danışmanlık alarak dilediklerinizi yapın.
Merhaba Dedem yaşıyor ancak biz dedem yaşarken evi mütahite verip yeniden yaptırmak ve tapununda kendi üzerimize çıkmasını istiyoruz.Tapu üzerine bir temdit konur mu?
Selamlar sayın avukatım,Bekar olan Abimin vefatıyla daha önce öz kardeş aile bireyleriyle tapusu abim adına olan evimiz,yasalara göre üveylerde öz kardeş olarak pay sahibi oldukları öğrendik,alt soy olarak abimin borçlarından dolayı babaları ölmüş üvey kardeşlerin çocukları olan toplam 25 kişiden, 23 kişi redi miras yaptı bütün borçlarını bildirmememize rağmen 2 kişi reddi miras yapmadılar.vefatından önce evin üzerine çektiği kredi borcu ve diğer bankalara olan bütün borçlarını vefatından sonra biz öz kardeş aile breyleri olarak olarak ödedik,ev üzerinde bankaların olan icrasını ve ipoteklerini borcu ödeyerek kaldırttık,bankalara ve icra dairesine ödediğimiz borç dekontları bizde,bizdeki ödediğimize dair vefatından sonraki banka dekontlarıyla beraber bu 2 kişi aleyhine dava açma sürecini başlatmak istiyoruz,ortaklığın giderlime davasıyla beraber bu ödediğimiz borçları bizdeki ödediğimize dair banka dekontları ile birlikte alacağımıza karşılık onların evdeki hiselerini ne şekilde alabiliriz.ortaklığın giderilmesi davasıyla paylı ortaklıktan sonra borca karşılık paylı hiselerini alabilme şartı nedir bilgilendirirseniz minnettar kalırız sayın avukatım saygılar sunarız.
Nihat bey,
Spesifik hususlarda detaylı bilgi almak istiyorsanız iletişim bilgilerimizden bizimle irtibat kurabilir, danışmanlık hizmeti ücreti ve detayları hakkında bilgi talep edebilirsiniz.
Anneannemin bağı var burası 2 kişinin olarak hisse li idi babam diğer yarısını mahkeme kararı ile aldi ve parasını mahkemeye verdi ama kendi adına değil de Anneannemin adına tapu etti yani tek tapu olarak anneannemin adina idi. Bizde satmak için annemin adına aldık tapuyu . Şimdi de büyük teyzem annemin aklı dengesi yerinde değil hile ile tapuyu almış lar diye dava açtı bize ne yapmalıyız nasıl bir yol izlemek gerekir.
Dava sürecini takip etmelisiniz. Teyzeniz muhtemelen kötüniyetli olarak süreci uzatmak ve bu sürede annaneniz vefat ettiği takdirde hak iddia etmek için çaba sarf ediyor olabilir.
Lutfen cvbinizi bekliyorum. Annem ve babam sağ.
Benim bir ablam var ve ben evliyim anneme ait bir evde oturuyorum. Oturdugum evin kapi pencere mutfak parke vs tum bakimlarini yaptirirsam ileride miras durumlari acildiginda benim oturdugum eve yaptigim masraflar göz önüne alinirmi. Oturdugum evden hak talep edebilirmiyim ve miraslar ablam ile benim aramda paylastirilinca yaptigim masraflara bakis hukukta nasil bilgim yok lutfen cvp verin
Eve yaptığınız masraflar evin değerinin artmasını sağlıyor ise o kapsamda bir talebiniz olabilir. Ancak miras paylaşımı bakımından herhangi bir ek hakkınız olmayacaktır. Çok masraf yapmamanızı öneririm.
Kayınpederimin sağken kızına verdiği evi kaýınpederim öldükten sonra kızından talep etme hakkımız var mı?
Yasal mirasçı iseniz ve karşılıksız olarak verdi ise ölümden sonra dava açabilirsiniz.
Selamlar avukat bey,
Anneme ve kardeslerine dedemden kalan bir ev var. 5 kardes mirasci idi bu evde. Kardeslerden biri 20 yildir evde oturuyor. Ve bu sure icinde diger kardeslere hicbir sekilde bir odeme yapmadi. Sadece mecburi masraflarini karsiladi evin. Sikintili bir donemde kardeslerden birinin hisse bedelini odeyerek devraldi ve 2 hisse sahibi oldu. Simdi ise diger kardeslerden eve yaptigi masraflar karsiliginda para yada hisselerini istiyor. Boyle bir durumda hukuki yollara gidilirse Kardeslerinden bu masrafi alabilir mi? Yada 20 yildir evi hicbir bedel odemeden kullandigi icin biz dava acip gecmise dönük kira talebinde bulunanilirmiyiz.yada siz bize izlememiz gereken yol konusunda tavsiyede bulunabilirmisiniz. Simdiden ilginize tesekkur ederim…
Ecrimisil talebiyle ilgili ihtarname göndermelisiniz.
Merhaba,
3 yıldır evliyim. Dedemden bana evli bulunduğum süre içerisinde miras arsa kaldı. Boşanmayı düşünüyorum. Eşimin bu arsa üzerinde herhangi bir hak iddia etme durumu olur mu? Teşekkür ederim.
Miras kalan mal varlığı size aittir, semereleri ise(örneğin kira gibi) evlilik birliği içerisinde edinilen bir gelir olarak kabul edilmektedir.
merhaba. babamın vasiyetinin açılması için davamız var. davaya ben ve kardeşim katılacağız. kardeşim şehir dışında öğrenci. acaba bana noterden vekalet verse davada onun adına da ben bulunabilir miyim? teşekkürler
Davada temsil için vekalet verilebilir ancak sadece avukata
annem 75 yaşında okuma yazması yok 16 yaşında tek bir arsa için vekalet imzalattırıp bütün arsaları üzerlerine geçiren 2dayım şu an mirasın tamamına sahip sözün kısası dava açsak hak talep edebilirmiyiz dayılarım ve annem sağ.
İddianızı ispata yarar herhangi bir belge görmeden size nasıl cevap verebilirim?
Merhaba öncelikle şimdiden cevabınız için teşekkür ediyorum dedem geçen sene vefat etti anneannemse 25 sene önce vefat etti ancak dedemde anneannemde kalan miraslardan annem miras almadı ve miras için 2 ayrı dava açtık kanunlar karşısında kadın erkek ayrımı olmadığını düşünürken 2 mahkemede davanın reddine karar verdi erkekler mirası paylaşırken anneme mirastan pay verilmedi temyiz yoluna başvurmanın bir faydası olurmu onu merak ediyorum gerekçeli kararın açıklanmasını bekliyoruz teşekkürler
Temyiz etmelisiniz. Davanın hangi gerekçe ile reddedildiği de önem arz ediyor.
Babam 2. evlilik öncesi hazırladığı vasiyetnamede mirası çocuklarına eşit payetmiş ve evlenmiş.(habersiz).Evliliğin 2 yılında boşanma davası açıyor , ilk duruşma yapılıp ikinci duruşma tarihi veriliyor. Duruşma tarihi gelmeden baba rahatsızlanıp vefat ediyor.Dava öncesinde ve süresince üvey anne evi terketmiş durumda olduğundan ,ölüm anında da yok.
Yürüyen dava düşüyor. Üvey anne maaşa bağlanıyor. Veraset ilamından sonra çocuklardan biri reddi miras kararı çıkartıyor.
Vasiyetname açılıyor.Vasiyette üvey anne yok.
Sorun 1. Çocuklar açılmış boşanma davasını zaman geçmesine rağmen sürdürebilir mi , süresi var mı?
Sorun 2 Miras gayrimenkul kiraya veriliyor.Tapu paylaşımı yapılmadığından kiracı veraset ilamında adı geçenlerden imza alıyor.RED eden ve üvey anne ilamda isimleri olmasına rağmen RED edenden imza ALINMIYOR.
Üvey anne kira gelirinde pay sahibi oluyor. Kira sözleşmesi geçerli midir, bozulabilir mi?
Sorun 3 Boşanma davası gerçekleşirse bağlanmış maaşlar üvey anneden geri talep edilecek mi?
Kapsamlı ve spesifik danışmanlığımız ücrete tabi olarak verilmektedir.
merhaba,
eşimle ayrıldık,ayrıldığımızda kzıım 1 yaşında idi.şimdi 21 yaşında babası yurt dışında evli,orada yaşıyor.şimdi babasına yaşarken miras davası açmak istiyor ,böyle birşey olabilirmi,yada nasıl bir yol izlemeli?
Miras malvarlığı yahut tereke için miras bırakanın vefat etmiş olması gerekir.
Merhaba. Biz 5 kardesiz. Babam kendine ait arsasina 6 dairelik bina yapti. Maddi açıdan zorlandığı için tek erkek evlat olarak sorumluluk alıp 7 yıl boyunca maddi destek verdim ve bina bitti. Kat irtifak tapuları var babam adına İskan da alacağız yakında. Maddi desteğimin karşılığı 2 daire kadardir ve verdiğim destekler ay ay babamın hesap defterinde kayıtlıdir. Kardeşlerim de bunu kabul ediyor sorun çıkarmıyorlar. Fakat yine de ileride kardeslerimle miras sorunu yaşamak istemiyorum kimsenin hakkına girmek istemediğim gibi hakkımı da korumak istiyorum. 2 daireyi üzerime almak istiyorum. Ne yapmalıyım. Syg
Borç verme sürecinizde banka hesap hareketleriniz tahminimce yok. O nedenle babanızdan satış olarak devralıp para ödemediğiniz takdirde ileride babanızın vefatında diğer mirasçılar dava açabilir. Miras davası ile ilgili faaliyet gösteren bir avukattan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
iyi günler avukat bey dedem öldükten sonra vereset ilamı çıkartıldı.herkesin payı belli oldu.babamgil 14 kardeş ve dedemin 2. eşi hayatta onada1/4 oranında hisse çıktı.dedemin 14 çocugunun dördü 2.eşinden babam ise ilk eşinden dedemin 2.eşi hisselerini babama sattı.dedemin 2.eşinden olan çoçukları babamı karşı ön alım hakkı kullanailir mi.?dedemin mal varlıgı tamamı tarla ve müştereklik bozulmadı.
Küçük bir ihtimal de olsa değerlendirilebilir. Uygulamada satın almadan önce tapuda bedeli çok yüksek gösterme gibi bir şey yapılmakta, fazla harç ödenmekte. Bahsettiğiniz durumda alan da satan da mirasçı olduğu satıştaki bedeli yüksek göstermek bir anlamda çözüm oluşturur diye düşünüyorum.
dedemin 2.eşi halen hayatta
Merhaba ,
Annemin halasına, eşinden vasiyet bırakılmış. Halanında annem ve teyzemden başka varisi yok .Ancak enişte için veraset verilmemiş. Diğer varisler 30 yıldır tarlaları ekip biçiyor. Annem ne yapabilir halanın hissesini alabilmek için.Eniştenin vasiyeti noterde . Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla
Vasiyete ilişkin dava açacaksınız.
merhaba avukat bey ;
biz iki kardeşiz. annem ve babam sağlıklı ve hayattalar. mutlu evlilikleri devam ediyor. babamın bir evi var kendileri kalıyor.
anne min bir evi var orda ben oturuyorum 12 senedir. annem halen benim oturdugum evini herhangi bir kişiye satıp parayı bana vermek istiyor. bende ilave para ekleyip başka bir yerden kendi adıma ait ev almak istiyorum.
annemin vefa tı sonrasında kardeşim benim aldıgım ev den hak talep edebilirmi ?
not : ablam evli ve kocasına ait evleri var.
Edebilir, ablanızın da kanunen hakkı vardır. Vefat sonrası miras davası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
http://www.tugsanyilmaz.av.tr/genel/muvazaa-danisiklilik-hile-nedeniyle-tapu-iptal-davasi da yer alan yazıyı okumalısınız.
Merhaba tuğsan bey. Yaklaşık 2 Aydır araştırıyorum Avukat avukat gezdim fakat; hiç bir avukattan net bir cevap alamadım. Engelli Raporu ile arac alıcam 88 Yaşında dedem var. dedemin üzerine bu aracı 5 yıl satılamaz ve devredilemez durumu var. 5 Yıl içerisinde Dedemin vefat durumunda iki kızı olduğu için Miras hakkı iki kızına doğuyor. Arac 2 Kızına kalıyor Ama biz sadece bir kızına kalmasını istiyoruz diğer kızıyla on yılı aşkın süredir görüşmüyor. Bu aracın Bi kızına kalması için ne yapmamız gerekiyor. Dedemin Üzerinde bir tane arazi var bir tanede engelli aracı olucak Arac 150 bin TL arazi 20 bin TL Araziyi ile arac ayni değerde değil ama araziyi diğer kızına aracı diğer kızına verse yine de dava açabilir mi araçta hakkı olur mu. Yada Nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor Aracın bizde kalması için. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürediyorum. İyi çalışmalar diliyorum…
Murat bey,
Araç için vergi ödememek adına bahsettiğiniz riske girmeyin. Vasiyetname düzenleseniz dahi saklı paya tecavüz var ise iptale tabi.
Biraz kar edelim zihniyetiyle yapacağınız bu işte verdiğiniz bilgiler dahilinde söylüyorum “mağdur” olabilirsiniz. Sonrasında pişman olabilirsiniz.
Merhaba Hocam;
Günlerdir verdiğiniz cevapları okuyorum. Maşallah okumakla da bitmiyor. Allah razı olsun. Kişilerin sormaları tükenmez, Allah size kolaylık versin.
Sayın Hocam; Okuduğum arşivlerde sorunumla alakalı cevap bulamadığımdan ben de soranlar zincirine eklenmek zorunda kaldım. Hoş görünüze sığınıyorum.
Sorum, daha doğrusu sorunum şu:
Evli ve 2 çocuk annesiyim. Ayrı bir ilde yaşayan ve ansızın hayatını kaybeden babamdan bir daire kaldı. Babamın tek mirasçısıyım. Kendi evimiz yok. Kendimi bildim bileli kiralarda sürünüyoruz. Eşimin borçları vardı. Daha doğrusu yaşamımızı sürdürebilmek ve hasta bir çocuğumun tedavisi için sürekli borçlanıyorduk. Sırf bu borçları kapatabilmek için eşim ilk yasal sınıra ulaştığında emekli oldu. Emekli ikramiyesini borçlara dağıttık. Elimizde sadece emekli maaşı kaldı. Babam vefat edince biz de miras kalan dairenin bulunduğu ile göçmeye ve evime yerleşmeye karar verdik. Tam da sorun burada başladı.
Ölen babam, kendi annesiyle yani benim babaannemle bana miras kalan evde oturuyordu. Babaannemim maddi durumu iyi. Dul aylığı alıyor ve bankada en az bir daire alacak kadar parası da var. Taşındığımızdan beri 1 yıl oldu. Burada da hala kiracıyız ve çok zor durumdayız. Babaannem evden çıkmıyor. Çıkmadığı gibi birlikte oturmayı da kabul etmiyor.
Dairenin tapusunu kendi üzerime almışım. Su, elektrik vb. devirlerini yapmışım. Kısacası intikal ile ilgili her şeyimiz tamam. Önce “babaannemdir” diye saygımızdan şu andaki durumumuza katlanmak zorunda kaldık. Ama artık bir sonraki ayı getirebilme şansımız kalmadı. Babaannem bunu bildiği halde hiç aldırmıyor ve taviz vermiyor.
Sayın Hocam; Ne yapabiliriz? Dairemi satabilir miyim(kendimize uygun daha mütevazi bir ev almak artanıyla da ihtiyaçlarımızı karşılamak için). Veya kendim oturmak için tahliye ettirebilir miyim? Okuduklarım hemen hemen hep “kiracı” içerikli. Çoğuda 6 ay, 1 yıl falan gibi sürelerle anlatılmış ama bu durum farklı değil mi? Çocuklarımın üzerine yemin olsun ki Hocam, şurada Nisan Ayını hallettik şimdiden Mayıs’ta ne yapacağımızı düşünüyoruz.
Tapusu üzerime olan evime sahip olmak için ne yapmalıyım Hocam? Allah rızası için, lütfen acil bir yol gösterin bize.
Teşekkür ediyorum, saygılarımla…
Olabildiğince tüm soruları yanıtlamaya ve işlerimizden arta kalan zamanlarda bilgi vermeye gayret ediyoruz. Sizden bu tür şeyleri duymak gerçekten bizleri motive ediyor.
Sorunuza gelirsek evi satmanızda problem yok. Tahliye süreci ise biraz uzun sürebilir. Ancak her halükarda ileride dava açarsanız ihtimaline binaen çık şeklinde ihtarname göndermenizde fayda var.Uzlaşı ile daha çabuk çözebilecekseniz dava açmayın, çözemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir an evvel dava açın ve daha fazla zaman kaybetmeyin.
Merhaba
Yurt dışında yaşıyorum. Eşimle ayrılmaya karar verdik, Almanya ‘da bir ev ve Antalya |da bir yazlık var, ikimizin üzerine Antalya ‘daki yazlığın değer tespitini nasıl yaptırabilirim. Nereye basvurmam lazım.
Sorunuzun yazımız ile ilgisi yok. Ancak yine de cevaplayalım. Gayrımenkul değerleme ve ekspertiz firmalarına başvurmalısınız, avukat vasıtasıyla da araştırma yapabilirsiniz.
Merhaba Tuğsan Bey, hizmetiniz için teşekkür ediyorum.Sorum şu; 14 yıl önce babam ve amcam ortak 2 katlı bir ev aldılar. ama tapuyu amcam sadece kendi üzerine aldı ve evi bize vermedi.Şimdi ise sadece çok az bir ücret teklif ediyor.Dava açsak zaman aşımına uğramıştır.Bizim bu durum karşısında hukuki olarak nasıl bir işlem yapmamız gerekiyor lütfen bir cevap verirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Babanız ve amcanızın birlikte ödeme yaptığını nasıl ispatlıyorsunuz?
Meraba annemin babasının köyde 30 a yakın tarlası var fakat bu tarlaların bazılarının tapusu yok ama babasının üstüne annemin 3 kardeşi ve köyden bir tane adamla aralarında paylaşmışlar ama benim anneme bi pay yok vermemişler .bu tarlaları hukuki yollarla nasıl alabilriz nasıl olur tapu kadastro mu paylaştırır. güzellikçe istiyor annem tarla hakkını, birbirlerine atıyorlar onda iste seninki onda falan diğeride benden isteyemezsin öbüründen istiycen falan birde bu köyden bir adam demiştim ya o adam hiçbişeyimiz değil ne soyadları aynı nede akraba bildiğin sahiplenmişler ya gasp ediyorlar biz bunlardan hakkımızı istiyoruz avukata versek ne kadara mal olur yardım edin